«Είμαστε άθεοι, πιστεύουμε μόνο σε αποδείξεις»

Ένα μέλος της Ένωσης Αθέων μιλά στο newsbeast.gr


WEEKEND
0:26
11/01/2015
«Είμαστε άθεοι, πιστεύουμε μόνο σε αποδείξεις»
169
loading

Πηγαίνοντας στο σχολείο μαθαίνουμε ότι ο Θεός έπλασε τη γυναίκα από το πλευρό του Αδάμ. Μαθαίνουμε επίσης ότι ο Θεός αποκαλύπτει το τριαδικό του μυστήριο με την παρουσία του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Συχνά πάλι επικαλούμαστε τα θεία όταν συναντάμε μια δυσκολία ή σε κάποια μεγάλη χαρά μας. Ακόμα και στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, κάποιοι ανάμεσά μας ακολουθούν το δικό τους… μοναχικό δρόμο.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

«Άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει στην ύπαρξη υπερφυσικών όντων χωρίς αποδείξεις». Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύουν οι ίδιοι τα «πιστεύω τους».

Ένα από αυτούς, ο Φώτης Φραγκόπουλος, μίλησε στο newsbeast.gr, εξηγώντας όλα όσα θα θέλαμε, αλλά και όσα κάποιοι δεν θα ήθελαν ούτε να ακούσουν για την αθεΐα στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη:

- Πώς αντιμετωπίζετε τον επίσημο κλήρο με τη μορφή που έχει σήμερα; Σας απωθεί, σας αφήνει αδιάφορο ή κάτι άλλο ίσως;
«Αδιάφορο δεν μπορεί να με αφήσει σε καμία περίπτωση. Από τη στιγμή μάλιστα που πληρώνω για τον κλήρο και πρέπει να ανέχομαι κατά κάποιο τρόπο τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημόσια ζωή. Προφανώς δεν συμφωνώ με πολλά από αυτά που υποστηρίζονται από τον κλήρο. Με το γεγονός για παράδειγμα ότι θέλει να στερήσει το δικαίωμα από τους ομοφυλόφιλους, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες. Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο διαφωνώ με την επίσημη εκκλησία είναι αυτό της αποτέφρωσης ή της εκπαίδευσης. Θέλοντας να διαιωνίσει την κυριαρχία της, διατηρεί το μάθημα των θρησκευτικών με πολλές ώρες ανούσιας διδασκαλίας. Πρόκειται για κατήχηση και όχι για μάθημα».

- Ο Επίκουρος λέει ότι μετά θάνατον έρχεται το τέλος του σώματος και της ψυχής. Μία αρχή που φαντάζομαι ότι και εσείς ασπάζεστε, δεδομένου ότι ο Χριστιανισμός υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.
«Για κάποιους μπορεί να ισχύει αυτό, για κάποιους άλλους όχι. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφική προσέγγιση κάποιου ως προς την αθεΐα. Προσωπικά συμφωνώ με αυτή τη θέση. Τα πάντα είναι ύλη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ζωή μετά θάνατον. Είναι εγωιστικό να νομίζει κανείς κάτι τέτοιο».

- Με βάση τα πιστεύω σας, όλα στη ζωή είναι θέμα ορθολογικής αξιολόγησης και ερμηνείας;
«Με τι άλλο θα μπορούσαμε να τα ερμηνεύσουμε; Δεν υπάρχει κάτι άλλο, στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί κανείς».

- Για όσα μας συμβαίνουν -καλά ή κακά- ευθυνόμαστε οι ίδιοι, ο Θεός ή κάποια άλλη ανώτερη δύναμη;
«Για όσα μας συμβαίνουν ευθυνόμαστε αποκλειστικά και μόνο εμείς οι ίδιοι».

- Επομένως ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο των πάντων; Αποτελεί την κινητήρια δύναμη για ό,τι συμβαίνει πάνω στη γη;
«Ο άνθρωπος με βάση τις τελευταίες ανακαλύψεις της κοσμολογίας είναι ένα τίποτα σε σχέση με το σύμπαν. Είναι όμως η κινητήρια σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την παρουσία του πάνω στη γη. Δεν υπάρχει καμία άλλη οντότητα πέρα από αυτή».

- Τι είναι η Ένωση Αθέων; Για ποιο σκοπό ιδρύθηκε;
«Είναι ένα σωματείο, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το 2012 με την κατάθεση του καταστατικού του στο πρωτοδικείο. Σκοπός του είναι η προώθηση του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Μία επίσης από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να συσπειρώσουμε την κοινότητα των ανθρώπων που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς και να δώσουμε πληροφορίες στο κοινό για τα δικαιώματά του.

Προσπαθούμε να προωθήσουμε την κριτική σκέψη, την επιστημονική μέθοδο και τον ορθολογισμό, με διαλέξεις, προβολές ταινιών και εκδόσεις βιβλίων.

Αυτή τη στιγμή αριθμούμε περί τα 800 μέλη, ενώ διαθέτουμε εκτός από μέλη και υποστηρικτές για κάποιον που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, λαμβάνοντας ενημερώσεις για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας».

- Η επίσημη εκκλησία εκφράστηκε με κάποιο τρόπο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
«Δεν είχαμε κανενός είδους συναλλαγή ή επικοινωνία με την εκκλησία. Η εκκλησία πέρα από το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένη με το κράτος δεν επενέβη».

- Γιορτάζετε ονομαστικές εορτές;
«Προσωπικά ναι. Γιορτάζω κυρίως από συνήθεια και επειδή πολλοί γνωστοί δεν είναι συνειδητά άθεοι όπως είμαι εγώ. Ίσως είναι θρησκευτικά αδιάφοροι, όπως η πλειοψηφία του κόσμου στην Ελλάδα. Δεν γιορτάζω όμως επειδή υφίσταται ο θρησκευτικός μανδύας της γιορτής. Όπως όλοι οι άνθρωποι γιορτάζουν τη γιορτή τους, κάτι ανάλογο κάνω κι εγώ. Κάποιοι άλλοι άθεοι όμως επιλέγουν να μην γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή, παρά μόνο τα γενέθλιά τους».

- Πότε καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει θεός; Εσείς συγκεκριμένα πότε αντιληφθήκατε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι στο σχολείο διδασκόμαστε θρησκευτικά και επομένως μεγαλώνουμε αναπτύσσοντας μία συγκεκριμένη νοοτροπία, ταυτισμένη με τα θεία.
«Πολλοί μεγαλώνουν αμφισβητώντας από την αρχή το Θεό. Στη δική μου περίπτωση το μάθημα των θρησκευτικών ήταν απλά μία αγγαρεία. Δεν συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει θεός με αφορμή τα θρησκευτικά. Η μετάβασή μου προς τη συνειδητή αθεΐα έγινε συνειδητά και σταδιακά.

Προηγήθηκε μία συγκεκριμένη διαδικασία. Διαβάζοντας για το ρόλο του χριστιανισμού και των θρησκειών άρχισα να ενδιαφέρομαι. Από τότε που διάβασα για το πώς επικράτησε ο χριστιανισμός. Με βία και αίμα. Από εκεί και ύστερα με έβρισκε πάντοτε αντίθετο η συνεργασία της με την εξουσία και η "βοήθεια" που της παρείχε. Αυτό με έκανε να αποστραφώ όλο αυτό που ονομάζουμε χριστιανισμό, ενώ δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με ό,τι εκφράζει. Συν τοις άλλοις συνάντησα την αυταρχικότητα κάποιων ιερέων, η οποία δεν μου άρεσε».

- Τι απαντάτε σε όσους λένε: «Έχει ο Θεός», «ο Θεός μας έσωσε», «ο Θεός να βάλει το χέρι του» ή άλλα παρόμοια;
«Δύο πράγματα μου έρχονται στο νου. Αφενός ότι όλα αυτά λέγονται από συνήθεια. Πρόκειται για τυποποιημένες φράσεις σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μας. Αφετέρου όλα αυτά δεν τα θεωρώ φυσιολογικά. Αν για παράδειγμα γίνει κάποιο ατύχημα με λεωφορείο και σωθούν οι πέντε τότε θα πούμε ότι αυτοί ‘είχαν άγιο’; Όλοι οι υπόλοιποι που σκοτώθηκαν όμως τι είχαν;»

- Πόσο εύκολο είναι να μην πιστεύει κανείς πουθενά ή μήπως δεν είναι έτσι; Και ρωτάω δεδομένου ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε ή να στηριζόμαστε κάπου. Αρκεί η πίστη στον εαυτό μας;
«Έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στη λέξη πίστη. Δεν έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε όλοι σε κάτι. Δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα απευθυνόμενο σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που παραμερίζουν αυτή την αρχή στην πορεία και δεν την αποδέχονται. Η πίστη είναι κάτι, το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με τη θρησκεία. Από τη στιγμή που μιλάμε για άθεους, μιλάμε για αμφισβήτηση. Μιλάμε επίσης για το να ζητάμε αποδείξεις και να ερευνάμε το οτιδήποτε. Να είμαστε κριτικοί απέναντι σε οποιονδήποτε ισχυρισμό».

- Αν εγώ είμαι μαθητής και μια μέρα επιλέξω να μπω στην τάξη και να πω «δεν θέλω να κάνω θρησκευτικά», καταλαβαίνετε ότι μόνο εύκολο δεν θα είναι με βάση τα όσα σχόλια ή άλλες «παρεμβάσεις» θα ακολουθήσουν και από τους συμμαθητές, αλλά και από τους δασκάλους.
«Μόνο εύκολο δεν είναι παρά το γεγονός ότι υπάρχει ενεργή σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για απαλλαγή από το μάθημα. Μία εγκύκλιος την οποία αγνοεί εντελώς το ίδιο το υπουργείο. Στην πραγματικότητα δίνει την εντύπωση ότι τη δημιούργησε για να είναι εντάξει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων από τις οποίες δεσμεύεται.

Ο ίδιος ο υπουργός, ο κύριος Λοβέρδος, απάντησε σε ερώτηση στη Βουλή σαν να μη γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της εγκυκλίου. Από εκεί και ύστερα δημιουργούν προβλήματα κάποιοι θρησκόληπτοι σύμβουλοι ως προς την εφαρμογή της. Η Ένωση των Θεολόγων στέκεται εμπόδιο, αμφισβητώντας την εγκύκλιο αυτή. Το υπουργείο αδιαφορεί. Ενώ τυπικά μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θέλει να διδαχθεί τα θρησκευτικά, ακόμα και αν περιορίζεται να το δηλώσει στις πέντε πρώτες ημέρες του σχολικού έτους».

- Τι επαγγέλλεστε; Γιατί κάποιος ακούγοντας για άθεους μπορεί να έχει στο μυαλό του κάποια υπερφυσικά όντα.
«Εγώ είμαι ένας από τους πολλούς άθεους. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Προσωπικά διατηρώ μία μικρή επιχείρηση. Πολλοί ίσως έχουν στο νου τους την εικόνα του άθεου σαν κάποιου, ο οποίος είναι ανήθικος και κακός. Αυτό δεν είναι όμως παρά μία κατασκευασμένη εικόνα. Το ότι είναι κάποιος άθεος δεν σημαίνει ότι είναι ανήθικος όπως και για κάποιον που είναι θρησκευόμενος δεν σημαίνει ότι είναι καλός άνθρωπος. Καλοί και κακοί υπάρχον παντού. Για να πάρεις όμως έναν καλό άνθρωπο και να τον στρέψεις για να κάνει κακές πράξεις, χρειάζεται η θρησκεία».

- Είστε λοιπόν υπέρ της πατρίδας, της οικογένειας, αλλά κατά της θρησκείας…
«Δεν βλέπω το γιατί γίνεται αυτή η σύνδεση και θεωρούνται αυτόματα οι έλληνες πολίτες ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Δεν θα έπρεπε να συνδέονται αυτά τα τρία πράγματα μεταξύ τους.

Σε ό,τι αφορά τα 'πιστεύω' και τις επιρροές που δέχτηκαν, αρκετοί άθεοι είναι ακόλουθοι του Επίκουρου και του Χόλμπαχ. Του Φώυερμπαχ και του Νίτσε. Άλλοι πάλι δεν προσεγγίζουν φιλοσοφικά την αθεΐα και απλά δεν αποδέχονται την ύπαρξη Θεού. Το "πίστευε και μη ερεύνα" για εκείνους δεν είναι παρά το κίνητρο για να ερευνήσουν και να εκλογικεύσουν το κάθε τι που συμβαίνει στον κόσμο».

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

169
σχόλια
 1. avatar Andreas D

  ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΔΡΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ Υ Π Ε Ρ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΕΟΥ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΕΝΟΣ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ. ΤΟ \"ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ\" ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. ΚΑΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΨΕΥΔΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΧΡΟΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΥΠΗΡΟ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΟΠΩΣ εξαπατημένος, φαντασιόπληκτος, παρανοϊκή. (ΒΛΕΠΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Γ.Π.)

 2. avatar Θωρ Καψοκκλησιάς

  Οι εμπειριστές άθεοι βασίζουν τις ιδέες τους στην βιωματικότητα. Οι λογικιστές, απόλυτοι ή μεταλογικιστές άθεοι θεωρούν ασύνδετη την προσωποσύνη του θεού με την κοσμογονία και τους φυσικούς νόμους. Μελέτησε: personhood. Δεν είναι όλοι οι στοχαστές εμπειριστές. Επίσης οι εμπειριστές θεωρούνται θεμελιωδέστεροι στοχαστές! Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον αθεϊσμό αλλά για κάθε θέση. Υπάρχει για κάθε θέση ο εμπειρισμός και ο λογικισμός. Ο λογικισμός θεωρείται θεμελιωδέστερος διότι δεν βασίζεται σε ότι βίωσες (μπορεί να ήσουν μεθυσμένος ή άτυχος) αλλά στην μελέτη των συστημάτων και των κανονικοτήτων. Μελέτησε: κανονικότητα, σύστημα.

  1. avatar Ανάθεος Unatheist

   Επίσης οι εμπειριστές ΔΕΝ θεωρούνται θεμελιωδέστεροι στοχαστές! Αυτό δείχνεις να εννοείς ειδάλλως δεν βγαίνει νόημα. Και όντως έχεις δίκιο. Και στην θρησκεία αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στον Θεό ΔΕΝ αναζητούν απαραιτήτως την υλική και πειραματική Του απόδειξη. Η απόδειξη θεωρείται ποιοτικότερο να πηγάζει από την ελεύθερη θέληση για τους χριστιανούς ή την αναλυτική λογική για τους αθέους.

 3. avatar Γιώργος Πολίδης

  Φραγκόπουλε είσαι 100% εξαπατημένος και φαντασιόπληκτος αφού χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου συνειδητά άθεο. Η αντίληψη σου αυτή είναι απόλυτα και καθολικά παρανοϊκή.

  Διότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει, κατηγορηματικά αποκλειστικά μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να γίνει κάποιος συνειδητά άθεος, που είναι διττός ο τρόπος αυτός και χωρίζεται σε δύο σκέλη.

  Και ο τρόπος αυτός είναι να γνωρίσεις με την εμπειρία σου τον Θεό με τον τρόπο που οι φυσικοί του εκφραστές από τον χώρο αυτό (Εκκλησία) βιωματικά γνώρισαν και κατόπιν ομίλησαν περί Θεού, λόγου χάριν Ιωάννης Δαμασκηνός, Μάξιμος ο Ομολογητής, Διονύσιος Αρεοπαγίτης, Βασίλειος Καππαδοκίας και άλλοι πολλοί.

  Η άλλη έκφανση του τρόπου που εξασφαλίζει την συνειδητή αθεΐα είναι η εξής. Στην Γένεση της Π. Διαθήκης αναφέρει ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ\' εικόνα και καθ\' ομοίωση δική Του. Αυτό σημαίνει πως έχει κάθε άνθρωπος τα χαρακτηριστικά του Θεού μέσα του.

  Ο συνειδητός άθεος λοιπόν κατακαημένο μου αγόρι Φραγκόπουλε, είναι αυτός που γνώρισε βιωματικά με την εμπειρία του και την συνείδηση του ποιος είναι ο Θεός, ποια είναι η εικόνα του Θεού μέσα του και τι αφορά το καθ\' ομοίωση Θεού από τον άνθρωπο, και στην συνέχεια δεν αποδέχτηκε και απέρριψε ως τέτοια, την Θεού εικόνα, δηλαδή, και ομοίωση μέσα του, αποδίδοντας άλλους οντολογικούς ορισμούς περί αυτών.

  Αυτός μόνο δύναται να είναι συνειδητός άθεος.

  1. avatar επί του συμπαντικού προσωποκράτης

   «είμαστε κάφρεοι, λατρεύουμε μόνο τα τιμολόγια!»

  2. avatar Κυδώνιος Κρητικός

   Σωστά μιλάς. Ο άθεος σύμφωνα με την Εβραϊκή Ορθοδεξιά του Ισραήλ και της Ελλάδας θεωρεί ότι το Σύμπαν το έπλασε μία προσωπικότητα. Οι προσωπικότητες είναι θεμελιωδέστερες του Σύμπαντος διότι κάθε εγωιστής είναι πρόσωπο. Σύμφωνα με τον νεοελληνισμό ο άθεος είναι χριστιανός που απλώς δεν του κάθησε ο θεός. Επίσης ο κάθε γνήσιος χριστιανός είναι αντιμεταφυσικαλιστής και θεωρεί ότι το Σύμπαν γεννήθηκε αυστηρά λόγω της φυσικής κι επίσης δεν υπάρχει θεός. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα ανάποδα και η οικονομία έπιασε αβυσσαλέο πάτο.

 4. avatar Καλλ

  ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ ΗΜΩΝ.
  ΕΥΤΥΧΗΣ,ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ \'\'ΔΕΙ\'\'

 5. avatar Bas Ροδίτης

  Η μητέρα μου είναι Ινδουίστρια και πιστεύει πολύ. Ο πατέρας μου Ορθόδοξος. Ο μέσος Έλληνας θεωρεί βλακώδη τον Ινδουϊσμό λόγω των πολλών δογμάτων. Κάποιοι είναι μονοθεϊστές μα οι περισσότεροι πολυθεϊστές. Ούτε οι Ορθόδοξοι ούτε οι Ινδουιστές όμως αποκαλύπτουν το πώς έγινε το σύμπαν, ή ο θεός, ή το πως έγινε αυτό που δημιούργησε το Σύμπαν. Απλώς μεταθέτουν την Δημιουργία σε κάτι άλλο, που το παρουσιάζουν ως απόκρυφο και μεγαλειώδες, για το οποίο είναι αμαρτία να ρωτάς πολλά! Αυτό ονομάζεται ΜΕΤΑΘΕΣΗ, όχι Απάντηση! Εγώ αγαπώ την επιστήμη και την τοπολογική άλγεβρα. Ο φυσικός Leonard Susskind έχει μιλήσει για τα άπειρα εφικτά και υλοποίησιμα σύμπαντα σύμφωνα με την τοπολογία. Ο κοσμολόγος και μαθηματικός Max Tegmark ήταν κάπως πιο συγκεκριμένος στα βιβλία του, και ο αστροφυσικός Sean M. Carroll πιο πρακτικός. Σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές τοπολογίες. Οποιαδήποτε τοπολογική κανονικότητα είναι υλοποίησιμη υπάρχει αέναα ως Πραγματικότητα (βλ. Πλάτων) . Η θέση σου σε συγκεκριμένο σύμπαν είναι απλά θέμα τύχης· μελέτησε πιθανοτική θεωρία. Τα σύμπαντα διαφορετικών μαθηματικών είναι θεωρητικά για τον παρατηρητή, διότι το σώμα του δεν θα μπορούσε να εκφραστεί ούτε η διαδρομή προς εκεί. Το Σύμπαν δεν έγινε από το τίποτα όπως έλεγε παλιότερα εμμέσως ο Stephen Hawking, διότι το τίποτα είναι πάγιο, αμετάβλητο, μηδενικό σε διαστάσεις και διαρκεί ακριβώς μηδενικό χρόνο, χωρίς φιλολογική χρήση της φράσης: «αέναη ύπαρξη του τίποτα»! Η Μεγάλη Έκρηξη είναι γόνος τοπολογικός.

 6. avatar Κώστας Μητσοτάκης

  Ο θεός είναι το πεδίο των πάντων της φυσικής που γεννά το σύμπαν, το οποίο σε δασκαλεύει από πάνω σαν να ήταν άνθρωπος. Όμως αόρατος. Δηλαδή αν δεν ξέρεις τι παίζει λες θεός και καθάρισες. Η αλήθεια είναι ότι όλα είναι ένας μηχανισμός, μαζί κι εμείς και οι πλανήτες. Σύμπαν το λένε. Υπάρχει στο σύνολό του κι όχι σε στεγανά διαχωρισμένα κομματάκα. Το Μεσανατολικό Παραμύθι το δήθεν ελληνικό το βλέπω πάνω στην Σημαία της Ελλάδας. Η Ινδία έχει άλλο μεταφυσικό σημαιακό σύμβολο.

 7. avatar Αλέξανδρος Wu

  Ο ελληνικός αθεϊσμός είναι μία βλακεία. Πιστεύουν στο τίποτα. Προτιμώ τον Θιβετιανό Αθεϊσμό. Προσοχή! Δεν είπα Θιβετιανό Βουδισμό. Στον Θιβετιανό Αθεϊσμό δεν χρησιμοποιείς το ρήμα πιστεύω αλλά το ρήμα αναλύω. Μελετάς και αναλύεις αξιόπιστα δεδομένα. Χωρίς πίστη ή πάθος. Ο μέσος Έλληνας πάντα χαζούλης είναι, ασχέτως του που κατατάσσεται ιδεολογικά. Είναι ανιαρός. Έπαψα να γελώ κι απλώς πλήττω με τόση βλακεία.

 8. avatar Μαργιορή

  Λέει ο συνεντευξιαζόμενος: \"Έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στη λέξη πίστη. Δεν έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε όλοι σε κάτι.\"
  Διερωτώμαι κι εγώ: \"Μα εσείς δεν λέτε ότι πιστεύετε ότι δεν υπάρχει Θεός; Κι αυτό δεν είναι πίστη; Μπορείτε να μου αποδείξετε την μη ύπαρξη του Θεού;\"
  Μη μου πείτε ότι επειδή δεν τον έχετε δει εσείς προσωπικά ποτέ, είναι μία απόδειξη. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν απλά δει την θεϊκή παρουσία, αλλά την έχουν βιώσει με όλες τους τις αισθήσεις. Οπότε, ποιον να πιστέψει κάποιος, εσάς ή αυτούς; Κανέναν θα απαντήσω. Όποιος αναζητεί με ειλικρινή διάθεση την αλήθεια, αυτή θα του φανερωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αρκεί να μην υπάρχει δόλος, γιατί τότε σίγουρα θα καταλήξει να πει την αλήθεια ψέμα και το ψέμα αλήθεια.

  1. avatar Okay

   Οι περισσότεροι άθεοι δεν \"πιστεύουμε οτι δεν υπάρχει Θεός\", απλα \"δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει Θεος\" (κυριως λογω έλλειψης οποιωνδήποτε αποδείξεων).

   1. avatar χρυσαυγíτης

    «Είμαστε εμπειριστές άθεοι· λατρεύουμε μόνο αποδείξεις και τιμολόγια!»

    «Είμαστε μεταλογικιστές άθεοι· θεωρούμε λογικό ότι δύναται να αναλυθεί σε συστατικά, σχέσεις, κατηγορίες και αλγορίθμους.»

 9. avatar ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

  Δείτε παρακάτω το λινκ και μετά απαντήστε στην ερώτηση... Αν δεν υπήρχαν οι παπάδες, θα υπήρχε Χριστός; Και εγώ απαντώ σε αυτούς που πολεμούν τους παπάδες... φυσικά και θα Τον βλέπανε πολλοί... και θα Τον δούνε!!! Δείτε: http://logia-tou-aera.blogspot.gr/2016/11/blog-post_5.html

 10. avatar ο Άσκοπος

  Μιλάνε ορισμένοι για \'\'θεούς\'\' οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ίδιοι με τον Θεό της Ορθοδοξίας.Αλήθεια αν αναλύσουμε την έννοια του Θεού ποια είναι η απάντηση?

  Η αλήθεια είναι οτι ο Θεός ερμηνεύεται ως άπειρη οντότητα.Μια άπειρη οντότητα πανταχού παρούσα,αθάνατη,χωρίς αρχή και τέλος.Απο την άλλη κάτι που είναι κτιστό δεν είναι παντουχού παρόν,αλλά πεπερασμένο και έχει αρχή και τέλος.Επομένως η κτιστή φύση δεν είναι Θεός.

  Οπότε παρατηρούμε πως οι θεοί των μυθολογιών δεν είναι τίποτα άλλο παρά κτίσματα.Άπειρες οντότητες και πανταχού παρούσες δεν είναι.

  Οπότε στις μυθολογίες τι βλέπουμε? Αθεϊα.Στις μυθολογίες βλέπουμε να αποδίδεται η έννοια του Θεού σε πεπερασμένα όντα.

  Επομένως θρησκείες ποτέ δεν υπήρχαν .Όλα είναι αθεϊσμός.Τις \'\'θρησκείες\'\' αυτές πιο πολυ θα τις χαρακτήριζα ως φιλοσοφικά σύστηματα ή πτωτικές λογικεύσεις που θέτουν ως κέντρο την πεπεράσμενη φύση μακριά απο τον Άπειρο Θεό.

 11. avatar νικητας46

  ορθοδοξια η θανατος

 12. avatar giannis

  Από ποιά ΜΚΟ πληρώνονται? αμα θέλετε αποδείξεις ψάξτε και βρείτε γιατί τις περιμένετε από τους άλλους?

 13. avatar Voidi

  Ο Θεός δεν ανακαλύπτεται. Αποκαλύπτεται.

 14. avatar andrew

  Αυτά τους βολεύει να πιστεύουν, αυτά λένε.

 15. avatar Stefanos

  \"- Ε, κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα \'ναι πολύ αργά\" Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

 16. avatar robin

  Ο όρος \"άθεος\" είναι εσφαλμένος... είναι σχήμα οξύμωρο και αντιφατικό, γιατί δεν γίνεται να βάλεις στερητικό \"α\" σε κάτι που δεν υφίσταται...Οπότε είσαι θρήσκος ή άθρησκος.

  1. avatar Γιώργος Πολίδης

   Αν και είναι μικρή η κ@@@α που αφόδευσες εν τούτοις τράβα το καζανάκι γιατί μυρίζει ως εδώ...

  2. avatar George1005234

   Πες τα robin!!!

  3. avatar ΡίζαςΙδιοκαλλιεργητής

   ήδη στο Cern, βρέθηκαν σωματίδια, κινούμενα ταχύτερα του φωτός, οπότε ανατρέπεται σε απολυτότητα η σχετικιστική θεωρία, αλλά το θέμα, το θάβουν οι σκοτεινοί, κύκλοι ..αυτά τα περί επιστήμης, είναι για αδαής....

 17. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

  Ιδιοκαλλιεργητή, ξέρεις γιατί είσαι χριστιανός ορθόδοξος;
  Όχι για το \"αληθινό μήνυμ\"α της θρησκείας σου, ούτε επειδή έχει τα καλύτερα κρασάκια στη μεταλαβιά, αλλά επειδή έτυχε να γεννηθείς εδώ. Αν είχες γεννηθεί 1.000 χλμ ανατολικότερα θα ήσουν μουσουλμάνος, αν είχες γεννηθεί 1.000 χλοχλμ δυτικότερα θα ήσουν καθολικός. Γεννήθηκες ανάμεσα σε Χ.Ο., οπότε η μοναδική \"επιλογή\" που σου έδωσαν ήταν να γίνεις Χ.Ο.
  Πες μου τώρα για αληθινά μηνύματα, για ελευθερία επιλογής, για τέρατα με δυο κεφάλια και δυο κεραμίδια στα δυο τους τα φρύδια. Πες ό,τι θέλεις.

  1. avatar andrew

   Υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν σε άλλες θρησκείες, παρόλο που γεννηθηκαν εδώ και Χριστιανοί Ορθόδοξοι 1.000 χλμ δυτικότερα, ανατολικότερα, βορειότερα και νοτιότερα από εδώ, παρόλο που δε γεννήθηκαν εδώ.

  2. avatar George1005234

   Φίλε μου αν μπορούσα να κάνω πάνω από μια φορά like στα σχόλια σου, θα το είχα κάνει, πίστεψε με. Είναι σαν να διαβάζεις την σκέψη μου..

 18. avatar ΡίζαςΙδιοκαλλιεργητής

  \'Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα.\' Αλλά οι παντογνώστες, υπερεπιστήμονες, φωστήρες άνωθεν και κάτωθεν, που τα ξέρουν όλα, και θα τα ανακαλύψουν όλα, όταν τους δίνω την ακράδαντη αλήθεια, με στοιχεία, πάλι δεν μπορούν να δουν, κάνουν και πάλι πως δεν βλέπουν.

  1. avatar Forscience

   Εντάξει Ιδιοκαλλιεργητή ελπίζω να είσαι τρολ, βασικά πρέπει να είσαι τρολ γιατί ποτέ μου δεν εχω ξαναδεί Χριστιανό να πετάει τόσες μπούρδες στην ζωή μου (εντάξει με εξαίρεση τον Βασίλειο) και έχω συνομιλήσει με αρκετούς.Βλέποντας και τις προηγούμενες αναρτήσεις σου σε ρωτάω πραγματικά χωρίς καμία απολύτως πρόθεση για αστεία το Δημοτικό το τελείωσες;

   1. avatar ΡίζαςΙδιοκαλλιεργητής

    Foratheism μάλιστα μάλιστα, χρησιμοποιούμε και \'\'επιστημονική ορολογία\'\' βλέπω, όπως λ.χ troll , ξωτικά, καλικάντζαροι και τα συναφή ...Ααααα επιστημονικά πράγματα βλέπω, επιστημονικά, επιστημονικά!!!!!!

    1. avatar Forscience

     Και να χρησιμοποιούσα \'\'επιστημονική ορολογία\'\' πιο εύκολα θα την καταλάβαινε ένας βράχος παρά εσύ.

  2. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

   Ναρκωτικά παίρνεις;
   Αυτό ακριβώς λέει η αθεϊστική προσέγγιση: Δε γνωρίζω, αλλά μαθαίνω, απορρίπτω ό,τι αποδεικνύεται λάθος και συνεχίζω.
   Η θρησκείες σας είναι που έχουν \"εξ αποκαλύψεως αλήθειες\" και τα ξέρουν όλα (όπως ότι η γη είναι επίπεδη, ότι ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη, όπως ότι ο κόσμος έχει ηλικία 6.000 χρόνια, όπως ότι η γυναίκα φτιάχτηκε από το πλευρό του άντρα και άντε να εξηγήσεις το Χ χρωμόσωμα...)

   1. avatar Θεόπνευστον Deoxyribonucleic acid

    Ενίοτε οι ναρκωτικές ουσίες βοηθούν να έρθεις σε εκστατική επικοινωνία με το θείο, αξιότιμε Ιβάν Ντενίσοβιτς. Μεγάλοι μύστες όπως ο δον Χουάν χρησιμοποιούσαν Τετραϋδροκανναβινόλη ή μεσκαλίνη για το άνοιγμα των θυρών της αντίληψης. Αλλά υποθέτω, πως εκεί στα παγωμένα γκούλαγκ που περνάγατε τις μέρες σας, η δική σας αντίληψη έπεσε σε χειμέρια νάρκη. Δοκιμάστε να επιχειρηματολογήσετε ξανά μετά την εαρινή ισημερία....ίσως η άνοδος της θερμοκρασίας σας μετακινήσει απ τους -273,15 βαθμούς στους οποίους αναπαύεται η σκέψη όλων των αρνητών του θείου.

    1. avatar katerina

     θεοπνευστε...αυτος ο λόγος σου με \"επιχειρηματα\" κ πολυ κυνισμο,ειναι εμπνευσμενος απο το θειο,που ερχεσαι σ επαφη οντας σε κατασταση νιρβανα????

     1. avatar Θεόπνευστον Deoxyribonucleic acid

      Αξιότιμη katerina, προσπερνώ τα, με σαφώς ειρωνική διάθεση, εισαγωγικά στη λέξη επιχειρήματα. Μας χωρίζουν έτη φωτός (ή μήπως ερέβους) στη θέαση και κατανόηση του κόσμου οπότε η οποιαδήποτε συνεννόηση γίνεται δύσκολη έως μάταιη. Οι λέξεις δηλώνουν έννοιες που αντιλαμβανόμαστε με τελείως διαφορετικό τρόπο....ίσως στο πεδίο των αισθήσεων θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε καλύτερα, αν, βεβαίως, ο ρασιοναλιστικός αποστειρωτής σας, δεν τις έχει (απο)στειρώσει και αυτές. Την κατάσταση \"νιρβάνα\" δεν την γνωρίζω....μάλλον με συγχέετε με κανένα γραφικό, μαυριδερό σαρικοφόρο γιόγκι. Το σύμπαν δεν γνωρίζει από νιρβάνες....τα κύτταρά μας ως μέρος του, επίσης. Φλέγονται όλα στον οργασμικό χορό του θείου. Όλα τα παραπάνω, μπορείτε να τα εκλάβετε, είτε ως το παραλήρημα ενός (ημί)τρελου junkie είτε σαν ένα ανεπαίσθητο σκούντημα στον ώμο , που δεν θα επιφέρει, φυσικά, μετακίνηση στο σημείο συναρμογής σας και μετατόπιση της συνείδησής σας, δεν είμαι δα και ο δον Χουάν, αλλά μπορεί να σας κάνει να στρέψετε το βλέμμα για λίγο πέρα απ την πλάτη σας σε όλα όσα έχετε απορρίψει και προσπεράσει μεθυσμένη απ τον τεράστιο εγωισμό που γεννά ο ορθολογισμός που -πιθανότατα- ασπάζεστε. Υ.Γ.1. Ναι, είμαι αρκετά κυνικός, το αναγνωρίζω, αλλά δεν βλέπω το κακό σ αυτό. Υ.Γ. 2. Σε περίπτωση που αναρωτηθείτε τι είχα \"πάρει\" καθώς έγραφα....σας ενημερώνω πως βρίσκομαι μόνο υπό την ήπια επίδραση της μουσικής των νερών του Händel.

     2. avatar katerina

      η ευτυχια θεοπνευστε, το θειο για σενα, περναει μεσα απ τη λογικη,κ δε χρειαζομαι κανενα δον χουαν κανενα μυστη για ν ασπαστω την άποψή του,εχω τη δικη μου,αποτελεσμα λογικης κ εμπειριας.
      θα χαιρομουν ν αναλυαμε τις αποψεις μας απο κοντα,αλλά αυτο ειναι αδυνατο διοτι ειμαστε μόνο στο ΝΒ κ νομιζω οτι ξεφυγαμε απ το θεμα.
      φιλικα.....

     3. avatar Θεόπνευστον Deoxyribonucleic acid

      Εμπειρίας; Αρχίζετε να δείχνετε εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σας, λοιπόν, αξιότιμη katerina; Αυτό είναι, οπωσδήποτε, ένα θετικό βήμα, και αν η \"λογική\" σταματήσει να βάζει οδοφράγματα, ενδεχομένως να βαδίσετε κάποτε στο δρόμο του αετού.
      Το κοντά και το μακριά τώρα, είναι ούτως ή άλλως συγκεχυμένες και σχετικές έννοιες, και δεν ορίζονται μόνο απ τις δεδομένες διαστάσεις του χώρου όπως τον αντιλαμβάνεται η λογική σας. Ίσως βρισκόμαστε ήδη κοντά, πιο κοντά από όσο θα βόλευε την βάρβαρη λογοκρισία της λογικής σας, σε ένα \"χώρο\" που θα μπορούσατε να με αγγίζετε κιόλας, εάν βεβαίως ο λογοκριτής της αντίληψής σας πήγαινε για ύπνο. Η διαίσθησή μου είναι αρκετά οξυμένη, αν και ανεπαρκής ακόμη για μεγάλα άλματα, ώστε να αντιλαμβάνεται μία μικρή, ανεπαίσθητη ρωγμή στο στεγανό φράγμα της λογικής σας. Αφήστε το να διευρυνθεί, δεν κινδυνεύετε....μόνο τα στερεότυπά σας κινδυνεύουν. Καλή σας ημέρα.

     4. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

      Θεόπνευστρολ!

     5. avatar Θεόπνευστον Deoxyribonucleic acid

      Ιβάν Ντενίσοβιτς, όπως προανέφερα, η Σιβηρία και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, δεν ευνοούν την παραγωγή σκέψης. Οπότε, συγκρατήσου μέχρι την άνοιξη...Εγώ μπορώ να κάνω υπομονή, διότι στη ρευστή κοσμική διάσταση πέρα απ τα τεχνητά σύνορα της πραγματιστικής απάτης, ο χρόνος δεν έχει την ίδια σημασία.

 19. avatar grekb

  Ασχετα αν υπαρχει Θεος ή οχι, προτιμω τα παιδια μου να μεγαλωσουν σε ενα κοσμο που εφαρμοζονται οι δεκα εντολες παρα ενα κοσμο που κανεις δεν πιστευει σε τιποτα παρα μονο στον εαυτο του

  1. avatar ΡίζαςΙδιοκαλλιεργητής

   Grrekb αλήθεια σου λέγω, για αυτή σου την κουβέντα έχεις τον μισθό σου στους Ουρανούς, , γιατί αγαπάς την Θεία Δικαιοσύνη και τάχτηκες υπέρ αυτής. Να ξέρεις δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Τους λείπει το 80% της μάζας ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ, μιλάμε για υπερμεγέθη αστρονομικά ποσά. Για να το καλύψουν έκαναν μια ακαδημαϊκή υπόθεση περί \'\'σκοτεινής ύλης\'\', μέχρι να βρουν τη συνέβη. Έχε πίστη, και έχε θάρρος υπέρ του Ιησού. Είναι εκεί στην Βασιλεία Των Ουρανών ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΈΧΑΣΕ, ΠΟΤΈ. Το σύμπαν είναι ένα υπερπολύπλοκο εργαλείο σε έκταση,(το παραδέχτηκε και ο πυρηνικός φυσικός Νανόπουλος, πριν τον διώξει η Διαμαντοπούλου από την χώρα ) πάντα υπό την εποπτεία του, του Ουράνιου Πατέρα μας. Δεν θα γίνει κ από ένα θαύμα στον κάθε έναν από εμάς, έτσι ώστε να μην καταληθεί η ελευθερία, και να υπάρξει κρίση και κόλασις, στον Μέλλοντα Αιώνα. (Όπως βλέπεις το στόμα μου πάει ροδάνι, στα Θεολογικά.) Ο Θεός δεν είναι ανάγκη να δείξει σε όλους. Σε δυο τρεις αρκεί, έτσι ώστε να κριθούν οι υπόλοιποι. Δες στο γιουτούμπ το \'Theory of Everything \'. Είναι θεομάχοι. Το εν λόγω καθολικά αποδεικτικό περί Κυρίου βίντεο μαζεύει, μόλις καμιά 30αριά χιλιάδες views , μην πέσει η μούρη τους χαμηλά και παραδεχτούν το λάθος τους. Ένας χορευτής με υμίγυμνες δίπλα του θα μαζέψει εκατομύρια views , διότι υποτίθεται τους απέδειξε μεγάλους και τρανούς, και \'εξυπνότερους από τον πλησίον τους\'. Θέλουν τον εγωσμό τους και τον εθισμό του πορνό με την βιομηχανία βιασμών και εκτρώσεων. Grekb μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι, και οι ελεήμωνες. Άσε τους \'εξυπνότερους από τον πλησίον τους, και αδερφόν τους\' τους υπερήφανους ως τον Εωσφόρο να βράσουν κάποτε στην κόλαση!

   1. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

    Αγαπητέ ιδιοκαλλιεργητή, δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω με αυτά που γράφεις.
    Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω, αλλά φοβάμαι ότι θα πάει στο βρόντο η όποια προσπάθειά μου:
    Η επιστήμη, σε ό,τι δεν γνωρίζει, προτείνει θεωρίες, όχι αυθαίρετα. Οι θεωρίες αυτές είτε επαληθεύονται (μερικώς ή πλήρως) είτε καταρρίπτονται. Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δε θεωρείται αλάθητο. Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος ανάγνωσης του κόσμου. Όταν δε γνωρίζω κάτι, το προσεγγίζω μέχρι να το γνωρίσω.
    Η θεϊστική αντίληψη του κόσμου, δεν έχει τέτοιες προσεγγίσεις. Σε ό,τι δε γνωρίζεις την απάντηση, κολλάς την ετικές \"θεός\". Το έκανε ο θεός. Είναι ο θεός. Θέλημα θεού.
    Οι πρόγονοί μας, θεωρούσαν ότι τους κεραυνούς τους ρίχνει ο Δίας. Πόσο διαφέρει η δική σου άποψη ότι υπάρχει ένας πατερούλης στον ουρανό που δε σε ξέχασε ποτέ, από τους κεραυνούς του Δία;

    1. avatar ΡίζαςΙδιοκαλλιεργητής

     Ντενίς αυτά που γράφω, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, με καμία Παναγία, αλλά απλά εγωϊστικά, δεν θες να αποδεχτείς το λογικό σφάλμα, και να έρθεις σε εμάς και να γίνεις ένας από εμάς τους Χριστιανούς που όχι απλά πιστεύουμε επειδή μας άρεσε η τελειότητα του Ευαγγελικού μηνύματος, αλλά γνωρίζουμε ότι ο Θεός υπάρχει πραγματικά και δεν θα αφήσουμε την διδαχή του, να καταντήσει ωραίος μύθος. Πρόσεξε ότι έδωσα το Theory of Everything , που είναι μια λιγοστή από τις πολύ περισσότερες που έχω και έκαναν, πως δήθεν δεν κατάλαβαν, & υποκρίθηκαν ότι δεν μπορούν να το δουν. Μην περιμένεις σαν άλλους να δεις, οράματα και Αγγέλους. Επέστρεψε στην εκλησσία, και μην αποποιήσαι την βάφτισή σου. Όταν ο Χριστός ήρθε στην Γη μίλησε ανοιχτά και είπε όλα όσα θα συμβούν, συμπεριλαμβανομένητς της καταστροφής της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους, και κατόπιν της εγκαθύδρισης της Βασιλείας του στην γη, μέσω Πέτρου και Παύλου με 2 Χριστιανικές υπερδυνάμεις Ρωσία κ ΗΠΑ σήμερα. Όλα βγαίνουν καρφί. Επέστρεψε σε εμάς. (Δεν θα καταργήσει ο Θεός την ελευθερία σου με θαύματα.) Υποκρίνονται, απο εγωϊσμό. Εγκατέλειψέ τους, και επέστρεψε εκεί που ανοίκεις. Στον Πατέρα σου και Πατέρα του Μέλλοντος Αιώνος.

     1. avatar dolphin

      Έλα, εντάξει δεν μπορεί, πλάκα κάνει...εγώ επιλέγω να γελάσω....

     2. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

      ΟΚ. Θα κλάψω.

     3. avatar Douskas John

      Και όλοι μαζι ας κλάψουμε . Ο ναι είναι πραγματικότητα . Ζουν ανάμεσα μας

   2. avatar Douskas John

    Αν έλεγες πριν απο μερικά χρόνια οτι όσα φωτεινά αστέρια βλέπεις στον ουρανό είναι οπως ένας κόκκος άμμου σε μια παραλία θα σε θεωρούσαν ονειροπόλο. Αν έλεγες πριν απο μερικούς αιώνες οτι η γη γυρίζει και οτι εχει ηλικία 4.5 δισεκατομμύρια έτη θα σε έριχναν στην πυρά . Αν έλεγες πριν απο μερικές δεκαετίες οτι με ενα τηλεσκόπιο θα μπορούσες να ταξιδέψεις στον χρόνο και δεις πως ήταν το σύμπαν πριν απο 13,7 δις έτη θα σε έλεγαν παράφρονα . Ευτυχως που τωρα κάποιος που πιστεύει σε μια παρθένα που την γονιμοποιήσε ένας κρινος και γέννησε μια θρησκεία που έφτιαξε τον κόσμο σε 7 ημέρες συμβαίνει το αντίθετο . Οι. Θεοί πέθαναν μαζι με αυτούς που υπόσχονται την ευτυχία στην μετά θάνατον ζωή . Ο άνθρωπος θέλει την ευτυχία σε αυτήν ζωή . Αυτοί που υπόσχονται στην μετά θάνατον απλά δεν θέλουν την ευτυχία του ανθρώπου σαν ύπαρξη σε αυτή την ζωή . Απλά λειτουργούν ατομικά και με προσωπικό συμφέρον . Τωρα το να προσπαθήσω σε εξηγήσω σε κάτι σαν τον παραίσθηση ρίζα καλλιεργητή για τον φανταστικό του φίλο ειναι χμ... Τον αφήνω απλά να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη με τα δώρα που θα του φέρει στην μετά θάνατον ζωή .

    1. avatar Stefanos

     Όπως επίσης Douskas , αν πριν απο 1983 χρόνια έλεγες \"Αγάπα τον πλησίον ως εαυτόν\" θα σε Σταύρωναν στον Σταυρό του Μαρτυρίου .

     1. avatar Θεόπνευστον Deoxyribonucleic acid

      Φίλτατε Στέφανε, ορισμένες φορές είναι μάταιη σπατάλη δυνάμεων να προσπαθήσεις να μετακινήσεις ένα -ας μου επιτραπεί η έκφραση- \"τσιμεντωμένο\" μυαλό. Έχοντας αρκετά κανάλια αισθήσεων ανοιχτά, και δεν μιλώ για τις γνωστές αισθήσεις των ρασιοναλιστών, μπορώ να διαισθάνομαι τις ρωγμές στην κρούστα της λογικής που εμποδίζει κάποιον να ΔΕΙ. Και ο Douskas John δεν διαθέτει, ακόμη, ρωγμές στο φράγμα του, οπότε του είναι απλώς αδύνατο να αντιληφθεί ή έστω να διαισθανθεί έννοιες πέρα απ αυτά που μετρούν τα σύνεργα της μπακαλικής. Αυτά είχα να πω, με αρκετό σεβασμό στα γραφόμενά σου και στο φωτεινό σήμα που λαμβάνω απ την αφυπνισμένη συνείδησή σου.

    2. avatar Θεόπνευστον Deoxyribonucleic acid

     Κι εσύ αξιότιμε Douskas John... πως είσαι σίγουρος πως μετά από κάποια χρόνια δεν θα έχουμε στα χέρια μας την περιβόητη απόδειξη της ύπαρξης του θείου που τόσο απεγνωσμένα διαλαλείτε εσείς οι άθεοι....άθρησκοι....αφώτιστοι ....ή τι άλλο; Και μιλώ φυσικά για την επιστημονική απόδειξη την οποία εσείς προσκυνάτε, διότι η αποκάλυψη του θείου σε μας τους υπόλοιπους είναι δεδομένη και αρκετή. Όμως φαντάσου, αλήθεια, με πόση ιλαρότητα θα διαβάζουν οι μελλοντικές γενεές τα γραφόμενά σου, όταν οι μαθηματικοί σας θα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο γνώσης ώστε να ψηλαφίσουν απειροελάχιστα, ικανά όμως για να αποδείξουν την ύπαρξή του, στοιχεία του θείου (διότι την ολότητά του δεν θα μπορέσουν την να συλλάβουν ποτέ, ίσως). Όπως σήμερα γελάτε με τις δοξασίες των αρχαίων κομπάζοντας για τα μικρο- και τηλε- σκόπιά σας, έτσι ακριβώς θα γελούν με κατανόηση οι μελλοντικές φωτισμένες γενιές και οι αθεϊστικοί σας κομπασμοί θα ακούγονται σαν γραφικά αλαλάζοντα ξεκουρδισμένα κύμβαλα.

     1. avatar Κερασιά

      Η φιλοσοφία βάσει απόδειξης ονομάζεται εμπειρισμός.
      Η φιλοσοφία βάσει λογικής ονομάζεται λογικισμός και θεωρείται ανώτερη διότι οι εμπειρίες ενός μεθυσμένου είναι φανταστικές, κι ενός άτυχου ανύπαρκτες.
      Η θεώρηση ότι ένα πρόσωπο είναι εδραιότερο του Σύμπαντος δεν βασίζεται σε καμία λογική διότι όλες οι προσωπικότητες έχουν συστατικά και δη νοητικά· ακόμα κι αν ήταν άυλα
      (βλ. θεωρία πληροφορίας / information theory).

     2. avatar Douskas John

      Άρα θεόπνευστον σύμφωνα με τα λεγόμενα σου επιστημονική απόδειξη του θεού . Μάλλον ο θεός θα είναι υπάλληλος στο cern και θα φωνάζει περήφανα Νίτσε σε νίκησα με την επιστήμη και με την ευφυία που απλόχερα μονο σε εσενα χάρισα για σε αφήσω να μου αποδείξεις αυτο που σου αποδεικνύω κάθε μέρα με το σύμπαν που έφτιαξα . Χμ.....

     3. avatar Θεόπνευστον Deoxyribonucleic acid

      Η ζυγαριά του μπακάλη είναι ανεπαρκής για να μετρήσει το άπειρο,. Όσο και αν αναβαθμιστεί στο cern η \"ζυγαριά\", ο δρόμος του αετού θα μένει αδιάβατος όσο δεν διαρρηγνύεις τα πέπλα της \"λογικής\" που σου κρύβουν τον ορίζοντα, αξιότιμε Douska John. Θλίβομαι, μόνο για τον απροσμέτρητο πόνο και την απελπισία που θα δοκιμάσεις την ώρα του \"θανάτου\" σου, όταν θα συνθλίβεται η συνείδησή σου και θα σε καταπίνει ο \"αετός\".

  2. avatar KITRINOS

   Μια ειναι η \"εντολη\". Αγαπα τον πλησιον σου. Σε ολες τις γλωσσες και σε ολες τις θρησκειες, αυτη η \"αρχη\" καλυπτει ολες τις αλλες αυτονοητες \"εντολες\".
   Αν σεβεσαι (δεν ειναι αναγκη να τον αγαπας) τον πλησιον σου, ουτε θα κλεψεις, ουτε θα σκοτωσεις, ουτε θα μοιχευσεις κ.λ.π

   1. avatar ΡίζαςΙδιοκαλλιεργητής

    Κυρ KINTRINE Ναι, η Αγάπη είναι η ρίζα του δέντρου των αρετών. Αγάπη Αγάπη Αγάπη, αυτό χρειάζεται. Πτώχεια πνεύματος, και γεναιοδωρία, στον άλλον. Όταν οι άλλοι θα κάνουν \'\'τους έξυπνους\'\', για να δικαιολογήσουν κάθε απανθρωπιά και κακία, εσύ βάλε κερί στα αυτιά σου. Κάνε πους δεν καταλαβαίνεις. Πες τους εγώ κουφό δεν ακούει, και εγκώ λωλό και αγράμματο δεν καταλαβαίνει τι μου λες εσύ το διαβασμένο με το κασκόλ, και κάνε το καλό και το ηθικό.

  3. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

   Σου είπε κανείς ότι οι άθεοι \"πιστεύουν\" μόνο στον εαυτό τους;
   Χωρίς θρησκεία, νομίζεις ότι δεν υπάρχει ηθική;
   Δεν είναι τραγικό να θεωρείς κακό το φόνο επειδή τον τιμωρεί ένα φανταστικό ον, και όχι επειδή είναι η αφαίρεση της μιας και πολύτιμης ζωής που έχει ο καθένας μας;

 20. avatar ppbill

  Θεος υπαρχει. Ολοι το ξερουν, ακομα κι αυτοι που τον πολεμανε. Στην ουσια μαλιστα γι\' αυτό τον πολεμανε, για να αποκτησουν τη λυτρωση της ψευτο-ανεξαρτησιας-ελευθεριας από αυτόν.
  Εγωισμος δεν είναι η πιστη στο Θεο, αλλα η ματαιη προσπαθεια να τον πολεμήσεις.
  Ο Θεος είναι η Αρχη των παντων, είναι η Αυτοζωη και η πηγη κάθε ζωης. Το να προσπαθεις να εξαφανίσεις το Θεο από τη ζωη σου, είναι σα να εισαι τηλεοραση και προσπαθεις να κοψεις το καλωδιο που σε συνδεει με το ηλεκτρικο ρευμα...

  1. avatar Forscience

   Ποιος από όλους τους Θεούς υπάρχει;Ο άνθρωπος επινόησε πολλούς μαζί με τον δικό σου όπως τον Δία,τον Αλλάχ,τον Όντιν,και τον Σίβα.Γιατί είσαι λοιπόν τόσο σίγουρος ότι ο δικός σου φανταστικός φίλος είναι αληθινός και όλοι οι άλλοι ψεύτικοι;

   1. avatar μπαρμπα γιωργος

    Να σε ενημερωσω ότι ο Θεός των Χριστιανών, των εβραίων και των μουσουλμάνων είναι ο ίσιοςΘεός με την διαφορά ότι οι Χριστιανοί πιστεύουνε στον Τριαδικό Θεό ( Πατήρ, Υιός, Άγιο Πνεύμα) ενώοι υπόλοιποι πιστεύουν ότι ο Θεός δεν είναι Τριαδικός αλλά έχει μόνο ένα πρόσωπο. Γι\' αυτό οι Τουρκόφωνοι και Αραβόφωνοι χριστιανοί χρησιμοποιούν τον όρο Αλλάχ για να περιγράψουν τον Θεό

  2. avatar KITRINOS

   Αγαπητε ο \"Θεος\" ειναι το αγνωστο. Οτι δεν ξερεις το Θεοποιεις. Οταν το γνωριζεις αποθεοποιειται

  3. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

   Έμεινες από μπαταρία μάλλον.
   Θεός δεν υπάρχει. Ο Μαρξ πέθανε. Κι εγώ δεν αισθάνομαι πολύ καλά εσχάτως.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει