Όταν το μεταπολεμικό μέλλον της Ελλάδας γράφτηκε σε μια χαρτοπετσέτα

Η «συμφωνία της Μόσχας» ή αλλιώς των «ποσοστών» ανάμεσα σε Τσόρτσιλ και Στάλιν που μοίρασε τα βαλκάνια σε σφαίρες επιρροής


WEEKEND
0:20
09/10/2016
Όταν το μεταπολεμικό μέλλον της Ελλάδας γράφτηκε σε μια χαρτοπετσέτα
25
loading

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Αυτό είναι γνωστό. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γνωστό επίσης είναι πως η μοίρα των μικρών και αδύναμων εν πολλοίς κρίνεται από τις ορέξεις των μεγαλύτερων και ισχυρότερων. Ειδικότερα από τη στιγμή που οι πρώτοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντιδράσουν και υποκύπτουν στις ορέξεις των δεύτερων.

Churstalin8

Κάτι ανάλογο έγινε και προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν πια ο πόλεμος είχε κριθεί οι ηγέτες των συμμάχων έβγαλαν τα «μαχαίρια». Όχι τόσο για να χρησιμοποιήσουν μεταξύ τους (αν και λίγο έλειψε) όσο για να «χαράξουν» με αυτά τις σφαίρες επιρροής σε περιοχές που είχαν για εκείνους μεγαλύτερη ή μικρότερη στρατηγική σημασία.

B-24D's_fly_over_Polesti_during_World_War_II

Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές υπήρχε και η Ελλάδα η μεταπολεμική τύχη της οποίας γράφτηκε από τον Τσόρτσιλ σε μια χαρτοπετσέτα την οποία έσπρωξε στον Στάλιν…

Το τέλος του πολέμου και το «μοίρασμα του πλανήτη»

Η έκβαση του μεγαλύτερου, σκληρότερου και πιο αιματοβαμμένου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας είχε σχεδόν κριθεί οριστικά από τους πρώτους μήνες του 1944. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, με την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία είχε μπει και τυπικά η «σφραγίδα» στο τέλος της ναζιστικής Γερμανίας.

Churstalin10

Ήδη από τα τέλη του 1943, οι ηγέτες των συμμάχων είχαν μπει σε μια διαρκή συζήτηση για το πολεμικό μέλλον, κυρίως, της Ευρώπης, που σε πολλά σημεία θύμιζε πόκερ.

Είναι ενδεικτικό πως οι ηγέτες της αντιχιτλερικής συμμαχίας (ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία - ΕΣΣΔ) πραγματοποίησαν τρεις Διασκέψεις. Η πρώτη έγινε στην Τεχεράνη (ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και κράτησε μέχρι την 1 Δεκεμβρίου του 1943), η δεύτερη στην Κριμαία (από τις 4 έως και τις 11 Φεβρουαρίου του 1945) και η τρίτη στο Πότσνταμ (από τις 17 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου του 1945).

Churstalin1

Η σημαντικότερη από τις τρεις είναι η δεύτερη κατά σειρά. Εκείνη άλλωστε είναι που έμεινε στην ιστορία. Έστω κι αν επί της ουσίας το όνομα που την «συνοδεύει» είναι λάθος. Οι εργασίες της πραγματοποιήθηκαν στο μέγαρο Λιβάντια που βρισκόταν κοντά στην πόλη Γιάλτα της Κριμαίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκεί, οι Τσόρτσιλ, Στάλιν και Ρούσβελτ συμφώνησαν στις σφαίρες επιρροής.

Bundesarchiv_Bild_183-R77767,_Berlin,_Rotarmisten_Unter_den_Linden

Πολλοί ιστορικοί ισχυρίζονται πως επί της ουσίας σε εκείνη την κρίσιμη ιστορικά Διάσκεψη δεν έγινε κάποιο μοίρασμα. Απλά οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στα νέα πολιτικοστρατιωτικά δεδομένα που ήδη είχαν διαμορφωθεί και δύσκολα μπορούσαν να αμφισβητηθούν από τον οποιανδήποτε. Άρα δεν πρόκειται για κάποιο μοίρασμα αλλά για μια συμφωνία πως η ανθρωπότητα δεν θα οδηγούνταν σε έναν δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη φορά ανάμεσα στους πρώην συμμάχους.

Το μεταπολεμικό μέλλον της Ελλάδας γραμμένο πάνω σε μια χαρτοπετσέτα

Churstalin17

Λίγους μήνες πριν εκείνη την Διάσκεψη είχε γίνει μια άλλη. Αυτή έμεινε στην ιστορία με δυο ονόματα. Το γνωστότερο από τα δυο είναι η «Τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας» (είχαν προηγηθεί τρεις το 1941, το 1942 και το 1943) και το λιγότερο γνωστό είναι η «Διάσκεψη του Τολστόι» λόγω του κωδικού ονόματος που της είχε δοθεί και ήταν το επώνυμο του διάσημου Ρώσου συγγραφέα.

Η διάσκεψη αυτή είχε ξεκινήσει, σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου και τελείωσε δέκα ημέρες αργότερα. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η είσοδος της Σοβιετικής Ένωσης στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας, το μέλλον της Πολωνίας, η επιστροφή στην ΕΣΣΔ όλων των πρώην Σοβιετικών πολιτών που απελευθερώθηκαν από τους Γερμανούς και (το κυρίως) πιάτο το «μοίρασμα» των Βαλκανίων σε σφαίρες επιρροής.

Winston_Churchill

Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του για τον Β’ ΠΠ γράφει για εκείνο το περιβόητο «μοίρασμα» πως κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της κουβέντας που είχε με τον Σοβιετικό ηγέτη:

«…έκρινα κατάλληλη τη στιγμή για να δράσω. Εδήλωσα: ''Ας ρυθμίσωμε τις υποθέσεις μας στα Βαλκάνια. Τα στρατεύματά σας ευρίσκονται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Έχομε συμφέροντα, αποστολές, πράκτορες σ' αυτές τις χώρες. Ας αποφύγω με την σύγκρουση για ζητήματα ασήμαντα. Σχετικώς προς την Μεγάλη Βρετανία και την Ρωσία τι θα ελέγατε για μια υπεροχή κατά 90% υπέρ υμών στην Ρουμανία, υπεροχή κατά 90% υπέρ ημών στην Ελλάδα και ίση συμμετοχή κατά 50% στην Γιουγκοσλαβία ;".

Ενώ μετεφράζοντο οι λόγοι μου, έγραψα σε μισό φύλλο χαρτιού:

 • Ρουμανία
 • Η Ρωσία 90%
 • Οι άλλοι 10%
 • Ελλάς
 • Η Μεγάλη Βρετανία (εν συμφωνία με τις ΗΠΑ) 90%
 • Η Ρωσία 10%
 • Γιουγκοσλαβία 50% και 50%
 • Ουγγαρία 50% και 50%
  Βουλγαρία
 • Η Ρωσία 75%
 • Οι άλλοι 25%

Έσπρωξα το χαρτί μπροστά στον Στάλιν στον οποίον είχαν δώσει εν τω μεταξύ την μετάφραση. Έγινε μια μικρή παύσις. Έπειτα ο Στάλιν πήρε το μπλε μολύβι του, εχάραξε μια χοντρή γραμμή σαν είδος επιδοκιμασίας και μου επέστρεψε το σημείωμα. Τα πάντα ερρυθμίσθησαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όσο εχρειάσθη για να γράψω το σημείωμα αυτό.

Churstalin6

Είχαμε, εννοείτω, μελετήσει το ζήτημα προσεκτικά και από μακρού, και άλλωστε δεν μας απησχόλησαν παρά οι συμφωνίες που αφορούσαν την πολεμική περίοδο. Όλα τα ευρύτερα προβλήματα έμεναν για την συνδιάσκεψη της ειρήνης, που ελπίζαμε ότι θα συνεκαλείτο μετά τη νίκη.

