219
loading

«Είπε το "Όχι’" ο μοναδικός Έλληνας που θα μπορούσε να πει το "Ναι"»! Η συγκεκριμένη «αιχμηρή» δήλωση ανήκει στον προπολεμικό κεντρώο πρωθυπουργό και πολλές φορές διατελέσαντα υπουργό, Γεώργιο Καφαντάρη και μέσα σε αυτές τις 13 λέξεις κρύβεται όλη η αλήθεια για τα όσα δραματικά έζησε η χώρα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως μήνες πριν από εκείνο το ιστορικό ξημέρωμα βρισκόταν σε εξέλιξη ένα δίχως προηγούμενο πολιτικό και οικονομικό θρίλερ, η έκβαση του οποίου καθόρισε, τελικά, το μέλλον της χώρας.

Ο Μεταξάς ιδεολογικά άνηκε στον Άξονα και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όπως αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός πως ο δικτάτορας συνέχισε το έργο (σε ότι αφορά την οικονομική εξωτερική πολιτική) των κυβερνήσεων του Βενιζέλου κάτι που κράτησε την Ελλάδα, «δεμένη» στο Βρετανικό άρμα. Επιπλέον, είναι γνωστό πως ο Μεταξάς εκτιμούσε από την αρχή πως Γερμανοί και Ιταλοί, αργά ή γρήγορα θα χάσουν τον πόλεμο.

Και κάπως έτσι η απάντηση του Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο δεν ήταν αποτέλεσμα ηρωισμού ή ιδεολογικής συνέπειας αλλά μια κίνηση στην οικονομική σκακιέρα και μια σωστή εκτίμηση της επόμενης ημέρας.

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου και το ιταλικό τελεσίγραφο

Ο Ιωάννης Μεταξάς γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12 Απριλίου του 1871. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά και η κατάσταση επιδεινώθηκε το 1879, όταν ο πατέρας του έχασε την πολιτική θέση που κατείχε (ήταν έπαρχος στην Ιθάκη) και αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Κεφαλλονιά.

Ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Εθνικό διχασμό και το 1917 εξορίστηκε στην Κορσική. Με την επιστροφή του ίδρυσε το κόμμα των Ελευθεροφρόνων, το οποίο κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή, συγκεντρώνοντας, όμως χαμηλά ποσοστά. Αγαπημένο παιδί του παλατιού, το 1936, διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας και στη συνέχεια, στις 4 Αυγούστου του 1936, πρωτοστάτησε στην επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος, κυβερνώντας έως το θάνατό του το 1941.

Το κομβικό σημείο, ωστόσο, για την πολιτική ιστορία του Μεταξά τόσο του ίδιου όσο και του τόπου ήταν ο τορπιλισμός της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940. Εκείνη την ημέρα, όλοι κατάλαβαν πως οι μέρες της Ελλάδας έξω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μετρημένες. Ο Μεταξάς άρχισε από εκείνη την ημέρα κιόλας όλες τις απαραίτητες επαφές προκειμένου να ζυγίσει τις επιλογές που είχε. Όταν διαπίστωσε πως αυτές δεν είναι πολλές, έλαβε τις αποφάσεις του και περίμενε την ώρα της κρίσης.

Αυτή δεν άργησε να έρθει. Το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι, επέδωσε στον Μεταξά το τελεσίγραφο που είχε συντάξει μερικές ημέρες νωρίτερα ο Γκαλεάτσο Τσιάνο.

Ο δικτάτορας της Ελλάδας δεν ρώτησε ούτε τον βασιλιά, ούτε τους συμβούλους του. Είχε ήδη πάρει την απόφασή του η οποία μεταφράστηκε στο ιστορικό πλέον «Alors, c'est la guerre», (δηλαδή «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος») προς τον Ιταλό πρέσβη. Μερικές ώρες αργότερα η Ελλάδα έμπαινε και επίσημα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γιατί ο Μεταξάς κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση

Φίλος προς το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι αλλά και θαυμαστής του αντίστοιχου ναζιστικού, του Χίτλερ, ο Μεταξάς, θα ανέμενε κανείς πως θα έπαιρνε την ακριβώς αντίθετη απόφαση από αυτή που τελικά πήρε.

Ο Έλληνας δικτάτορας είχε αντιγράψει πολλές από τις τακτικές του Μουσολίνι και του Χίτλερ για να στήσει το δικό του ολοκληρωτικό καθεστώς αν και είχε και μερικές ουσιώδεις διαφορές. Την κρίσιμη ώρα, ωστόσο, τάχθηκε στο πλευρό της Βρετανίας. Όχι από κάποιου είδους ιδεολογικής σύγχυσης αλλά από έναν… ανελέητο πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό.

Μια απλή ματιά στα παρακάτω στοιχεία αρκεί για να πείσει τον οποιονδήποτε: «Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας το 1932 έφτανε τα 1,022 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα. Αντίστοιχα το εσωτερικό χρέος ήταν 144 εκατομμύρια χρυσά φράγκα. Βασικοί δανειστές της χώρας και κάτοχοι των ελληνικών χρεογράφων ήταν ο οίκος «Hambro» του Λονδίνου, το συγκρότημα «Speyer and Co» της Ν. Υόρκης και η Εθνική Τράπεζα Αθηνών».

Με απλά λόγια «το 67,42% του εξωτερικού χρέους ήταν αγγλικά κεφάλαια, το 9,88% ήταν κεφάλαια των ΗΠΑ, το 7,52% ήταν γαλλικά κεφάλαια, το 5,40% σουηδικά, το 3,44% βελγικά. Μόλις το 1,7% ήταν γερμανικά και μόλις το 1,65% ήταν ιταλικά», σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής όπως αυτά καταγράφονται στην «Ιστορία Ελληνικού Έθνους», Εκδοτική Αθηνών (τόμος ΙΕ, σελ. 335-338).

Ο ίδιος ο Μεταξάς, άλλωστε, λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου, τον Μάιο του 1940, («Τα Μυστικά Αρχεία του Φόρεϊν Οφφις», ΒΙΠΕΡ, εκδόσεις «ΠΑΠΥΡΟΣ», σελ. 76) σε δηλώσεις στην Daily Telegraph έλεγε χαρακτηριστικά: «Είμεθα ουδέτεροι εφ’ όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτα δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία και, τις περισσότερες φορές ό,τι κάνομε γίνεται κατά σύστασιν ή παράκλησιν της Αγγλίας. Η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης»!

«Οι Άγγλοι θα έκοβαν τα πόδια της Ελλάδας και με το δίκιο τους»

Πέρα από την οικονομική πρόσδεση της Ελλάδας στην «αγγλική αυτοκρατορική άμυνα», θα ήταν λάθος να μην αναφερθεί πως ο Μεταξάς είχε ήδη κάνει μια σωστή πολιτική εκτίμηση σε ότι αφορούσε την επόμενη ημέρα. Πολλοί ιστορικοί συμφωνούν πως ο δικτάτορας της Ελλάδας ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι η Αγγλία θα ήταν η νικήτρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η εμπειρία του Α' ΠΠ τον είχε διδάξει ότι «κυρίαρχοι του κόσμου ήταν οι κυρίαρχοι των θαλασσών»!

Και αυτή του την πεποίθηση την είχε αναφέρει ο ίδιος σε μια ιστορική συνάντηση που είχε με εκδότες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», δυο μόλις ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου, στις 30 Οκτωβρίου του 1940: «[Από] αυτόν τον πόλεμον είναι δυνατόν και δουλωμένη ακόμη να βγη προσωρινώς η Ελλάς. Λέγω προσωρινώς, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι τελικώς η νίκη θα είναι με το μέρος μας. Γιατί οι Γερμανοί δεν θα νικήσουν. Δεν μπορεί να νικήσουν […] O καιρός δεν δουλεύει για τον Άξονα».

Επιπλέον, αυτό κάθε αυτό το τελεσίγραφο των Ιταλών ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε κάνεις παρά να το απορρίψει, όσο φιλικά αισθήματα κι αν έτρεφε για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι. Και αυτό γιατί ουσιαστικά ζητούσε (πέρα από την παραχώρηση αεροδρομίων, οδικών αξόνων, λιμανιών κλπ κλπ) και την τριχοτόμηση της χώρας, παραδίδοντας εδάφη. Σε «βολιδοσκοπήσεις», μάλιστα, που είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο δικτάτορας πως είχε κάνει προς την πλευρά του Άξονα, του είχε δηλωθεί ξεκάθαρα πως για να γίνει μέλος («προσχώρησις που θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος»), θα έπρεπε να… «ξεχάσει τα μίση του παρελθόντος» και να υπογράψει πως  παραχωρείται η Ήπειρος έως και την Πρεβεζα στους Ιταλούς και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στους Βούλγαρους.

Σε εκείνη την ιστορική συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Ι. Μεταξάς, είχε αποκρύψει μεν τα οικονομικά κίνητρά της απόφασής του αλλά είχε ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι, ξεκαθαρίζοντας με γλαφυρό τρόπο πως η θέση της Ελλάδας είναι στο άρμα της Βρετανίας.

«Δια να αποφύγωμεν τov πόλεμον, να γίνωμεν εθελονταί δούλοι και να πληρώσωμεν αυτήν την τιμήν… με το άπλωμα του δεξιού χεριού της Ελλάδος προς ακρωτηριασμόν από την Ιταλίαν και του αριστερού προς ακρωτηριασμόν από την Βουλγαρίαν. Φυσικά δεν ήτo δύσκολον να προβλέψη κανείς ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν οι Άγγλοι θα έκοβαν και αυτοί τα πόδια της Ελλάδος. Και με το δίκαιόν των.

Δεν δύναμαι αφ’ ετέρου να μη παραδεχθώ ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν το δίκαιον δεν θα ευρίσκετο με το μέρος της Κυβερνήσεως των Αθηνών και να μην αναγνωρίσω, ότι όταν ένας λαός, όπως ο αγγλικός, αμύνεται δια την ζωήν του, θα ήτο πλήρως δικαιολογημένος να κάνη τα ανωτέρω», είχε τονίσει ο δικτάτορας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

219
σχόλια
 1. avatar Aimilios

  Μεχρι και ο δικτατωρ ητανε απειρως πιο πατριωτης απο τους κομμουνιστες προδοτες και τους αριστερους ισλαμιστες... μονο θλιψη για την συγχρονη πολιτικη σκηνη

 2. avatar Γιώργος..

  Οποτε συμφωνα με αυτα που υποστηρίζει το άρθρο, παλι καλα που είπε το όχι ο Μεταξας, γιατί αν κρινω απο αυτα που παθαμε απο τους Αγγλους και τους συμμάχους μετα το τελος του πολεμου και μεχρι σημερα, φαντασου τι θα γινότανε αν δεν ειχαμε παει και με το μερος τους....

 3. avatar Ρε φουστανέλα

  Προσπαθώ να καταλάβω τι θες να πεις αλλα δε μπορώ να σε πιάσω. Τι θες να πεις για καπιταλιστές φασιστες κτλ κτλ εκείνο που ΕΣΥ δεν έχεις καταλάβει ότι αν είχαμε παει στο αλλο μπλοκ θα στέλναμε τις μανάδες μας τις αδερφές μας τις γυναίκες μας στο αλλο μπλοκ των καπιταλιστών να κάνουν καμία πι...α για να μας στέλνουν κανά φράγκο να τη βγάλουμε. Βέβαια το πιστεύω των άλλων δημοκραταρων ειναι ένας για όλους και ολοι για έναν ότι έκαναν οι Ρωσίδες οι Βουλγάρες οι Ρουμάνες κτλ κτλ. Αυτα έχω να σου πω.

 4. avatar Φουστανελάς

  Μπορεί να ήταν ιδεολογικά κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό, όπως όλοι σχεδόν οι καπιταλιστές μοναρχοφιλελεύθεροι ηγέτες των Βαλτικών χώρων και της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά γεωπολιτικά ήταν πάντα δούλος της Βρετανίας. Αυτό εξάλλου αποδείχτηκε και από τις επιδιώξεις των πνευματικών του επιγόνων κατά τη διάρκεια της εθνικής αντίστασης, οι οποίοι σκόπευαν χαλαρό(μη πάρει αέρα ο λαός) διώξιμο Γερμανών και επιστροφή της χώρας στη κατάσταση αποικίας υπό την αιγίδα των ανακτόρων.

  Ο Μεταξάς είναι ο αρχιερέας τούτο εδώ του κράτους αποικίας, κρύβεται πίσω από κάθε δημόσιο, κάθε γραφειοκρατία, ρεμούλα, μέσον, φακελάκι όταν έστηνε τη δημόσια διοίκηση από τους δικούς του και τους υπόλοιπους τους έστελνε να βρουν το χώμα ή να σπάνε πέτρες στη Φολέγανδρο. Τα περί κακίας μεταπολίτευσης που όλα ξεκίνησαν από εκεί, είναι ακριβώς το \"εγώ δεν έφαγα στην μεταπολίτευση\", έτρωγαν όμως πριν και στη μεταπολίτευση τρώγανε άλλοι.

  Μην ακούτε οπότε τα ψευτοφασισταρια περί Ελλάδας κοκ. Ουδεμία σχέση έχουν με κάθε τι ελληνικό. Ούτε για φασίστες πρόκειται, ένα τσούρμο από λουμπεναριών είναι που ανέκαθεν στην ιστορία της χώρας ήταν χρήσιμοι ηλίθιοι όσων τάζανε λαγούς με πετραχίλια.
  Οι Άγγλοι μας τάξανε περισσότερα από τους εθνικοσοσιαλιστές γι\'αυτό και επιβίωσε η ακροδεξιά με καπιταλιστικό πρόσημα στην Ελλάδα και όχι η καθαρή εθνικοσοσιαλιστική γραμμή.
  Οι χρυσαβγήτες ξέρουν τι κάνουν και δε μιλάνε ούτε για εθνικοσοσιαλισμό ούτε για ακροδεξιά

  1. avatar ΔΙΑΒΟΛΑΚΟΣ

   Βέβαια, οι \"ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ\" της Αριστεράς ζητούσαν \"έντιμη ειρήνη\" (δεύτερη επιτολή Ζαχαριάδη προς τον Μεταξά) και καταδίκαζαν τον αγώνα των Ελλήνων κατά των Ιταλών σαν \"Ιμπεριαλιστικό\" (τρίτη επιτολή Ζαχαριάδη προς τα μέλη του ΚΚΕ) και ζητούσαν από το στρατό να στρέψει τα όπλα κατά της Ελληνικής Κυβερνήσεως και όχι κατά των Ιταλών. Ρίμπερντροπ - Μολότωφ βλέπετε... Τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο τον ανακάλυψαν μετά τις 22 Ιουνίου του 1941 με την επίθεση των Γερμανών στη μαμά Ρωσία. Υπάρχει φυσικά και η πρώτη επιστολή Ζαχαριάδη προς τον Μανιαδάκη που ζητούσε να πολεμήσουν όλοι μαζί το φασισμό, αλλά αυτήν την έγραψε από την απομόνωση των φυλακών Κερκύρας μη γνωρίζοντας για το σύμφωνο μη επίθεσης του Χίτλερ με τον Στάλιν (Ρίμπερντροπ - Μολότωφ )και το μοίρασμα της Πολωνίας ανάμεσα σε Γερμανία και ΕΣΣΔ. Το ΚΚΕ είχε αποκηρύξει αυτή την επιστολή του Ζαχαριάδη σαν πλαστή, με το επιχείρημα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ θα απευθυνόταν στον ίδιο το Μεταξά και όχι στον υπουργό του.

  2. avatar Ευστράτιος Κ.

   Εσύ του φόρτωσες(του Μεταξά)όλη την κακοδαιμονία της Ελλάδος από το 1828-1941.Απλά ήταν ένας
   Ρεαλιστής Ηγέτης με άριστους συνεργάτες κ όπως γράφει πριν από σένα ο Αναστ.Τοπ.(29-10-2018 ώρα 20.29)στο σχόλιο του, κάποιοι του ανέλυσαν τα πιθανά σενάρια κ ο Μεταξάς επέλεξε το καλύτερο δυνατό.
   Αυτά συνάγονται από τα γεγονότα αλλά κ πολλά απομνημονεύματα πρωταγωνιστών όπως κ το
   ημερολόγιο του ίδιου.Το μόνο μείον του Μεταξά ήταν η κήρυξη της Δικτατορίας την 4 Αυγ 1936 αλλά
   μην θεωρούμε ότι υπήρχε κάποια Δημοκρατία της προκοπής.!924 έως 1936 συνεχώς κινήματα κ πραξικοπήματα αλλά κ όταν \"ψήφιζε\"ο λαός πάλιν ο αυταρχισμός επικρατούσε δηλ. κεκαλυμένη
   δικτατορία πάλιν.Πρέπει να μεταφερθούμε νοερά στην εποχή κ μην κρίνουμε με άλλες συνθήκες....

 5. avatar Αναστ. Τοπ.

  Η απάντηση στο ερώτημα σας άπτεται καθαρά κινήτρων πατριωτισμού και ουχί οικονομικών οφειλών. Τα πράγματα για τον Μεταξά ήταν απλά, διότι πρωτίστως είχε ισχυρές ιδεολογικά πατριωτικες βάσεις και ταυτοχρόνως ήταν ένας πολύ ισχυρός γνωστής των διεθνών σχέσεων αλλά και ικανοτατος πολιτικός άνδρας. Θεωρία παιγνίων, εάν πάω με τον άξονα σε περίπτωση ητας χάνω τα πάντα (εδαφικα) από τις συμμαχικες δυνάμεις και διαλύεται η πατρίδα, εάν κερδίσει ο Άξονας χάνω πάλι τα πάντα διότι παραδίδω γη και ύδωρ σε Ιταλούς και Βούλγαρους (100% χαμένος και η Ελλάς διαλυμένη) . Αν αντίθετα συνταχθω με τις συμμαχικές δυνάμεις εάν κερδίσουμε αποκτώ μια ισχυρή Ελλάδα, ενισχυμένη πιθανόν εδαφικα, αν χάσουμε, χάνω όλη την πατρίδα (50-50). Η επιλογή, αν και δόθηκε διπλωματική μαχη για να μην φτάσει η χώρα μπροστά στο δίλημμα, όταν ετέθη το ζήτημα, για έναν άνθρωπο που βάζει την πατρίδα και το κοινό καλό μπροστά και πάνω από τις πολιτικά ιδεολογικές του προκειμενες, ακούγεται ως μύθος στην εποχή που ζούμε, είναι απλή η απάντηση και εκστομιζεται σχεδόν αυτόματα \"ΟΧΙ\".

  1. avatar πολίτης Γιώργος Παπανικολάου

   Πιστεύω πως ο Μεταξάς με τον \"πατριωτικό\" του ίστρο, ζυγίζοντας με ποιου το μέρος θα πάει, ασφαλώς θα έλαβε υπόψη και τις δυνατότητες που θα του παρείχε το στρατόπεδο που θα επέλεγε, να συνεχίσει το πατριωτικό του έργο με τις φάλαγγες, το ρετσινόλαδο και τις άλλες μεθόδους εξύψωσης του πατριωτισμού των ελλήνων, αλλά και τη συνέχιση επίσης των καθεστώτων και του έργου των ινδαλμάτων του, δηλ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη διαφυγή των ανθρώπων απ τις καμινάδες και άλλα τέτοια ωραία και δημοκρατικά (αφού είμαστε η χώρα που γέννησε και τη δημοκρατία). Ωραία ιδανικά... ωραίο μέλλον... ωραίος πατριωτισμός...

 6. avatar Γιακουμής Καταφρονεμένος

  Αυτά τα...βαρύγδουπα άρθρα \" ΓΙΑΤΙ ο ( ΦΑΣΙΣΤΑΣ ) ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ? \" με τις....τόσο μα τόσο....φιλτραρισμένες αναλύσεις....καλό είναι να έχουν το ονοματεπώνυμο του Δημοσιογράφου- Αρθρογράφου!
  Ετσι ώστε να τον ρωτησω , Πως ενας Δικτατορας , χωρις να ρωτησει το Λαό, λεει ΟΧΙ, ετσι από μονος του, ΟΧΙ γιατι ηταν Πατριώτης αλλά γιατι ετσι αναγκαστηκε να κανει για λογους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ! Επειδή Ολο το Εξωτερικο μας ΧΡΕΟΣ ΗΤΑΝ ΗΠΑ_ΑΓΓΛΙΑ_ΓΑΛΛΙΑ ! ! ! Ενώ με το Πολεμο…..Ξελασπωσε ! ! ! Οποίος Κρετινισμός ! Το ότι το Χρεος Λογω Πολεμου και Κατοχης Υπερπολλαπλασιαστηκε λογω Εμπλοκής και Υπερδανεισμού ….βεβαίως δεν εχει καμια σημασία στη ολη Ιστορία.....
  Και επανέρχομαι στην ερωτηση αφού ένας δικτατορας λεει ΟΧΙ εστω με βαση την αναλυση του αρθρου….τοτε γιατι Ενας Δημοκράτης (Ως ο Τσιπρας) ενώ ρωτάει το Λαο για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα Μνημονια και ενώ Ο Ελληνικος Λαος του απανταει ΟΧΙ ….αυτος γραφει στα αγραφα το Λαό και Λεει ΝΑΙ στα Μνημονια ? ! Ποιος από του δυο είναι ο Λατρης και Υποστηρικτής του ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ? !

 7. avatar Αρκτίνος

  Δημοσιογραφίσκε της κακιάς ώρας πέρα απο ανιστόρητος είσαι και παραχαράκτης της ιστορίας όπως και όλα τα ζαβά κομμούνια τα οποία προφανώς είναι του σιναφιού σου!Λακέδες!!

 8. avatar uyuyuy

  ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΑΙ , ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. avatar gkagkarin.blogspot

  29/10/1940

  Οι 600 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν.

  Οι μεταξικές αρχές, όχι μόνο αρνούνται, αλλά και μετά την έλευση των Ναζί, παραδίδουν τους κρατούμενους κομμουνιστές στις δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι θα τους χρησιμοποιήσουν ως όμηρους και θα τους εκτελεστούν ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ. Κάποιοι εξ αυτών ωστόσο θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ενταχθούν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

 10. avatar Ααα μμ

  Δηλ οι ελληνες πολεμησαν το φασισμο και το μεταξα καλα ποσο σαινια ειστε εσεισβπου τα γραφεται

 11. avatar νικος χατζηπροδρομου

  Το οτι ηταν γνήσιος Ελληνας δεν παίζει?

 12. avatar Τσιαπιλης Στεφανος

  Καλημερα. Απαντω στον πρωτο κυριο. Η Ελλας απο αρχαιοτατων χρονων , οτι κερδισε εδαφικα και πνευματικα , το κερδισε με το τσαμπουκα της και τους πολεμους που αναγκαστηκε να δωσει.
  Ποτε δεν κατευασε τα παντελονια και να περιμενει απο αλλους να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα. Τωρα αν ορισμενοι νομιζουν οτι με τη θεωρια γινονται χωρες , ειναι βαθεια νυχτωμένοι.

  1. avatar Χαχαχαχα

   Το σκεπτικό σου είναι μεν σωστό, τίθεται ομως σε λάθος χρονικό πλαίσιο.
   Η Ελλάδα έπαψε εδώ και δεκαετίες να έχει τσαμπουκά, από όταν όλοι οι Έλληνες έγιναν φλώροι, που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να αγοράσουν φτηνό αυτοκίνητο και να τσαμπουκαλεύονται στα φανάρια.
   Κακώς εννοούμενος \"τσαμπουκάς\" δηλαδή.

 13. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

  Τα ΌΧΙ θέλουν Μεταξαδες όχι ανεπάγγελτους Ανθέλληνες

  1. avatar agilotos.stravos

   Γουσταρεις φασιστικα καθεστωτα αλλα αμα σε πουμε φασιστα το αποδεχεσαι η το κουβεντιαζεις?

   1. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

    Σταλινοφασίστα τράβα για μπάνιο Ανθέλληνα μπας και γίνει κανά θαύμα και σκεφτείς σαν νοήμων ον

    1. avatar agilotos.stravos

     Ετσι συμβαινει με τα ουγκανακια.Ρωτας κατι,απαντηση δεν παιρνεις κ ολο δηθεν ατακες και ψευτομαγκια..
     Ξαναρωταω λοιπον,σου αρεσουν τα φασιστικα καθεστωτα λοιπον?Γιατι εχω εχω αρπαχτει αρκετες φορες με κκεδες εδω μεσα επειδη μισω τον Σταλιν και τα ολοκληρωτικα καθεστωτα κοκκινα και μαυρα.Εσυ μπορεις να πεις οτι σιχαινεσαι τον Μεταξα,τον Χιτλερ,τον Φρανκο,τον Παπαδοπουλο,εστω τον Πινοσετ βρε παιδι μου..Να μη σε κακοχαρακτηριζουν..Ε?

     1. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

      Τι απάντηση να δώσω σε ένα τύπο ανιστόρητο κομπλεξικό με κάθετι Ελληνικό; ;

     2. avatar agilotos.stravos

      Με καθε τι ρατσιστικο και φασιστικο να διορθωσω.
      Εκανα μια ερωτηση χθες ουγκανακο.Στα ελληνικα.Μπορεις ν\'απαντησεις ναι η οχι?Αν δεν εισαι ελληνας και δυσκολευεσαι απαντα στη γλωσσα σου,θα καταλαβω.

     3. avatar Νίκος Δημήτρης Παππάς

      Εγώ είμαι Έλληνας εσύ απλά είσαι αν είσαι και αυτό ένα ελληνόφωνο Σταλινοφασιστακι πού κράζει την γλώσσα των προγόνων του

     4. avatar agilotos.stravos

      Αποκλειεται να εισαι ελληνας γιατι θα απανταγες σε οτι σε ρωταγαν στη γλωσσα σου!Πες εστω ενα \"να μη σε νοιαζει\" απαντηση θα ηταν κι αυτη.Καμμια γλωσσα δεν κραζω αλλα αυτους που νομιζουν οτι τη χρησιμοποιουν σωστα.Κι εσυ μαλλον για προβοκατορα ελληνα σε κοβω..Γιατι δε μπορεσες να διαβασεις πιο πανω στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ οτι σιχαινομαι τον Σταλιν.
      Παμε λοιπον 3η μερα με το ουγκανο...Γουσταρεις τους ηγετες που προανεφερα ναι η οχι?

 14. avatar Νικολαος Παπαδατος ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ Κορινθου 104 Πατρα

  Ο Ιωαννης Μεταξας με αποφαση της βουλης των ελληνων, ενω ηταν προθυπουργος της ελλαδας εγκαθριζησε την διχτατωρια. Παρε λαβε μια πτοχευμενη χωρα κ χωρις κανενα εξοτερικο δανεισμο προετημασε την ελλαδα για τον Β.Παγκοσμιο πολεμο. Εχοντας σηνε σθηση των εφθινων του κ βαθια γνωμη της πολητικης καταστασης της Ευρωπης με γνω μονα το συμφερων της χωρας του ειπε το μεγαλο ΟΧΙ. Πρωτα αυτος κ μετα οι ελληνες. Τα σωστα ειναι περισσοτερα απο τα λαθει της διακυβερνησεις του. Οι προηγουμενη κ οι επομενο πολητικοι που κυβερνησαν την ελλαδα, τα λαθει τους ειναι περισσοτερα απο τα σωστα τους γιαυτο η Ελλαδα κ οι ελληνες ειναι σε αυτη την κατασταση

 15. avatar Νικος Κωστοπουλος

  Διαβαζω τις αποψεις των νεοληνων. Λεονταρισμοι εκ του ασφαλους κι ολας.Λιγουρια ο πολεμος ειναι ο θανατος της εργατικης ταξης! Δεν ειναι ηρωισμοι κ δαφνες.

  1. avatar Δειναρχος

   Μπορείς τότε αντί για δάφνες να βάλεις φύλλα συκιάς που θα πηγαίνουν περισσότερο. Ο πόλεμος είναι μια αναγκαιότητα . Ειναι η μόνη αναγκαιότητα που βοηθάει τα είδη να εξελιχθούν . Ο λόγος που βρίσκεσαι στην ζωή είναι επειδή κάποια κοίτταρα του σώματος σου που τα λένε αιμοσφαίρια πολεμούν και σκοτώνουν όλους τους παθογόνους οργανισμούς που μπαίνουν στο σώμα σου για να σε προσβάλλουν . Το αντίστοιχο συμβαίνει και στα οργανωμενα κράτη και θα συμβαίνει όσο θα υπάρχει ανθρώπινο είδος . Εάν είσαι αρκετά ανανδρος ή ηλίθιος για να το αποδεχτείς κάτσε και ζήσε Μέσα στις γελοίες ταξικές σου φαντασιώσεις. Ο κόσμος υπήρχε πολύ πριν τον ανακαλύψουν οι μαρξιστές και θα υπάρχει πολύ μετά και τον τελευταίο ηλίθιο απόγονο αυτής της γελοιας θεωρίας . Οι πόλεμοι γίνονται για την κυριαρχία σε έναν δεδομένο γεωγραφικό χώρο από τα κυρίαρχα υποσύνολα ανθρώπων των οργανωμένων κοινωνιών που σχηματίζουν κράτη . Δεν υπάρχουν εργάτες και αφεντικά , υπάρχουν οργανωμένοι λαοί με ισχυρά κράτη και ανοργάνωτοι λαοί με αδύναμα κράτη που παλεύουν αιωνίως για την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο.

   1. avatar καλα ενταξει

    ανοιξε κανα βιβλιο που θες να κανεις και ταξικη αναλυση γιδι! κ που σαι, προσεξε μη σκισεις καμμια ζαρτιερα εκει στο μετωπο!

    1. avatar Δειναρχος

     Δεν υπάρχουν τάξεις υπάρχουν άνθρωποι που ανάλογα με τις βιολογικές και επίκτητες ικανότητές τους ιεραρχούνται μέσα στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινωνίας για την επιδίωξη του κοινού σκοπού και συγκρούονται με άλλες εξίσου οργανωμένες κοινωνίες για την κτήση των περιορισμένων φυσικών πόρων στον πλανήτη. Αφού έχεις διαβάσει τόσα βιβλία διάβασε και αυτό : \" Λουκιανός : Προς απαίδευτον και πολλά βιβλία ωνούμενον \" - Στον αμόρφωτο που διαβάζει πολλά βιβλία ( κάνω και την μετάφραση γιατί μάλλον θα δυσκολευτείς να κατανοήσεις άλλη γλώσσα από την μητρική σου σλαβική). Δεν είχα την τιμή ακόμα να πάω στο μέτωπο και μακάρι κάποια μέρα να την έχω , αλλά το καθήκον που μου επέβαλλε ο νόμος σε καιρό ειρήνης και η συνείδησή μου το εκπλήρωσα υπηρετώντας σε μάχιμη μονάδα στην παραμεθόριο και όχι σε αεροπορική μονάδα που απείχε 1 χιλιόμετρο απ το σπίτι μου. Τις μόνες ζαρτιέρες που σκίζω [...]

     1. avatar agilotos.stravos

      Ο πόλεμος είναι μια αναγκαιότητα για τα κτηνη.Και η Ειρηνη ειναι μια αναγκαιοτητα για τον Ανθρωπο.Οι πόλεμοι γίνονται για την κυριαρχία των δυνατων βαζοντας καποια πιονια σαν κι εσενα να σκοτωνουν συνανθρωπους τους που εχουν ακριβως την ιδια μοιρα μερικα χιλιομετρα παραπερα.ΚΙ αυτο θα συμβαινει οσο υπαρχουν συνορα,οσο υπαρχουν κρατη κ συμφεροντα.
      Τα αιμοσφαίρια πολεμούν και σκοτώνουν όλους τους παθογόνους οργανισμούς για τη ΖΩΗ,για να επελθει σε Υγεια ο οργανισμος δεν χτυπιουνται μεταξυ τους,δεν κανουν επιθεσεις σε αλλα αιμοσφαιρια αλλου οργανισμου.Αξια μπορει λοιπον να χαρακτηριστεις παθογονος οργανισμος.
      Πες μας επισης και ποσους τουρκαλαδες σκοτωσες στη \"μαχιμη\" μοναδα κ ξαναελα.

 16. avatar Πολίτης της χώρας

  Τότε ο Μεταξάς είχε @ρ@ι@ι@ και είπε όχι για να έχουν την άνεση κ την ελευθερία μερικοί... σήμερα να γράφουν οτι θέλουν.. αφου δεν έχουν απ αυτά.. αλλά μόνο κονδυλοφόρους..

  1. avatar Απάντηση σε: Πολίτης της χώρας

   \"ο Μεταξάς είχε @ρ@ι@ι@\" και άφησε τους Έλληνες που πηγαίναν στο μέτωπο χωρίς όπλα και πολεμοφόδια.
   \"Παίρναμε από τους νεκρούς Ιταλούς τα όπλα και των ρουχισμό για να πολεμήσουμε\" Έλληνας ήρωας του αλβανικού μετώπου.

 17. avatar 1ASOS

  Οσα γράφονται στο παραπάνω άρθρο αναφέρουν την αλήθεια και μόνο αυτή, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Και μάλιστα δεν λέγονται όλα.
  Οσο δε για το τι ήταν ο Μεταξάς και το το τι έκανε, δε χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς. Ο ίδιος ο Μεταξάς τα λέει με ομιλίες και συνεντεύξεις του. Και ανταποκρίνονται σε όσα γράφονται στο άρθρο. Εχει πει περισσότερα και όλα αποτελούν μέρος της ιστορίας.
  Αυτός υπήρξε περισσότερο ειλικρινής από ότι, βεβαίως, τα σημερινά τυφλά, ανειλικρινή, φασιστοειδή και εντέλει αντιπατριωτικά τρολ που επιχειρούν να ξαναγράψουν με ψεύδη την ιστορία και να καταστρέψουν ακόμη περισσότερο τη δύσμοιρη χώρα...

 18. avatar ΜΑΤΣΙΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  αυτα δε γραφονται και αν τα γραφης ονομαστικα γιατι βεβυλωνης την ιστορια και εισαι και ανιστορητος μη χλευαζης τον μεταξα μη ριχνης λασπη σε ηγετες εισαι δημοσιογραφακος της πλακας μη ξαναγραψης τετοια γιατι βλεπουν και τα μικρα παιδια τις [...]

 19. avatar ψιάγκας

  ένας δικτάτορας είπε όχι στον δικτάτορα Μουσουλίνη . απεδείχθη ότι ήταν Πατριώτης με αρχ... και όχι ουροσκελίτης όπως τα κουνάβια που που κυβερνούν Σήμερα και εχθές τη χώρα .Κάποιες Δικτατορίες είναι πολύ καλλίτερες Δημοκρατίες ..................Τώρα ο Τσίπρας και η παρέα του πουλάει τη Μακεδονία , αλλά και σχεδόν όλη η βουλή στο ίδιο μήκος κύματος κινείται Όλοι τους σχεδόν είναι ποντίκια ............

  1. avatar διόρθωση

   Κάποιες δικτατορίες, είναι πολύ καλύτερες ολιγαρχίες. Δεν έχουμε δημοκρατία, δεν έχουμε την παιδεία για δημοκρατία.

 20. avatar πάτα το μηδέν

  φασίστα κουραμπιέ έρχονται Χριστούγεννα

Παρακαλούμε περιμένετε ...