57
loading

Έχει επικρατήσει πως ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ήταν επί της ουσίας ένα μεταπολεμικό «ξεκαθάρισμα» των μεγάλων δυνάμεων για τις σφαίρες επιρροής στην Ευρώπη. Αν μιλούσαμε με… «ποδοσφαιρικούς» όρους αυτό ήταν το «τρίτο ημίχρονο» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας άλλος εμφύλιος, ωστόσο, ίσως πιο σκληρός από τον αντίστοιχο ελληνικό, θεωρείται ακόμα και σήμερα το «ζέσταμα» για τον μεγάλο πόλεμο που βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, είναι πολλά περισσότερα πράγματα από μια εμφύλια σύρραξη. Εκεί φάνηκε όλο αυτό που θα ακολουθούσε. Εκεί για πρώτη φορά ο Χίτλερ έδειξε τα νύχια του. Έδειξε πως δεν αστειεύεται και έστειλε τα δικά του μηνύματα. Ίσως, μάλιστα, να μην είναι καθόλου τυχαίο πως ο πρώτος πυροβολισμός του Β’ παγκοσμίου πολέμου έπεσε μόλις έξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου στην Ισπανία.

Ένας δρόμος γεμάτος εντάσεις που οδήγησε στον εμφύλιο

wkekn060526016526

Όπως ιστορικά έχει γίνει σε όλους τους εμφυλίου πολέμους, έτσι και ο ισπανικός δεν ξεκίνησε ξαφνικά ένα πρωί και… δια ασήμαντον αφορμή. Είχαν προηγηθεί πάρα πολλά χρόνια και εξίσου πολλά (αιματηρά ή όχι) επεισόδια ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο εμφύλιος στην Ισπανία ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου του 1936, ωστόσο, ήδη από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχε αρχίσει να φαίνεται πως τα πράγματα στη χώρα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ωστόσο, τα πράγματα έδειχναν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

Η μοναρχία είχε καταργηθεί και η Αριστερά ενίσχυε διαρκώς τις δυνάμεις της αλλά και την επιρροή της. Οι συντηρητικές δυνάμεις μαζί με την πανίσχυρη καθολική εκκλησία προσπαθούσαν να ανακόψουν με διάφορους τρόπους αυτή τη δυναμική. Δυο από τα κυρίαρχα ζητήματα ήταν η αναδιανομή πλούτου και γης αλλά και η αυτονομία περιοχών όπως η χώρα των Βάσκων και η Καταλονία.

wkekn3601010469

Μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1936 και την άνοδο στην εξουσία της Αριστεράς λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Και έτσι τελικά έγινε. Ο στρατηγός Φρανθίσκο Φράνκο πρωτοστάτησε στην εξέγερση του στρατού απέναντι στον… «κομμουνιστικό κίνδυνο». Τα γεγονότα ξεκίνησαν από το Μαρόκο και άλλες αποικίες και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην υπόλοιπη Ισπανία.

Ο στρατηγός και οι σύμμαχοι του θεωρούσαν πως θα ήταν ένας πόλεμος σύντομος, λίγων μηνών, όπως έλεγαν, ωστόσο, η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα μιας αιματηρής σύρραξης

wkekn3

Από τη μία πλευρά, όπως ήδη ειπώθηκε βρισκόντουσαν οι εθνικιστές- φασίστες του Φράνκο οι οποίοι στις τάξεις τους είχαν από ακροδεξιούς μέχρι φιλοβασιλικούς. Άμεση στήριξη τους παρείχαν από την πρώτη στιγμή τόσο η ναζιστική Γερμανία όσο και η φασιστική Ιταλία που τους έδωσαν έμψυχο αλλά κυρίως άψυχο υλικό προκειμένου να κερδίσουν τον πόλεμο όσο πιο σύντομα γινόταν.

wkekn859067573342

Από την άλλη πλευρά υπήρχε μια ετερόκλητη ένωση διάφορων δυνάμεων που η ιστορία τους αποκάλεσε «Δημοκρατικούς» προκειμένου να δείξει τη διαφορά ανάμεσα στις δυο πλευρές. Σε αυτή την ένωση, ωστόσο, μπορούσε να συναντήσει κανείς από σοσιαλιστές, κομμουνιστές και τροτσκιστές μέχρι και τους αναρχικούς της CNT- FAI. Οι πολιτικές και ιδεολογικές τους διαφορές, βέβαια, ήταν τεράστιες και αυτό θα φαινόταν πάρα πολύ έντονα ιδιαίτερα προς το τέλος του πολέμου. Τους ένωνε, ωστόσο το μίσος για τους φασίστες του Φράνκο, τους πλούσιους και βέβαια την καθολική εκκλησία στην Ισπανία.

wkekn4

Η πλευρά των «Δημοκρατικών» είχε την βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης (σε μικρότερη κλίμακα απ’ ότι οι Χίτλερ και Μουσολίνι βοήθησαν τον Φράνκο) αλλά και των Διεθνών Ταξιαρχιών που ήταν σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικοί από διάφορες χώρες του κόσμου που πήγαν στα μέτωπα της Ισπανίας για να πολεμήσουν.

Υπολογίζεται πως 50.000 άτομα συμμετείχαν στις Διεθνείς Ταξιαρχίες με τους 10.000 από αυτούς να σκοτώνονται στις μάχες. Ανάμεσα στους μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών υπήρχαν και περίπου 300 Έλληνες που μαζί με Γιουγκοσλάβους δημιούργησαν τον λεγόμενο «Βαλκανικό Λόχο» ο οποίος συμμετείχε (μέσω της 11ης Ταξιαρχίας) στις σφοδρές μάχες για την κατάληψη της Μαδρίτης και όχι μόνο.

Αυτό που δεν είχαν, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί σε σχέση με τις δυνάμεις του Φράνκο από τη Γερμανία, την Ιταλία ακόμα και την Πορτογαλία και που στην ουσία έκρινε την κατάληξη του πολέμου ήταν η έμπρακτη συμπαράσταση Αγγλίας και ΗΠΑ. Οι δυο αυτές χώρες προτίμησαν να μην εμπλακούν σε ένα πολεμικό σκηνικό εκείνη τη στιγμή με τον Χίτλερ και αρκέστηκαν σε… τηλεγραφήματα συμπαράστασης στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. wkekn1

Υπάρχουν αναφορές, μάλιστα, πως αμφότερες έδιναν πετρέλαιο στον Φράνκο! Ουσιαστικά σύμμαχοι των «Δημοκρατικών» παρέμειναν μέχρι τέλους η ΕΣΣΔ και το Μεξικό ενώ αρχικά στο ίδιο στρατόπεδο είχε εμπλακεί μόνο στην αρχή  και η Γαλλία.

Η Ελλάδα, που εκείνη την εποχή στην εξουσία ήταν δικτάτορας Μεταξάς, επέλεξε να διατηρήσει μια ουδέτερη στάση αν και μέσω του δαιμόνιου επιχειρηματία Μποδοσάκη -πάντα σε συνεννόηση  με τον Μεταξά- πούλησε πυρομαχικά στις δυνάμεις των Δημοκρατικών επειδή η χώρα είχε ανάγκη από… ξένο συνάλλαγμα!

Όλη η φρίκη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου σε… μικρογραφία

wkekn153729282823

Απ’ όλα τα παραπάνω, μπορεί, εύκολα να αντιληφθεί κανείς πως επί της ουσίας ο ισπανικός εμφύλιος ήταν μια πρόβα τζενεράλε, μια μικρογραφία, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που θα ακολουθούσε.

Και όπως ακριβώς στον μεγάλο πόλεμο η ανθρωπότητα γνώρισε τη φρίκη έτσι και στην Ισπανία οι αντίπαλες δυνάμεις προχώρησαν σε γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ δικαίων και αδίκων.

Μέχρι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς ήταν οι νεκροί του εμφυλίου. Υπολογίζονται από 300.000 μέχρι και 1.000.000! Η πλευρά των φασιστών του Φράνκο «θέριζε» τις περιοχές που έλεγχαν οι «Δημοκρατικοί» και ιδιαίτερα τη Βαρκελώνη που θεωρούταν προπύργιο των αναρχικών.

wkekn220864088364

Ο Φράνκο δεν δίστασε να βομβαρδίσει ολόκληρες πόλεις με τα αεροπλάνα που του έδωσαν οι Χίτλερ και Μουσολίνι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο βομβαρδισμός της βασκικής πόλης Γκουέρνικα (Γκέρνικα όπως προφέρεται στα βασκικά). Η εντολή για να ξεκινήσει η «Επιχείρηση Επίπληξη», όπως ονομάστηκε, δόθηκε από τον Βόλφραμ Φράιχερ φον Ριχτχόφεν, που ήταν επικεφαλής των γερμανών εθελοντών, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει τη «Λεγεώνα Κόνδωρ»!

wkekn00042201795

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη δίκη της Νυρεμβέργης, αποκαλύφθηκε κάτι που θα μπορούσε να «συμπτύξει» σε μια φράση ότι έγινε στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Το δεξί χέρι του Χίτλερ, Χέρμαν Γκέρινγκ είχε πει πως ο συγκεκριμένος βομβαρδισμός έγινε για να δοκιμαστούν οι νεαροί Γερμανοί πιλότοι σε πραγματικές συνθήκες μάχης!

Από την πλευρά τους οι «Δημοκρατικοί» έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως τους πλούσιους και τον κλήρο. Συνολικά 12 επίσκοποι, 283 καλόγριες, 2.365 μοναχοί και 4.184 ιερείς εκτελέστηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου, ενώ πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες ναοί και μοναστήρια.

Επιπλέον σε πολλές περιοχές αφαιρέθηκε η περιουσία και η γη από πλούσιους γαιοκτήμονες οι οποίοι εκτελέστηκαν επί τόπου και στη συνέχεια γινόταν ανακατανομή του πλούτου ανάμεσα στους κατοίκους της κοινότητας ή δημιουργούνταν κολεκτίβες (αγροτικές, βιομηχανικές κλπ) .

wkekn380624048

Για την αγριότητά τους έμειναν στην ιστορία οι μάχες για την κατάληψη της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης. Πρώτα «έπεσε» η Βαρκελώνη τον Ιανουάριο του 1939 και στη συνέχεια η Μαδρίτη τον Μάρτιο της ίδια χρονιάς. Οι έριδες και ο… «εμφύλιος» μέσα στον εμφύλιο, ανάμεσα σε κομμουνιστές και αναρχικούς, αφαίρεσαν σημαντικές δυνάμεις από την άμυνα των δυο αυτών στρατηγικών πόλεων.

Την πρωταπριλιά του 1939 ο εμφύλιος τελείωσε και επίσημα με τη νίκη των δυνάμεων του Φράνκο ο οποίος εγκαθίδρυσε μια σκληρή δικτατορία μέχρι και το 1975. Μερικούς μήνες μετά η ανθρωπότητα θα βυθιζόταν στο σκοτάδι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

57
σχόλια
 1. avatar ΑΝΌΗΤΕ ΦΑΣΊΣΤΑ του 2018

  Η ιδεολογία σου μια ζωή υπερασπιζεται τα συμφέροντα των πλουσίων και της εκκλησίας αε και εσύ νομίζεις ότι είσαι ενάντια στο σύστημα ενώ στην ουσία είσαι δούλος του.

  1. avatar WIRWOLF

   Όταν ο Μολότοφ [...] του Ριμπεντροπ για μια θέση στο τραπέζι, στο μεγάλο φαγοπότι με τον Αδόλφο ήταν καλά συντροφια και τι έγραφε ο Ριζοσπάστης τότε θάνατο στους Φασίστες και στους Συμμάχους τους.

   1. avatar ΤΣΟΥΤΣΟΥ

    Τι τσακωνεστε ολοι θα πάρετε

    1. avatar WIRWOLF

     Και εσεί τι πετάγεσαι

   2. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

    Είναι αστείο να κατηγορούν την σοβιετικη ένωση για το αυτονόητο ότι δηλαδή έκανε πολιτική προς το συμφέρον του λαού. Όσο για το ποιος έκανε [...] φάνηκε στις 9 Μάη του 45

    1. avatar ΤΣΟΥΤΣΟΥ

     Παλι εγω πρωταγωνιστω παντου μεσα ειμαι !!!!

 2. avatar WIRWOLF

  Θα ήταν ποτέ δυνατό οι καλοί αυτοί οι άγιοι Σοβιετικοί ανθρωπιστές Δημοκράτες να ηταν αγκαλιά με Ναζιστικό κτήνος. Μόνο ένας ανώμαλος μπουρζουαζίαζης καπιταλιστής φασίστας θα μπορούσε να σκεφτεί. Και όμως ρωτήσατε τους Πολωνούς τι έγινε το 1939 πως τα συντρόφια των Δημοκρατικών οι Σοβιετικοί ένα χρόνο μετά την ήττα τους στην Ισπανία σε ανώμαλες περιπτύξεις με Ναζιστικά κτηνοι . Αν αυτό δεν λέγετε κτηνοβασία πως λέγετε. Και για τους Θωμάδες μια και δεν το έγραψε ο Ριζοσπάστης γράψτε Soviet Nazi parade in Poland. Προσέξτε οι φωτογραφίες είναι άκρως προκλητικές δεν επιτρέπεται η έκθεση σε ανήλικους και σε συντρόφια χωρις την άδεια των γονέων τους ή του Κομισαριου τους

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Νομίζω Δάφνη αν πας θα σε δεχτούν. Δειξε τι ασυναρτησίες γράφεις και θα σου δώσουν αγωγή

 3. avatar REAL MADRID

  Δημοκρατικοι οι τροτσκιστες,οι αναρχικοι και καθε απολιφαδι αυτονομιστικο που ξεσπαγαν στα μοναστηρια. Ρε φρανκο λενε κι ακομη τρεμουν.

 4. avatar Γιώργος…..

  Ρε παιδιά ρε παιδιά.... Μαζί μιλάμε χώρια καταλαβαίνουμε εδώ πέρα;;; Δηλαδή πραγματικά ώρες ώρες είναι να σε πιάνει κατάθλιψη διαβάζοντας απόψεις στο διαδίκτυο.... Πια αριστερά ρε παιδιά και ποιοι φασίστες;; Ο Μεταξάς ο ακροδεξιός πούλαγε λέει όπλα στους αριστερούς γιατί ήθελε συνάλλαγμα... Η ΕΣΣΔ βοηθούσε τους αριστερούς και ο Στάλιν πούλαγε στους δεξιούς... Αμερική και Αγγλία έστελναν τηλεγραφηματα... Άλλοι δίνανε καύσιμα... Άλλοι άφηναν τους Γερμανούς να κάνουν εξάσκηση πάνω στους συμπατριώτες τους!!!
  Άλλοι εκτελούσαν καλόγερους....
  Αν όλο αυτό σας βάζει στην διαδικασία να αισθανθειται περισσότερο αριστεροί οι δεξιοί ε τότε τι να πω... Καλά μας κάνουν και μας σκοτώνουν και μας έχουν δούλους....
  Δηλαδή δεν βλέπετε την υποκρισία στον βωμό της εξουσίας και του χρήματος;;;
  Η εξουσία και το χρήμα δεν έχουν ούτε πατρίδα ούτε ανήκουν σε καμία ιδεολογία.. Επιτέλους ας το καταλάβουμε...

 5. avatar efkleidou

  ΤΟΣΟ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΤΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΑ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ . ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ (...) ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΧΩΡΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ.

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Με λίγα λόγια μας λες να είμαστε δούλοι και να λέμε ευχαριστώ. Εντάξει οι εθνικιστές έχετε την εθελοδουλία στο αίμα σας αλλά η αριστερά δεν είναι έτσι. Για αυτό κάποιους απο τους μεγαλύτερους ήρωες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τους έβγαλε η αριστερά.

  2. avatar αντιφασιστας.

   Και μετά ξύπνησες....η βλακεία σε όλο της το μεγαλείο προσωποποιημένη(efkleidou)

 6. avatar WIRWOLF

  Τον συγγραφέα Τζωρτζ Όργουελ των θυμόσαστε πήγε να πολεμήσει σαν αναρχικός εθελοντής στις τάξεις των Δημοκρατικών και στο τσακ την γλύτωσε την εκτέλεση από τα συντρόφια του Στάλιν στην Ισπανία . Εκεί να δείτε την φάρμα των ζώων.

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Μιλάνε οι ναζί για εσωτερικές διαμάχες. Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριων σου θυμίζει τίποτα ανιστοριτε ?

   1. avatar WIRWOLF

    Η νύχτα των μεγάλων ήταν μια τρίχα από τα Α@@@@@ του πατέρουλη Σταλιν η NKVD και ΤΣΕΚΑ , ο Μπερια και κατι τέτοιοι χασάπηδες με τα γκουλανγκ το Κατιν κλπ . Που να σας φτάσουν οι Ναζι μόνο να σκεφτείς ότι αυτοί καθάρισαν πιο πολλούς συντροφους κομουνιστές απο οτι τα ss, φαντάσου τι έκαναν στους άλλους. Οχι τοίχο τοίχο δεν κυκλοφορούσες τότε ούτε σε σωλήνα σωλήνα από τα συντροφικά μαχαιρώματα !!!

    1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

     Τι σχέση έχει ρε το κατιν με τις εσωτερικές εκκαθαρισεις του Στάλιν. Ρε διάβασε λίγο ιστορία με τις αρλουμπες που λες γέλιο μόνο μας προκαλείς

     1. avatar WIRWOLF

      Για αυτο αυτοαποκαλείσαι πλιατσικολογος αντιφα γιατί δεν ξέρεις να διαβάσεις ένα μνμ.

     2. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

      Μήνυμα ξέρω στις ασυναρτησίες δυσκολεύομαι. Έχεις κάνει κιμά στο μυαλό σου άσχετα πράγματα

 7. avatar μίσος ταξικό

  μόνο αυτό

  1. avatar ΤΣΟΥΤΣΟΥ

   ΜΟΝΟ ΕΓΩ !!!

 8. avatar Μστ

  Όπως και οι Ισπανοί εθνικιστές συνεργάστηκαν με τους νεοναζί του Χίτλερ, έτσι και οι δικοί μας εθνικιστές ακροδεξιοί δοσίλογοι συνεργάστηκαν με τους ναζί στη γερμανική κατοχή...οι εθνικιστές παντού
  τα ίδια [...].!!!

  1. avatar αγωνας συμπρστασης

   Να εισαι ευτυχής που η σπαραστατης εφημερίς ή μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ == newsbeast.gr ==
   δημοσιευσε αυτο το αρθρον , βλεπεις λοιπον το ενα χερι γλειφει το αλλο διοτι
   και οι δυο βαδιζουνε τον ιδιο δρόμο

  2. avatar ΙΣΠΑΝΕ

   Ξερεις λοιπον οτι ο Φρανκο ειχε συνεργασία με τον Σταλιν και τους εστελνε οπλα στην
   Μαλαγα και οταν το εμαθαν οι ταχα αριστεροι διαμαρτυρηθηκαν και ο σταλιν τους
   απηντησε οτι εμεις πουλαμε πολεμικο υλικο σε οποιον μας πληρωνει, ας σημειωθη δε
   οτι τοτε ο Φρανκο πηρε μερικά αποθεμα της ισπανίας να αγοραση τα οπλα και ηταν μια
   ευκαιρία για τον σταλιν να παρη χρηματα τα οποια χρειαζοταν.
   Ισως θα ηταν καλυτερα να διαβασης τον Ισπανικο πόλεμο και τοτε θα σωπασης ή θα το
   βουλώσης και θα ξαναμιλήσης, αλλοιως κλεισε το στομα σου κα ι επισης
   μην γραφεις τετοιες βλακειες

  3. avatar ΑΝΟΗΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΕ του 2018

   Σκεφθηκες τι γραφεις ανοητε ναι ή οχι
   οι ακροαριστεροι ειχαν στο πλευρό τους τους Αγγλους που τους τροφοδοτουσαν με οπλα
   και χρυσές λιρες τα ξερεις αυτα ή δεν τα ξερεις>?
   Μηπως ξερεις οτι οταν τελειωσε ο πολεμος οι Αγγλοι αφησαν ολο το πολεμικό υλικό
   στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και αυτό δεν το ξερεις, μηπως ξερεις ποιος αρχισε τον εμφυλιο πόλεμο
   φυσικα το ξερεις αλλα σιωπάς .
   Σας συμφερει να λετε ή να γραφετε το αντιθετο , στην μακεδονια στο Γραμμο το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ
   ηταν συνεργοι με τους Γερμανούς και αυτο δεν το ξερεις καθως και σε αλλα μερη της ελλαδος.
   Πηγαινε να καταθεσης στεφανια στην Κοκκινια και Καισσαριανη σε εκεινους κατασφαξανε
   την ελλαδα για να κοιμάσε ησυχος

   1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

    Έχεις διαβάσει καθόλου ιστορία γιατί με αυτά που γράφεις μας κάνεις να γελάμε.? Τα κομουνιστικα κινήματα της εποχής ακολουθούσαν την γραμμή της διεθνούς δηλαδή της συμμαχίας με τους αστους ενάντια στον φασισμό. Γιατί μας λες κάτι το οποίο γνωρίζουμε σαν να ανακάλυψες τον τροχό και το παιζεις έξυπνος ενώ απλά είσαι ένας ανιστοριτος βλακας. ?

  4. avatar Theodoros Theodoris

   Ενω τα κατακαθια του ΕΑΜ που υπογραφαν συμφωνιες με τους γερμαναραδες για να χτυπουν τον \'\'κοινο τους \'\' εχθρο που ηταν ο ΕΔΕΣ , ηταν ολοι καλα παιδια και αγιοι....ιστορικα αποδεδειγμενα πελον οπου η αριστερα προσπαθησε να επικρατηση ή επικρατησε οι χωρες διαλυθηκαν και ο κοσμακης εζησε ανυποτες καταστασεις...

   1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

    “Ή ίδρυση των ταγμάτων ασφαλείας (τσολιάδων), η συγκρότηση ελληνικών εθελοντικών τμημάτων μονάδων στρατιωτικής αυτοάμυνας και η συνεργασία του ΕΔΕΣ Αθηνών με τις γερμανικές υπηρεσίες αποδείχνουν οτι προς το παρόν κατέστη εδώ συνείδηση, οτι μοναδικός παράγοντας κατά τού κομμουνιστικού κινδύνου είναι ο γερμανικός στρατός.”
    31-3-1944, 2η έκθεση , σ.23

    Οι ίδιοι οι ναζί στις εκθέσεις τους λένε για τη συνεργασία τους με τον εδες. Ξυδακι σανοφαγοι

   2. avatar Μστ

    Θέλεις να μας πεις ότι στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που επικρατεί ο καπιταλισμός, είναι πλούσιες..??? αν πιστεύεις ότι πριν από 50 χρόνια που οι συνθήκες διαβίωσης της ανθρωπότητας ήταν τραγικές, ότι οι μοναδικές χώρες που υπήρχε πείνα ήταν οι κομμουνιστικές, πραγματικά δεν είσαι άξιος συζήτησης ούτε για να σε πάρουμε στα σοβαρά...όταν η Ρωσία είχε κομμουνισμό μάθε ότι στην Ελλάδα τα παιδιά πέθαιναν από τη πείνα και τις αρρώστιες, οι γυναίκες πέθαιναν στη γέννα, στην επαρχία δεν υπήρχε ρεύμα ούτε νερό, οι αναλφάβητοι ήταν πάνω από το 50% και πολλά ακόμα τραγικά τη δεκαετία του 60.!!!

    1. avatar colonel Roy Mustang

     @Μστ: Ισως δεν θ\'άξιζε να σου γράφω,ωστόσο κάτι το άσχημα εντυπωσιακό με εσένα και
     με τους πλιατσικολογο εθνικιστή και j,kyp.Οτι στο έτος 2018,με την Κομμουνιστική μας κυβέρνηση,η οποία σε όλους τους τομείς τα πήγε Χάλια,έρχεστε τα λέτε τα \"δήθεν αδιάψευτστα ιστορικά\" όπως ακριβώς τα θέλει το καθεστώς μας!
     Δεν κάνετε για να βοηθήσετε τον δύστυχο λαό μας και την πατρίδα μας,βεβαίως κάποιοι εδώ ακούνε για Χριστό και Παναγία κάνουν σαν Δαιμονισμένοι!
     Συμπέρασμα μας:Λαός απονευρωμένος είναι πια εύκολο παιχνίδι,στα χέρια της Νέας Τάξης Πραγμάτων,όπως το προδιέγραψαν τα αφεντικά του Κίσσιγκερ.

     1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

      Καλά εσύ σε λίγο θα μας γράψεις και για το \"θαύμα \" με το φιδάκι της Παναγίας. Σορρυ που δεν πιστεύουμε σε παραμύθια

   3. avatar ΔΙΚΑΙΟΣ-

    ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑΛΕΝΤΟ -να παρουσιαζης ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ (ΜΠΕΚΡΟΥΛΙΑΚΑ ) ΠΡΑΚΤΩΡΑς επισημα των εγγλεζων ΣΑΝ ηγετη ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗς ΑΝΤΙΣΤΑΣΗς.
    ΕΑΝ ΜΑς ΕΛΕΓΕς ΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΕΦΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΛΑΣ και ΠΟΤΕ Ο ΕΔΕΣ θα μαθης ΟΤΙ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΑΡΓΗΣΗ να μπουν για τον ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ.
    ευτυχως για τους ΕΛΛΗΝΕς ΠΟΥ ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ηταν γνωστης της πολιτικης των εγγλεζων και απομακρυνε απο τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ τα κατακαθια και την σαπιλα .
    ΔΙΑΒΑΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕ και μην γραφης πραγματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΣΑΝ ποτε!!!!!!!
    Στις στρατιωτικες ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ-ΑΜΕΡΙΚΗΣ- ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΧΕΙΑ που εχουν κατωνομαση ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥς ποιοι ηταν ΠΟΙΟΙ!!!!!!
    ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ και μην συνεχιζης ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ \'\'τα παντα\'\'ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ελεγμενα.τελεια και καληνυχτα.-
    ητε σου αρεση εσενα και διαφορων [...] \'\'ΣΤΑΓΩΝΙΔΙΩΝ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ο ΚΟΥΤΣΩΓΙΩΡΓΑΣ \'\'ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ\'\'
    ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙς ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΣΑς ΕΝΟΧΛΟΥΝ (ΓΡΑΜΜΗ ΝΔ) δεν βαριεσαι ευτυχως που μαθαμε να ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ οχι σε τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ κατα τα ΜΜΕ ( γραμμης σκαι νεα- βημα κλπ κλπ) εαν σου εξηγουν με τεκμηρια και εσυ βαρας παλαμακια τοτε αξιος της τυχης σου ΟΠΟΤΕ ΑΝΤΕ ΓΙΑ

   4. avatar Μερμηγκας

    Theodoros....μ\'αρεσει η γκεμπελιστικη τακτικη....πεταμε [...] και οποιος μας πιστεψει μας πιστεψε....λεγε λεγε κατι μενει....που τα ειδες αυτα και τα λες? Τα \"κατακαθια\" ηταν αυτα που εδωσαν το αιμα τους στους γερμανους φιλους σου απο τα βουνα της Πινδου και της Ροδοπης μεχρι στο μπλοκο της κοκκινιας, στο καστρο στον υμηττο, στο σκοπευτηριο στην Καισαριανη αλλα και γενικα οπου υπαρχει Ελληνικη γη....τραβα κανε κανα ευχελαιο στον ταφο του ντερτιλη και ασε μας στα μνημονια μας

   5. avatar j,kyp

    μαλλον τα εθνικοφρονα ταγματα που εδιναν ορκο στον χιτλερ πολεμουσαν με γερμανους.Αυτοι τα εξοπλισαν και πηραν και συγχαρητηρια κι απ τον χιμλερ

    1. avatar criskalts

     Ενώ εσάς τα αδικημένα αριστερόστροφα δεν σας έδωσε συγχαρίκια ο Μπέρια

     1. avatar J. Kyp

      Όχι. Αλλά ο σταλιν και μπερια πήραν τα συγχαρικια όλων των χωρών της Ευρώπης και κυρίως του Τσωρτσιλ, που, μαζί με το Ρούσβελτ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συζητήσουν με έναν τέτοιον εγκληματία. Με τον Χίτλερ, είχαν. Τα παράπονά σου στον μπαμπά Τσωρτσιλ που οι ενέργειές του συγκρούονται με την ταγματασφαλιτη ηθική σου

 9. avatar Μστ

  Ο Ισπανικός εμφύλιος είναι άλλη μια απόδειξη ότι ακροδεξιοί και εθνικιστές συνεργάζονται με τους νεοναζί για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πλουσίων.!!!

 10. avatar ,wirwolf

  Viva falngista soy viva Espania !!! CARA SOL

 11. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

  Πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για όποιον ενδιαφέρεται

  https://youtu.be/uA1gt7pKMng
  Μ

 12. avatar αθανατη40

  Και η Ελλαδα να ευχαριστη το 1940 που φυγαδευσε γυναικοπαιδα στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
  του παραπετασματος διαλυοντας οικογενεις και τωρα καταθετουν στεφανια στην
  Κοκκινια και Καισσαριανη παριστανοντας τους σωτηρες της ελλαδος
  ===== Α Ι Σ Χ Ο Σ =

  1. avatar ΔΙΚΑΙΟΣ-

   ΕΝΑΣ ανιστοριτος ΜΕΓΑΛΩΜΑΝΗς ,ΨΕΥΤΗΣ -ΧΥΔΑΙΟΣ- ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΗΣ αλαζωνας ψαχνη για ΘΥΜΑΤΑ.
   Πισω ρε αληταρια της κοινωνιας ΦΑΣΙΣΤΟΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ μικροψυχοι και ΠΟΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΗΔΟΙΣΗ ολης της ΥΔΡΟΓΕΙΟΥ ΘΑ μας κανετε και υποδειξη .ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ επαθαν απο τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ οτι οι ιδιοι εκαναν στους ΙΔΙΟΥς ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕς.φωτογραφιες -μαρτυριες-και ΤΟΣΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕς ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ....ερχεται τωρα μια πορδη να κανη υποδειξη ποιοι ΗΤΑΝ ΠΟΙΟΙ?????!!!!!!!!!!
   απλα μην κουραζεσαι αλλο ΤΟ ΣΑΝΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ οποτε ΤΩΡΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΡΧΕΙΑ
   ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ τι ηταν τι ειναι και ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
   ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΕΙΔΩΝ .ΑΠΛΑ ΞΕΡΟΥΜΕ και δεν υπαρχη καμια απορεια διοτι ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
   σε πολλα μερη της Υδρογειου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΗ .αντε μαγενε να ξεπλυνης λιγο το μυαλο σου διοτι ακουγωνται ΠΟΛΛΑ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ.......

 13. avatar Ωχ αμαν

  thanahs: Το να γραφεις για \"100 χρονια πισω\", αποδεικνυει οτι δεν εχεις ιδεα για τις συνθηκες που ζουσαν οι ισπανοι πριν τον εμφυλιο. Οι γεοκτημονες και οι βιομηχανοι (με την βοηθεια του κληρου) ειχαν αφησει τους ανθρωπους να ζουν χειροτερα απο τα γουρουνια.

  1. avatar thanahs

   Κοίτα που βρίσκεται η Ισπανία τώρα και πού βρίσκονται οι παράδεισοι του πρώην ανατολικού μπλοκ. Γιατί αν ζήσαν οι Ισπανοί για λίγο σαν γουρούνια, κατ`εσέ, εξαιτίας του νοσηρού ``παπαδαργιού`` και των ``κακών πλουσίων``, είναι πολύ προτιμότερο από το να ζουν για πάντα σα γουρούνια, όπως συμβαίνει στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

   1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

    Μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Να συγκρίσεις την κατάσταση στην ίδια χώρα πριν και κατά τη διάρκεια και μετά κουμουνισμου ή γειτονικές χώρες την ίδια χρονική περίπτωση. Δες πχ στη Ρωσία πως ήταν πριν την ΕΣΣΔ και πως είναι μετά. Τα ποσοστά όσων ήταν άστεγοι ή δεν είχαν πρόσβαση σε φαι ήταν μικρότερα. Συνεκρινε επίσης την Κούβα με τα γειτονικά κράτη θα δεις ότι επίσης στην Κούβα σε σχέση με κάποια κράτη οι ίδιοι δείκτες είναι καλύτεροι. Ως εκ τούτου την κατάληξη της ιστορίας είναι δύσκολο να την μαντέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εθνικιστες είναι τσιράκια των πλουσίων

  2. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Προφανώς άμα ήξερε ιστορία δε θα ήταν εθνικι

 14. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

  Οι μεν πολεμούσαν τους πλούσιους και την πανισχυρη εκκλησία οι δε πολεμούσαν τους φτωχούς για να υπερασπιστουν τα συμφέροντα των πλουσίων. Τι δεν καταλαβαίνεις.

  1. avatar ΔΙΚΑΙΟΣ-

   Απλα ετσι ερμηνευης ΕΣΥ ....ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ τα γεγονοτα?????
   Διορθωσε λιγο και μετα ελα να ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ
   αντε παραμυθα ( δηλάδη θα καταλαβουμε ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΣ ΕΣΥ ??? απλα εδω γελανε)!!

   1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

    Πες εσύ τη δική σου ερμηνεία. Αλλά στο σχόλιο σου δε λες τίποτα πέρα από αερολογίες

 15. avatar thanahs

  Να κάνουν το σταυρό τους που βρέθηκε ο Φράνκο να δώσει κλώτσο στους αριστεροφασίστες που θα στέλναν την Ισπανία 100 χρόνια πίσω και κουτσουρεμένη. Το να αποκαλούνται δημοκράτες οι τροτσκιστές και οι αναρχοκομμουνιστές είναι τουλάχιστο αστείο...

  1. avatar Μστ

   Τι λες ρε σιχαμένε χρυσαυγίτη..??? αποκαλύφθηκες ότι είσαι νεοναζί φασίστας αφού συμφωνείς με τα εγκλήματα του Φράνκο που είχε τη βοήθεια του Χίτλερ και του Μουσουλίνι που μετά έκαναν τα ίδια στη χώρα μας...σήκω και φύγε από την Ελλάδα μπας και ξεβρωμίσει ο τόπος.!!!

  2. avatar Απάντηση σε: thanahs

   Πόσο βλάκας μπορεί να είναι κάποιος;
   Δεν μπορείς να σκεφτείς ποιος βοήθησε τον Φράγκο και ποιοι έκαναν τους \"ουδέτερους\" .
   Μετά την επικράτηση του Φράγκο, με ποιους ήταν και ενάντια σε ποιους πολέμησε;

   Κατά τα άλλα \"Ελληναράς\" είσαι. Αλλά μόνο στα λόγια είσαστε Έλληνες στην πράξη ανθέλληνες.

   Συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού, στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, που έκαναν οι φίλοι σου, (εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες)
   Ελλάδα 10% (750.000)

  3. avatar nnik

   σιγουρα εισαι ανεγκεφαλος και αρα χρυσαυγιτης

   1. avatar απανθρωπος ΜΙΚ

    Αξιότιμε αριστερέ δεν ειναι Χ.Α αλλα ελληνας και επειδη γραφει την αληθεια δε σου αρεσει
    ξεχνας βεβαια αυτα που κανανε στην ελλαδα οι ΕΑΜ,ΕΛΑΣ ξεριζονοντας οικογενειες
    με τα γνωστα παραμυθια του Ανατολικου μπλοκ του ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ
    Βουλωσετο διοτι σημερα θα εισουν 80 χρονια πισω και θα ετρωγες σανό και δεν θα ζουσες
    χλιδη ζωή με ολες τις ανεσεις και τις ελληνικές φιγουρες. Σταματα να παιριστανεις
    τον εξυπνο φθανει ποια εκεινο που σκεπτεσαι ειναι καταθεσης στεφανι στην καισσαριανη
    αλλα τους αλλους που καθαρισατε με απαισια βασανηστηρια, ( βγαζοντας ματι, κοψιμο αυτιά,
    δακτυλα, γεννετικα οργανα κ.α πολλα )τα ξεχνας.
    Τετοιοι εισθαι εσεις οι αριστεροι, ψευτες κλεφτες , εγκληματιες , καθαρματα κ.α.

    1. avatar Μστ

     Από το σχόλιο σου φαίνεται ξεκάθαρα ότι υποστηρίζεις τον Φράνκο, άρα τον Χιτλερ και το Μουσολίνι που τον στήριξαν στον ισπανικό εμφύλιο, που μετά από ένα χρόνο έκαναν τα ίδια στη χώρα μας...για να γράψεις τη βλακεία σου κατά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ παραδέχεσαι ότι είσαι ΝΕΟΝΑΖΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ...Ξεφτιλισμένε που παριστάνεις τον πατριώτη...στη τρύπα σου τώρα χρυσαύγουλο.!!!

    2. avatar Φαίνεται …

     ... ότι το παλεύεις με τα ελληνικά... Η προσπάθεια μετράει.

    3. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

     Μιλάνε αυτοί που στηρίζουν τα ορφανοτροφεια της φρειδερικης για ξεριζωμα. Είστε με τα καλά σας. Το εαμ και ο ελας υπερασπιζοταν τον λαό την ώρα που οι πολιτικοί πρόγονοι της ναζιστικης αυγής συνεργαζόταν με τους Γερμανούς. Απλά ακόμα σας τσουζει που ο κόκκινος στρατός σας θερισε. Ξυδακι

Παρακαλούμε περιμένετε ...