76
loading

Η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός ή Φως της Αναστάσεως, που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την λειτουργία της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο, στη χριστιανική συνοικία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Ο ιερότερος τόπος του Χριστιανισμού, ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος από τον 4ο αιώνα και μετά, αποτελεί έδρα του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα, λοιπόν, τα βλέμματα των απανταχού Χριστιανών –όσων τουλάχιστον δεν τον έχουν επισκεφτεί από κοντά– είναι στραμμένα στον Πανάγιο Τάφο οι οποίοι αδημονούν για την ώρα του «θαύματος», που δεν είναι άλλο από την έλευση του Αγίου Φωτός.

Γιατί στον Πανάγιο Τάφο εισέρχεται μόνο Ορθόδοξος Πατριάρχης;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιο λόγο στον Πανάγιο Τάφο, κατά την τελετή της Ανάστασης και την έλευση του Αγίου Φωτός, εισέρχεται μόνο Ορθόδοξος Πατριάρχης.

Για να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει να γυρίσουμε αρκετούς αιώνες πίσω και να παρακολουθήσουμε την ιστορία του «θαύματος». Οι πρώτες αναφορές για την συγκεκριμένη τελετή τοποθετούνται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και κάνουν λόγο για μια συμβολική αναπαράσταση. Αργότερα, ωστόσο, με την εμφάνιση Φράγκων παπάδων τα πράγματα άλλαξαν και η απλή αναπαράσταση μετατράπηκε σε θαύμα.

Οι Άραβες του χαλίφη Χαρούν Αλ Ρασίντ παραδίδουν το προσκύνημα των Αγίων Τόπων και τα σχετικά προνόμια στους παπικούς καλόγηρους, επί του Καρλομάνγκου, ενώ με το θάνατο του χαλίφη αυτά τα προνόμια των καλόγηρων καταργήθηκαν.

Επί δυναστείας του πρώτου σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας, Σαλαντίν, το 1.118 μ.Χ. τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων παραχωρούνται, τελικά, στους ορθόδοξους μοναχούς, με τον σουλτάνο να ορίζει ότι «ο πατριάρχης των Ελλήνων θα είναι ο κύριος του Καμαρέ (ναού του Παναγίου Τάφου) και αυτός θα παίρνει από τον τάφο του Ικάς το Άγιον Φως για να το μοιράζει στους ναζωραίους (χριστιανούς)».

Έτσι, οι Έλληνες ήταν εκείνοι, πια, που είχαν δικαιοδοσία επί του Αγίου Φωτός, καθώς και του ελέγχου που προηγείται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, πριν την Αναστάσιμη τελετή. Δικαιώματα που σφραγίστηκαν τόσο με σουλτανικά διατάγματα, όσο και από μετέπειτα διεθνείς συμφωνίες.

Η διαδικασία του ελέγχου του Παναγίου Τάφου και η έλευση του Αγίου Φωτός

Πριν από την τέλεση της ακολουθίας του Αγίου Φωτός, πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος από την ισραηλινή αστυνομία καθώς και από εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών δογμάτων που έχουν δικαιώματα στο Ναό της Αναστάσεως, όπως Αρμένιοι και Κόπτες, για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα μέσα, με την είσοδο να σφραγίζεται με αγνό κερί και όλους τους εκπροσώπους των δογμάτων να τοποθετούν την επίσημη σφραγίδα τους πάνω στο κερί.

Ο Έλληνας Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων παίρνει την θέση του στο Ιερό Βήμα του Καθολικού του Ναού λίγη ώρα αργότερα για να ξεκινήσει στις 12.30 η Ιερή Λιτανεία. Δεξιά του προσέρχονται και οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Κοπτών και των Αράβων, ζητώντας την άδεια από τον Πατριάρχη να λάβουν το Άγιος Φως από εκείνον.

Όπως αναφέρει το Πατριαρχείο, μόλις ολοκληρωθεί η λιτανεία ο πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Παίρνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο, όπου όλα είναι σβηστά. Εκεί διαβάζει μία ευχή, σε ανάμνηση της θυσίας και της Ανάστασης του Χριστού και περιμένει την έλευση του Αγίου Φωτός.

Έντονο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι όταν το 1549 μ.Χ. Αρμένιοι μπήκαν και κλειδώθηκαν στον Πανάγιο Τάφο προκειμένου να βγάλουν εκείνοι το Άγιο Φως στους πιστούς, μια κολόνα εξωτερικά του ναού σκίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως στο σημείο που είχε γονατίσει γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης ανάβοντας τις λαμπάδες του.

Το γεγονός αποδεικνύεται και επιστημονικά, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι μια τέτοια ρωγμή μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα ηλεκτρικής εκκένωσης, μια ορολογία άγνωστη για τους ανθρώπους του 16ου αιώνα.

Τελετή συμβολικού χαρακτήρα η έλευση του Αγίου Φωτός;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη παραπάνω προσευχή που διαβάζει ο Πατριάρχης αποτελεί μυστική δέηση, που μόνο εκείνος γνωρίζει. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει καθώς για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε το 1933 από τον αρχιμανδρίτη Κάλλιστο Μηλιαρά και, έπειτα, αναδημοσιεύτηκε το 1967 στο περιοδικό «Νέα Σιών», επίσημο περιοδικό δημοσιευμάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, στην προσευχή αναφέρεται ότι η έλευση του Αγίου Φωτός είναι μία τελετή συμβολικού χαρακτήρα και ότι το Άγιο Φως που εμφανίζεται ως «εκ θαύματος» το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου μέσα στον Πανάγιο Τάφο έχει φυσική προέλευση, ενώ ο χαρακτηρισμός του ως «άγιο» αποδίδεται στο γεγονός ότι βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο.

Μάλιστα, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο βιβλίο του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του Αγίου Φωτός» αναφέρει, σύμφωνα με την ευχή που διαβάζει ο πατριάρχης, ότι «πουθενά δεν γίνεται λόγος περί “άνωθεν κατερχόμενου αΰλου Φωτός” κατά τη στιγμή εκείνη, αλλά νοείται μόνο φως φυσικό, που ανάβεται στην ανάμνηση του Αναστάντος Χριστού», ενώ συμπληρώνει ότι το Άγιο Φως είναι απλώς «το ιερό σύμβολο του “ανεσπέρου Φωτός” Χριστού, το Άγιο Φως, το νέο Φως της Αναστάσεως».

Αρκετοί είναι και εκείνοι που θεωρούν απάτη την θαυματουργική φλόγα, αποδίδοντάς τη σε τεχνάσματα των κληρικών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους πιστούς.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον 19ο αιώνα ο Αδαμάντιος Κοραής, και χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ στα Ιεροσόλυμα, απέρριπτε την απόδοση του Αγίου Φωτός σε θαύμα (το ίδιο έκανε, βέβαια, και με πολλές πρακτικές και παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας), υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μηχανορραφία και απάτη με σκοπό οικονομικά οφέλη, από την πλευρά της εκκλησίας.

Οι θεωρίες περί θαυματουργής προέλευσης του Άγιου Φωτός

Από τις πρώτες αναφορές που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το Άγιο Φως έχει θαυματουργική προέλευση, παρουσιάζονται στο «Οδοιπορικό της Αιθερίας» που αφορά στην περιήγηση μια μοναχής στου Αγίους Τόπους κατά τον 4ο ή 6ο αιώνα. Παρόλο που πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για θαύμα το «Άγιο Φως που ανανεώνεται ετησίως την εποχή του Πάσχα» θεωρείτο διάσημο θαύμα ήδη από τις μέρες της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία του Γάλου Καθολικού μοναχού Βερνάρδου, μεταξύ 865 και 870 μ.Χ., ο οποίος πραγματοποιούσε προσκυνηματικό ταξίδι στην Παλαιστίνη και την Αίγυπτο, ότι άγγελος μετέδωσε το φως στον Πατριάρχη.

Για το θέμα, ένας από τους πιο αξιόλογους μάρτυρες της ιστορίας της εποχής, ο Foucher de Chartres, κατέγραψε συγκεκριμένα ότι «…το πολυαναμενόμενο φως εμφανίστηκε σε μία από τις κανδήλες του Αγίου Τάφου, και όσοι βρίσκονταν πιο κοντά  μπορούσαν να δουν το κοκκινωπό χρώμα του…».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου τελείται και η τελετής της αφής, μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει σαφή και επίσημη θέση αναφορικά με την θαυματουργή προέλευση ή μη του Αγίου Φωτός, καθώς στην σχετική ετήσια ανακοίνωσή του πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για θαυματουργή αφή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

76
σχόλια
 1. avatar Ch06:51-3

  Ο Ιησούς Χριστός, είναι το Φως του κόσμου. Τα Έργα Του, τα έκανε Φανερά, δεν κρύφτηκε ποτέ. Τα περίφημα Εγώ Είμαι, μόνο ο Ιησούς Χριστός τα είπε. Οι θρησκείες τον κρύβουν. Ο Ήλιος της ζωής μπορεί να κρυφτεί? Τα πρόβατα ακούν την Φωνή Του. Τα κατσίκια αντιδρούν και χλευαζουν και οι λύκοι, χορεύουν.Οι προσμενοντες τον Κύριο, μέσα στις δυσκολίες της ζωής, προχωρούν από αγιασμό σε αγιασμό.

 2. avatar John Wick

  Η δημοσίευση του αρχιμανδρίτη Κάλλιστου Μηλιαρά αναφέρει την συγκεκριμένη ευχή του Πατριάρχη που λέει οτι ανάβει τις λαμπάδες απο την ακοίμητη κανδήλα του τάφου. Αυτο μπορει να το ελεγξει ο καθενας.

  Επίσης ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γεώργιος Τσέτσης επιβεβαιώνει τον καθηγητη Κωνσταντίνο Καλοκύρη μιλώντας για τον \"ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για ‘’θαύματα’’ προκειμένου να καλύψει το θεολογικό του κενό\".
  «Ο Πατριάρχης ανάβει τις δύο δέσμες κεριών που κρατά στα χέρια του από κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει από αμνημονεύτων χρόνων απανταχού της Ορθοδόξου οικουμένης, ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν λαμβάνει “Φως Χριστού” από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας, και το μεταδίδει στον κόσμο με το “Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός”», ανέφερε στην πολύ προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή του ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης.
  «Ο έχων στοιχειώδη γνώση της ελληνικής γλώσσας θα διαπιστώσει πως η εν λόγω ευχή είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος».

 3. avatar Dim Val

  9) Ο παπα Μεταλληνός παραδέχεται ότι μπορεί να το ανάβει από την κανδήλα ο πατριάρχης!!! https://www.youtube.com/watch?v=pDffNjgrum4 11 χρόνια πριν την ΩΜΗ σημερινή οριστική και αμετάκλητη αποκάλυψη!!!!
  10) Του πατριάρχη Ειρηναίου γιατί του έδινε ΦΩΣ ο Χριστός!! που βρήκε τόση περιουσία το πατριαρχείο; https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/15833-poulontas-krufa-kai-gia-proti-fora-periousia-tou-patriarxeiou-stin-ierousalim Α ρε κουτορνίθι πιστέ είδες γιατί σου κάνουν τεχνητά θαύματα;;;!!!
  11) A. ΚΟΡΑΗΣ Ο Διδάσκαλος του Γένους και πρωτεργάτης της απελευθέρωσης της Ελλάδος από τον οθωμανικό ζυγό, Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) κατήγγειλε το Άγιο Φως ως απάτη και προέτρεψε την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία να διακόψει αυτές τις τελετές υποστηρίζοντας ότι «η αληθής θρησκεία όχι μόνο δεν διασφαλίζεται με την απάτην αλλά και τρέχει μέγαν κίνδυνον να καταφρονηθεί παντάπασι και να συναριθμηθεί με τας ψευδείς θρησκείας όπότε μεταχειρίζεται αυτά εκείνα μέσα- (δηλαδή όταν χρησιμοποιεί απάτες)…», ονόμαζε το «Αγιο Φως» «όνειδος και αίσχος στρατηγούμενον από θρασύτατους θαυματοπλάστες» και δήλωνε κατηγορηματικά ότι «αληθής θρησκεία δεν έχει χρεία τοιούτων θαυμάτων»

 4. avatar Dim Val

  «Μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας απελευθερώσει». Ιησούς (Ἰωάν. η´ 32)
  1) Ο Χριστός δεν έκανε «σικέ!» θαύματα (ή μήπως...), ό,τι έκανε, το έκανε φανερά μπροστά στον κόσμο, δεν κρυβόταν μέσα σε κουβούκλια!. Γιατί λοιπόν δεν το κάνουν μπροστά στον κόσμο και κρύβονται μέσα στο κουβούκλιο;
  2) αν γίνετε απ\' έξω η φωτοκάθοδος, γιατί ο πατριάρχης ΚΡΥΒΕΤΑΙ μέσα!!! και σφραγίζουν τάχα μου τον τάφο; Ο θεούλης σου παίζει κρυφτούλι;
  3) Γιατί δεν ανάβουν όλες οι λαμπάδες και πάνε και τις ανάβουν από τον παπά και μεταξύ τους!!! Μισοθαύμα!! λοιπόν γίνεται;
  4) Γιατί αφαίρεσαν από την σελίδα του πατριαρχείου, την λέξη θαύμα; (εδώ θαύμα https://archive.li/G1yrJ εδώ πέταξε το θαύμα https://archive.fo/uCqZ2) είναι προδότες της ορθοδοξίας;
  5) Μπορεί και η επιστήμη να κάνει αυτανάφλεξη κεριών https://www.youtube.com/watch?v=ji0mk0_z3Vg δεν χρειάζεται ιδιαίτερο θαύμα, εξηγείται ως φυσικό φαινόμενο! https://www.youtube.com/watch?v=S66f87b05oM
  6) Η ακαϊα δεν χρειάζεται θαύμα εξηγείτε ΔΕΣ https://www.youtube.com/watch?v=S66f87b05oM
  7) Ο αγιοταφίτης επιμένει ότι είναι τελετή και όχι θαύμα, ρισκάροντας το κεφάλι του και μείωση εσόδων στο ταμείο! https://www.youtube.com/watch?v=7QksL-X8cNI&t=14s
  8) Αυτός λέει ότι καίει!!!! το έβαλε στο μούσι του και το έκαψε!!! [...]

 5. avatar ναι ξερόλα εσυ…

  αλλά και πάλι άσχετα πράγματα αραδιάζεις.... χαχαχα.... σου υπεδειξα κανέναν Θεό ρε ανθρωπάκι?? διάβασε τι λέω ρε δημοτικό... όταν θα αποδείξεις κάτι τότε θα κάνω μούγκα... ετσι για να με καταλαβαίνεις... δεν ειπαμε να πιστευετε... μη μας τα ζαλίζετε είπαμε... και κρατα τις λοβοτομές για την κεφάλα σου ... αντε γεια...

 6. avatar Απλή χημεία

  Αν ποτίσεις το κερί με φωσφόρο αυτό μετά από \"ώρα\" .

  Είναι ένα υλικό που μπορείς να δώσεις όση καθυστέρηση χρόνου θέλεις. Ανάλογα με το πόσο ελαιώδης είναι ο διαλύτης τόσο πιο αργά εξατμίζεται ο διαλύτης αυτός για να εμφανιστεί ο φωσφόρος γυμνός στο οξυγόνο. Τη στιγμή που ο φωσφόρος εμφανιστεί στο οξυγόνο θα αυτοαναφλεγεί και το τελευταίο ψήγμα του.

 7. avatar 321

  Δηλαδή ο Χριστός φροντίζει να ανάβει η λαμπάδα του Πατριάρχη αλλά δεν φρόντισε να σωθούν οι 300 άνθρωποι που πήγαν σις εκκλησίες για να γιορτάσουν το Πάσχα. Φαίνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στην Ουράνια Βασιλεία!

 8. avatar Απόδημος

  Οι Αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα φώτα της επιστήμης και το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο σπαταλά χρήματα για το φως των παπάδων.

  1. avatar σωστά

   Από τότε που εκχριστιανιστήκαμε, μόνο παρακμή.

 9. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Αντιχριστιανος και κουμουνι ο Αδαμάντιος Κοραής

  1. avatar gkagkarin.blogspot.com

   \"Αντιχριστιανος και κουμουνι ο Αδαμάντιος Κοραής\" Είναι τρολιά του \"Πλιατσικολογος εθνικιστής\", αλλά για τους άσχετους που θα το πιστέψουν:

   Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος γράφτηκε το 1848, 15 χρόνια μετά τον θάνατο του Αδαμάντιου Κοραή ( 6 Απριλίου 1833 )

 10. avatar Μάκης71

  Οσοι δεν πιστευετε, μην πιστευετε!
  Αλλα...γιατι ασχολειστε; Σας καιει;
  Το κακο ειναι οτι οτι δεν εχετε καλοσυνη, αγαπη και αγαλλιαση μεσα σας και δεν μπορειτε να δειτε οτι ο Θεος ειναι παντου.
  Δεν σας αφηνει η κακια και το μισος, γι αυτο ασχολειστε. Σας εχει καψει το συστημα. Ο διαβολος δηλαδη...
  Αλλα ποτέ δεν ειναι αργα.
  Και μην απαντηστε με καμια λιγουρα γιατι δεν εχω λεφτα γιατι τουτο, γιατι το αλλο...
  Ψαχτειτε πνευματικα. Προσευχηθειτε, και ολα θα ερθουν
  Τιποτα δεν ειναι τυχαιο.

  1. avatar Νεκτάριος21

   Τα πάντα είναι απλά... και το πολύ απλό είναι το γεγονός πως, πάντα η αλήθεια πολεμιέται, γιαυτό και ενοχλεί.

  2. avatar στα @@ μας

   αρκεί να μην σας πληρώνουμε

 11. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Γιατί ανάβει μόνο με συγκεκριμένο αναπτήρα

 12. avatar Hector1955

  Υπάρχουν τρισεκατομμύρια σύμπαντα με τρισεκατομμύρια γαλαξίες. Κάθε γαλαξίας έχει τρισεκατομμύρια αστέρια. Ένα μικρό σημαδάκι μέσα στο σύμπαν είναι και η γη. Τι είστε εσείς και εγώ και ο Αϊνστάιν και ο Χώκινς και ο Νανόπουλος και ... και ... και. Όσο διάνοια και αν είναι κάποιος είναι κόκκος άμμου στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Τι θέλω να πω: Δε μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει Θεός, ούτε όμως και ότι δεν υπάρχει. Αυτά που λένε όλοι είναι ΘΕΩΡΙΕΣ. Εδώ μπαίνει και η έννοια της πίστης η οποία προέρχεται και από το φόβο του θανάτου που είναι ριζωμένος στον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια. Γιατί \"Θεός\" μπορεί να υπάρχει, ποιός όμως μας λέει ότι δεν έφτιαξε τους ανθρώπους αναλώσιμους και ότι η ζωή είναι το φωτεινό διάλειμμα μεταξύ δύο καταστάσεων ανυπαρξίας; Η χριστιανική πίστη που περιλαμβάνει και την πίστη στην Ανάσταση σίγουρα βοηθάει αυτούς που πιστεύουν να αισθάνονται και να πορεύονται καλύτερα. Όπως είχε γράψει ο απ. Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή \"...ει νεκροί ουκ εγείρονται, φάγομεν, πίομεν, αύριο γαρ αποθνήσκομεν...\".
  Άλλωστε η πίστη στην άλλη ζωή και στον παράδεισο με τις 72 παρθένες και τα άφθονα πιλάφια μεταμορφώνει απλούς μουσουλμάνους σε \"καμικάζι\" που αυτοκτονούν και σπέρνουν το θάνατο. Τι θέλω να πω τελικά. Ο καθένας ΠΙΣΤΕΥΕΙ σε κάτι που τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι να υποτάσσεται σε κάποιους πονηρούς που δήθεν \"συνομιλούν με το Θεό\" και οι οποίοι προσπαθούν να ασκήσουν ΕΞΟΥΣΙΑ πνευματική αλλά και υλική!

 13. avatar Tzoannnn

  Πιστευετε δεν πιστευετε ειναι το ιδιο πραγμα για εμενα.ο ιησους χριστος ειναι η μοναδικη αληθεια κ η μοναδικη αγνη αγαπη !!ποτε δεν θα τον φτασει κανεις μας.κ βαζω κ τον εαυτο μου μεσα.μονο κακια κ ζηλεια διακρινω στον κοσμο που ζουμε.κ οταν εχετε προβλημα κ αρρωσταινουν τα παιδια σας η καποιος δικος σας παναγια μου λετε βοηθησε με.κ μην πειτε οτι ειναι απλα μια εκφραση δεν το δεχομαι.καλο πασχα!

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Εσύ όταν αρρωσταίνει κάποιος δικός σου ζητάς βοήθεια από κάποιον επιστήμονα. Δεν κάνεις απλά μια προσευχή

  2. avatar Δημήτρης Λ

   Αν είχες γεννηθεί στην Κίνα θα έλεγες βοήθα Βούδα, και;

   1. avatar χμμμ

    Η Κίνα είναι η πλέον άθεη χώρα. Ακολοθούν η Ιαπωνία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ισλανδία.

 14. avatar ΨΥΧΟΛΕΗΛΑΤΗΣ

  Γιατί αυτός έχει τον αναπτήρα χαχαχ

 15. avatar jim

  μακραν το μεγαλυτερο παραμυθι ολων των εποχων ......................

 16. avatar Λουκάνικος

  Το κοριτσάκι με τα σπίρτα...

 17. avatar Καί ό καθένας

  Τό μπουζούκι του εδώ μέσα, ποίοι προσπαθούν να μεταπείσουν ποιους δεν τό έχω καταλάβει... πάμε Ντόλυ.

 18. avatar Χανια κρητης.

  Πιστευε και μη ερευνα.καλο πασχα σε ολους.οτι μας εχει μεινει πια σε αυτον τον κοσμο ειναι η δυναμη σε αυτο που πιστευουμε.....μην μας το λερωνετει.δεν μπορειτε.

 19. avatar αφου δεν σας ενδιαφερει..

  και δεν πιστευετε, γιατι μας τα ζαλιζετε όλοι εσεις οι ψευτοεπιστημονες, με τις θεωριες συνωμοσίας... με το ζορι δεν σας ειπαμε να πιστεψετε.... τωρα βεβαια αν σας τυχει κατι, σαν μωρα παρακαλατε και σαν κότες Τον Θεό να σας βοηθήσει.. αλλο αυτο βέβαια...και μην βιαστείτε να μου την πείτε.. δεν είμαι ακραίος Χριστιανός.. ειδικα με το Αγιο φως γιατι πρεπει είμαι αντιθετος??? απεδειξε κανένας ξερόλας από εσας οτι είναι απάτη???? οταν το αποδείξετε με γεγονότα και οχι με το πληκτρολογιάκι σας ελάτε να μου το πειτε... Αντε και καλό Πάσχα....!!!!!!

  1. avatar Χαχαχαχα

   Ρε φίλε, λοβοτομή έχεις;
   Καλείς αυτούς που \"δεν πιστεύουν\" να αποδείξουν πως προκειται για απάτη;
   Γιατί δεν αποδεικνύεις εσύ που πιστεύεις ρε τρισμέγιστε ξερόλα πως είναι θαύμα;
   Α, και πού σαι; Ξέρεις δεν παρακαλάνε όλοι τον δικό σου Θεό όταν έχουν πρόβλημα.
   Υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι Θεοί με το ίδιο προνόμιο, άρα το επιχείρημά σου, τους κάνει το ίδιο αληθινούς με τον \"δικό σου\" Θεό. Βλέπεις την ασυναρτησία της σκέψης σου;
   Άντε, πήγαινε να ψήσεις κανα κοκορέτσι τώρα.

   1. avatar ναι ξερόλα εσυ…

    αλλά και πάλι άσχετα πράγματα αραδιάζεις.... χαχαχα.... σου υπεδειξα κανέναν Θεό ρε ανθρωπάκι?? διάβασε τι λέω ρε δημοτικό... όταν θα αποδείξεις κάτι τότε θα κάνω μούγκα... ετσι για να με καταλαβαίνεις... δεν ειπαμε να πιστευετε... μη μας τα ζαλίζετε είπαμε... και κρατα τις λοβοτομές για την κεφάλα σου ... αντε γεια...

  2. avatar Η επιστήμη

   δεν μπορεί να αποδείξει κάτι για το \"άγιο\" φως διότι γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Αν δεν κλείνονταν μέσα για την \"αφή\" τότε δεν χρειάζοταν κάποια επιστήμη. Τώρα χρειάζεται ντεντέκτιβ για τις αποδείξεις. Εξάλλου η επιστήμη καθημερινά αποδεικνύει την ανυπαρξία του θεού, ανακαλύπτοντας Θαύματα της φύσης, της μόνης αληθινής δύναμης. Όλοι είμαστε παιδιά των άστρων, με την έννοια ότι τα βαρύτερα άτομα παράγονται από τα αστέρια στα τελευταία στάδια της ζωής τους. Έλεος με τις μυθοπλασίες που σκοπό έχουν να απαλύνουν τον φόβο για τον θάνατο και μόνο.

   1. avatar Επιτελους

    Καποιος το ειπε! Σευχαριστω φιλε μου που μπηκες στον κοπο να το γραψεις!

   2. avatar Πέρα από τη φύση

    υπάρχει ο Θεός, ο Δημιουργός των πάντων, ορατών και αοράτων.

    1. avatar Μμμ

     Ναι καληνυχτα φιλε

   3. avatar hhhmmm..

    Η ημιμαθια ειναι χειροτερη της αμαθειας φιλε μου. Οντως πολλα στοιχεια του περιοδικου πινακα που υπαρχουν στο σωμα μας εχουν δημιουργηθει μετα απο supernova αλλα το σωματιδιο higgs που ειναι υπευθυνο για την συνδεση αυτων των στοιχειων σε μορφη DNA δεν εχει ταυτοποιηθει. Μεχρι να ταυτοποιηθει ΟΛΑ ειναι θεωριες. Και μεχρι να αποδειχθει κατι μην προσπαθεις να αναιρεις εστω και ενα \"παραμυθι\" με ανυπαρκτες επιστημονικες τεκμηριωσεις γιατι δυσφημεις την επιστημη. Μην το παιζουμε κβαντικοι επιστημονες πασχαλιατικα.

    1. avatar Ναι βρε παλικαρι

     δίκιο έχεις, αλλά φυσικός είμαι ο έρμος. Κάτι έχουν δει και εμένα τα ματάκια μου.

 20. avatar Nick

  Καλό Πάσχα στους χριστιανούς φίλους

Παρακαλούμε περιμένετε ...