136
loading

Στις 23 Αυγούστου του 1939, ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του καθώς όλοι έβλεπαν πως ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν πλέον προ των πυλών. Και δεν έπεσαν έξω. Μερικά 24ωρα αργότερα (την 1η Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα), με την εισβολή της χιτλερικής Γερμανίας στην Πολωνία, έπεσε -όπως έχει επικρατήσει να λέγεται σήμερα- η πρώτη τουφεκιά του μεγαλύτερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η 23η Αυγούστου, ωστόσο, είναι από μόνη της μια ιστορική ημέρα. Είναι η ημέρα που έπεσε ένας «κεραυνός εν αιθρία». Που έγινε μια έκπληξη που προκάλεσε τρόμο. Ένα συγκλονιστικό γεγονός που μέχρι εκείνη την καλοκαιρινή Τρίτη, έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ναζιστική Γερμανία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, δυο πλευρές που κανονικά εκείνη την εποχή θα έπρεπε να βρίσκονται στα χαρακώματα και να κοιτάνε ο ένας τον άλλο μέσα από… διόπτρες, υπέγραψαν ένα σύμφωνο μη επίθεσης! Το σύμφωνο που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Ρίμπεντροπ-Μολότοφ».

Δυο πανίσχυρες χώρες με θηριώδεις πολεμικές μηχανές που κατά διαβολική σύμπτωση θα συγκρουστούν στη μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη που γνώρισε η ανθρωπότητα, σε εκείνη του Στάλινγκραντ, ακριβώς τρία χρόνια αργότερα (στις 23 Αυγούστου του 1942), «έστησαν» την πιο γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας.

Η εποχή που η ανθρωπότητα προετοιμαζόταν για τη μεγάλη σφαγή

Από την εποχή που ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία στη Γερμανία, είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του: Πώς θα ετοιμάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται μια τρομακτική πολεμική μηχανή, ώστε, να πάρει την εκδίκηση που ζητούσε για την ταπείνωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν πια θεώρησε πως ήταν έτοιμος άρχισε να καταστρώνει τα πολεμικά του σχέδια. Πρώτο του θύμα, θα ήταν η Πολωνία. Ήδη από τα τέλη του 1938 ή κατ΄ άλλους ιστορικούς από τις αρχές του 1939 είχε δώσει εντολή στο επιτελείο του να καταστρώσει ένα σχέδιο «γρήγορης εισβολής» στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ οι προετοιμασίες για την επικείμενη παγκόσμια σύγκρουση ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικές και λιγότερο στρατιωτικές, δεδομένου πως σε αντίθεση με την «πληγωμένη» από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, Γερμανία, οι Σοβιετικοί διέθεταν τον λαβωμένο αλλά πανίσχυρο Κόκκινο Στρατό.

Εκεί που εστίαζε, λοιπόν, ο Στάλιν ήταν στο να δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαραίτητες συμμαχίες που θα του επέτρεπαν για όσο μεγαλύτερο διάστημα γινόταν και μέσα στο γεωπολιτικό παιχνίδι να παραμείνει αλλά και να μην εμπλακεί στρατιωτικά.

Στον αντίποδα, ο Χίτλερ είχε ήσυχο το κεφάλι του σε ότι αφορούσε τους συμμάχους του. Η πίστη που του έδειχναν Ιταλία, Ιαπωνία και στο «βάθος» η Ισπανία, του παρείχαν άνεση κινήσεων.

Μια ανίερη συμμαχία που βόλευε δυο αιώνιους εχθρούς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ

Ο πόλεμος, ωστόσο, είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ως τέτοιο κρύβει και μπόλικο παρασκήνιο. Πριν αρχίσουν να «μιλάνε» τα όπλα, πίσω από κλειστές πόρτες και σκοτεινά δωμάτια εξυφαίνονται κάθε λογής δολοπλοκίες.

Το καλοκαίρι του 1939, λοιπόν, οι δυο ιδεολογικά αιώνιοι εχθροί, έπρεπε να διαλέξουν με ποιον θα πάνε και ποιον θ’ αφήσουν. Ή για το θέσουμε σε ένα πιο πολιτικό πλαίσιο «με ποιον θα πάνε πριν αρχίσουν και με εκείνον να πολεμάνε».

Ο Χίτλερ είχε πάρει τις αποφάσεις του. Δεν περίμενε την… άδεια του Στάλιν για την εισβολή στην Πολωνία. Αυτό που χρειαζόταν, ωστόσο, ήταν μια «καβάτζα». Ήξερε πως η Πολωνία είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από την Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία πως θα την υποστηρίξουν σε περίπτωση ναζιστικής εισβολής. Γνώριζε, λοιπόν, πως σχεδόν αμέσως θ’ ανοίξει το δυτικό μέτωπο. Αυτό που επεδίωκε ήταν να μην ανοίξει και το αντίστοιχο ανατολικό. Αρκετά απλοϊκό θα μπορούσε να πει κάποιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ

Αντίθετα, ο Στάλιν είχε περισσότερα πράγματα να σκεφτεί. Από την μια η ναζιστική Γερμανία, αυτός ο ιδεολογικά αιώνιος εχθρός θα πλησίαζε μια ανάσα από τα σύνορά του. Από την άλλη, πίστευε, πως οι δυτικοί σύμμαχοι αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στον Χίτλερ προς ανατολάς. Έβλεπε μέσα σε αυτό μια καπιταλιστική συνωμοσία που είχε αντικομμουνιστικούς σκοπούς.

Πάνω σε αυτή την πολιτική σκακιέρα, τα πιόνια έπρεπε ν’ αρχίσουν να κινούνται. Σκληρός και απόλυτα ρεαλιστής ο Στάλιν ήξερε πως ανάμεσα σε δυο κακές συμμαχίες έπρεπε να επιλέξει αυτή που θα του χαρίσει περισσότερο χρόνο. Και επέλεξε…

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ

Ο Χίτλερ ξέρει πως μια συμφωνία με την ΕΣΣΔ, τους προσφέρει άνεση χρόνου και χώρου. Δεν ανοίγει το ανατολικό μέτωπο και έχει ν’ ασχοληθεί (για την ώρα) με το δυτικό και τα σχέδια του να επιτεθεί μετά την Πολωνία σε Γαλλία και Νορβηγία.

Ο Στάλιν ξέρει πως μια συμφωνία με το Γ’ Ράιχ του δίνει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε, να φτιάξει μια γραμμή άμυνας που θα προστάτευε τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, είτε από μια πιθανή επίθεση των ναζί, είτε από μια επίθεση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) των καπιταλιστών της δύσης. Επιπλέον, προλαβαίνει να θωρακίσει την οικονομία του αλλά και να μετακινήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού προς την ενδοχώρα για να προφυλάξει όσους περισσότερους μπορεί ενόψει του μελλοντικού πολέμου.

Η στιγμή που ο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, βάζει την υπογραφή του στο Σύμφωνο. Πίσω του, διακρίνεται ο Στάλιν

Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών  ξεκινούν μυστικά ήδη από τον Απρίλιο του 1939 προκειμένου να δουν αν μπορούν να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο σύγκλισης. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα απ’ ότι και οι ίδιοι υπολόγιζαν. Τις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και ο σοβιετικός ομόλογός του, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ.

Οι υπογραφές στο Σύμφωνο μπαίνουν σε σύσκεψη στη Μόσχα, με κάθε επισημότητα, και παρουσία διεθνών ΜΜΕ. Και οι δυο πλευρές, ωστόσο, υπογράφουν ένα ακόμα, μυστικό αυτή τη φορά, σύμφωνο με το οποίο μοιράζουν την βορειοανατολική Ευρώπη σε «σφαίρες συμφερόντων».

Στο χάρτη που περιλαμβάνεται στο μυστικό σύμφωνο που υπέγραψαν οι δυο πλευρές φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο μοίρασαν τη βορειοανατολική Ευρώπη

Από τη μια πλευρά, η Γερμανική που περιλάμβανε την Πολωνία (μέχρι τον ποταμό Βιστούλα και τη Λιθουανία) και από την άλλη η Σοβιετική (Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία και η περιοχή της Βεσαραβίας).

Η πλέον γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας είναι γεγονός. Μερικές ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου ο Χίτλερ δίνει την εντολή να ξεκινήσει η εισβολή στην Πολωνία και μαζί της ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Στάλιν κάνει τη δική του εισβολή στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας αυτό που ήθελε. Να μετακινήσει τα σύνορά του προς τη δύση προκειμένου να έχει… ήσυχο το κεφάλι του.

Την ίδια ώρα οι υποσχέσεις της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας προς την Πολωνία μένουν στα χαρτιά και κάπως έτσι, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι αφού πάνω σε αυτή την γεωπολιτική σκακιέρα, ο καθένας έχει πετύχει και έχει κερδίσει αυτό που ήθελε.

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ θα παραμείνει σε ισχύ, όσο οι δυο πλευρές μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από αυτό. Όταν πλέον δεν το είχαν ανάγκη, το πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό έγινε στις 22 Ιουνίου 1941 όταν η… ιδεολογική τάξη αποκαταστάθηκε και η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυσε ενάντια στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση την «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Οι δύο πλευρές ρίχτηκαν σε μια -δίχως κανένα έλεος- μάχη το τέλος της οποίας βρήκε τους ναζί να οπισθοχωρούν προς το Βερολίνο και τον Κόκκινο Στρατό στο κατόπι τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

136
σχόλια
 1. avatar Γ.Αλ.Πλ.

  Δεν μοιάζουν καθόλου. Ο Χίτλερ αναμόρφωσε τη χώρα του. Δικαίως εισέβαλε στην Πολωνία και πάντα είχε έναν λόγο για ότι έκανε, μέχρι που ο Τσώρτσιλ και η παρέα του - παρά τις συνεχείς και ειλικρινείς εκκλήσεις του Χίτλερ για ειρήνη - κύριξαν τον πόλεμο στη Γερμανία - Οχι το αντίθετο. Πρόκειται για τους ίδιους που οδήγησαν 700.000 γερμανούς στο θάνατο απο πείνα πριν ανέβει ο Χίτλερ στην εξουσία. Ολα οσα λέγονται γι αυτόν είναι αστήρικτη προπαγάνδα.

  Ο Στάλιν ήταν σκέτος κρεοπώλης, σκότωσε άσκοπα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια συμπατριώτες του και κοιμόταν όρθιος όταν οι γερμανοί εισέβαλλαν στη χώρα του, γεγονός που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές συμπατριωτών του. Παρόλα τα εγκλήματα του, δεν θεωρείται σήμερα κατακριτέα οποιαδήποτε θετική αναφορά στο όνομα του, εντός και εκτός Ρωσίας - σε αντίθεση με ότι ισχύει για τον Χίτλερ.

  Η άποψη του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας David Lloyd George για τον Χίτλερ - τον οποίο γνώρισε απο κοντά - ήταν πάντοτε θετική μέχρι το τέλος της ζωής του στο τέλος του πολέμου:

  https://www.nationalists.org/library/hitler/daily-express/lloyd-george-hitler.html

 2. avatar ΑΛΕΞΙΟΣ

  Ο ΣΤΑΛΙΝ ΥΠΗΡΞΕ ΥΠΕΡ-ΗΓΕΤΗΣ. ΠΗΡΕ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ, ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΚΑΝΈΝΑΣ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΚΛΗΡΟΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, ΤΟ ΑΤΟΜΟ -ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ- ΜΟΙΑΖΕΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΜΑΚΡΑΝ.

  1. avatar Νίκη Κούκου

   Τραγικο να εισαι ενας χειραγωγουμενος ανιδεος που δεν ξερει ιστορια .

  2. avatar Χρυση Αυγη

   Αγορακι μου πας καλα??? Ουτε ο Χιτλερ δεν μπορεσε να φτασει τα θυματα του Σταλιν. Οποτε μην μιλας εαν δεν ξερεις ιστορια.

 3. avatar WIRWOLF

  Ο σύντροφος Στάλιν σε μια από τις σπάνιες διάθεση για επισκέψεις αποφασίζει να επισκεφτεί έναν τυχαίο πολίτη ύστερα από κλήρωση. Δυστυχώς ο επιλεγμένος είχε έναν παπαγάλο που του αρέσει να φωνάζει αντισοβιετικα συνθήματα. Όταν ο τυχερός πολίτης ενημερωθείκε από την NKVD για την επίσκεψη αυτή δεν ήξερε τι να κάνει τον παπαγάλο του. Φτάνοντας εκείνη η ημέρα του χτυπάει το κουδούνι ο σύντροφος Στάλιν μαζί με την συνοδεία του. μετά από φιλική συζήτηση με τον πολίτη του ζητάει δει και τον παπαγάλο που είχε ακούσει ότι βρίζει το κόμμα. Πανικοβλημενος ο πολίτης του δηλώνει ότι τον έχωσε στον καταψύκτη και ύστερα από πίεση του συντρόφου υποχρεώθηκε να τον βγάλει. Και μόλις τον έβγαλε άρχισε να κράζει ζητώ ο Στάλιν ζήτω το κόμμα και ο κόκκινος στρατός. Χαμογελώντας από ικανοποίηση ο Στάλιν απευθύνεται στην συνοδεία του και τον πολίτη είδατε τι κάνει η Σιβηρία!!!!

  1. avatar Μπράβο ρε φίλε

   Πολύ γέλιο

  2. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Να και ο σεφερλης των σχολίων

 4. avatar Μιλούν για τον δήθεν «διαμελισμό» της Πολωνίας μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ, αλλά:

  Ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΣΣΔ χρειαζόταν ικανό διάστημα να οργανωθεί μπροστά στην επικείμενη και αναπόφευκτη πολεμική επίθεση από τη Γερμανία.
  Και ότι κάθε αντικειμενικός και αμερόληπτος ιστορικός έχει αναγνωρίσει ότι εκείνο το σύμφωνο αποδείχτηκε μια ευφυής κίνηση της ΕΣΣΔ, που της έδωσε το χρόνο να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει και, τελικά, να συντρίψει το ναζισμό.

  Τι δεν λένε οι τυφλοπόντικες: Ότι υπάρχει μια άλλη ημερομηνία που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική επέτειο καταδίκης του ναζισμού και όσων τροφοδοτούν, συναλλάσσονται και ανοίγουν το δρόμο στους ολοκληρωτισμούς. Είναι η 30ή του Σεπτέμβρη.
  Είναι η ημέρα (30 Σεπτέμβρη 1938 – ένα χρόνο πριν το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ), που στο Μόναχο, οι Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν μαζί με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, το ομώνυμο «σύμφωνο του Μονάχου», με το οποίο οι «δημοκρατίες της Δύσης», στο πλαίσιο του «κατευνασμού» του φασισμού, έδιναν το πράσινο φως στο ναζισμό να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία, να την διαμελίσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον όλεθρο και οδηγώντας την ανθρωπότητα στην τραγωδία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

 5. avatar Μιλούν για τον δήθεν «διαμελισμό» της Πολωνίας μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ, αλλά:2

  Όσοι κατηγορούν – σήμερα – την ΕΣΣΔ για το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία, είναι οι απόγονοι εκείνων που ήθελαν την καταστροφή της ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό όταν με το σύμφωνο η ΕΣΣΔ απέτρεψε την άμεση εναντίον της επίθεση από τους ναζί, οι Αμερικανοί διαμαρτύρονταν ότι ο Χίτλερ «δεν κράτησε την υπόσχεσή του να είναι λιοντάρι προς ανατολάς και αρνάκι προς δυσμάς» («Νew York Herald Tribune», 7/10/1939) και ο Τσόρτσιλ κατηγορούσε τους ναζί ότι «πρόδωσαν το αντικομιντέρν σύμφωνο και τις αντιμπολσεβίκικες συμφωνίες» (Collier’s – ΗΠΑ 30/9/1939, http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/30279/symfono-molotof-rimpentrop-symfonoyn-stin-paraharaxi).

  ***

  Τι δεν λένε, λοιπόν, οι «δημοκράτες» της ΕΕ, αυτοί οι τυφλοπόντικες της Ιστορίας που αξιοποιούν προπαγανδιστικά το σύμφωνο εναντίον της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος;

  Ότι εκείνο το σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» (μη επίθεσης και όχι «φιλίας», όπως του Μονάχου) υπογράφτηκε μόνον αφότου οι ΗΠΑ σφύριζαν υπέρ «ουδετερότητας» και επί μήνες η Αγγλία και η Γαλλία αρνούνταν να υπογράψουν με την ΕΣΣΔ συμφωνία κοινής δράσης εναντίον του ναζισμού.
  Ότι όλο αυτό το διάστημα ο ένας ιμπεριαλιστικός άξονας, των αστικών κοινοβουλευτικών δημοκρατιών της Ευρώπης, επιδίωκε να στραφεί μια ώρα αρχύτερα ο άλλος ιμπεριαλιστικός άξονας, της Γερμανίας, κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

 6. avatar Μιλούν για τον δήθεν «διαμελισμό» της Πολωνίας μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ, αλλά:1

  «Ξεχνούν» πως όταν στις 17 Σεπτέμβρη 1939 πέρασε τα σοβιετοπολωνικά σύνορα ο Κόκκινος Στρατός για μπει φραγμός στις ορδές του Χίτλερ, η Πολωνία είχε ήδη συντριβεί από τους ναζί, πως ήδη ο Χίτλερ από την 1ηΣεπτέμβρη – χωρίς καμία έμπρακτη αντίδραση από Αγγλογάλλους – είχε καταλάβει την Πολωνία και όπως δήλωσε ο Μολότοφ «η πολωνική κυβέρνηση έχει πάψει να δίνει οποιοδήποτε σημείο ζωής».
  «Ξεχνούν» ότι ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στα εδάφη που η σοβιετική εξουσία είχε αναγκαστεί να παραδώσει με τη ληστρική συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ το 1918.
  «Ξεχνούν», φυσικά, ότι τα εδάφη στα οποία προωθήθηκε ο Κόκκινος Στρατός με στόχο την υπεράσπιση των σοβιετικών συνόρων ήταν εδάφη της Δυτικής Λευκορωσίας και της Δυτικής Ουκρανίας που είχαν ληστέψει οι αστοί και οι τσιφλικάδες της Πολωνίας το 1920 κατά τη διάρκεια της αντεπαναστατικής εκστρατείας της Αντάντ. Όπως
  «ξεχνούν», φυσικά, ότι οι βαλτικές χώρες με τα φασιστικά τους καθεστώτα ήταν έτοιμες να τεθούν – όπως και έκαναν – στην υπηρεσία του Χίτλερ ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

 7. avatar Άκου (κρυφο)φασιστάκο4

  Ξεχνούν» την πρόταση της ΕΣΣΔ για τη σύναψη μιας σοβιετο-φινλανδικής συνθήκης αμοιβαίας βοήθειας.
  «Ξεχνούν» την σοβιετική πρόταση η Φινλανδία να μισθώσει στη Σοβιετική Ένωση το λιμένα Hanko και το έδαφος που γειτονεύει με αυτό, να επιτρέψει να έχει μια σοβιετική φρουρά εκεί για την προστασία της ναυτικής βάσης με αντάλλαγμα από την ΕΣΣΔ την εκχώρηση στην Φινλανδία μιας έκτασης 5.529 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από 2 φορές μεγαλύτερη περιοχή.
  «Ξεχνούν» ότι η Φινλανδία υπήρχε ως κράτος από το 1918, μόνο επειδή αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της οι Μπολσεβίκοι.
  «Ξεχνούν» ότι η αντιδραστική κυβέρνηση της Φινλανδίας υποκινούμενη από τους ιμπεριαλιστές όχι μόνο απέρριψε το σοβιετικό σύμφωνο φιλίας αλλά επιδόθηκε και σε συνοριακές επιθέσεις ενάντια στην ΕΣΣΔ με συνέπεια το ξέσπασμα του σοβιετοφινλανδικού πολέμου (30 Νοέμβρη 1939).Και φυσικά
  «ξεχνούν» το ρόλο της Φινλανδίας με το μέρος των χιτλερικών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 8. avatar Άκου (κρυφο)φασιστάκο3

  Τρίτον: Είναι ενδεικτικό πως όταν η ΕΣΣΔ τάχθηκε κατά της Συμφωνίας του Μονάχου και προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία και στην Αγγλία έναντι της Γερμανίας, Λονδίνο και Παρίσι απέρριψαν τη σοβιετική βοήθεια. Έτσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» (που υπεγράφη έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη συμφωνία του Μονάχου) ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ένωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες προετοιμασίας, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προεργασία ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης.

  Τέταρτον: Οι «ιστορικοί» και οι πολιτικοί του αντικομμουνισμού πολύ θα ήθελαν οι Σοβιετικοί να έμεναν άπραγοι. Να άφηναν ανοιχτά τα περάσματα στις χιτλερικές ορδές τόσο από την Πολωνία και Λευκορωσία όσο και από την Φινλανδία. Έτσι:

  α) Μιλούν (ποιοι; Οι ιμπεριαλιστές!) για την «ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης κατά της Φινλανδίας» το 1939, αλλά:

  «Ξεχνούν» την άρνηση των Φινλανδών να ενισχυθούν από την ΕΣΣΔ τα φινλανδικά σύνορα στον ισθμό της Καρελίας, τα οποία είναι σε μια απόσταση μόλις 32 χλμ. από το Λένινγκραντ, με την πόλη δηλαδή να βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του ναζιστικού πυροβολικού.

 9. avatar Άκου (κρυφο)φασιστάκο2

  Πρώτον: Η παγκόσμια ιστοριογραφία – την οποία φυσικά δεν έγραψαν Σοβιετικοί ή κομμουνιστές – έχει αποφανθεί: Το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης (και όχι «φιλίας»), το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ της 23 Αυγούστου 1939 αποτέλεσε κίνηση της ΕΣΣΔ που έσωσε την Ευρώπη από τη χιτλερική χολέρα και προέκυψε μόνο μετά την άρνηση Αγγλίας – Γαλλίας για την από κοινού με την ΕΣΣΔ αντιμετώπιση της Γερμανίας. Ήταν μια κίνηση που επέτρεψε στη Σοβιετική Ενωση (σε μια στιγμή που ήδη είχε δεχτεί στο Ανατολικό της μέτωπο την επίθεση των Ιαπώνων) να αναδιοργανώσει τον Κόκκινο Στρατό και την οικονομία της, ώστε να καταφέρει – όπως και έγινε – να συντρίψει την επερχόμενη χιτλερική επίθεση.

  Δεύτερον: Ήταν η συμφωνία του Μονάχου, ένα χρόνο πριν (30 Σεπτέμβρη 1938) μεταξύ των Χίτλερ, Μουσολίνι, Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ, με την οποία Αγγλία και Γαλλία άνοιξαν το δρόμο για τη ναζιστική επιδρομή στην Ευρώπη. Εκεί ήταν που οι πρόγονοι των αντικομμουνιστών του «δημοκρατικού τόξου» προσέφεραν στρατηγικό πλεονέκτημα στον Χίτλερ, που, μέσω της κατάληψης της Τσεχοσλοβακίας δεν συνάντησε καμία άμυνα και κυρίως του προσέφεραν μια απομονωμένη ΕΣΣΔ έρμαιο – όπως ήλπιζαν – στις πολεμικές διαθέσεις του Γ’ Ράιχ.

 10. avatar Άκου (κρυφο)φασιστάκο1

  Το «σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ», λοιπόν. Εκεί, όπως λένε τα βαποράκια της ευρωενωσιακής γλίτσας, βρίσκονται τα «ντοκουμέντα» της «σύμπλευσης» κομμουνισμού – ναζισμού.

  Ως εκ τούτου, φέτος όπως κάθε χρόνο, η 23η Αυγούστου αποτέλεσε ένα τρόπον τινά προσκλητήριο για κάθε φασίστα, κρυφοφασίστα, μισοφασίστα, να λέει το μακρύ του και το κοντό του από κοινού με εκείνους τους «δημοκράτες» που η πολιτική τους γεννάει και θρέφει τους φασίστες

  (σσ: τώρα θα αναρωτηθείτε πως γίνεται στο αντικομμουνιστικό ντελίριο κάθε 23η Αυγούστου να συμμετέχουν και οι φασίστες. Εδώ, πια, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η βλακεία – πόσω μάλλον του φασίστα – είναι αθεράπευτη).

  Συνεχίζουμε ξεκαθαρίζοντας ότι οι παρατηρήσεις που ακολουθούν δεν απευθύνονται στους κάθε λογής απογόνους του Γκαίμπελς καθώς με τους ενσυνείδητους παραχαράκτες της Ιστορίας δεν χωράει κανένας διάλογος.

  Οι βρωμερές ενέργειες, όμως, αποτελούν ενίοτε και ευκαιρία για να θυμηθούμε και να αξιολογήσουμε καταστάσεις και πράγματα:

  1. avatar Μην καρφωνεσαι

   Μπογιοπουλε εσυ? Πες μας τωρα και ποσα εκατομμυρια αντιφρονουντες αφησαν τα κοκκαλακια τους στη \"Μακρονησο\" της ΕΣΣΔ, τα γκουλαγκ?

   1. avatar Kierkegaard

    Tριπλασιο απ τα θυματα του Χιτλερ. Ο Σταλιν δεν εκανε τσιγκουνιες σ αυτα.

 11. avatar ταγματασφαλιτης πατριωτησ χα

  οι μονοι πραγματικοι πατριωτες ειμαστε εμεις. μπορει να συνεργαστηκαμε με τους ναζι και να κατηγορουμε τωρα τα κουμουνια οτι το κανανε παραχαρασωντας την ιστορια αλλα το καναμε για το καλο της πατριδας (δηλαδη της τσεπης μας).

 12. avatar J. Kyp

  Κατηγορητε όλοι τη σοβιετικη ένωση για τη συμφωνία με τον Χίτλερ αλλά τα τάγματα ασφαλείας που δημιούργησε η βερμαχτ τα βγάλατε εθνικοφρονα. Ο Χίμλερ έδωσε άλλωστε συγχαρητήρια στα τάγματα των Ελλήνων και Ευζώνων για τις πολυτιμες υπηρεσίες. Ακόμη, ο όρκος του ταγματασφαλιτη ορκίζεται πίστη στο Χίτλερ και τους νόμους της Γερμανίας.

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Καλά προφανως έρχονται τώρα οι απογονοι των γερμανοτσολιαδων να το παίξουν πατριώτες .με πλαστογραφιες και ανακριβειες προσπαθούν να κρύψουν την ξεφτίλα τους κατηγορώντας τους άλλους για αυτό που οι ίδιοι κάνανε

  2. avatar ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΧΙΤΛΕΡ (1939)! * Κανάλι της Βουλής

   https://www.youtube.com/watch?v=oLS1r2fzI6E

 13. avatar WIRWOLF

  Μπρρρρρ ΤΡΕΜΟΥΜΕ. Μάλλον εκεί που είναι ο σύντροφός Στάλιν και η ΕΣΣΔ δηλαδή στην κόλαση ούτε η μάνα του αν ήταν ζωντανή δεν θα ήθελε να τον ξαναδεί. Τώρα στην θέση τους είναι ο Πούτιν και η Ρωσία εσάς περιμένει να την ξανά συστήσετε τραβάτε αν θέλετε είναι πολύ φιλόξενος .

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Προφσνως τρέμετε. Ξέρετε ότι ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για το σύστημα είναι ο κομουνισμος. Για αυτό στο ψέμα και στην προπαγάνδα είστε πρίμο σεκοντο φασίστες και ψευτοφιλελεδια. Ο εχθρός σας είναι κοινός

 14. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

  Έχει πολύ πλάκα πως ναζι και φιλελεδες τα βρίσκουν στην προπαγάνδα και στην παραχάραξη της ιστορίας. Όπως επίσης τον τρόμο που νιώθουν με τον Στάλιν

  1. avatar ΧΙΤΛΕΡ-ΣΤΑΛΊΝ ”ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ” ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ * Κρατική Τηλεόραση

   https://www.youtube.com/watch?v=sgkIdTShsOA

 15. avatar WIRWOLF

  Αφού ρε συντρόφια η ΕΣΣΔ είχε το καλύτερο κοινωνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα τι έφταιξε και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος χωρίς να πέσει ντουφεκια ?!?!?!

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Ένα κράτος που από την σύσταση του δέχεται απειλή αποκλεισμούς πολέμους κτλ και ταυτόχρονα τροφοδοτεί χώρες και αντάρτικα παγκόσμιος με πόρους το περίεργο είναι πως άντεξε τόσα χρόνια. Κάνεις δε λέει ότι ήταν παράδεισος αλλά πρέπει να αναλογιστουμε πόσο έπεσε το βιοτικό επίπεδο στις χώρες αυτές με την πτώση της και πόσα δικαιώματα έχασαν οι εργαζόμενοι παγκοσμίως με την επικράτηση του φιλελευθερισμου.

 16. avatar Ωραία πράγματα

  Αν θυμάμαι καλά, ο Στάλιν δεν είπε στον κόσμο να πάει να πολεμήσει για τον Κομμουνισμό... (ποιος θα πήγαινε να πολεμήσει για ενα σύστημα που τον εξαθλιώνει και τον εκμεταλεύεται;) αλλά να πάει να πολεμήσει γιατί η \"Μαμά Ρωσία\" είναι σε κίνδυνο... Οπότε η \"Σοσιαλιστική\" αντίσταση των Ρώσων έγινε χάρη στο \"Πατριωτικό και Εθνικό καθήκον\" που αισθανόταν ο κάθε \"προλετάριος\". Με απλά λόγια, ο Κομμουνιστικός Ναζισμός πολέμησε τον πρώην συνεργάτη του - Γερμανικό Ναζισμό (Ρίμπεντροπ - Μολότοφ) - με την βοήθεια του Καπιταλιστικού Αμερικάνο-Βρετανικού Ιμπεριαλισμού.
  Τα Κομμούνια έχουν αχρωματοψία όταν πρόκειται για κόκκινο Εθνικο-Σοσιαλισμό.

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Για να λες εξαθλιωνει και ελμεταλευεται φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα για το πως ήταν η ζωή των Ρώσων πριν και μετά την ΕΣΣΔ

 17. avatar Ψιτ!

  Το σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ και η συμμαχία της ναζιστικής Γερμανίας με την ΕΣΣΔ δεν έγινε ποτέ. Ούτε η Σοβιετική εισβολή στην Πολωνία, ούτε η σφαγή των Πολωνών στο Κατύν. Καπιταλιστική προπαγάνδα. Και ο Στάλιν δεν εγκατέστησε ποτέ κομμουνιστικά καθεστώτα στις χώρες που απελευθέρωσε ο κόκκινος στρατός. Δεν εκτοπίστηκαν ποτέ τα εκατομμύρια των όποιων αντιφρονούντων από το σταλινικό καθεστώς. Δεν πέθαναν εκατομμύρια στα γκουλάγκ. Η αιματηρή καταστολή των Τσεχοσλοβάκων και των Ούγγρων είναι παραμύθια. Το τοίχος στο Βερολίνο έγινε για να μην μπουκάρουν οι δυτικό Γερμανοί κάτοικοι στον σοσιαλιστικό παράδεισο. Αυτό όμως που θα πρέπει να σταθούμε, είναι ότι εν έτη 2018, ασχολούμαστε με το σανό που μας ρίχνουν οι Συριζαίοι αριστεροί δεινόσαυροι και όχι με την πραγματικότητα. Βρεθήκαμε ξαφνικά σε μια αριστερή- αντι αριστερή κόντρα, που την ξεθάψαμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, γιατί το τσίρκο που υποδύεται την κυβέρνηση δεν έχει από που αλλού να πιαστεί. Το τελευταίο χαρτί που θα παίξει η Αχριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι αυτό το ακραίου διχασμού. Και με δεδομένο τα μυαλά που κουβαλάμε ως λαός, κάνει αυτούς τους γελοίους εξαιρετικά επικίνδυνους.

 18. avatar Στις 2 Απριλίου του 2009,

  με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό, καθιερώθηκε η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, γνωστή και ως «Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας» (Black Ribbon Day)

  Η 23η Αυγούστου επιλέχθηκε για δύο λόγους:

  1. Είναι η μέρα που υπεγράφη το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, δηλαδή το Σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Χιτλερικής Γερμανίας, το 1939.

  2. Το 1989, στις βαλτικές χώρες, 2.000.000 άνθρωποι από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στάθηκαν πιασμένοι χέρι-χέρι στο δρόμο από το Βίλνιους έως το Ταλίν, σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα και ζητώντας απόσχιση των κρατών τους από τη Σοβιετική Ένωση (Επανάσταση του Τραγουδιού).

 19. avatar Δεν ντρέπεστε λίγο;

  https://1.bp.blogspot.com/-CYdlNIPjMnY/WhsAlsvx98I/AAAAAAAAIvs/GNAu0IvMj9YI_AZZ-Jzbi36J4k4ap89KACLcBGAs/s1600/1940%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2599%2B%25CE%259A%25CE%259A%25CE%2595.jpg
  Τι μας λέει το ΚΚΕ με αυτή την υποσημείωση;
  Ποιά είναι η λαθεμένη θέση στο ζήτημα του πολέμου (1940-1941);
  Πολύ απλά, μας λέει ότι το ΚΚΕ παραμένοντας πιστό στην γραμμή της τότε εποχής, δηλαδή το γερμανο-σοβιετικό σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ της 23 Αύγουστου 1939, και υποτασσόμενο στην κοινή αυτή γραμμή, Μόσχας - Βερολίνου, διακύρητε τότε ότι δεν πρέπει να πολεμήσουμε κατά του Άξονος, δηλαδή των φασιστών (Ιταλών) και των ναζί (Γερμανών).

  Εξάλλου ο Στάλιν είχε δηλώσει: «Δεν επετέθη η Χιτλερική Γερμανία εναντίον της Αγγλίας και της Γαλλίας, αλλ’ αυταί επετέθησαν εναντίον της Γερμανίας». (Δήλωσις Στάλιν εις «Πράβδα» 30 Νοεμβρίου 1939).

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Στο ψέμα είστε πρωταθλητές. Το κείμενο λέει ότι δημιουργηθηκε κεντρική επιτροπή από πρωτοβουλία κάποιων ατόμων όχι από τα κομματικά όργανα και ότι την απόφαση της Μάλιστα δεν την ακολούθησαν τα μέλη του και ο φασιστοφιλελες λέει ότι ήταν η κεντρική γραμμή και εφαρμόστηκε. Λίγο τσιπα να είχατε. ...

 20. avatar Μύθοι και παραμύθια

  Μύθος πρώτος της σταλινικής ιστοριογραφίας: η Ε.Σ.Σ.Δ. κέρδισε πολιτικό χρόνο κατά του ναζισμού.
  Αν είναι έτσι, τότε γιατί ο Στάλιν ξαφνιάσθηκε τόσο –όπως ισχυρίζεται ο Χρουστσώφ–, που για μέρες είχε εξαφανισθεί σε κατάσταση κατάθλιψης από το προσκήνιο τον Ιούνιο του 1941 μετά την γερμανική εισβολή και παραλίγο να ανατραπεί από τους στρατηγούς του;

Παρακαλούμε περιμένετε ...