Επηκολούθησε μακρά σιωπή. Το χαρτί με την μπλέ γραμμή παρέμενε στο τραπέζι. Τελικά είπα: "Δεν θα έκριναν κάπως κυνικό εκ μέρους μας να ρυθμίζωμε αυτά τα προβλήματα, από τα οποία εξαρτάτω η τύχη εκατομμυρίων υπάρξεων, κατά τρόπον τόσο υπεροπτικό; Ας κάψωμε αυτό το χαρτί". "Όχι, φυλάξτε το" είπε ο Στάλιν».

Η θέση του ΚΚΕ, η «Γιάλτα» και η «Βάρκιζα»

Τις δυο επόμενες ημέρες, στις 10 και 11 Οκτωβρίου, οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Ίντεν και Μολότοφ, διαπραγματεύτηκαν τα ποσοστά της συμφωνίας. Κατάληξη αυτής της συζήτησής ήταν η αύξηση των ποσοστών επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία κατά 80%.

Winston_Churchill_2

Πουθενά στην επίσημη Σοβιετική ιστορία (όπως και από όποιον και αν έχει γραφτεί) δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το ότι τα γεγονότα έγιναν έτσι, ούτε για το ότι υπήρξε εκείνη η… χαρτοπετσέτα. Εκείνο που αρνούνται οι Σοβιετικοί είναι πως ο Στάλιν συμφώνησε με οιονδήποτε τρόπο σε αυτά που έγραψε ο Τσόρτσιλ.

Αυτό που σίγουρα δεν αμφισβητείται είναι η ντε φάκτο αναγνώριση και από τις δυο πλευρές του ποιος κάνει κουμάντο πού…

Stalin_Joseph

Μέσα από διάφορα δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη γίνεται σαφές πως θέση του ΚΚΕ, για τη συμφωνία της «χαρτοπετσέτας», είναι  πως: «στόχος της είναι να αποδοθεί στη στάση της Σοβιετικής Ένωσης και στη δήθεν προδοσία της απέναντι στους Έλληνες κομμουνιστές η ήττα του λαϊκού κινήματος στον εμφύλιο πόλεμο». Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί πως αν ίσχυε μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να επικυρωθεί στην «Διάσκεψη της Γιάλτας» όπου ήταν παρόντες και οι Αμερικάνοι.

«Σχέδια, λοιπόν, για την τύχη της Ελλάδας υπήρξαν πραγματικά και πριν από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτά τα σχέδια ήταν του εγγλέζικου και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και γι' αυτό δεν τυγχάνουν της προσοχής των αστών ιστορικών και αρθρογράφων. Την περίοδο που η ΕΑΜική αντίσταση έδινε μάχη για την απομάκρυνση των Γερμανών από την Ελλάδα, οι ιμπεριαλιστές «σύμμαχοι» προετοίμαζαν την αποκατάσταση της πρότερης κατάστασης, μιας και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός βάδιζε προς την ήττα», αναφέρει ο Ριζοσπάστης σε κείμενο που δημοσιεύθηκε τον  Φεβρουάριο του 2010.

Βάρκιζα

Ότι και να ισχύει, το μόνο σίγουρο είναι πως την επομένη της «Διάσκεψης της Γιάλτας» υπογράφηκε στην Ελλάδα η «Συμφωνία της Βάρκιζας». Πολλοί συνδέουν αυτά τα δύο ιστορικά γεγονότα, ισχυριζόμενοι πως η «Βάρκιζα» είναι απόρροια της «Γιάλτας». Πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι πως ΕΑΜ και ΚΚΕ δεν γνώριζαν ότι παράλληλα με τη «Διάσκεψη στη Βάρκιζα» γινόταν και εκείνη της «Γιάλτας».

Κι αυτό όχι για κάποιον φοβερό λόγο αλλά επειδή οι Διασκέψεις αυτές των ηγετών της Συμμαχίας κρατούνταν κρυφές για λόγους ασφαλείας (ας μην ξεχνάμε πως ο πόλεμος ήταν ακόμα σε εξέλιξη) και το ότι συναντήθηκαν αλλά και τα αποτελέσματα των συζητήσεων όπως και οι φωτογραφίες δημοσιοποιούνταν πολλούς μήνες αργότερα.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar παπαχαφιέ

  χαρτοπετσετα;;
  ναι τι ηθελες;;
  τις σερβιετες τις επινόησαν αργοτερα

 2. avatar Δημόκριτος

  Έτσι είναι πάντα, οι μεγάλες δυνάμεις μας κάνουν ό,τι θέλουν. Από την μια οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι, από την άλλη οι Ρώσοι... Τα ίδια σκ@.#$ είναι όλοι τους...

 3. avatar A.Γκουρια

  Καλά ήταν τότε.Τώρα το μέλλον μας το γράφουν σε [...]

 4. avatar Aimilios

  ωραιο αρθρο,
  οι παραπομπες προς την φυλλαδα του ριζοσπστη δεν χρειαζονταν, ουτε επισης στο θλιβερο απολιφαδι του ΚΚΚ,
  ας ξεβρωμισουμε επιτελους απο τους φασιστες

 5. avatar Ευτυχώς μας έσωσε ο Τσόρτσιλ…

  !!!!

 6. avatar ευχαριστω…

  ...για τις παραπομπές...

 7. avatar Nikath13

  Και μετά σκουπισαν τη μύτη τους με αυτή τη χαρτοπετσέτα

 8. avatar Ellraiser

  Απλως τωρα αλλαξαμε χαρτι και εγινε χαρτι υγειας.

 9. avatar Αρμινιος

  Το αρθρο είναι καλο και σωστο μπορω να πω... τα μετα μεσονυχτια σχολια δε ξερω πως και από που βγαινουν... ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ!
  Σαν γραφιδα της μεθης...

 10. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  τι συζητάμε τώρα μοιρασιά γινόταν από τους μεγάλους δεν υπήρχε περίπτωση κάτω από επιρροή κάποιου θα είμασταν η των αγγλοαμερικανων η σοβιετικών ,εεεε συμφωνήθηκε οι αγγλοαμερικανοι που σημαίνει τα κιου κιου τα πούλησε ο πατερουλης, αν και σε αυτήν την φαση καλύτερα ηταν στους αγγλοαμερικανους εφόσον αναγκαστικά θα είμασταν κατω απο επιρροή ο κομμουνισμός μονο εφιάλτης θα ηταν η σίγουρα πολυ χειρότερα ,το θέμα ειναι οτι δεν θα έπρεπε να μην είμασταν κατω απο επιρροή άλλων η τουλάχιστον εξολοκλήρου διότι δώσαμε πολλά κατά του ναζισμού αλλα δεν γινόταν αυτο δυστυχώς

 11. avatar SCULLYXL5

  ΑΠΛΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΠΙΑ!!!ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΠΑΝ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ!!!

  1. avatar No

   Οπως παντα..

 12. avatar Guest01062016

  Το άρθρο είναι για να μαθαίνουν οι παλιοί και να θυμούνται οι νέοι. Για τα πρώτα σχόλια, ομολογώ εντυπωσιάστηκα από την σύμπνοια απόψεων. 😛

 13. avatar Έν. Καρντέλι «Ο αγώνας για την αναγνώριση και την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας 1944 – 1957» Βελιγράδι 1980

  Γράφει ο Καρντέλι
  Στάλιν —Μήπως εσείς πραγματικά σκέπτεσθε ότι είναι δυνατή η νίκη της εξέγερσης στην Ελλάδα;
  Απάντησα ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που οργάνωσαν την εξέγερση στην Ελλάδα αλλά οι ίδιοι οι Έλληνες. Εμείς που είμαστε στα σύνορά τους δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε να τους δίνουμε βοήθεια, τέτοια που κάθε επαναστατικό κίνημα θα έδινε σε άλλο επαναστατικό κίνημα. Και όσον αφορά τις δυνατότητες νίκης της εξέγερσης στην Ελλάδα, αυτό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες:
  —Αν αναπτύσσονταν το εργατικό κίνημα στις άλλες χώρες, αν η διεθνής κατάσταση ήταν ικανοποιητική, αν η εξέγερση έπαιρνε την απαραίτητη βοήθεια κλπ.
  Ο Στάλιν τότε με διέκοψε:
  —Αν... αν... αν... ΟΛΗ η ΑΝΑΜΟΝΗ σας ΞΕΚΙΝΑ από το ΑΝ... Είναι ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ να σκέφτεται κανείς ότι οι δυτικές δυνάμεις θ' αφήσουν την Ελλάδα στους κομμουνιστές. ΕΣΕΙΣ μαζί με τους Έλληνες ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΖΕΙΤΕ σ' έναν κόσμο ΧΙΜΑΙΡΑΣ. Και μ' αυτό τον τρόπο μας τοποθετείτε μπροστά σε πολιτικές δυσχέρειες.
  Του είπα.
  —Σύντροφε Στάλιν, μα τι μπορούμε να κάνουμε τώρα εμείς; Αν στην Ελλάδα και στα σύνορά μας υπάρχει εξέγερση. Αν εκείνοι ζητάνε τη βοήθειά μας. Αν μας φέρνουν στα σύνορα τραυματίες κλπ. Μήπως πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα; Να αποξενωθούμε από αυτό το κίνημα; Τι να κάνουμε;
  Ο Στάλιν μου απάντησε αυστηρά:
  —Ίσως εγώ νάχω λάθος. Εγώ ήδη έχω λαθέψει σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτή ήταν η Κίνα. Δεν πίστευα στη νίκη των Κινέζων κομμουνιστών. Αλλά ΠΡΕΠΕΙ να πω ότι ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ στο ΘΕΟ. Η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κίνα

 14. avatar Μ. Τζίλας «Συνομιλίες με τον Στάλιν» Παρίσι 1962

  Ο Τζίλας δίδει τον ακόλουθο διάλογο

  Στάλιν: —Πιστεύετε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα μπορεί να επιτύχη;
  Καρντέλι: —Ναι, αν δεν αναμειχθούν ξένες δυνάμεις και αν δεν γίνουν πολιτικά και στρατιωτικά λάθη.
  Στάλιν: —ΠΑΝΤΟΤΕ τα «ΕΑΝ» και τα «ΑΛΛΑ». ΌΧΙ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ. Τι νομίζετε λοιπόν; Ότι η Μεγάλη Βρεταννία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ισχυρότερο κράτος του κόσμου, θα μας επιτρέψουν να διακόψουμε τις συγκοινωνίες τους στη Μεσόγειο; ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ! Και επιπλέον, δεν έχουμε στόλο. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ μόλις αυτό θα είναι δυνατό.

 15. avatar «Αυγή» Φ. Ηλιού Δεκ. 1979

  Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ τη ζητούμενη ΒΟΗΘΕΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ να ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ.
  Δημητρώφ.

 16. avatar “Αναμνήσεις” Ιωαννίδη

  Αυτοί (οι σοβιετικοί) βλέπαν το ζήτημα γενικότερα. Ότι εμείς από μας, από τις εξωτερικές εφεδρείες που διαθέτει το επαναστατικό κίνημα για σας, ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ . Αυτό σημαίνει ότι: «Η διεθνής κατάσταση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΒΟΙΚΗ
  για σας» και ΠΡΕΠΕΙ να ΒΡΕΙΤΕ εσωτερική ΛΥΣΗ. Το πράγμα είναι ολοκάθαρο. Αυτό, ότι η διεθνής κατάσταση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΙΚΗ για σας, σημαίνει ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ να σας ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σας στείλουμε οπλισμό, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σας κάνουμε... κλπ. Αυτό το ζήτημα είναι καθαρό. Δε χρειάζεται φιλοσοφία για να το καταλάβει κανείς. Αυτό είναι γεγονός. Τώρα αν τους είπες ή όχι να σου δώσουν οπλισμό... Τους λες κάτι και σου απαντούν: «Τραβάτε να ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ». Αυτό σημαίνει ότι η ΔΙΕΘΝΗΣ κατάσταση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ της υποθέσεώς σας. Τι ήθελες τώρα; Παραπάνω από αυτό και να συζητεί και να μη συζητεί κανείς μας είναι ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ.

 17. avatar «Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε», Θ. Χατζή τρίτος τόμος , σελ. 459.

  Ο Θ. Χατζής παρατηρεί πικρά

  Τα τηλεγραφήματα αυτά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ για την ηγεσία του λαοκρατικού κινήματος, γιατί —όπως γράψαμε— ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ και είχε ΕΜΠΡΑΧΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ πως τόσο η Σοβιετική Ένωση, όσο και οι νεαρές λαϊκές Δημοκρατίες της Βαλκανικής ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ και ΑΞΙΟΛΟΓΑ να ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ στον αγώνα του ελληνικού λαού, που βασικά διεξαγόταν με τους Άγγλους, συμμάχους τους στο γενικό πόλεμο

 18. avatar ΚΚΕ Επίσημα Κείμενα έσ. τόμος Ε’ σελ 323

  Στις 19 Δεκεμβρίου 1944 φτάνει από την Μόσχα το τηλεγράφημα του «Παππού» (Δημητρώφ). Αναφέρει:

  Ο Παππούς νομίζει ότι με τη σημερινή διεθνή κατάσταση η ένοπλη ενίσχυση προς τους Έλληνες συντρόφους απέξω ΓΕΝΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ. Βοήθεια από μέρος της Βουλγαρίας ή Γιουγκοσλαβίας η οποία να τους δέσμευε με το μέρος του ΕΛΑΣ εναντίον ενόπλων αγγλικών δυνάμεων, σήμερα ΛΙΓΟ θα ΒΟΗΘΗΣΕΙ τους Έλληνες συντρόφους, ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ θα μπορούσε να ΒΛΑΨΕΙ τη Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία. Όλα αυτά πρέπει να τα ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ οι φίλοι μας οι Έλληνες.
  Έλληνες και ΕΛΑΣ πρέπει να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους ξεκινώντας από αυτήν ακριβώς την κατάσταση, ΟΧΙ ΕΥΝΟΙΚΗ γι' αυτούς. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΣΧΟΙΝΙ. Αλλά δείξουν εξαιρετική ΕΥΛΥΓΙΣΙΑκαι ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν δυνάμεις τους και να ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ για πραγματοποίηση δημοκρατικού τους προγράμματος. Για Ελληνικό Κόμμα το σπουδαιότερο είναι να μην επιτρέψει να απομονωθεί από μάζες ελληνικού λαού και από δημοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο ΕΑΜ.

 19. avatar “Αναμνήσεις” Γ. Ιωαννίδη

  Ο Τολμπούχιν του είπε (του Ερυθριάδη) «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ να αποσπάσουμε τμήματα για την Ελλάδα». Κατάλαβες; Ο Ερυθριάδης πήγε, τους μίλησε (τους Ρώσσους), του έβαλε ζήτημα (του Τολμπούχιν) να μας ενισχύσουνε.
  Ο Τολμπούχιν είπε ότι «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΩΡΑ». Και δε μας έστειλε ούτε ο Τολμπούχιν. Μπορούσε, τέλος πάντων, εκεί από τα σύνορα να μας στείλει καμιά παρτίδα πολεμικό υλικό. Κατάλαβες;

 20. avatar «Η Νικηφόρα Επανάσταση που χάθηκε» Θ. Χατζή τρίτος τόμος σελ 85

  Η συμφωνία της Καζέρτας ήταν απόρροια του Εθνικού Συμβολαίου του Λιβάνου και υπεγράφη εις εκτέλεση αυτού του Συμβολαίου. Κατά σύμπτωση εκείνη την ημέρα βρέθηκε «τυχαία» στην Καζέρτα ο Ανδρέας Τζήμας, σύνδεσμος του ΕΛΑΣ στο στρατηγείο του Τίτο, που εισήλθε στην σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου και των αρχηγών του ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ. Σε έκθεσή του προς την Κ.Ε. του ΚΚΕ το 1951 ο Τζήμας αναφέρει ότι «είχε εκνευρισθή στο νησί του Βις — το στρατηγείο του Ράνκοβιτς» και γι' αυτό αποφάσισε να κάνη μια βόλτα στην... γειτονική Ιταλία, όπου κατά σύμπτωση έμαθε πως βρίσκονταν εκεί κοντά η ελληνική κυβέρνηση και πήγε να την δει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει