Η αληθινή ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής

Ποια ήταν η γυναίκα που δίχασε και διχάζει τις χριστιανικές Εκκλησίες


WEEKEND
0:39
04/04/2015
Η αληθινή ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής
30
loading

Η Μαρία Μαγδαληνή είναι πιθανότατα το πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο ολόκληρης της χριστιανικής παράδοσης. Έχει αναγνωριστεί ως Άγια από τις περισσότερες χριστιανικές Εκκλησίες (Καθολική, Προτεσταντική, Ορθόδοξη), αλλά αποκρυφιστές, αιρετικοί και λογής-λογής συνωμοσιολόγοι τη θεωρούν σύζυγο του Ιησού. Ορισμένοι μάλιστα έχουν φτάσει να την ταυτίσουν με μητέρα του παιδιού του ίδιου του Θεανθρώπου.

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για να ανατρέψουν την επίσημη χριστιανική αφήγηση για τη Μαγδαληνή και να σκιαγραφήσουν την «αληθινή» Μαρία: Ο «Μυστικός Δείπνος» του Ντα Βίντσι, οι Ναΐτες Ιππότες, το «Τάγμα των σοφών της Σιών», το Ιερό Δισκοπότηρο και τα Χαμένα ή Απόκρυφα Ευαγγέλια είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να (ανα)συνθέσουν την ανατρεπτική εικόνα για τη Μαγδαληνή.

Η σκυτάλη των αφηγήσεων για την «πραγματική» ταυτότητα της Μαγδαληνής, πέρασε από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως τον δικό μας Καζαντζάκη, μέχρι τον διάσημο Νταν Μπράουν και τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Ποια ήταν όμως η πραγματική Μαγδαληνή, τι γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας γι' αυτή και πώς ο μύθος μπλέκεται με την Ιστορία;

Τι γράφει η Καινή Διαθήκη;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορούμε να ανασύρουμε από την Καινή Διαθήκη, η Μαρία Μαγδαληνή κατάγονταν από τα Μάγδαλα, ένα χωριό στις ακτές της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Ήταν μια από τις πιο προβεβλημένες φιγούρες που πίστεψαν και ακολούθησαν τον Ιησού. Την ώρα του μαρτυρικού θανάτου του Ιησού, η Μαγδαληνή ήταν παρούσα στη Σταύρωση και το όνομά της αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (27:56: «ἐν αἷς ἦν μαρία ἡ μαγδαληνὴ καὶ μαρία ἡ τοῦ Ἰακώβου καὶ Ἰωσὴφ μήτηρ καὶ ἡ μήτηρ τῶν υἱῶν Ζεβεδαίου»). Η παρουσία της καταγράφεται ακόμη στον τάφο του Ιησού.

Η πιο «αναγνωρίσιμη» όμως στιγμή της Μαγδαληνής είναι στην κορύφωση του θείου δράματος και την Ανάσταση του Ιησού, όντας από τους πρώτος που είδαν την πέτρα του τάφου να έχει μετακινηθεί. Ο Ιησούς εμφανίστηκε πρώτα στη μητέρα του και τη Μαγδαληνή και αυτή ήταν που κοινώνησε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την Εκκλησία να ανακηρύξει τη Μαγδαληνή Άγια και να γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου και στις 4 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων της.

Ήταν η Μαρία Μαγδαληνή πόρνη πριν ακολουθήσει τον Ιησού;

Η ταύτισή της Μαγδαληνής με την πόρνη που μύρωσε το κεφάλι και τα πόδια του Ιησού είναι μια παρανόηση που ούτε και η ορθόδοξη διδασκαλία, αλλά ούτε και οι υποστηρικτές της θεώρησης της Μαρίας ως συζύγου του Ιησού αποδέχονται. Η προαναφερθείσα αμαρτωλή γυναίκα δεν κατονομάζεται στα Ευαγγέλια. Αντιθέτως το περιστατικό με τη μετανοημένη ιερόδουλη, στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου, απλά περιγράφεται από τον Λουκά.

Αντιθέτως, η ταύτισή της Μαγδαληνής με τη μετανοημένη πόρνη που μύρωσε τον Ιησού προέρχεται από την παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όσο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, κηρύσσει πως η Μαγδαληνή υπήρξε δια βίου παρθένος.

Η σύγχυση με τη συσχέτιση των δύο γυναικών ίσως προέρχεται από την περιγραφή του Λουκά και του Μάρκου που αναφέρουν ότι ο Ιησούς έδιωξε επτά δαιμόνια από τη Μαγδαληνή. Αν και εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι προέρχονταν από πορνεία, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας πρόκειται για τα πάθη της ψυχής που αντιτίθενται στο πνεύμα του Θεού.

Η στάση των Καθολικών εκκινεί κατά κύριο λόγο από τον Πάπα Γρηγόριο το Μέγα (540-604), ο οποίος όρισε την θεώρηση για τη Μαγδαληνή που έμελλε να εδραιωθεί, βασιζόμενος σε μια εν πολλοίς υποκειμενική επιλογή τμημάτων των Ευαγγελίων: «Αυτή που ο Λουκάς καλεί αμαρτωλή γυναίκα, που ο Ιωάννης καλεί Μαρία, πιστεύουμε ότι ήταν η Μαρία από την οποία επτά δαιμόνια εκδιώχθηκαν σύμφωνα με το Μάρκο. Και τι συμβολίζουν αυτά τα επτά δαιμόνια, εάν όχι όλες τις αμαρτίες;».

Όπως ο ίδιος την όρισε: «Είναι ξεκάθαρο, αδελφοί μου, ότι η γυναίκα προηγουμένως χρησιμοποιήσουμε το λάδι για να αρωματίσει τη σάρκα της σε απαγορευμένες πράξεις. Αυτό που ως εκ τούτου (τότε) παρουσίαζε σκανδαλωδώς, το προσέφερε τώρα στο Θεό με έναν πιο αξιέπαινο τρόπο. […] Έτσι, για κάθε απόλαυση που είχε προσφέρει στον εαυτό της, είχε τώρα θυσιάσει τον εαυτό της. Μετέτρεψε το σύνολο των αμαρτιών της σε αρετές, προκειμένου να υπηρετήσει το Θεό εξ ολοκλήρου σε μετάνοια».

Τα αιρετικά ευαγγέλια και η απόκρυφη παράδοση

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορα κείμενα που περιγράφουν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαγδαληνή. Το πιο γνωστό εξ αυτών είναι ίσως το λεγόμενο «Ευαγγέλιο του Φιλίππου», ένα γνωστικό κείμενο της συλλογής του Ναγκ Χαμαντί, που αποδίδεται στο μαθητή του Ιησού, Φίλιππο. Στο συγκεκριμένο ευαγγέλιο που δεν είναι φυσικά ένα από Τέσσερα Ευαγγελία που συγκροτούν μεταξύ άλλων την Καινή Διαθήκη, σημειώνεται: «Μαρία λεγόταν η αδελφή του και η μητέρα του και η σύζυγος του», «Η σύζυγος του ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή. Ο Ιησούς την αγάπησε πολύ», και «Την αγαπούσε περισσότερο από όλους τους άλλους μαθητές και την φιλούσε συχνά στο στόμα».

Επίσης, και το Ευαγγέλιο της Μαρίας που βρέθηκε στο Γνωστικό Κώδικα του Βερολίνου που έχει χρονολογηθεί στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. αναφέρει: «Ο Πέτρος είπε στη Μαρία "Αδελφή, ξέρουμε ότι ο Σωτήρας σε αγαπούσε περισσότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες"».

Το γνωστικό «“Ευαγγέλιο” της Μαρίας», το αποκρυφιστικό κείμενο του πρώιμου Χριστιανισμού, βρέθηκε το 1945 στην περιοχή του Νάγκ Χαμαντί της Ανω Αιγύπτου από τον Karl Reinhardt. Αν και φέρει το όνομα της Μαγδαληνής, δεν σημαίνει ότι η ίδια το έγραψε, αλλά μάλλον προκύπτει από την κοινότητα πιστών που αναγνώριζε την εξουσία τής Μαρίας.

Στο συγκεκριμένο «ευαγγέλιο», η Μαρία παρουσιάζεται σαν έναν έμπιστος απόστολος του Ιησού, εξίσου σεβαστή με τους άντρες αδελφούς της. Ωστόσο, η κυριαρχία των αντρών στην Εκκλησία των Πατέρων, σε συνδυασμό με τα «αιρετικά» προβλήματα του εν λόγω κειμένου, έθεσαν στο περιθώριο της ιστορίας το συγκεκριμένο ευαγγέλιο, όπως εξηγεί ο James Carroll σε εκτενές άρθρο του για τη Μαρία τη Μαγδαληνή στο περιοδικό Smithsonian.

Τελευταίο εύρημα που αναφέρεται σε «γάμο» του Ιησού είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγα χρόνια, το 2012. Επρόκειτο για έναν πάπυρο, γραμμένο στα αρχαία κοπτικά, που περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...».

Ο πάπυρος που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και αποκαλύφθηκε από την καθηγήτρια του Χάρβαρντ Karen King, περιλαμβάνει ένα διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία και, σύμφωνα με την King, πρέπει να είναι μετάφραση στα κοπτικά ενός ευαγγελίου που γράφτηκε στα ελληνικά τον 2ο μ.Χ αιώνα. Αξίζει βέβαια να τονιστεί ότι υπήρξαν ερευνητές και ειδικοί που υποστήριξαν ότι ο πάπυρος είναι «πλαστός».

«Η χριστιανική παράδοση εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ήταν ανύπαντρος, ακόμα και αν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή», είχε δηλώσει η King. «Αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μας λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων για τη σεξουαλικότητα και το γάμο, την εποχή εκείνη». Σύμφωνα με την αμερικανίδα επιστήμονα, ορισμένοι Χριστιανοί στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος. Ωστόσο, «η χριστιανική παράδοση προέβαλε μόνο εκείνες της φωνές που ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το ευαγγέλιο αυτό δείχνει πως κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη».

Η συγγραφή της Καινής Διαθήκης

Σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς, ο Ιησούς ξεχώριζε από τους άλλους δασκάλους της εποχής, παρουσιάζοντας μια εν πολλοίς προοδευτική για την εποχή του συμπεριφορά. Μια από τις διαφορές αυτές, ήταν ο τρόπος που αντιμετώπιζε τις γυναίκες, στις οποίες φέρονταν με σεβασμό και τις θεωρούσε ισότιμες.

«Ο Ιησούς παρουσιάζονταν ευρέως σαν ένας άντρας που αγαπούσε τις γυναίκες και που οι γυναίκες τον αγαπούσαν», τονίζει ο James Carroll. Όπως όμως εξηγεί ο ίδιος, η φιγούρα της Μαγδαληνής και μαζί της η εικόνα της γυναίκας, μετασχηματίστηκε κατά τα πρώτα 600 χρόνια της Χριστιανοσύνης και συνδέεται με την οριστική καταγραφή και διάδοση της Καινής Διαθήκης που έγινε κυρίως από άντρες.

Σύμφωνα με τον Carroll, στην εποχή του ίδιου του Ιησού, όπως προκύπτει από τη διδασκαλία Του και στον κύκλο Του, οι γυναίκες θεωρούνταν ισότιμες με τους άντρες. Στην επόμενη φάση, όταν οι νόρμες και οι πεποιθήσεις στη χριστιανική κοινότητα καταγράφονταν, η ισότητα των φύλων φανερώνεται στις επιστολές του Αγ. Παύλου που ονομάζει τις γυναίκες πλήρεις εταίρους, αλλά και στα Ευαγγέλια που τόνιζαν το θάρρος και την πίστη των γυναικών σε αντίθεση με τους άντρες.

Ωστόσο, στην τρίτη φάση, όταν η συγγραφή των Ευαγγελίων είχε ολοκληρωθεί, αλλά η Καινή διαθήκη δεν είχε ακόμη συνταχθεί, η αποτροπή της κυριαρχίας των αντρών από τον Ιησού είχε αρχίσει να διαβρώνεται στους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι η έμφαση των επόμενων Ευαγγελίων στους «Δώδεκα Μαθητές» που όλοι ήταν άντρες και διόλου τυχαία, σύμφωνα πάντα με τον Carroll, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από το Βατικανό για να αποκλειστούν οι γυναίκες από τη χειροτονία. Η Μαρία Μαγδαληνή ενσάρκωσε την εποχή εκείνη όλες τις θεολογικές διαφωνίες για τη γενικότερη θέση της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία.

Αξίζει να κρατήσουμε κατά νου ότι τα κείμενα της Καινής Διαθήκης δεν αποτελούν τόσο μια σύνθεση, όσο μια επιλογή μεταξύ των ιερών κειμένων. Καθώς, ο Χριστιανισμός εξαπλώνοντας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και χριστιανικές κοινότητες σχηματίζονταν, υπήρχε μια πολυμορφία στις πεποιθήσεις και πρακτικές που διαδίδονταν αρχικά προφορικά και αργότερα μέσα από κείμενα.

Έτσι, υπήρχε μια πληθώρα κειμένων που άλλα επιλέγησαν και άλλα απορρίφθηκαν ώστε να συνταχθεί τελικά η Καινή Διαθήκη, που τελικά ολοκληρώθηκε όχι νωρίτερα από το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ.

Καθώς, λοιπόν, η Εκκλησία άρχισε να επιβάλει την «ορθοδοξία» της (Αγίας) Γραφής και να ορίζει το δόγμα, απέρριψε και κατέστρεψε κείμενα και μερικές φορές τους ανθρώπους που τα πίστευαν, καταδικάζοντάς τους ως αιρετικούς, την ίδια ώρα που επιχειρούσε «να παρουσιάσει την ίδια (δηλαδή την Εκκλησία) σε αντιπαράθεση με τη γυναίκα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Carroll. Αιτία γι' αυτό ήταν η ανάγκη της επιβολής της αντρικής κυριαρχίας στους κόλπους της Εκκλησίας, κάτι που όπως είδαμε εμπόδιζε η προβολή της Μαγδαληνής ως μιας εκ των έμπιστων αποστόλων του Ιησού.

Η γυναίκεια φύση στο Χριστιανισμό

Όπως ήδη εξηγήσαμε, η Μαγδαληνή και ο τρόπος που η εικόνα της τροποποιήθηκε με το πέρασμα των αιώνων, ενσάρκωνε την φύση και τη θέση της γυναίκας, δηλαδή τον τρόπο που η τότε Εκκλησία έβλεπε το θηλυκό.

«Σε όλες τις πολυθεϊστικές παραδόσεις το θηλυκό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο. Συχνά πλάι στους θνήσκοντες κι ανασταινόμενους θεούς συναντάμε μια ισχυρή γυναικεία παρουσία που σχετίζεται ερωτικά μαζί τους. Δίπλα στον Άδωνι βρίσκεται η Αφροδίτη, κοντά στον Tammuz ή Dumuzi η θεά Ιστάρ ή Ινάνα, ενώ ο Όσιρις συνδέεται άρρηκτα με την Ίσιδα. Αντίστοιχα, στο πλάι του Ιησού είναι η Μαρία Μαγδαληνή. Ήταν μια από τις μαθήτριές του που τον ακολουθούσε στις περιοδείες του, αλλά υπήρξε και παρούσα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του Θείου Δράματος: στη σταύρωση, στην προσέγγιση του τάφου ως μυροφόρος, αλλά και στην ανάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναστημένος Χριστός επέλεξε να εμφανιστεί για πρώτη φορά όχι στους μαθητές του αλλά σ’ εκείνη, γι’ αυτό και θεωρείται ισαπόστολος. Σύμφωνα με τα γνωστικά ευαγγέλια, όπως το Eυαγγέλιο του Φιλίππου, η Μαγδαληνή ήταν “η συντρόφισσα του Σωτήρα” και η αγαπημένη μαθήτριά του», είχε εξηγήσει μιλώντας πριν μερικούς μήνες στο newsbeast.gr, η κ. Χαρίτα Μήνη, κλασσική φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία και συγγραφέας του βιβλίου «Το Ιερό Θηλυκό και η Μαγδαληνή» (εκδ. Έλευσις).

Η επίσημη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότερες χριστιανικές εκκλησίας, αποδεχόμενες μόνο όσα αναφέρει η Καινή Διαθήκη, έχουν ανακηρύξει Άγια τη Μαγδαληνή και τη διαχωρίζουν από την πόρνη που έπλυνε τα πόδια του Ιησού.

Ωστόσο δεν γίνεται αποδεκτή η θεώρηση που μιλά για γάμο της με τον Ιησού. «Ο Ιησούς Χριστός δεν παντρεύτηκε ποτέ. Εμείς καταδικάζουμε τα ψευδεπίγραφα κείμενα», είχε δηλώσει ο πατήρ Τιμόθεος Άνθης, γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου της Ιεράς Συνόδου, στο newsbeast.gr, το 2012, με αφορμή το σάλο που είχε προκαλέσει η αποκάλυψη του παπύρου από τη Karen King.

«Εμείς για όλες τις πηγές μας έχουμε τα κανονικά βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία είναι αποδεκτά και αναγνωρισμένα. Ο Κύριος ποτέ δεν παντρεύτηκε. Ο σαρκωμένος λόγος του Θεού, δεν είχε ανάγκη από αυτές τις ανθρώπινες διαδικασίες. Τώρα, αν υπάρχουν ψευδεπίγραφα κείμενα, εμείς τα καταδικάζουμε», είχε εξηγήσει.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Vania Kouveli

  Αν και διδάκτωρ Αριστοτελικής φιλοσοφίας (ηθική, πολιτική, οικονομία) κ για πολλά χρόνια μελετήτρια της αρχαίας προσωκρατικής κ κλασικής ελληνικής σκέψης, μέσα από τα προσωπικά μου αδιέξοδα κ βάσανα, μου αποκαλύφθηκε ο Χριστός, με πολλές παρεμβάσεις κ θαύματα, με ενέργειες θαυμαστές του πνεύματος του Θεού. Πάντα αναρωτιομουν αν ο Θεός αγαπάει εμάς τις γυναίκες το ίδιο με τους άντρες, βλέποντας το νοσηρό μισογυνισμό όλων των χριστιανικών εκκλησιών. Η αγάπη του Ιησού κ τα καθημερινά Του θαύματα μου απαντούν. Ο απ Παύλος, μπορεί να οδηγήθηκε από το Άγιο πνεύμα να να ιδρύσει την εκκλησία, όμως σε πολλές περιπτώσεις ακολουθεί το εθιμικό της εποχής. Στη δική μου ζωή, ο Χριστός απέδειξε ότι μπορεί από άχυρο (Σίμων) να με κάνει βράχο (όπως τον Πέτρο) κ να μου δώσει ικανότητες που δεν ήξερα ότι έχω. Στην ίδια μου τη ζωή μου δείχνει όχι μόνο πόσο μας αγαπάει όλους το ίδιο, αλλά κ πόσο πατημένες κάτω είναι πολλές γυναίκες σήμερα στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ υπάρχουν γυναίκες κήρυκες του Ευαγγελίου κ ποιμένισσες εκκλησιών. Βάνια (Βασιλική) Κουβέλη, πρώην φιλόλογος στο Πειραματικό Λύκειο Παλλήνης, διδάκτωρ φιλοσοφίας κ νυν η μοναδική Ελληνίδα νταλικερισσα στις ΗΠΑ

  1. avatar Σοβαρά τώρα..

   ..πάρε το scania κι άντε στο καλό..

 2. avatar Γιωργος Βουλτουρκης Συγγραφεας τηλ 6977208263

  Ευχη Ηδικαιοσυνη και η αρμονια ας ερθουν στη Γη Ο ανθρωπος το ον της εξελισσόμενης τελειότητας μακαρι να βρει συνειδητα το δρομο της επιστροφης στον αγαθο εαυτο του Αμην

 3. avatar maria

  Κρίμα που η σύγχρονη θρησκεία, όπως διαμορφώθηκε κατόπιν από τους ιερείς, θεμελιώθηκε πάνω στις μισογύνικες απόψεις του Απ. Παύλου και όχι πάνω στην πραγματική διδασκαλία του \"επαναστάτη\" Ιησού που πρώτος δίδαξε την ισοτιμία και εξύψωσε τη γυναίκα...

 4. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Το αν η Μαγδαληνή ήταν ή δεν ήταν γυναίκα του Ιησού λίγο ενδιαφέρει για κάποιον που είναι άθεος. Εκείνο που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί εδώ είναι ότι ο επαναστάτης για την εποχή του Ιησούς, ανάμεσα στα άλλα έθεσε την γυναίκα σε πλήρη και ισότιμη θέση με τον άνδρα ερχόμενος (για πολλοστή φορά) σε πλήρη σύγκρουση με το Εβραικό κατεστημένο τη εποχής του (πως να μην σταυρωθεί??). Χρειάστηκε όμως να περάσουν 20 αιώνες από την γέννησή του και την διδασκαλία του και 2 παγκόμιοι πόλεμοι για να κατακτηθεί και εδραιωθεί πλήρως η γυναίκα στην σύγχρονη ζωή.Και αυτό όχι σε όλο τον πλανήτη. Είναι εντυπωσιακό πως παρότι τα κείμενα (έστω και αυτά που παραδέχεται η εκκλησία) αναβαθμίζουν την γυναίκα σε \"ζωοδόχο πηγή\" και της προσδίδουν με απίστευτης ομορφιάς κοσμητικά επίθετα όλες τις χάρες, η γυναίκα κρατιέται \"πατημένη στο λαιμό\" από διάφορους \"αγίους\" και συνειδητούς διαστρεβλωτές των χριστιανικών ευαγγελίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι οπαδοί της Μαγδαληνής αποτέλεσαν ιδιαίτερη, διωκόμενη χριστιανική κάστα η οποία ενσωματώθηκε αργότερα στον Ελευθεροτεκτονισμό όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος να ακουμπήσει τον σεβασμό στο θυληκό.Αν και εκεί ακόμη το αρσενικό παρέμεινε κυρίαρχο μέχρι και πριν λίγα χρόνια όπου απαγορευόνταν η παρουσία γυναικών στη Μασωνία. Εξ ού και το τάγμα των \"αμιγών\" όπου επιτρέπονται μόνο άνδρες, ακόμα και σήμερα, στις μέρες μας. Χρειάστηκε και εκεί ακόμα, όπου υποτίθεται κυριαρχεί η ελεύθερη σκέψη να γίνει μια \"εσωτερική\" επανάσταση που σαν συνέπεια είχε πολλά από τα μέλη ταγμάτων να ιδρύσουν νέα του λεγόμενου \"μικτού τεκτονισμού\". Γιατί άραγε οι άνδρες φοβόμασταν επί τόσες χιλιάδες χρόνια την γυναίκα? Μήπως γιατί νιώθουμε ότι είναι πράγματι ανώτερη?

  1. avatar maria

   Μήπως τελικά η γυναικεία σκέψη ανέκαθεν συνέθλιβε την ανδρική κοντόφθαλμη αντίληψη της εποχής και απειλούσε την παγιωμένη εξουσία τους? Σε συγχαίρω για το σκεπτικό σου, Πολίτη , και όχι επειδή είμαι γυναίκα , αλλά η παρατήρηση και η εμπειρία μου αυτό μου υπαγορεύει. Αυτοί που υποτιμούνται διαχρονικά , στους αιώνες των αιώνων , είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (προς το καλύτερο)... 🙂

   1. avatar Aριστερός Εργοδότης

    Είσαι φεμινίστρια; Τα συγχαρητήριά μου!

 5. avatar andrew

  Χριστῷ τῷ δι᾽ ἡμᾶς, ἐκ Παρθένου τεχθέντι, Σεμνὴ Μανδαληνή, ἠκολούθεις Μαρία, αὐτοῦ τὰ δικαιώματα, καὶ τοὺς νόμους φυλάττουσα, ὅθεν σήμερον, τὴν παναγίαν σου μνήμην, ἑορτάζοντες, ἀνευφημοῦμέν σε πίστει, καὶ πόθῳ γεραίρομεν.

 6. avatar Dimopoulos

  Μπράβο νιουζμπηστ......πολύ καλό το άρθρο για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της αγιας Μαγδαληνής. Απ ότι κατάλαβα, ήταν μαθήτρια του Ιησού και πιθανόν να ήταν και συντρόφισσά του.

  1. avatar Δημήτρης

   Μάλλον κατάλαβες ότι ήθελες.Η Αγία Μαρία Μαγδαληνή ήταν πράγματι μαθήτρια του αλλά όχι συντρόφισσα του.Εκτός από τους δώδεκα μαθητές,ο Χριστός είχε επίσης πάρα πολλούς άλλους μαθητές που ήταν είτε άντρες,είτε γυναίκες.

 7. avatar Mygdonas

  ΜΟΝΟ ΑΓΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ,Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

  1. avatar Δημήτρης

   Επειδή έχω καταλάβει πως δεν έχεις μελετήσει εις βάθος τον Χριστιανισμό και επειδή αναπαράγεις κουβέντες κάποιων οι οποίοι δεν ξέρουν καν την φιλοσοφία του Χριστιανισμού,θα σου πρότεινα καλοπροαίρετα να μελετήσεις την φιλοσοφία του.

   1. avatar Forscience

    Διάβασες τις επιστολές του Παύλου;

    1. avatar Δημήτρης

     Εσύ έχεις καταλάβει ότι ο Χριστός έφερε σε απόλυτη ισοτιμία τον άνδρα και την γυναίκα μέσα από τις πράξεις Του;Αρχικά είχε πολλές μαθήτριες αλλά και πολυάριθμους μαθητές,έπειτα οι Άγιες γυναίκες που υπάρχουν στο εορτολόγιο γιορτάζονται σχεδόν τις περισσότερες μέρες του χρόνου.Η γυναίκα είτε το θέλεις είτε όχι εξυψώθηκε χάρη του Χριστού,ο οποίος την εξύψωσε σε μία πολύ δύσκολη εποχή για την γυναίκα.Ακόμη και τις κοινές προσέγγισε για να να φύγουν από τον κακό δρόμο και τις ώθησε να γνωρίσουν την αγάπη,την αλήθεια και πολλά άλλα.Διάβασε βίους γυναικών που βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν εξαιτίας των ειδωλολατρών επειδή πίστευαν στο Χριστό.Στο τέλος βέβαια μετά το μαρτύριο τους Αγιάστηκαν.Ο Χριστιανισμός αυτά πρεσβεύει για την γυναίκα και φυσικά άμα διαβάσει κάποιος/-α,θα μελετήσει πολύ περισσότερα για την γυναίκα από αυτά που γράφω.

     1. avatar Mygdonas

      ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΙΕΡΕΙΣ?

     2. avatar Στην πρώτη Εκκλησία

      Στην πρώτη Εκκλησία υπήρχαν γυναίκες διάκονοι (διακόνισσες), όπως η Φοίβη, η Ολυμπιάς κ.α. Και ο άγιος Νεκτάριος χειροτόνησε διακόνισσα (τη Μαγδαληνή Μουστάκα, αν θυμάμαι καλά). Σήμερα, που γίνονται και βαπτίσεις γυναικών, ταπεινά φρονώ ότι πρέπει να αναβιώσει ο θεσμός των διακονισσών. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στη διατριβή του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής του ΕΚΠΑ Ευάγγελου Θεοδώρου (\"Ο θεσμός των διακονισσών...\", αν θυμάμαι καλά) και σε άλλα άρθρα του (και στο διαδίκτυο).

     3. avatar andrew

      Ούτε και οι άνδρες μπαίνουν στο Ιερό. Για να ασκηθούν οι Μοναχοί απερισπαστοι από πειρασμούς. Επειδή από πάντα οι άνδρες ήταν Ιερείς, εξάλου έχουμε καλόγριες, μοναχές, γερόντισες, την Παναγία.

     4. avatar Δημήτρης

      Και να τους τα πεις andrew και πάλι δεν θα τα καταλάβουν γιατί δεν έχουν κάτσει να ασχοληθούν με τον Χριστιανισμό.Απλά αναπαράγουν ότι ακούνε.

     5. avatar Δημήτρης

      Στην καθολική εκκλησία άσχετε υπάρχουν γυναίκες ιερείς.

     6. avatar Q mark

      Προς τους \"διαβασμένους\" που πιστεύουν ότι ο Χριστιανισμός εξύψωσε τη θέση της γυναίκας:
      Επιστολή του Παύλου προς Κορινθίους Α\', 11, 3:
      \" 3 Θέλω δε να εξεύρητε ότι η κεφαλή παντός ανδρός είναι ο Χριστός, κεφαλή δε της γυναικός ο ανήρ, κεφαλή δε του Χριστού ο Θεός.
      ...
      7 Διότι ο μεν ανήρ δεν χρεωστεί να καλύπτη την κεφαλήν αυτού, επειδή είναι εικών και δόξα του Θεού· η δε γυνή είναι δόξα του ανδρός.
      8 Διότι ο ανήρ δεν είναι εκ της γυναικός, αλλ\' η γυνή εκ του ανδρός·
      9 επειδή δεν εκτίσθη ο ανήρ διά την γυναίκα, αλλ\' η γυνή διά τον άνδρα.
      10 Διά τούτο η γυνή χρεωστεί να έχη εξουσίαν επί της κεφαλής αυτής διά τους αγγέλους.\"
      Και αφού τα λέει αυτά, έχει και λίγη ισότητα για το ξεκάρφωμα:
      \"11 Πλην ούτε ο ανήρ χωρίς της γυναικός ούτε η γυνή χωρίς του ανδρός υπάρχει εν Κυρίω.
      12 Διότι καθώς η γυνή είναι εκ του ανδρός, ούτω και ο ανήρ είναι διά της γυναικός, τα πάντα δε εκ του Θεού.\"
      Κορυφαίο δε, το 1ο εδάφιο από το 7ο κεφάλαιο της ίδιας επιστολής:
      \"1 Περί δε των όσων μοι εράψατε, καλόν είναι εις τον ΑΝΘΡΩΠΟΝ να μη εγγίση εις γυναίκα\".
      Πως λέμε \"έχω δυο παιδιά και δυο κορίτσια\" ένα πράμα ...
      Για πραγματική εξύψωση της γυναίκας ας ψάξουμε καλύτερα σε φιλόσοφους πριν το Χριστό όπως ο Επίκουρος, παρά στις μονοθεϊστικές θρησκείες ...

     7. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

      @ Q mark Aπό αυτά τα λεγόμενα του Παύλου θα πρέπει να αντιληφθείς ότι η διδασκαλία του (Παύλου) είναι πλαστή και πλήρως αντιτιθέμενη στην διδασκαλία αλλά και την πράξη του Ιησού.Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι ο Παύλος δεν υπήρξε απόστολος του Ιησού αλλά κάποιος φανατικός αγύρτης που με κάποιο τρόπο και για κάποιο λόγο μπήκε ανάμεσα στους πρωτοχριστιανούς και \"γέννησε\" το σύγχρονο εξάμβλωμα που γνωρίζουμε ως χριστιανισμό. Άλλωστε ως ρωμαίος πολίτης αυτός ήταν που διέδωσε τον χριστιανισμό στον τότε γνωστό κόσμο και φυσικά το έκανε με τον τρόπο που εκείνος γούσταρε. Καθώς οι υπόλοιποι απόστολοι ήταν αγράμματοι ενώ αυτός πολύγλωσσος έπλασε την διδασκαλία του Ιησού κατά το δοκούν. Εντυπωσιακό \"διάλειμα\" αυτογνωσίας (του) και αυτοκριτικής (του) αποτελεί η Α\' προς Κορινθίους επιστολή, στο Α.13.1-8, αλλά αυτό παραμένει εν μέσω πελάγους φανατισμού, ιδεοληψιών και εξαμβλωματικών περί χριστιανισμού απόψεων, δεδομένου ότι όπως προείπα ο ίδιος δεν γνώρισε τον Ιησού, δεν άκουσε τα κυρήγματά του και φυσικά τα όσα του μεταφέρθηκαν έγιναν προφορικά από αγράμματους. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις αιρέσεις που εμφανίστηκε δυναμικά στα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου ήταν αυτή των \"Παυλικιανών\" οι οποίοι μάλιστα έφθασαν να κατέχουν και πόλεις σε ημιαυτόνομο καθεστώς μέσα στην αυτοκρατορία. Τέτοια ήταν η επιροή του Παύλου στον χριστιανισμό. Και μπορεί μεν η αίρεση των Παυλικιανών να ηττήθηκε, δεν ηττήθηκαν δυστυχώς το πνεύμα και οι εξαμβλωματικές διδαχές του.

     8. avatar Δημήτρης

      Συμφωνώ εν μέρη σε αυτά που γράφεις πολίτη.Μία μικρή διόρθωση οι Απόστολοι δεν ήταν αγράμματοι ,ούτε φτωχοί.Είχαν επίσης επιχειρήσεις θα έλεγε κανείς που ασχολούνταν με το ψάρεμα αλλά και την πώλησή του.Επίσης είχαν αρκετό κόσμο που δούλευαν για εκείνους ειδικά γράφω για τον Πέτρο και τον Ανδρέα.

     9. avatar Q mark

      Ρε συ @Δημήτρης διάβαζε λίγο, για τον Επίκουρο μίλησα, όχι για την Αθήνα? Ασφαλώς και έτσι είναι και μπορώ να σου πω κι άλλα (π.χ. οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα στην περιουσία - στη Σπάρτη είχαν).
      @ΠΟΛΙΤΗ όπως τα λες, αλλά, είναι - δεν είναι η διδασκαλία του Παύλου αντιτιθέμενη σε αυτήν του Χριστού, αυτή έχει επικρατήσει ως \"Χριστιανισμός\". Κανονικά θα έπρεπε να λέγεται \"Παυλιανισμός\".

     10. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

      @Q mark ναι συμφωνώ.

     11. avatar Δημήτρης

      Το θέμα είναι mark τι επικράτησε στην αρχαία Αθήνα οι φιλοσοφίες του Επίκουρου ή αυτά που γράφω παραπάνω;

     12. avatar Δημήτρης

      Για βρες μας mark αν σπίλωσε ο ίδιος ο Χριστός την γυναίκα;Φυσικά και όχι αλλά αποφεύγεται να απαντήσετε διότι δεν σας συμφέρει.Αφού θες πράγματι να μάθεις τελικά τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα ήταν ανύπαρκτη.Όταν μαζευόντουσαν οι άνδρες στο σπίτι κάποιου επιφανούς η γυναίκα δεν τόλμαγε καν να βγει να τους δει.Τα μικρά κορίτσια ποτέ δεν πήγαιναν στο σχολείο,εν αντιθέσει με τα αγόρια,αλλά τους μάθαιναν οι μητέρες τους τα βασικά στην Παιδεία και τα άλλα για το νοικοκυριό.Έχει διασωθεί ένας λόγος κάποιου άνδρα που μιλάει σε κάποιον άλλον για την πολύ νεότερη σύζυγό του.Και αναφέρει εκεί ότι ο άνδρας είναι για τις εξωτερικές δουλείες,ενώ η γυναίκα για τις εσωτερικές ,επίσης αναφέρει πως θα την εκπαιδεύσει ο ίδιος για να την μάθει να κάνει καλά το νοικοκυριό της.Αυτή ήταν η θέση της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα.Θα μου αναφέρεις δικαιολογημένα τις εταίρες οι οποίες ήταν μεν μορφωμένες,όμως ήταν παράλληλα και κοινές.Επίσης δεν έπαιρναν μέρος στα κοινά,ούτε είχαν δική τους άποψη και δεν μπορούσαν να περπατήσουν ούτε στην αγορά-παρά το υποτιθέμενο δημοκρατικό πολίτευμα-.Οπότε μην έχεις και για τέρας ισότητας την αρχαία Αθήνα.

   2. avatar Mygdonas

    ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ,Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ-ΔΟΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.ΕΧΩ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ,ΕΣΥ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΥΣ ΤΣΟΠΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.

    1. avatar Στην πρώτη Εκκλησία

     Μελετάς πράγματι τους αρχαίους φιλοσόφους; (γιατί δεν είναι τόσο εύκολο). Πάντως μην υποτιμάς ούτε τα ευαγγέλια ούτε την επί του Όρους ομιλία -π.χ. αναλογικότητα: \"όσα αν θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, ποιείτε και ημείς αυτοίς ομοίως_ ούτε τις επιστολές της Καινής Διαθήκης -π.χ. \"ουκ ένι άρσεν και θήλυ\" (Παύλος), \"ο ανήρ του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλ\' η γυνή\" (Παύλος),ούτε τον Ησαία ούτε τον Ιωσήφ, τον γιο του Ιακώβ (δεν θυμίζει τον Ιππόλυτο; -αν και η ιστορία του τελευταίου - του Ιππόλυτου- περιέχει και μύθους) κ.λπ. Τι θα έλεγες για το χωρίο του Ησαία (3.12): \"Λαός μου, οι πράκτορες υμών καλαμώνται υμάς, και οι απαιτούντες κυριεύουσιν υμών. λαός μου, οι μακαρίζοντες υμάς πλανώσιν υμάς και τον τρίβον των ποδών υμών ταράσσουσιν\" (\"Λαέ μου, οι φοροεισπράκτορές σας σάς απογυμνώνουν και οι δανειστές σάς καταδυναστεύουν. λαέ μου, εκείνοι που σας κολακεύουν, σας παραπλανούν, και στο δρόμο σας φέρνουν σύγχυση\") (μετάφραση Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, Προφητολόγιον, Αθήναι 2008, σ. 51);

    2. avatar Δημήτρης

     Αν γράφεις ότι δεν είναι ο Χριστιανισμός φιλοσοφία,τότε δεν έχεις διαβάσει τίποτα.

 8. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !! ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ! [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει