Το σχέδιο του 1994 για μια «Ευρώπη-πυρήνα» και πώς ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο

Ο σκληρός Γερμανός που θέλει να μεταλλάξει την γηραιά ήπειρο


WEEKEND
0:14
18/07/2015
Το σχέδιο του 1994 για μια «Ευρώπη-πυρήνα» και πώς ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως πειραματόζωο
22
loading

Ως το εργαλείο μέσα από το οποίο θα πραγματοποιήσει ένα όραμα, άνω των 20 ετών, βλέπει ο απρόβλεπτος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Ελλάδα.

Μπορεί στην Ελλάδα το άκουσμα και μόνο του ονόματός του να προκαλεί πολλά συναισθήματα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών βρέθηκε κοντά στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου...

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό το Σεπτέμβριο του 1994, όταν ανέπτυξε τη θεωρία του για την Ευρώπη σε κοινό άρθρο του με τον θεωρητικό της χριστιανοδημοκρατίας Καρλ Λάμερς για μια «Ευρώπη-Πυρήνα» γνωστή ως Kerneuropa.

Με αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Γαλλική εφημερίδα Monde εξηγούσε το όραμά του για την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα όπου θα αναπτύσσονταν ομόκεντροι κύκλοι με κλιμακούμενους βαθμούς ολοκλήρωσης. Στον πυρήνα της Ευρώπης, τότε θα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Το σχέδιο μπήκε στο ψυγείο όμως ο ίδιος δεν το ξέχασε ποτέ.

Το ξαναέβγαλε από τα συρτάρια και είδε την Ελλάδα ως τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το επανέφερε πάντα με αφορμή τους Έλληνες στους Financial Times  και πάλι μαζί με τον Λάμερς. «Για να επιτευχθεί πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την προσέγγιση, που απέδειξε την ισχύ της από το 1994: Να δημιουργηθούν πυρήνες συνεργασίας εντός της ΕΕ, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες πρόθυμων κρατών- μελών να προχωρήσουν» έγραψαν.

Ο Σόιμπλε, υπέρμαχος της «Kerneuropa», δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ιδέα του.

«Η ταχύτητα μιας νηοπομπής είναι ίση με την ταχύτητα του πιο αργού πλοίου» λένε οι υπέρμαχοι της Kerneuropa. Κατά τη γνώμη τους αυτό καθυστερεί τη φυγή προς τα εμπρός για τον σκληρό πυρήνα. Έτσι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα είναι γεγονός και κάθε ένας, ανάλογα με το κουστούμι που φοράει θα μπαίνει στον δικό του κύκλο...

Οι διαρκείς προσπάθειες του Σόιμπλε να κάνει πράξη η Ελλάδα το όραμά του

Αναμφίβολα ο Βόμφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιχειρήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να κάνει πράξη τουλάχιστον την αρχή του οράματός του. Το έχει προτείνει πολλές φορές στην Ελλάδα, το προτείνει ακόμη και σήμερα και επιθυμεί διακαώς να βρει τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να περάσει το σχέδιο του στη φάση της εφαρμογής ήταν το 2011 και το 2012.

Ήταν τότε που η Ελλάδα ήταν πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μάλιστα για όσα έγιναν εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν παραδέχεται και πολλά, αλλά τον αποκάλυψε ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ενώ αποκαλύψεις για... υπόγεια έχει κάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι φανερό ότι από το 2011 ο κ. Σόιμπλε είχε έτοιμα σενάρια για bunk run, κλείσιμο τραπεζών, grexit και πραγματοποίηση του ονείρου του. Η πρόταση του Σόιμπλε έγινε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Μonopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

soimplevenizelos

Ο κ. Βενιζέλος πήγε τότε - επί κυβέρνησης Παπανδρέου - στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου τον περίμενε Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Πριν συμφωνήσουν με το δεύτερο πρόγραμμα και χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός του είπε «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;». Αμέσως η Γ. Άσμουσεν, που τον συνόδευε πήρε τη σκυτάλη και είπε: «έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος».

Είναι φανερό λοιπον ότι ήδη από το 2011 η Γερμανία είχε συντάξει αναλυτικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο περιελάμβανε και πλάνο για τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων (bank run) και να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο με το κοινό νόμισμα.

Τότε αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε. Όμως ο Σόιμπλε δεν το πέταξε... Το έβαλε στο συρτάρι και το έβγαλε 10 μήνες μετά!

Το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

soimplegaitner

Ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Stress Test» περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Εκεί, υποστηρίζει, ότι ο Σόιμπλε του δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ η σκέψη του  Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη.

Ο εμπνευστής πίσω από το σχέδιο Σόιμπλε και οι προτάσεις Βαρουφάκη - Λαπαβίτσα

Όπως όλοι έχουν καταλάβει μέχρι και σήμερα ο Σόιμπλε προτείνει και ξαναπροτείνει το grexit με τους δικούς του όρους που τους μεταβάλει κάθε φορά για να γίνει αποδεκτό.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών το σχέδιο του Σόιμπλε επανήλθε και βρέθηκε στο προσκήνιο, ενώ λίγο έλειψε να γίνει πράξη μέσω των IOUs που πρότεινε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε μία από τις δεκάδες τελευταίες συνεντεύξεις του είπε οτι το grexit ήταν στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή, ενώ σε άρθρο του στον Guardian έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνης «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο». «Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης», τονίζει.

baroufakissoimple

«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», συνεχίζει ο Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους.

Ωστόσο παρά τα όσα είπε στον Guardian ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει σε παράλληλο νόμισμα, μια πρόταση που υπερασπίζεται με πάθος και ο Β. Σόιμπλε, αφού προφανώς τη θεωρεί ως το πρώτο βήμα για το grexit...

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε, ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων και του κειμένου της Συνόδου Κορυφής από την ελληνική Βουλή, επανήλθε και προασπίστηκε το grexit, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα χρησιμοποίησε το χρέος ως όχημα και είπε ότι αν η Ελλάδα φύγει προσωρινά από το ευρώ τότε θα κουρέψει και το χρέος της!

Πρόκειται για πρόταση που ουσιαστικά έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός Οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική για να μην προχωρήσει το τρίτο μνημόνιο.

Εκτός από όσα είπε στην ΚΟ ο κ. Λαπαβίτσας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η έξοδος από το ευρώ και η διαγραφή χρέους είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Λαπαβίτσας διευκρινίζει ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με όσα προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως φαίνεται από την απόλυτη άρνησή του να εξετάσει τη διαγραφή του χρέους. Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε προτείνει ακριβώς το ίδιο. Έξοδο από το ευρώ και διαγραφή χρέους.

Οι προτάσεις του Σόιμπλε δεν είναι πάντα δικές του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθεί το «γεράκι» της Γερμανίας, έναν απο τους πιο γνωστούς οικονομολόγους, τον Χανς Βέρνερ Ζιν.

Μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Ζιν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει, έστω και προσωρινά, από το ευρώ, με ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους... Αυτή ακριβώς την πρόταση κάνει και ο κ. Σόιμπλε!

zin

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), είπε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και απλώς καθυστερεί η διαδικασία να κηρυχθεί και επισήμως, κάτι που θα ήταν παράνομο αν ήταν ιδιωτική εταιρεία. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα χρέους και για πιο ριζοσπαστικά μέτρα που θα την βοηθήσουν».

Ο Ζιν είναι από τους πρώτους που εδώ και χρόνια μιλάει ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άποψη στην οποία επιμένει και τώρα λέγοντας πως είναι δύσκολο να καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της όσο παραμένει μέσα στο μπλοκ του ευρώ. Αυτή τη φορά, πάντως, πρόσθεσε πως αυτό το Grexit δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο.

«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, αντί να προσπαθούμε να επιβάλουμε εσωτερική υποτίμηση; Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει προσωρινά από το ευρώ, να περάσει σε ένα υποτιμημένο νόμισμα και στη συνέχεια να επιστρέψει. Το αντίθετο είναι η συνταγή για τη μεγιστοποίηση της ανεργίας και της αναταραχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν τελικά ο κ. Σόιμπλε θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και να κάνει πράξη το όραμά του πάντως θα φανεί σύντομα... Για την ώρα τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar kostasm

  Η Γερμανια ειναι η καλυτερη χωρα εχει δωσει πολλα για την Ελλαδα και την κατηγορουμε γιατι δεν τα δινει ολα.Τωρα ερχεται και γινεται κακη με τους κοτζαμπασηδες λεγοντας μας η αυτοι να πληρωσουν η εμεις και εμεις προτιμουμε εμεις παρα οι αφεντες μας.Ντροπη οσο για τον κο Σοιμπλε ξερει και υποστηριζει καλυτερα τα συμφεροντα μας απο οτι εμας.Οσο υποστηριζουμε τα συμφεροντα αλλων και οχι τα δικα μας μονο οικτο και ελεος να ζηταμε απο την ευρωπη.Παραδειγματα απειρα πχ το χρεος δεν ειναι βιωσιμο εσχατη προδοσια δεν εχουμε προβλημα χρεους αλλα αξιοπιστιας.Πεντε χρονια παλευουμε να φτασουμε το χρεος της Ιαπωνιας και ακομα.Θελεται κι αλλα

 2. avatar αγριολουλουδο

  Αγαπητε φιλε κος,ακομη και με επιστροφη στη δραχμη νομιζω με τις γνωσεις που εχω και με καποιες ατοπες συμφωνιες(αγγλικο δικαιο,διεθνεις κανονες χρεοκοπιας)μεγαλο μερος του χρεους παραμενει και ενω θα το χρωσταμε σε ευρω θα πρεπει να το αποπληρωσουμε με υποτιμημενο νομισμα.οι πιστωτες οσο θα ελπιζουν σε ορθοποδηση της χωρας θα διεκδικουν τα χρηματα τους(στην ιδιωτικη χρεοκοπια διαρκει 6χρονια συν τηρεσεια).στην πραξη δεν θα μας δανειζει για μεγαλο χρονικο διαστημα κανεις..θετικο οπως ειχα προσφατα σχολιασει ειναι η πιθανη αποχορηση σοιμπλε συντομα.αλλα περα απο αυτο οπως εγραψαν πολλοι φιλοι θα πρεπει εμεις να παλεψουμε μεσα στο ευρω.φιλια απο γερμανια

 3. avatar XK

  Το ερώτημα δεν ειναι αν θελουμε να είμαστε στην ευρωζώνη αλλα αν αντέχουμε. Για να αντέξουμε, χρειάζεται άκληρη δουλειά και προ πάντων αιματηρές θυςίες ωςτε να μπορούμε να πληρώνουμε την ίδια τιμή με τους Γερμανούς για προϊόντα. Πόςο θα αντέξει η Αλβανία αν υιοθετήσει το ελβετικό φράγκο σαν το επίσημο νόμισμα;

  1. avatar Χρήστος

   Γιατί η Ελλάδα και όχι η Πορτογαλία; Διότι εμάς μάς κυνηγά ΟΛΗ η υφήλιος που θέλει το κακό μας.
   Το 1922 έφταιγαν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί
   Το 1944 έφταιγαν οι Άγγλοι
   Το 1974 έφταιγαν οι Αμερικανοί.
   Τώρα φταίνε οι Γερμανοί.
   ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ

  2. avatar Χρήστος

   Η Κύπρος πώς αντέχει;
   Η Σλοβενία;

   1. avatar Sv7n

    Γιατί είναι πιο οργανωμένα κράτοι που οι πολητικοί τους δεν κοιτάζουν μόνο της καρέκλες.

   2. avatar XK

    Ελλάδα: μπήκε στο Ευρώ το 2001 με χρέος 103% του ΑΕΠ, τώρα ειναι κάπου 180% και ανεβαίνει.
    Κύπρος: μπήκε στο Ευρώ το 2008 (7 χρόνια μετά την Ελλάδα) με χρέος 58% του ΑΕΠ, τώρα ειναι 108% και ανεβαίνει.
    Σλοβενία: μπήκε στο ευρώ το 2007 με χρέος 26% του ΑΕΠ, τώρα ειναι πάνω απο 80% και ανεβαίνει.
    Συμπέρασμα: η Κυπρος και η Σλοβενία αναγκάζονται να δανείζονται για να ακολουθήσουν τον τιμάριθμο της ευρωζώνης, όπως αναγκάστηκε να κάνει και η Ελλάδα. Βλέπεις να αντέχουν άλλα 6-7 χρονια;

 4. avatar Κλεόβουλος Παπάζογλου

  Ο Σόϊμπλε και όλοι οι Γερμανοί θα καταλάβουν μετά από ένα καθολικό μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και υπηρεσιών

 5. avatar Paolo

  Η Ελλάδα υπάρχει γιατί χρωστάει.

 6. avatar αγριολουλουδο

  Αγαπητοι μου φιλοι,ζω στην Γερμανια αλλα με αμεσο ενδιαφερον για την Ελλαδα μας,οπως ολοι μας.Το κλιμα για τον Σοιμπλε ειναι αρνητικο πλεον.ειναι ισως ο τελευταιος σκοπελος για περισοτερο ευρωπη.ηταν η τελευταια του ευκαιρια να εξωθηση την ελλαδα εκτος ευρω.Μετα το τριτο μνημονιο το χρεος μας θα αγγγιζει το μισο τρις ευρω.πραγμα που σημαινει ασυμφορο κοστος εξοδου.το χρεος ολων των ευρωκρατων ειναι μεγαλο(η Γερμανια ειναι στα 2,2τρις οσο ιχυρη και να ειναι θα χρειαστει με δεδομενο οτι εχει ετησιο ελειμμα 20-30 δις περιπου 100 χρονια να το αποπληρωσει).καποια στιγνη θα τεθει θεμα συνολοκης αναδιαρθρωσης των χρεων).ευτυχως που ο απειρος τσιπρας δεν εκανε την μ.....α να φυγει οπως θα ηθελε ο τυπος μετα την τρικλοποδια με το ταμειο των 50δις(οσο οι τιμες ειναι εξευτελιστικες,η ελλαδα θα αποφυγει πολλες ιδιοτικοποιησεις).επι της ουσιας με η χωρις τσιπρα η ελλαδα θα πρεπει να ειναι παρων ,η ευρωπη αλλαζει γιατι η κριση απεδειξε περιτρανα ποσο λαθος δομημενη ειναι.τα φιλια μου απο γερμανια.

 7. avatar KOS

  -Το άρθρο στο τέλος γράφει την αλήθεια. Η πρόταση της Ευρώπης των δύο ή και τριών ταχυτήτων δεν είναι ιδέα του κ. Σόιμπλε. Εναι ιδέα του κ. Χ.Β. Ζιν. Ο κύριος αυτός από τη δεκετία το 90 διατυπώνει την άποψη της διπλής ταχύτητας. Από την αρχή δε της κρίσης εχει εκφράσει την άποψη οτι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη με συντεταγμένο τρόπο και να κάνει υποτίμηση άμεσα και διαγραφή χρεών. Τότε η άποψη του θεωρήθηκε αιρετική από την κ. Μέρκελ. Αλλά ως φαίνεται και ελλείψει αλλών σοβαρών προτάσεων η Γερμανία ολόκληρη φαίνεται να πηγαίνει προς τα εκεί. Θέλω όμως να θυμίσω οτι το "καταστατικό" της δημιουργίας της Ευρωζώνης δεν αφήνει πολλα περιθώρια για τέτοια ιδους δημιουργίες. Ετσι προσπαθούν να το περάσουν σαν "αναγκαιότητα" αλλά και αυτό είναι δύσκολο να γίνει, γιατί θα πρέπει να συμφωνίσουν και οι άλλες χώρες ή τουλάχιστον αρκετές από αυτές. Προς το παρόν είμαστε προστατευμένοι από αυτό αλλά στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις κινήσεις μας. Ευτυχώς και στην Γερμανία υπάρχουν πολλόι ευρωπαϊστές, με την ηγεσία της να θεωρώ οτι είναι τέτοιοι, παρόλες τις κορώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε με τον τρόπο που δημιουργήθηκε έδοσε το δικαίωμα σε πολλά περιθοριακά "στοιχεία" να παρεισφρύσουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Εδοσε δικαίωμα να γίνει η χώρα ξανά πειραματόζωο και αυτή τη φορά η έρευνα έφερε χειροπιαστά συμπεράσματα( η εξοσος μιας χώρας δεν είναι καταστροφική για το Ευρώ)...

 8. avatar takkisd

  O Τσίπρας είναι πανέξυπνος , έχει γνώσεις και αντίληψη , άρα , όλες του η κινήσεις ξέρουν που οδηγούν, ήξερε ότι η τακτική που ακολουθεί θα τον έφτανε εδώ, ήξερε της συνέπειες , ξέρει τι θα συμβεί στην συνέχεια , ξέρει που οδηγεί το καράβι, όταν ανοίγεις τα σύνορα και λες στην ουσία ελάτε , όταν δίνεις ιθαγένεια σε χιλιάδες αλλοδαπούς, όταν εξαφανίζεις την οικονομία , ξέρεις και τα αποτελέσματα , κάνουν ΜΠΑΜ από μακριά , και κάτι τελευταίο , το μνημόνιο θα αποτύχει , όλες οι κινήσεις που γίνονται είναι για να αποτύχει και τότε θα βρούμε άλλη μια δικαιολογία να πούμε ότι φταίνε οι ΚΑΚΟΙ οι ξένοι ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΤΟ στο μυαλό σας και θα με θυμηθείτε λίαν σύντομος takkis ο …..

  1. avatar Apollo Κ

   Εσυ μαθε πρωτα ορθογραφια και κανεις αναλυσεις μετα. Μικροι μεγαλοι ολοι στα καφενεια!

 9. avatar nikos79v

  H Eλλάδα έχει γίνει καρκίνος . το χρεος αυξανεται , η ευρώπη δεν είναι πρόθημη για μια σωστή λύση , ή υφεσιακα μέτρα ή χρεωκοπία μας λένε . κάμια δεν έιναι καλή επιλογή. Οπότε καλήτερα έξοδος και διασγραφή του χρέους παρά μία απο αυτές της επιλογές .-

  1. avatar Juanjose

   Ίσως η σωστή λύση να είναι αυτή του Σόιμπλε. Ποτέ στην ιστορία καμία φτωχή χώρα δεν ανέκαμψε με σκληρό νόμισμα. Όποιος έχει ένα παράδειγμα ας το αναφέρει.

 10. avatar ΣΑΛΑΧΙ

  Όλα αυτά θα φαίνονταν πολύ λογικά αν δεν είχαμε να κάνουμε με μια χώρα και τους ανθρώπους της και όχι με μια επιχείρηση... Η Ενωμένη Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να κάνει τους λαούς δυστυχισμένους, το αντίθετο μάλιστα, όμως έχει καταντήσει ένα έκτρωμα με μόνο ιδανικό το χρήμα και την εξουσία που απορρέει από αυτό.

  1. avatar dick

   ΣΑΛΑΧΙ
   Οταν αρνησε να κανεις μεταρρυθμίσεις αυτα παθαινεις.
   Δε μπορει ο εσθονος και ο βουλγαρος των 185 EUR το μηνα να σου πληρωνουν εφαπαξ 50+ χιλιαδων ευρω να μην κανεις απολυσεις στο δημοσιο κτλ.
   Η Ευρωπη ειναι μια οικογενεια και τα μελη της πρεπει να σεβοντε τους αλλους.

 11. avatar eternity

  Το αρθρο κλεινει με τη φραση *τιποτα δεν εχει αποκλειστεί*.
  Λοιπον,η προσπαθεια *θεοποίησης* αυτου του επιδοξου χιτλερισκου ως αναφορα την επιτευξη των στοχων του ,εχει στις διαφορες κρίσιμες φασεις αποτυχει πλήρως.
  Οι φύλακες (USA-Γαλλια-Αγγλια κλπ) εχουν πληρη γνωση της ψυχοσύνθεσης των ηγετων αυτης της χωρας.Οσο και να προσπαθησει αυτος ο ιστορικα κατακτητικος λαος ,αυτος ο παράταιρος επισκεπτης της Ευρωπης,ακριβως λιγο πριν τη *στροφη*, οι δημοκρατικοι λαοι θα τον προσγειωνουν στην πραγματικοτητα.
  Και δεν θα ξεχασει κανεις τη ρηση του Τσωρτσιλ ότι "Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια !! Δεν έχει σημασία να ξέρεις τον λόγο. Τον ξέρουν αυτοί'' ,ειχε πει.
  Μην θεοποιείτε λοιπον τον Σοϊμπλε.Δεν είναι τιποτε άλλο από έναν επιδοξο Γερμανο χιτλερισκο που τα σχεδια του ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν προκειται να υλοποιηθουν.Οδηγει τον γερμανικο λαο στην παγιδα της καταστροφης που τους οδηγησε ο Χιτλερ.50 χρονια είναι πολλα για να του το υπενθυμισουν παλι.

  1. avatar dick

   eternity
   Σε καλωσοριζω στο μνημονιακο μπλοκ. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
   Μη βριζεις το Σοιμπλε αλλα κοιτα το δικο σου χαλι.

 12. avatar dick

  Απο το 1994 εεε καλα μεγαλο μυαλο ο Σποιμλπε.
  Οχι σαν τους δικους μας που δεν εχουν σχεδιο ουτε για μια βδομαδα!!!!!!!!

 13. avatar ….

  Αηδίασα λιγο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει