18
loading

Μόλις παρήγγειλες καφέ στο γραφείο ή πίτσα στο σπίτι και ψάχνεις για έξτρα κέρματα να… δώσεις στον άνθρωπο λίγο πριν φύγει φουριόζος για την επόμενη παραγγελία.

Αν έχεις… θητέψει και σερβιτόρος στα νεανικά σου χρόνια, ξέρεις ότι και το πιο ταπεινό φιλοδώρημα είναι ευπρόσδεκτο καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος του μισθού σου.

Το πουρμπουάρ αποτελεί συνήθη τακτική στη χώρα μας και φεύγοντας από το εστιατόριο, το κομμωτήριο ή το ξενοδοχείο, το χέρι μπαίνει αυτόματα στην τσέπη για το ευγενικό παιδί που μας βοήθησε με τις βαλίτσες ή τη γλυκιά σερβιτόρα που περίμενε στωικά μέχρι να παραγγείλουμε.

Και μπορεί η κίνησή μας να προέρχεται από την εκτίμηση και την κατανόηση απέναντι στον εργαζόμενο που μας εξυπηρετεί, ωστόσο το φιλοδώρημα κρύβει μια πιο σκοτεινή ιστορία. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη χειρονομία συνδέεται με ένα μελανό σημείο της αμερικανικής ιστορίας, τη δουλεία.

Όπως και να το πεις, πουρμπουάρ, tip ή φιλοδώρημα σήμερα έχει επικρατήσει ως η άτυπη ανταμοιβή για μια υπηρεσία από την οποία έχουμε μείνει ευχαριστημένοι.

Η λέξη πουρμπουάρ προέρχεται από την γαλλική έκφραση «pour boire» και σημαίνει «κάτι για να πιείς». Ως κίνηση καθιερώθηκε αρχικά τον 17ο αιώνα από τους πελάτες των πανδοχείων της Αγγλίας, κατά την είσοδό τους στα πανδοχεία, σε μια προσπάθεια να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης και σίγουρα όχι λόγω ευγνωμοσύνης.

Ως δωροδοκία θεωρούνταν το αγγλικό tip, από το ακρωνύμιο της φράσης to insure promptness, που προήλθε από τους θαμώνες των παμπ τον 18ο αιώνα και εξασφάλιζε την προθυμία του σερβιτόρου να τους εξυπηρετήσει.

Βασιλιάδες και αριστοκράτες της γηραιάς ηπείρου συνήθιζαν να προσφέρουν ένα χρηματικό ποσό στους ιπποκόμους και τους υπηρέτες τους σαν ένα είδος δώρου για την αφοσίωσή τους.

AP_942144285369

Στην Αμερική οι πρόσφατα απελευθερωμένοι σκλάβοι δεν πληρώνονταν καθόλου από τα αφεντικά τους και ζούσαν μόνο από τα φιλοδωρήματα. Ωστόσο το κοινό αίσθημα απέρριψε αρχικά αυτήν την τακτική καθώς θεωρήθηκε αντιδημοκρατική και αντιαμερικανική.

Μάλιστα σύμφωνα με ένα άρθρο που εμφανίστηκε στους New York Times το 1897, υπήρξε ακόμη και κίνημα κατά του φιλοδωρήματος στην Αμερική.

Με τη λήξη ωστόσο του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και την ανάδυση μιας νέας τάξης, της αστικής, το φιλοδώρημα γρήγορα άρχισε να εξαπλώνεται και στην αμερικανική κοινωνία. Οι προσφάτως πλούσιοι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου με έπαθλο το πιο παχυλό φιλοδώρημα, σε μια προσπάθεια επίδειξης του πλούτου τους και υποβιβασμού των σερβιτόρων.

Το 1915, έξι νομοθέτες από το Ουισκόνσιν, το Ιλινόις, την Αϊόβα, τη Νεμπράσκα, το Τενεσί και τη Νότια Καρολίνα επιχείρησαν αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν ένα νομοσχέδιο εναντίον των παράνομων αμοιβών, που περιελάμβαναν τα φιλοδωρήματα.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα επικρατούσε η ρατσιστική ιδέα ότι όποιος αποδεχόταν το φιλοδώρημα βρισκόταν σε κατώτερη θέση. Σιγά-σιγά ωστόσο καθιερώθηκε στον κλάδο της φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις σιδηροδρομικές εταιρίες.

Το φιλοδώρημα έχει καθιερωθεί πλέον στην καθημερινότητα αρκετών λαών ως μια χειρονομία που επιδεικνύει ευγνωμοσύνη και επιβράβευση.

Η οικονομική κρίση ωστόσο, συγκεκριμένα στην Ελλάδα ανάγκασε στη ραγδαία περικοπή και του γενναιόδωρου πουρμπουάρ που αφήναμε κάποτε και πλέον έχει λάβει μια πιο ρεαλιστική υπόσταση.

AP_120209120118

Πού, πότε και πόσα;

Το φιλοδώρημα απαιτεί γενικά προσοχή και διακριτικότητα ενώ τα πράγματα περιπλέκονται όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό λόγω διαφορετικών εθίμων.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα εστιατόρια, το 13% επί του συνόλου του λογαριασμού θα έπρεπε να αποδίδεται ως αμοιβή στους σερβιτόρους ενώ φτάνει στο 16% στα μπαρ και τις καφετέριες σύμφωνα με τον νόμο.

Αν ταξιδέψετε την Ταϊλάνδη θυμηθείτε ότι κανείς δεν περιμένει φιλοδώρημα, ωστόσο στη Γαλλία, την Τουρκία και την Ισπανία μπορείτε να δώσετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση.

Στην Ιαπωνία θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μια τέτοια κίνηση θεωρείται αδιανόητη και προσβλητική ενώ αν αφήσετε φιλοδώρημα, το πιθανότερο είναι ο σερβιτόρος να σας επιστρέψει τα χρήματα νομίζοντας ότι τα έχετε ξεχάσει πάνω στο τραπέζι.

Οι Αυστραλοί επίσης θα σας κοιτάξουν στραβά καθώς αν τυχόν τους αφήσετε πουρμπουάρ είναι σαν να υπονοείτε ότι δεν αμείβονται αρκετά.

Το φιλοδώρημα απαγορεύεται στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη αλλά και στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου συγκεκριμένα απαγορεύεται να δώσετε κάτι... παραπάνω στις γυναίκες.

shutterstock450466837

Απίστευτες ιστορίες φιλοδωρήματος

Σίγουρα έχετε ακούσει για γενναία φιλοδωρήματα ωστόσο κάποιες ιστορίες σίγουρα εντυπωσιάζουν. Η ιστορία που ακολουθεί αποτελεί σίγουρα ένα παροιμιώδες περιστατικό αβρότητας και ενέπνευσε την ταινία «το φιλοδώρημα των 2.000.000 δολαρίων» με τον Νίκολας Κέιτζ.

Το 1984, ο αστυνομικός Robert Cunningham ήταν τακτικός πελάτης στην Pizzeria της Sal για οκτώ χρόνια και γνώριζε αρκετά καλά το προσωπικό του καταστήματος. Μια ημέρα ρώτησε μια από τις σερβιτόρες αν θα προτιμούσε αντί για πουρμπουάρ να μοιραστεί μαζί του ένα λαχείο. Λίγες μέρες αργότερα ένα τηλεφώνημα άλλαξε για πάντα τη ζωή της νεαρής σερβιτόρας, όταν ο Robert την ενημέρωσε ότι είχε κερδίσει 6 εκατομμύρια δολάρια και τα μισά ήταν δικά της.

Και αν το παραπάνω περιστατικό σας φαίνεται λίγο υπερβολικό, σίγουρα δεν είστε υποχρεωμένος να προβείτε σε μια τέτοια γενναιόδωρη κίνηση. Έχετε ωστόσο στο νου σας ότι ο πενιχρός μισθός των περισσότερων σερβιτόρων στηρίζεται κατά πολύ στη δική μας προσωπική επιβράβευση. Όταν πρόκειται για τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητάς μας που διευκολύνουν τη ζωή μας μπορούμε να είμαστε λίγο πιο γαλαντόμοι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Bill23

  Ποιος νόμος επιβάλει να αφήνουμε πουρμπουάρ;

 2. avatar Μάκης Αδαμίδης

  .... Στα ξενοδοχεία επικρατεί άλλο καθεστώς. Εκεί υπαρχει κοινό ταμείο και στο τέλος της βάρδιας μοιράζεται το τελικό ποσό σε ίσα μέρη. Αν είναι και ο Μετρ στο κοινό το δικό του ποσοστό είναι 20% του αρχικού και από αυτό που μένει το 25% παει στους βοηθούς που συνήθως είναι λιγότεροι από τους σερβιτόρους - αν είναι ένας δύο δεν είναι 25% αλλά λιγότερο - και το υπόλοιπο μοιράζεται ισόποσα στους σερβιτόρους. Εγώ όσα χρόνια δούλεψα πάντως ποτέ δεν ήταν ο Μετρ στο κοινό ταμείο. Άλλοι συνάδελφοι μου είπαν ότι το συνάντησαν. κάπως έτσι λοιπόν είναι τα φιλοδωρήματα στην Ελλάδα και όχι με ποσοστά! Μόνο με το τι έχει ευχαρίστηση ο καθένας!!!

 3. avatar Μάκης Αδαμίδης

  Το έχετε χάσει λίγο γενικώς! Πουθενά δεν είναι υποχρεωτικό το φιλοδώρημα! Και όντως κάπου είναι και τελείως απαγορευμένο. Τα ποσοστά που αναφέρονται τα 13% και 16% είναι το μεροκάματο του σερβιτόρου όταν δουλεύει με ποσοστό και όχι με μισθό. Στα ξενοδοχεία σε ποσοστό 99,9% οι σερβιτόροι είναι μισθωτοί και ακολουθείται ο βασικός εκτός αν κάποιος δουλεύει αρκετά χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο οπότε έρχονται σε συνεννόηση για τον μισθό. Αντιθέτως στις ταβέρνες σε ποσοστό 99,9% οι σερβιτόροι δουλεύουν με ποσοστά! Αν δηλαδή ο σερβιτόρος κάνει είσπραξη 2000 ευρώ τότε θα πάρει στο χέρι 260. Μέσα στο 13% είναι και το μεροκάματο του βοηθού σερβιτόρου αν υπάρχει και το ποσοστό του είναι 2 ή 3%. Αυτό σημαίνει ότι απο τα 260 του σερβιτόρου τα 40 ή τα 60 πάνε στον βοηθό! Μετά από αυτό και σε περίπτωση που ο σερβιτόρος είναι ένας ευχάριστος τύπος και όχι κανένας μουντρούχος είναι στην ευχαίρια του καθενός να αφήσει κάτι. Συνήθως αυτό που αφήνουν οι πελάτες είναι η στρογγυλοποίηση του ποσού. Δηλαδή αν ο λογαριασμός είναι 46,20 δίνουν πενηντάρικο και λένε το κλασικό πλέον... \"Εντάξει είμαστε\". Κανένας δεν αρχίσει τις πράξεις για να δει πόσο φιλοδώρημα θα αφήσει! Στις ταβέρνες τα φιλοδωρήματα είναι κτήμα αυτού που τα παίρνει, σημειωτέον εδώ ότι ένας καλός σερβιτόρος - δίκαιος καλύτερα - δεν ξεχνά ποτέ τον βοηθό του. Έτσι στο τέλος της βάρδιας βλέπει τι φιλοδωρήματα έχει και αναλόγως πράττει! Εγώ στον βοηθό μου έδινα πάντα το 50% αλλά οι περισσότεροι δίνουν το 20 με 30%......

 4. avatar Ηλιας λακις

  Πάντα δίνουμε!Είναι δύσκολη ή δουλειά και οι αμοιβές ελαχιστες.....

 5. avatar μητερα

  και στο Τοροντο ειναι υποχρεωτικο στα εστιατορια

 6. avatar Και μεις ζούμε Βαλκάνια

  7ωρο 5μερο....με απαλλαγή την επομένη της βάρδιας και 200 επιδόματα.....χάλια τα περνάνε...και κίνδυνο....άμα ρίξεις με το υπηρεσιακό σου ,σαν beatcop , 2 φορές μέχρι τη σύνταξη είσαι Ράμπο με πέντε παράσημα

 7. avatar Stateless

  Αγγαρεία κάνω, δουλεία! Τι νομίζετε?
  Και μένα \"φιλοδώρημα\" μου δίνουν για να γράφω!

 8. avatar Ζω Αμερική

  Εδώ το μπουρμπουαρ είναι περίπου 20% με 23% και αν δε το δώσεις έρχονται και σου το ζητάνε ή σου λένε να εξηγήσεις τι δε σου άρεσε στο σέρβις και δεν άφησες αυτό που προβλέπεται! Μπουρμπουαρ έχει παντού ακόμα και στα ταξί είσαι υποχρεωμένος να δίνεις, Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι πως γίνεται οι σερβιτόροι εδώ να βγάζουν σε ένα ψιλό καλό εστιατόριο άνετα περισσότερες από 100.000 χιλιάδες το χρόνο όταν οι αστυνομικοί που κυνδινευουν είναι περίπου στις 50000 με 60000 χιλιάδες το χρόνο... κουλό σύστημα

  1. avatar Heavy-Metal Angel

   Επίσης, δεν είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να αφήνεις tip και κανείς δεν θα το απαιτήσει αν δεν αφήσεις.
   Το καλό tip κυμαίνεται από 15%-20% και ο καθένας αφήνει ό,τι θέλει, από καθόλου, μέχρι και πάνω από 20%.
   Κατά γενική ομολογία το tip είναι άγραφος νόμος και έχει οριστεί ότι το 20% είναι πολύ ικανοποιητικό.

   1. avatar Λαθος

    Το απαιτούνε στην Αμερική άμα δεν το αφήσεις, εκτός αν εσυ έχει τη φάτσα του τσιφουτη και δε μπαίνουν καν στη διαδικασία

    1. avatar Heavy-Metal Angel

     Έτσι και το απαιτήσεις, την επόμενη στιγμή έχεις μείνει χωρίς δουλειά και στο λέω ως GEneral Manager σε εστιατόριο.
     Τώρα αν εσύ έχεις την φάτσα θύματος και σ´ αρέσει η παραμύθα, ε, αυτό σου πουλάνε.

  2. avatar Heavy-Metal Angel

   Τι λες ρε φίλε που οι σερβιτόροι βγάζουν $100,00 το χρόνο. Αυτά δεν τα βγάζουν ούτε οι managers στα εστιατόρια, ούτε καν οι δάσκαλοι, ούτε πολλά άλλα επαγγέλματα που είναι πολύ ανώτερα από του σερβιτόρου που απαιτούν και πτυχία.
   Βέβαια υπάρχουν τα high class που οι σερβιτόροι κάνουν πολύ καλύτερα χρήματα από κάποιους άλλους, αλλά είναι ελάχιστα συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

  3. avatar δεν ζεις αμερικη

   εσυ οχι μονο εν ζεις αμερικη με αυτα που λες,αλλα δεν πρεπει να εχεις ταξιδεψει καν στην αμερικη.ζω 23 χρονια εδω και ποτε δεν ηταν ετσι οπως τα λες. ουτε για τους σερβιτορους ουτε για τους αστυνομικους

   1. avatar Heavy-Metal Angel

    Συμφωνώ, ότι μπορεί να ζει αμεική, αλλά πρέπει να είναι πολύ φρέσκος στην χώρα και βγάζει εύκολα συμπεράσματα.
    Αμφισβητεί ακόμα και εμένα που είναι το αντικείμενο εργασίας μου για δεκαετίες.
    Ξερόλες Ελληνάρες.

   2. avatar Ελληναρας κλασικος

    Εχεις βολευτει στην Αμερικη 23 χρονια και δε θες να ερθουν αλλοι ελληνες... χα χα χα

   3. avatar Εξαρταται που λεει

    Ειχα παει Ν.Υ. και μας πηρε (τοσο προτεινε στην αποδειξη) κατοσταρικο ο σερβιτοροσ σε λογαρισμο 300δολαρια 5 ατομα που θεωρείται πολυ\' λογικη τιμη για Ν.Υ. ΟΧΙ 100 αλλα 200 χιλιαδες πρεπει να βγαζουν τα παλικαρια... Τωρα σε κανα χωριο σιγουρα δε παιζουν τετοια νουμερα σε καμία περιπτωση

    1. avatar Heavy-Metal Angel

     Ακριβώς, προτεινόμενο tip, ολοι υποχρεωτικό. Αφήνεις ό,τι θέλεις.
     Και όπως έγραψα σε άλλο σχόλιο, υπάρχουν τα high class που πληρώνεις $250-300 για δύο άτομα και φυσικά όταν μπορείς να πληρώσεις αυτά τα χρήματα δεν αφήνεις $20,00 tip, αλλά το αντίστοιχο.
     Η Νέα Υόρκη είναι από τις ακριβότερες πόλεις των ΗΠΑ, μαζί με L.A και μερικές ακόμα.
     Οπότε αν συνδυάσεις την πόλη με ακριβό εστιατόριο, τότε ναι είναι ακριβά!

  4. avatar Ti les twra

   Παρατα το μπαταιλικι και γινε σερβιτορος...

Παρακαλούμε περιμένετε ...