Οδοιπορικό στο ηρωικό οχυρό του Ρούπελ

Η ιστορία της ισχυρότερης ελληνικής γραμμής άμυνας και η αυτοθυσία του λοχαγού Κυριακίδη - Δείτε το φωτορεπορτάζ


WEEKEND
0:09
30/01/2016
Οδοιπορικό στο ηρωικό οχυρό του Ρούπελ
35
loading

Όταν το απόγευμα της 9ης Απριλίου 1941 οι Γερμανοί ζήτησαν την παράδοση του οχυρού του Ρούπελ, ο διοικητής του, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απάντησε ότι «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στερούμενος άλλων διαταγών.

oxyr03

Σε αυτή την ηρωική απάντηση θα μπορούσε να συνοψίσει κάποιος την ιστορία του οχυρού του Ρούπελ, του μεγαλύτερου απ' όλα της «γραμμής Μεταξά», τα χώματα του οποίου «ποτίστηκαν» με το αίμα των Ελλήνων πολεμιστών. Εκεί όπου γράφτηκαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του έθνους.

Η κατασκευή του οχυρού

oxyr02

Η οχύρωση ξεκίνησε την περίοδο 1913-1914 μετά από εισήγηση του Ι. Μεταξά αντισυνταγματάρχη τότε του Μηχανικού και διευθυντή της Β’ Επιτελικής Διευθύνσεως, για τη δημιουργία μιας οχυρωτικής γραμμής. Τα οχυρά που κατασκευάστηκαν ήταν εννέα: Ρούπελ, Φαιά Πέτρα, Περιθώρι, Λίσσε, Τουλουμπαρ, Παρανέστιο, Παράδεισος και ΔΟΒΑ ΤΕΠΕ. Τέλος οχυρώθηκε η Καβάλα ως δεύτερη τοποθεσία άμυνας.

oxyr01

Το Ρούπελ ήταν ένα μετρίου μεγέθους έργο, με ελαφρά σκεπάσματα για τη φρουρά και την αποθήκευση υλικού. Είχε περίμετρο 2-3 χιλιόμετρα για την καλύτερη προστασία των πυροβόλων. Στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το Ρούπελ καταλήφθηκε από γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις. Το Οχυρό κρατήθηκε μέχρι το τέλος του πολέμου, το ζήτημα της οχύρωσης τέθηκε σε στερεότερη βάσει την δεκαετία του 1930.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχυρού

oxyr06

Το οχυρό Ρούπελ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα roupel.gr,  ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα οχυρά της «γραμμής Μεταξά», το συγκρότημα εκτείνεται σε μέτωπο 2.500μ. και περιελάμβανε 123 ενεργητικά σκέπαστρα, το ανάπτυγμα των υπόγειων χώρων ήταν 1.849 τ.μ., ενώ οι στοές συγκοινωνίας ανέρχονταν σε 4.251 μ. Η συνολική έκταση ήταν 6.100 μ. και το σύνολο της φρουράς ήταν 1.397 άνδρες. Το κόστος κατασκευής του ήταν 111.540.000 δρχ.

oxyr11

oxyr10

Η οχύρωση περιλάμβανε τα εξής ενεργητικά σκέπαστρα:

 • Πολυβολεία 4 απλά, 18 διπλά
 • Πυροβολεία πλαγιοφυλάξεις 2
 • Αντιαρματικά πυροβολεία 1 απλό, 2 διπλά
 • Αντιαεροπορικά πυροβολεία 2
 • Ολμοβολεία 3 απλά, 1 διπλό
 • Παρατηρητήρια 22 απλά, 1 διπλό
 • Σκέπαστρα προβολέα 3
 • Οπτικοί σταθμοί 2
 • Έξοδοι 14 απλές, 3 με πολυβόλα
 • Βομβιδοβολεία 1 απλό, 1 διπλό, 1 τριπλό

Το οχυρό ήταν εξοπλισμένο με τα εξής πυροβολεία:

oxyr08

 • Πέντε αντιαρματικά πυροβόλα των 37 χιλ. στο λόφο Ουσίτας, στα αντερείσματα Μολών Λαβέ και στο λόφο Εξόδου
 • Δύο ορειβατικά πυροβολεία 75/19 σε πυροβολεία πλαγιοφύλαξης
 • Τρία πεδινά των 75 χιλ. σε ρόλο αντιαρματικής άμυνας του οχυρού σε ημιμόνιμα πυροβολεία (μαζί με δυο ορειβατικά συγκροτούσαν τον ουλαμό πυροβολικού του οχυρού)
 • Τρία πεδινά πυροβόλα των 75 χιλ. σε αντίστοιχα αντιαρματικά περιπόλια επί της εθνικής οδού Κούλας – Σιδηροκάστρου
 • Ένα κινητό αντιαρματικό των 47 χιλ. από ιταλικά λάφυρα
 • Ένα αντιαεροπορικό των 20χιλ. στην Ουσίτα και ένα των 37 χιλ. στον Προφήτη Ηλία.

oxyr09

Επίσης, όλα τα οχυρά της «γραμμής Μεταξά» διέθεταν υπόγεια καταφύγια για την ασφαλείς διαβίωση της φρουράς, ακόμα υπήρχαν διοικητήρια, θάλαμοι οπλιτών και αξιωματικών, τηλεφωνικά κέντρα, σταθμοί ασυρμάτου, μαγειρεία, αποθήκες (τροφίμων, καυσίμων, πυρομαχικών, κ.λ.π) που εξασφάλιζαν την αυτάρκεια των οχυρών για 10 μέρες, δεξαμενές νερού, αποχωρητήρια, μηχανοστάσια, σταθμοί πρώτων βοηθειών στοές επικοινωνίας κ.λ.π.

oxyr04 oxyr05

Οι ηρωικές μάχες στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά από σφοδρές μάχες στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το οχυρό καταλήφθηκε στις 26 Μαΐου 1916 από τις βουλγαρογερμανικές δυνάμεις.

oxyr13

Στις 9.45 ώρα ο Διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Μαυρουδής ανέκοψε την προέλαση 2 βουλγαρικών συνταγμάτων της 7ης Μεραρχίας, τα οποία αφού πέρασαν το πρωί τη μεθόριο, προήλασαν προς το οχυρό. Ο ταγματάρχης Μαυρουδής εκτελώντας διαταγές άρχισε να βάλλει με το πυροβολικό κατά των συνταγμάτων αυτών, με αποτέλεσμα να ανακόψει την κίνηση τους.

Στη συνέχεια όμως μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Στρατιωτικών διατάχθηκε να παραδώσει το φρούριο, εφ' όσον το επιτιθέμενο στράτευμα βρισκόταν υπό τη διοίκηση Γερμανού αξιωματικού. Έτσι το οχυρό παραδόθηκε μαζί με το βαρύ οπλισμό του στο Γερμανό αξιωματικό Τιλ.

oxyr15

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου. Ακολούθησαν τρεις ολόκληρες ημέρες φονικών μαχών και σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών όπου του Οχυρό του Ρούπελ δεν έπεσε.

Στις 5 το απόγευμα της 9ης Απριλίου έφτασαν εκεί Γερμανοί αγγελιοφόροι για να γνωστοποιήσουν την συνθηκολόγηση και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού.

Ο διοικητής του, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απάντησε ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στερούμενος άλλων διαταγών. Ο αγγελιοφόρος διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για απάτη και όρισε συνάντηση για την 6:00 της επόμενης 10/4. Το οχυρό επικοινώνησε με τη Μεραρχία όπου κοινοποίησε την συνθηκολόγηση.

oxyr07

Η αντίδραση των ανδρών του οχυρού ήταν ότι ο αγώνας έπρεπε να συνεχιστή. Την επομένη 10 Απριλίου 1941 έλαβε χώρα η παράδοση του οχυρού. Τα γερμανικά τμήματα «μας εσεβάσθησαν και μας ετίμησαν», σύμφωνα με την έκθεση Πλευράκη. Έξω από το οχυρό ήταν παραταγμένο γερμανικό τμήμα και απέδωσαν τιμές.

oxyr16
Σπάνια φωτογραφία από τη στιγμή της παράδοσης του Οχυρού του Ρούπελ στους Ναζί

Ο εντεταλμένος για την παραλαβή του οχυρού Γερμανός αξιωματικός συνεχάρη τον διοικητή του, Ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, μεταβιβάζοντας, παράλληλα, τα συγχαρητήρια και το θαυμασμό των ανωτέρων του. Τόνισε, μάλιστα, ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσον ηρωικό στρατό.

Η αυτοθυσία του λοχαγού Κυριακίδη

oxyr14
Το κανόνι της πυροβολαρχίας του λοχαγού Κυριακίδη όπως σώζεται σήμερα

Το κατεστραμμένο από τα γερμανικά στούκας κανόνι του λοχαγού Αλέξανδρου Κυριακίδη καθηλώνει τον επισκέπτη στο οχυρό Ρούπελ.

Ο λοχαγός στις κρίσιμες μάχες του Απριλίου του 1941 γνώριζε πολύ καλά πως σε περίπτωση που καταλαμβανόταν από τους Γερμανούς, θα κατέρρεε η άμυνα και οι Ναζί θα έμπαιναν στην Ελλάδα… δια περιπάτου.

κυριακίδης
Ο λοχαγός Αλέξανδρος Κυριακίδης

Στις 7 Απριλίου η πυροβολαρχία του λοχαγού δρούσε προς ενίσχυση των μαχητών στο ύψωμα Καρακιτόκ της περιοχής του οχυρού. Ξαφνικά εμφανίστηκαν Στούκας για την υποστήριξη γερμανικών δυνάμεων. Οι στρατιώτες που τον πλαισίωναν του ζήτησαν να σταματήσουν να «ρίχνουν» προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί. Εκείνος, ωστόσο, τους απάντησε πως «δεν είναι δυνατόν τώρα που όλοι μάχονται, εκείνοι να σταματήσουν και να εγκαταλείψουν». Λίγα λεπτά αργότερα η πυροβολαρχία του λοχαγού Κυριακίδη έγινε αντιληπτή από τα αεροσκάφη της λουτφάφε τα οποία στη συνέχεια ισοπέδωσαν τη θέση του λοχαγού.

οχυρο_ρουπε
Το σημείο στο οποίο το 2001 βρέθηκε το κανόνι

Τον Απρίλιο του 2001 έπειτα από έρευνα για την ανεύρεση των οστών των πεσόντων της πυροβολαρχίας του Κυριακίδη, σε βάθος 3,5 μέτρων βρέθηκαν τα όστα, προσωπικά αντικείμενα των τεσσάρων στρατιωτών αλλά και το κατεστραμμένο κανόνι.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar Προς πατριδοκάπηλους φασίστες

  «Στις 5 το απόγευμα της 9ης Απριλίου έφτασαν εκεί Γερμανοί αγγελιοφόροι για να γνωστοποιήσουν την συνθηκολόγηση και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού»
  Όσο αυτοί οι ήρωες πολεμούσαν, τα τσιράκια του Μεταξά ο αντιστράτηγος (Γεώργιος Τσολάκογλου ), υπέγραψε, την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς.
  Στις 30 Απριλίου του 1941 και ώρα 11 το πρωί, ο Τσολάκογλου ορκίσθηκε πρωθυπουργός στα Παλαιά Ανάκτορα, (σημερινή Βουλή), κατόπιν βεβαίως αποδοχής των κατοχικών δυνάμεων και παρουσία των ανωτάτων διοικητών τους.
  Λήγω προτού την παράδοση, έφυγαν από την Ελλάδα, ο βασιλέας και τα μεγάλα τζάκια και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί κάποιους που όταν στα ξερονήσια και στης φυλακές τους παράδωσαν στου ναζί κατακτητές. Αυτούς τους πολιτικούς, ο Μεταξάς δεν τους άφησε να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή, βλέπε γράμμα Ζαχαριάδη.
  Από αυτούς άλλοι δραπέτευσαν και έκανα τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ και οι άλλοι, που δεν μπόρεσαν, τους έστειλαν στο Νταχάου.

  1. avatar 300 και ο Λεωνιδας

   Κατι ηξερε ο Μεταξας και δεν τους αφησε γιατι ηταν κουμουνια προδοτες υπηρετες του Σταλιν

 2. avatar Ένας ΙΟΟΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΕ ΟΛΑ

  ΚΛΕΙΝΩ 99. ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΙΣ 10 Φλεβάρη πολέμησα στα οχυρά και σε μια μάχη στ στρίμωγμα που σκοτώθηκαν 37 παλικάρια ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΕΧΡΙ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΛΑΒΑΜΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΜΕ Ο ΔΟΙΗΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΑΓΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΟΙΣΙΑΣΑΝ ΟΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΤΙΜΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΥΠΟΦΕΡΑ
  ΜΕ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΗΛΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΕΖΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΨΕΙΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ Ε

 3. avatar ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ :Τότε το 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος της Ελλάδας στη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique και αντιμετώπισε το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης. Στο υπόμνημα τότε η Χώρα μας απολογούμενη είχε επισημάνει ότι: «Η Κυβέρνηση της Ελλάδος είναι ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού, τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας. Γι’ αυτό, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή….». Αργότερα αναφερόμενη γενικά σε όλα τα Κράτη είχε δηλώσει συμπληρωματικά: «….Όταν μια Κυβέρνηση καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πληρωμή του χρέους και στην εξασφάλιση για το Λαό κατάλληλης διοικήσεως, εγγυημένων συνθηκών για ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να επιλέξει το δεύτερο. Το Καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών. Από κανένα Κράτος δεν μπορεί να απαιτηθεί η εκπλήρωση, μερική ή ολική των χρηματικών του υποχρεώσεων θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του με συνέπεια την αποδιοργάνωση της χώρας…».
  ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΟΣΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΧΡΕΟΣ . ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ .

 4. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  Στις 5 το απόγευμα της 9ης Απριλίου έφτασαν εκεί Γερμανοί αγγελιοφόροι για να γνωστοποιήσουν την συνθηκολόγηση και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού.

  Ο διοικητής του, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απάντησε ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στερούμενος άλλων διαταγών. Ο αγγελιοφόρος διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για απάτη και όρισε συνάντηση για την 6:00 της επόμενης 10/4. Το οχυρό επικοινώνησε με τη Μεραρχία όπου κοινοποίησε την συνθηκολόγηση........οποιος το διαβαση και δεν νιωσει ριγος και ποσο μικρος ειναι απο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ τι να πω ουτε κρυβοντουσταν στα βουνα ουτε τιποτα, εκει ουτε σπιθαμη πισω για την πατριδα

 5. avatar ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ

  Δόξα και τιμή σε αυτούς που πολέμησαν στο Ρούπελ. Ακόμα υπάρχουν αριστερουληδες που αναρωτιουνται γιατί γιορτάζουμε το όχι του Μεταξά το 1940?

  1. avatar Dim Kent

   Σύμφωνα με αυτούς, το όχι το είπε.... ο λαός και όχι ο Μεταξάς! Πόσο γελοίος μπορεί να γίνει ένας αμορφωτος και απλυτος άνθρωπος....

   1. avatar ΠΛΥΘΗΚΕΣ ΚΑΛΑ;

    ΠΛΥΜΕΝΕ!

   2. avatar agilotos.stravos

    Eνω εσυ βρε Ντιμ που πιστευεις οτι η μορφωση εξαρταται απο την καθαριοτητα εισαι πιο εξυπνος?
    Η πιστευεις οτι αν ο Μεταξας ελεγε Ναι,ο λαος θα τον ακουγε και θα λουφαζε?Γιατι λιγους μηνες αργοτερα ο Τσολακογλου που ειπε το Ναι,αλλες διαθεσεις ειχε ο λαος.
    Στο πολεμικο διαγγελμα του ελληνα δικτατορα προς τον ελληνικο λαο,πουθενα δεν αναφερει τη λεξη ΟΧΙ.Την εννοει ομως.

    1. avatar Dim Kent

     Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν \"άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο\". Διαφωνείς σε κάτι, οτιδήποτε, με τους αρχαίους? Μάλλον κάτι ήξεραν... 2μιση χιλιάδες χρόνια πριν...

     1. avatar agilotos.stravos

      Eισαι τοσο πανασχετος που αυτο το λαικο ρητο δεν εχει καμμια σχεση με την αρχαιοτητα,ουτε 2500 χρονια πριν,δεν ειναι ουτα καν αρχαιο ελληνικο αποφθεγμα!Και δε λεει \"απλυτο\" αλλα \"αγραμματο\".Οποτε παλι ασχετα πεταξες για ν\'αποφυγεις τις ερωτησεις μου που σε κολλησαν στον τοιχο.
      Αλλα τι να περιμενες απο στρατιες ανοητων που εχουν μαθει να χαιρονται και να γιορταζουν τις ηττες τους (Θεμοπυλες - Αλωση Πολης κ.α.).Γιατι στο Ρουπελ το σκορ ειναι 0-2,ο αγωνας εχει ληξει κι εσυ πανηγυριζεις.Τι επρεπε να κανουν οι Γερμανοι τοτε που ουσιαστικα κερδισαν?Ετησια παρελαση?
      Κι αφου το γυρισες στους αρχαιους κ συμφωνεις με οτιδηποτε αρχαιο,να υποθεσω οτι πιστευεις οτι η γη ειναι επιπεδη,υπαρχουν κενταυροι και οτι η κορυφη του Ολυμπου κατοικειται...

 6. avatar Θανάσης 2016

  Να προσθέσω στο ωραιότατο αφιέρωμά σας ότι οι Γερμανοί παρέδωσαν το οχυρό στους Βούλγαρους μετά τη συνθηκολόγηση του 41 και τους ζήτησαν να το καταστρέψουν, πράγμα που δεν κατάφεραν. Η τέταρτη φωτογραφία απεικονίζει ένα ολμοβολείο με εμφανή τα σημάδια της προσπάθειας αυτής.

 7. avatar M.L Gore

  Προτείνω σε όλους σας να πάτε να δείτε από κοντά το οχυρό . Αξέχαστη εμπειρία ! Να πάρετε και τα παιδιά σας όσοι έχετε , βλέπουν στην \'\'πράξη\'\' την Ιστορία μας , κατανοούν το μεγαλείο της πατρίδας !
  Σε πιάνει δέος βάζοντας τον εαυτό σου \'\'με την σκέψη και μόνο\'\' του να είσαι παγιδευμένος στο οχυρό εκείνες τις μέρες του \'41 , που δεν παραδινόμασταν με τίποτα στους Ναζίδες ...
  ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ !

 8. avatar ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΣΕ ΤΑΓΜΑ ΠΡΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ ΕΚΕΙ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΧΥΡΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΑ . Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ-ΩΡΕΣ , ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕΣ ΣΚΟΠΙΑ , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΟΙΩΘΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΟΥ . ΠΟΛΛΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΕΠΕΣΑΝ ΕΚΕΙ , ΠΑΙΔΙΑ .

 9. avatar kyrkou

  \'τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται\'
  Σήμερα εν καιρώ ειρήνης η χώρα παραδίδεται αμαχητί και ο λαός της εξαθλιώνεται χωρίς ίχνος ντροπής απο τους σύγχρονους εφιάλτες...

  1. avatar ΚΛΕΩΝ

   Oι στρατιωτες αυτοι στερουνταν για να υπηρετησουν τη πατριδα και να κρατησουν το οχυρο και εδιναν μεχρι και τη ζωη τους!
   Σημερα κανεις δεν δεχεται να στερηθει τιποτα προκειμενου να μην χρεωκοπησει η χωρα!
   Το Κρατος χαλαει περισσοτερα απο οσα μαζευει και κανεις μεσα στο Δημοσιο δεν δεχεται να γινουν περικοπες μεχρι να ορθοποδησει αυτο το ρημαδι το Κρατος...ετσι η μονη ενναλακτικη ειναι να ζεις με δανεικα για να συνεχισει το Κρατος να κανει τη ζωαρα του!
   Λεφτα θες?Στησου στα τεσσερα!Απλο!

 10. avatar κastelianos

  Αθανατοι ολοι αυτοι που πολεμησαν για την πατριδα, αθανατος και ο πρωτος ολων Αρης Βελουχιωτης.

  1. avatar ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

   ΤΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ , ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΦΕΡΑΝ . ΤΕΛΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ , ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ . ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΗ .

  2. avatar M.L Gore

   Μπράβο !
   Για όσο πολέμησε για την πατρίδα ......Αθάνατος !
   Για όσα έκανε μετά εις βάρος της , αλλά και των συμπατριωτών του απλά .....Ασυγχώρητος !

  3. avatar Skarlo

   Αν ο πρώτος όλων είναι ο Αρης Βελουχιώτης αδερφέ , ζήτω που καήκαμε.

   1. avatar Dim Kent

    Χμμμ.. αυτό παθαίνουμε... καιγόμαστε! Καίγεται ο κ.... μας βασικά!!!!

  4. avatar Koronakos

   Μόνο που ο Βελουχιώτης πολεμούσε για την δική του πατρίδα. Μια αντίστοιχη νέα Βόρεια Κορέα από κομμάτι που θα έκοβε από την Ελλάδα

 11. avatar Χρήστος

  Οι Βούλγαροι δεν κατέλαβαν το οχυρό. Το παρέδωσε ο Μεταξάς!!!γι\'αυτό και κατεδικάσθη εις θάνατο από τον Βενιζέλο.

  1. avatar ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

   ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΠΟΥ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΣΑΓΓΑΡΙΟ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΣΕ , ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΑΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΙΧΕ ΕΙΣΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕ Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ . ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ . ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ .

   1. avatar Χρήστος

    Η οποία αποτυχημένη εκστρατεία στην Κριμαία, μάς έδωσε την Ανατολική Θράκη, και την Σμύρνη.
    Και μετά ήλθαν οι Αντιβενιζελικοί-Αντιμνημονιακοί (20/11/1920) που πίστευαν πως ο Μουσταφά Κεμάλ θα ήταν σαν την Μέρκελ!!

    1. avatar ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

     ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ .

  2. avatar Ε, ναι…

   Αυτο λεει και το κειμενο. Το οχυρο παραδοθηκε. Το διαβασες \'η δεν εκανες τον κοπο να φτασεις στην απο κατω προταση;

 12. avatar gus326a

  Αυτόν που βάζει την αρνητική μπορούμε να τον \"τσιμπήσουμε\" τέρας; Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

  1. avatar tasos

   Ειναι απο τους γνωστους αγνωστους αντιφασιστες και βαζει αρνητικες σε αρθρο για το \"φασιστικο\" ρουπελ που πολεμησε τους αντιφασιστες ναζι....!Για τετοιων διαστασεων στοκο μιλαμε!

 13. avatar Συριζολινάτσα

  Ποιός ξέρει πόσο αριστερός ΓΙΩΤΑΣ είναι αυτός που βάζει τις αρνητικές εδώ!

  1. avatar Nikath13

   Δεν πας να δεις ποιοι πολέμησαν το \'40; ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

 14. avatar ΗΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑ

  Ενδοξες στιγμες Ελληνων, που τοτε φορουσαν παντελονια και ηταν ΑΝΤΡΕΣ

  1. avatar ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

   ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΦΟΡΑΜΕ ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΙΣΕΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΣΚΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ . ΤΑ ΣΙΓΑΝΑ ΠΟΤΑΜΑΚΙΑ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΔΟΤΑΚΙΑ .

 15. avatar Λεβέντης

  Ευχαριστώ όλους αυτούς τους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα για να είμαι τώρα εγώ \"ελεύθερος\"ευτυχώς που δέν γνώριζαν το πόσο ξεφτίλες θα είμασταν εμείς τώρα,διαφορετικά θα τα παρατούσαν και δέν θα γραφόταν ουδε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία.

 16. avatar Aimilios

  καλα, γιατι ειχαμε συνορα τοτε;;;; φασιστες ειμασταν;;;;
  Τωρα καταργουμε τα συνορα για 5.000.000 πακιστανους και δεν τα καταργησαμε για λιγους γερμανους;;;;
  Τοσες ρατσιστες ειμασταν τοτε;;;;
  Ευτυχως τωρα \"δεν εχουμε συνορα, δεν εχουμε πατριδα, δεν εχουμε θρησκεια, ειμαστε συνοθυλευμα λαων και πολιτισμων του ισλαμ\" (δηλωσεις συριζα)
  Ομορφααααααα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει