35
loading

«Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία» και αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της οδού Γλάδστωνος, του μικρού πεζόδρομου που είναι «κρυμμένος» κάπου ανάμεσα στην Κάνιγγος και την Ομόνοια.

Η αιματηρή υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου που έχασε τη ζωή του εκεί με τραγικό τρόπο, έφερε ξανά στο προσκήνιο, τον δρόμο που πριν μερικές δεκαετίες -εν μέσω της ναζιστικής κατοχής- έγινε συνώνυμο του ηρωισμού και της αντίστασης ενάντια στον κατακτητή.

Τότε που μια χούφτα άνθρωποι προκάλεσαν αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη με την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους. Τότε που ο ηρωισμός αμφισβήτησε έμπρακτα την κυριαρχία των ναζιστικών ορδών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τότε που τα μέλη μιας μικρής αντιστασιακής οργάνωσης αποφάσισαν να υπερασπιστούν τη λέξη «πατριωτισμός» από αυτούς που με τις πράξεις τους την κακοποιούσαν και την εξευτέλιζαν.

Η φιλοναζιστική και προδοτική «Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτικη Οργάνωση»

Στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη πολλές ήταν οι δοσιλογικές οργανώσεις που δρούσαν σε διάφορες χώρες, λειτουργώντας σαν τοπικά παραρτήματα. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Μια από αυτές τις οργανώσεις που έδρασε στη χώρα ήταν η ΕΣΠΟ. Η «Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση», ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1941 και είχε ως βασικό στόχο της τη στρατολόγηση Ελλήνων προκειμένου να δημιουργηθεί  η «ελληνική λεγεώνα» που θα αποτελούσε τμήμα του πολυεθνικού τομέα των Waffen- SS και -κατά κύριο λόγο- θα ρίχνονταν στη μάχη εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης  και του Κόκκινου Στρατού.

Τα γραφεία της ΕΣΠΟ βρισκόντουσαν στη γωνία της Γλάδστωνος με την Πατησίων. Από τον πρώτο όροφο του κτιρίου που στεγάζονταν τα γραφεία δέσποζαν η γερμανική, η ελληνική, η ιταλική και η ιαπωνική σημαία! Το έμβλημα της οργάνωσης ήταν η ελληνική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

Πρώτος της αρχηγός ήταν ο γιατρός Γεώργιος Βλαβιανός, σύντομα, όμως, μετά από εσωτερικές έριδες, αρχηγός έγινε ο επίσης γιατρός Σπύρος Στεροδήμας, εκφραστής της γερμανόφιλης πτέρυγας της οργάνωσης. Τα μέλη της βοηθούσαν τους ναζί σε διάφορες αποστολές τους στην πρωτεύουσα. Επιπλέον, κατέδιδαν στους Γερμανούς μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Η ΕΣΠΟ προσπάθησε να έχει «λόγο» και την επόμενη ημέρα, έχοντας ενεργή συμμετοχή στα Δεκεμβριανά. Τότε, όμως, αντάρτες του ΕΛΑΣ συνέλαβαν και εκτέλεσαν δυο από τα μέλη της ομάδας, ενώ μετά την απελευθέρωση αρκετά ακόμα καταδικάστηκαν για τη φιλοναζιστική δράση τους την περίοδο της κατοχής, ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθερα από το εμφυλιακό κράτος.

Η «Πανελλήνιος Ένωσης Αγωνιζόμενων Νέων»

Ο έτερος πόλος της ιστορίας που διαδραματίστηκε στον μικρό πεζόδρομο της Γλάδστωνος ήταν η  «Πανελλήνιος Ένωσης Αγωνιζόμενων Νέων». Η ΠΕΑΝ ήταν μια μικρή αντιστασιακή οργάνωση τα μέλη της  οποία κινούνταν ιδεολογικά κάπου ανάμεσα στο φιλελευθερισμό και τη σοσιαλδημοκρατία. Οι περισσότεροι, δε, από τους συμμετέχοντες σε αυτή ήταν φίλα προσκείμενοι στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο με τον οποίο βρισκόντουσαν σε άμεση επαφή.

Η ΠΕΑΝ θεωρείται από τους ιστορικούς ως ο απόγονος της «Στρατιάς Σκλαβωμένων Νέων» και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία των αστικών συνοικιών της Αθήνας. Ήταν μια ολιγομελής ομάδα που, ωστόσο, έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις ενάντια στον κατακτητή.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο αξιωματικός της Αεροπορίας, Κώστας Περρίκος ο οποίος είχε αποταχθεί στις 27 Απριλίου του 1935 επειδή με σειρά άρθρων του στην εφημερίδα Εστία είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Θεωρούσε ως μη αξιόμαχη την Πολεμική Αεροπορία και ζητούσε την αναδιοργάνωσή της.

Ο Περρίκος ήταν πολέμιος του Μεταξικού καθεστώτος, ωστόσο, με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου με αίτησή του στο υπουργείο Αεροπορίας ζήτησε την ανάκληση της απόταξής του και της επιστροφής τους στην ενεργό δράση προκειμένου να πολεμήσει. Η αίτηση έγινε δεκτή και μερικές ημέρες αργότερα έφυγε για το μέτωπο.

Δραστήριος και ακούραστος μαχητής ο Περρίκος εκτός από αρχηγός της ΠΕΑΝ ήταν και η ψυχή της καθώς δεν δίστασε -ενώ θα μπορούσε να είχε δώσει τον ρόλο αυτό σε κάποιον άλλο- να αναλάβει τον επιχειρησιακό βραχίονα της οργάνωσης, το θρυλικό «Ουλαμό Καταστροφών».

Μια από τις σημαντικότερες αντιστασιακές δράσεις στην Ευρώπη

Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να «συναντηθούν» οι δρόμοι της ΕΣΠΟ και της ΠΕΑΝ. Τα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης είχαν ούτως ή άλλως στο στόχαστρό τους τις δοσιλογικές ομάδες, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα ήταν η ΕΣΠΟ.

Όλοι στην οργάνωση του Περρίκου ήξεραν πως αυτό το χτύπημα θα έπρεπε να διαφέρει (ως προς την ένταση) σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που είχαν κάνει μέχρι τότε και έτσι ο σχεδιασμός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και μεθοδικός, ώστε, να επιφέρει το μεγαλύτερο δυνατό πλήγμα στη δοσιλογική οργάνωση.

Στην εκτέλεση της επιχείρησης έλαβαν μέρος μόλις τέσσερα μέλη της ΠΕΑΝ. Μπροστάρης ο Περρικός και δίπλα του ο  τεχνικός τηλεπικοινωνιών Αντώνης Μυτιληναίος, ο φοιτητής Νομικής Σπύρος Γαλάτης και η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα.

Η ισχυρότατη βόμβα που θα τοποθετούνταν στα γραφεία της ΕΣΠΟ  συναρμολογήθηκε στο σπίτι της Μπίμπα και μεταφέρθηκε από την ίδια και τον Μυτιληναίο μέσα σε μια σακούλα με χόρτα στην οδό Γλάδστωνος!

Εκεί ο Μυτιληναίος και ο Γαλάτης κατάφεραν και τρύπωσαν μέσα στο κτίριο από μια αφύλαχτη πόρτα και έβαλαν τη βόμβα σ' ένα άδειο γραφείο στον ημιώροφο. Ο Γαλάτης άναψε το φιτίλι και αμέσως μαζί με τον Μυτιληναίο απομακρύνθηκαν. Ο Περρίκος και η Μπίμπα παρακολουθούσαν την επιχείρηση από κοντινό ζαχαροπλαστείο, έτοιμοι για κάθε βοήθεια. Εκεί πήγαν και οι άλλοι δύο. Παράλληλα, περιφερειακό ρόλο στην ενέργεια, είχαν επίσης, οι Τάκης Μιχαηλίδης, Νίκος Λάζαρης, Νίκος Μούρτος και Σπύρος Στανωτάς.

Στις 12:03 το μεσημέρι της 20ης Σεπτεμβρίου του 1942 η βόμβα εξερράγη και σχεδόν ισοπέδωσε το κτίριο, παρασέρνοντας στο θάνατο 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανούς αξιωματικούς!  Ο αρχηγός της προδοτικής οργάνωσης, Σπύρος Στεροδήμος, ανασύρθηκε από τα ερείπια βαριά τραυματισμένος και υπέκυψε μερικές ημέρες αργότερα.

Η προδοσία, οι εκτελέσεις, το λάθος του ΕΑΜ και το τέλος της ΕΣΠΟ

Το πλήγμα που δέχθηκε η ΕΣΠΟ ήταν τόσο ισχυρό που λίγο καιρό αργότερα διαλύθηκε οριστικά. Η Γκεστάμπο, ωστόσο, δεν θα άφηνε έτσι μια επίθεση που πανηγυρίστηκε σε όλη την Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά στην κατεχόμενη γηραιά ήπειρο.

Εξαπολύθηκε ένα άνευ προηγούμενου ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών, ωστόσο, αυτό κατέστη δυνατό μόνο μετά από την προδοσία –έναντι 3 λιρών το κεφάλι- του Πολύκαρπου Νταλιάνη, ενός υπαξιωματικού της χωροφυλακής ο οποίος έδωσε τα ονόματα των μελών της ΠΕΑΝ στους ναζί.

Περρίκος, Μπίμπα, Μυτιληναίος και Γαλάτης συλλαμβάνονται στις 11 Νοεμβρίου και περνάνε πολλές φρικτές ημέρες στο κολαστήριο της Γκεστάμπο στον Πειραιά. Ο Μυτιληναίος καταφέρνει να αποδράσει και στη συνέχεια να διαφύγει στη Μέση Ανατολή. Η μοίρα των υπολοίπων, ωστόσο, ήταν προδιαγεγραμμένη. Περνάνε από στρατοδικείο και καταδικάζονται σε θάνατο.

Την ίδια ώρα, σε μια μνημειώδη κακή εκτίμηση των γεγονότων, το ΕΑΜ χαρακτηρίζει την ενέργεια «ατομική τρομοκρατία» που ήταν «πρόωρη και επικίνδυνη για το αντιστασιακό κίνημα» και αποκαλεί τον Περρίκο «πράκτορα της Γκεστάμπο ο οποίος σύντομα θα αφεθεί ελεύθερος»!

Τελικά, η οικογένεια του Γαλάτη αγοράζει με 1.000 λίρες τη ζωή του ανθρώπου της, όχι όμως και την ελευθερία του καθώς στέλνεται σε φυλακές της Γερμανίας. Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και εκεί εκτελέστηκε με πέλεκυ. Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 ο Περρίκος εκτελέστηκε στην Καισαριανή.

Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Περρίκος αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον ηρωισμό του. «Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως, έκανα κι εγώ το δικό μου. Είμαι Έλληνας αξιωματικός της Αεροπορίας. Σας ευχαριστώ πολύ» είπε πριν πέσει νεκρός. Λίγο καιρό αργότερα ο προδότης Νταλιάνης, εντοπίζεται από αντιστασιακούς και εκτελείται με συνοπτικές διαδικασίες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar Κώσταςςς

  Εγώ να προσθέσω ότι είναι \"Γκεστάπο\" όχι \"Γκεσταμπο\"

 2. avatar Coor400

  Ελληνες να ντουφεκανε Ελληνες δεν ειναι πολεμος .... είπε ο Βεγγος σε μια ταινια εγω θα πω , 400 χρονια σκλαβια ειναι παρα πολλα αρα δεν ειναι Ελληνες όσοι ντουφεκανε Ελληνες ειναι απογονοι αλλων λαων .... Να καταργηθουν τα κονσερβοκουτια στην Ελλαδα

 3. avatar Βαλεντίνη Ι

  Το άρθρο αναφέρει τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, Περίκο, Ιουλία Μπίμπα, Σκούρα, Κατεβάτη, Λόη και Διονύσιο Παπαδόπουλο. Παραλήπει να προσθέσει ότι ο φοιτητής της νομικής Νίκος Λάζαρης που μετείχε στην ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ δολοφονήθηκε από τους κουκουέδες κατά τον “μεγάλο” Δεκέμβρη...του 44.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Ξεχνάς να πεις ότι αντιστασιακες οργανώσεις όπως ο εδεσ κατά την αποχώρηση των Γερμανών προμηθεύτηκαν όπλα από αυτούς για να συνεχίσουν τον αντικομουνιστικο αγώνα. Σε τέτοιους \"πατριώτες\" μια χαρά έκαναν και τους κυνηγούσαν

 4. avatar Επισης

  Οι Γερμανοι ζητησαν να μεταφερθει η κοπελα στη Γερμανια και την αποκεφαλησαν με τσεκουρι.

  Τωρα ο \"ψαρας\" απο κατω τι ψαρια θελει να πιασει δεν ξερω. Και νομιζω οτι πολλοι ειναι σημερα αντι-ναζι, οχι γιατι εχασαν οπως λεει ο αλλος απο κατω, αλλα γιατι ξερουν ιστορια αλλα και κρινουν τους σημερινους μαφιοζους νεοναζι

 5. avatar Κλειτος

  Η ΠΕΑΝ ήταν υπέρμαχος της συνεργασίας με τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις.
  Πάνω απ\' όλα έθετε τη μάχη εναντίον του κατακτητή.
  Πάντα υπερασπιζόταν την ενότητα στα πλαίσια του αντιστασιακού αγώνα.
  Ακόμα και όταν δεχόταν χτυπήματα, τα κατήγγειλε, διαμαρτυρόταν, αλλά δεν τα ανταπέδιδε, ούτε έκλεινε τον δρόμο της συνεννόησης.

  Δυστυχώς από πολύ νωρίς, ήδη από το φθινόπωρο του 1942, άρχισαν οι επιθέσεις εναντίον της ΠΕΑΝ από το ΕΑΜ και την ΟΚΝΕ, δηλαδή το ΚΚΕ. Το τελευταίο φοβήθηκε ότι η αίγλη που απέκτησε η ΠΕΑΝ, θα προσείλκυε σε αυτήν πλήθος νέων μελών, όπως άλλωστε συνέβη, ιδίως από τις τάξεις των φοιτητών. Αυτό για το ΚΚΕ ήταν απαράδεκτο. Βέβαια είχε επιτεθεί με δριμύτητα κατά της ΕΣΠΟ («Ριζοσπάστης», 5 Σεπτεμβρίου 1942), όμως οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της, ήταν αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μόνο από το ΕΑΜ. Το τελευταίο, σύμφωνα με τους κομμουνιστές, έπρεπε να έχει το μονοπώλιο της αντίστασης, να επικρατεί παντού. Ολες οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις έπρεπε να εξουδετερωθούν και για να γίνει αυτό ευκολότερα, έπρεπε πρώτα να κατηγορηθούν ως προδοτικές.

 6. avatar Jerry

  Μετά την ανατίναξη των γραφείων της ΟΕΔΕ, το ΕΑΜ έγραψε στους τοίχους της πρωτεύουσας ότι η ΠΕΑΝ είναι φασιστική οργάνωση που ναρκώνει τους νέους για να τους παραδώσει στους κατακτητές!!! Επιπροσθέτως, το σαμποτάζ στην ΕΣΠΟ, η ΟΚΝΕ το χαρακτήρισε «προβοκάτσια της Γκεστάπο στην οδό Πατησίων που είχε σαν αποτέλεσμα μαζικές συλλήψεις πατριωτών με κίνδυνο να τους στήσουν στον τοίχο». Επίσης, σε προκηρύξεις της ΟΚΝΕ εγράφη ότι ήταν «σκηνοθετημένες οι δυναμιτιστικές ενέργειες όπως του Ράιχσταγ, για να χτυπηθεί το οργανωμένο λαϊκό κίνημα». Το ΕΑΜ Νέων έγραψε σε προκήρυξη του: «7ο ΕΑΜ ξεσκεπάζει την ανατίναξη της ΕΣΠΟ σαν αποκλειστική δουλειά των Γερμανών κατακτητών για να πνίξουν τον ηρωικό αγώνα μας σε ένα κύμα τρομοκρατίας. Το ΕΑΜ καλεί όλους τους νέους να συσπειρωθούν γύρω του ενάντια στις Φασιστικές Οργανώσεις». Δηλαδή η ΠΕΑΝ ήταν φασιστική οργάνωση! Ακόμη, στις αρχές του 1943, δελτίο της ΟΚΝΕ έγραψε ότι ο Περρίκος και η ηγεσία της ΠΕΑΝ «πιάστηκαν δήθεν». Δηλαδή θεωρούσε ότι η σύλληψη τους ήταν σκηνοθετημένη.

  Η ΚΟΑ (Κομμουνιστική Οργάνωση Αθήνας), σε προκήρυξη της ανέφερε: «Λαέ της Αθήνας, η ΚΟΑ δηλώνει πως οι κουμουνιστές καταδικάζουν την ατομική τρομοκρατία. Δηλώνει με περηφάνια πως είναι η ψυχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».

  Δηλαδή πας μη κουμουνιστής, προδότης!

 7. avatar Εφημερίδα της ΠΕΑΝ ήταν η «Δόξα»

  Η Κομμουνιστική Επιθεώρηση (τεύχος 25, Απρίλης 1944, σελίδα 591-595) έγραφε:
  «Η \"Δόξα\", σαν όργανο των χορτάτων, δείχνει όλη την αναλγησία της πλουτοκρατίας, μπρος στο δράμα της πείνας του Ελληνικού λαού, όλο τον τομαρισμό των μαυραγοριτών...».

 8. avatar Δυστυχώς δεν ήταν μόνο η κακή εκτίμηση των γεγονότων από το ΕΑΜ -και κατ’επέκταση του ΚΚΕ-

  Αλλά το ΚΚΕ έπραξε και κάτι άλλο, πολύ ύπουλο: Αποκάλυψε σε έντυπα, ονόματα στελεχών της ΠΕΑΝ, χαρακτηρίζοντας τα ως προδότες ΠΕΑΝίτες». Τα έντυπα αυτά έπεσαν στα χέρια των Γερμανών.
  Ετσι οι Θ. Μπαγλανέας, Γ Ιωαννίδης, Σ. Γουρδομιχάλης και άλλοι αναγκάστηκαν να κρυφτούν και στη συνέχεια να αναχωρήσουν για τα βουνά ή τη Μέση Ανατολή.

 9. avatar Μστ

  Το άρθρο τα λέει όλα, έτσι για να μαθαίνουν κάποιοι ιστορία...\"Τα μέλη της ΕΣΠΟ αφέθηκαν ελεύθερα από το εμφυλιακό κράτος\"...αυτός ήταν ο εμφύλιος για τον οποίο κατηγορείτε τους κομμουνιστές.!!

  1. avatar BERIA

   Το άρθρο δεν λέει επίσης ότι εκατοντάδες Καπεταναίοι χιλιάδες μέλοι του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ καταδικασμένοι για άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε απεχθείς εγκλήματα κατά την διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου αργοτερα του δόθηκε χάρη και επέστρεψαν από τους παραδείσους που είχαν καταφύγει. Και όλα αυτά με ένα απλό συγχωροχάρτι χαρακτηριστικά ένας από αυτούς ήταν και ο καπετάν Γιωτης για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη συντρόφια.

   1. avatar agilotos.stravos

    Ε ναι και το αρθρο δε λεει οτι πριν τη χαρη εκτελεστηκαν απο 1946-1950 πανω απο 3.000 κομμουνιστες και πανω απο 20.000 στην εξορια...
    Ποσοι απο τους δικους σου ομοιδεατες Μπερια που συνεργαστηκαν με τους γερμανους στηθηκαν στο τειχος για εσχατη προδοσια?

    1. avatar BERIA

     Δεν πρόλαβαν γιατί εκτελέσετε δεκαπλαδιους από αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Ναζί γιατί δεν συνεργοζοντουσαν με εσάς όταν είχατε το πάνω χέρι. Και μία και οι φιλελεδες σαν έδωσαν χάρη λέτε τώρα να απότελειώσετε με κρεμάλες την δουλειά που αφήσατε στην μέση αλλά θα χάσετε όπως τότε.

     1. avatar agilotos.stravos

      Ενω εσεις καθοσασταν με σταυρωμενα χερια ετσι?Οι Σουρλαιοι στη Θεσσαλια,οι Μπαντουβαδες στην Κρητη,οι Παπαγεωργιου στην Αθηνα,οι Τσαουσηδες στη Μακεδονια ηταν φανταστικα ονοματα ετσι?
      Ξερω οτι τσουζει οταν απο τη μια εχεις ανατρτες απελευθερωτες και απο την αλλη πλευρα δωσιλογους και μαυραγοριτες και σου σφαζουν τους ομοιους σου,αυτους που εβαλαν πανω απ\'ολα το προσωπικο συμφερον,τις λιρες και το βολεμα..Σα να βλεπεις τον εαυτο σου ενα πραμα..Τουλαχιστον εσυ παιρνεις ξεκαθαρη θεση υπερ των προδοτων και μπραβο σου.Απλα δε μπορεις να το παιζεις πατριωτης.Γιατι οι περισσοτεροι που ηταν πατριωτες τοτε (ακομα και δεξιοι η βασιλικοι κυριως στα μεγαλα αστικα κεντρα) με το ΕΑΜ ηταν.
      Χαρη εδωσε το ΠΑΣΟΚ το 1982 ασχετε τι φιλελεδες,δεν υπηρχαν τοτε.Γιατι το ΚΚΕ μπορει να νομιμοποιηθηκε (και να ξεπουληθηκε) το 1975 αλλα οι αγωνιστες του ακομα διωκονταν.

   2. avatar Σμτ

    Καλά τα λες για να μπορούν σήμερα οι απόγονοι και τα εγγόνια του Στάλιν να απειλούν με κρεμάλες τους αντιφρονούντες.

 10. avatar Μστ

  Οι δοσίλογοι φιλοναζί αποκαλούσαν τους εαυτούς τους \"πατριώτες\" και \"εθνικοσιαλιστές\"...Ρε τι μου θυμίζει αυτό..??

 11. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Θέλετε δεν θέλετε, αυτόν τον τόπο τον ελευθέρωσαν οι περήφανοι έλληνες συντροφοι Κομμουνιστές!
  Και όσα ψέματα και να πειτε, όσους ακόμη ψεύτικους δηθεν ήρωες πατριώτες και να φτιάξετε, η μονη αλήθεια δεν θα αλλάξει.
  Το τιμημένο σφυροδρέπανο μέσω ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, σας έδωσε ότι πολυτιμοτερο έχετε και απολαμβάνετε σήμερα, την ελευθερία σας!
  Και για όσα κάναμε για εσάς, μας έχετε ακόμα βρε αχάριστοι στο 5,5 τοις εκατό!

  1. avatar άσπρο μαύρο

   Σου ξέφυγε η τελευταία παράγραφος δυστυχώς...

 12. avatar δεν ήταν κακή εκτίμηση του ΕΑΜ

  ...ήταν ότι δεν τους έλεγχε!
  κλασική κουμμουνιστική πρακτική

 13. avatar Διεθνιστής

  Ναζί σημερινοί,χρυσαυγίτες,ξέρετε να διαβάζετε ελληνικά!!!

 14. avatar ΑΤΛΑΣ

  Καθόλου περίεργο... την εποχή εκείνη σε κάθε χώρα του πλανήτη υπήρχαν οι οπαδοί της μιας(Άξονας) και της άλλης(Σύμμαχοι) πλευράς. Ο νικητής έγραψε τελικά την ιστορία... αν ήταν άλλη η εξέλιξη ,οι ρόλοι προδοτών και πατριωτών θα ήταν ακριβώς αντίστροφοι!

  1. avatar Την ιστορία τη γράφουν κυρίως οι ήρωες είτε χάσουν είτε νικήσουν

   Όχι πάντα αμέσως, αλλά για πάντα.

 15. avatar Ψαρας

  μήπως ο Ριζοσπάστης είχε πρωτοσέλιδο τα ονόματα των στελεχών της ΠΕΑΝ την επόμενη ημέρα μετά την έκρηξη , με αποτέλεσμα σχεδόν όλους να τους συλλάβουν και να τους εκτελέσουν!!!???????????εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε????

  1. avatar ToSfirikaitoDrepani

   Και τώρα το ίδιο θα κάνουμε πάντα και στην Κύπρο καρφώναμε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στους Άγγλους παλιούς εχθρούς μας γιατί δεν είχε την έγκριση του ΚΚ . Είναι στο DNA μας βλέπεις εδώ το κάναμε στους δικούς μας από την Οκτωβριανή Επανάσταση με τους άλλους είναι ακόμα πιο εύκολο,.

 16. avatar Ο Περρίκος δεν είχε αποταχθεί απο το καθεστώς Μεταξά… αποτάχθηκε το 35 λόγω συμμετοχής του στο κίνημα…οπως και κάποιες εκατοντάδες ικανότατων αξιωματικών…

  Όχι στη λογική ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΩ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ.....

 17. avatar Cherry

  Ωραία όλα αυτά και τι μας έμεινε στο σήμερα? Ούτε ιδεολογία ούτε αξίες ούτε αγάπη στη πατρίδα! Οι θυσίες όλων αυτών πήγανε χαμένες. Μας έχουν ρίξει στο καζάνι που λέγεται οικονομική κρίση και προσπαθούμε απλά να κρατηθούμε στη ζωή με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο!!!

 18. avatar πληροφοριακό δελτίο με ημερομηνία 01/01/1943 με αποδέκτες στελέχη της ΟΚΝΕ (νεολαία του ΚΚΕ)

  ΠΕΑΝ και Γκεστάπο
  Πριν ένα μήνα πιάστηκαν δήθεν οι αρχηγοί και τα στελέχη της ΠΕΑΝ. Λέγανε ότι τους είχαν πιάσει τα τυπογραφεία, εκρηκτικά μηχανήματα, αποθήκες πυρομαχικών και σαν υπαίτιους για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ. Ύστερα λέγανε πως οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν τόσο βαριές που οπωσδήποτε θα τους τουφεκίζανε. Ο Περρίκος, ένας απ΄τους συλληφθέντες, επισκέφθηκε με άδεια τους δικούς του. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτός και η κλίκα του θα βγούνε τέλεια ελεύθεροι. Αυτά δείχνουν τις σχέσεις ΠΕΑΝ και Γκεστάπο και τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις τους.

  Τελικά οι κομμουνιστές δεν έπεσαν μέσα στις \"βαθυστόχαστες εκτιμήσεις\" τους.
  Ο Περρίκος και άλλοι συναγωνιστές του εκτελέστηκαν, όπως είναι γνωστό.

 19. avatar Πρώτη προκήρυξη του ΕΑΜΝ (ΕΑΜ Νέων) Πειραιά

  -\"Η Γκεστάπο ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ\"
  Οι επιθεωρητές Κλουζώ του ΕΑΜΝ ξεσκέπασαν τους δράστες.
  -\"Οι εμπρηστές του Ράιχσταγκ βρίσκονται και πάλι στο έργο\",
  Εδώ παραλληλίζουν την πυρπόληση του Ράιχσταγκ στην Ε.Σ Γερμανία το 1933, η οποία για τους κομμουνιστές ήταν προβοκατόρικη πράξη των εθνικοσοσιαλιστών, με την ανατίναξη της ΕΣΠΟ!
  -\"Εμείς σε τρομοκρατικές πράξεις δεν καταφεύγουμε γιατί αυτές μόνο τον κατακτητή βοηθάνε για να χτυπάει τον λαό\"
  Προφανώς στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και οι δολοφονίες μεμονωμένων Γερμανών στις οποίες προέβαιναν κατά κόρον οι ελασίτες λίγο αργότερα, και οι οποίες προκαλούσαν άγρια αντίποινα των κατακτητών.

 20. avatar Δεύτερη προκήρυξη του ΕΑΜΝ (ΕΑΜ Νέων) Πειραιά

  -\"Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ είναι πράξις πατριωτικής οργάνωσης; Όχι. Το ΕΑΜΝ την καταδικάζει σαν πράξη αντιλαϊκή...\"
  Ουδέν σχόλιον.
  -\"Το ΕΑΜΝ ξεσκεπάζει μπρος σ\'όλους τους νέους του Πειραιά την ανατίναξη της ΕΣΠΟ σαν αποκλειστικώς δουλειά των Γερμανών κατακτητών...\"
  Αν μη τι άλλο ήταν μάστορες στο \"ξεσκέπασμα\" οι κομμουνιστές...

Παρακαλούμε περιμένετε ...