Οι λάτρεις των κατοικίδιων πάντα έχουν άγχος για τους τετράποδους φίλους τους – ειδικά όταν πλησιάζει ο καιρός για ένα ταξίδι. Η νέα μελέτη της ιστοσελίδας DogVacay.com,για τα κατοικίδια αποκαλύπτει την έκταση του προβλήματος: το 75% των ιδιοκτητών κατοικίδιων δεν εμπιστεύονται τις αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά και τη φροντίδα των κατοικίδιων τους, τα οποία φιλοξενούνται στο χώρο των αποσκευών.

Το 73% νιώθει ενοχές που, για να ταξιδέψει, άφησε τον τετράποδο σύντροφό του σε κάποιο ξενοδοχείο για κατοικίδια. Επίσης, το 15% παραδέχθηκε πως έφερε λαθραία το κατοικίδιό του μέσα στο αεροπλάνο ή στο δωμάτιο ξενοδοχείου.

Κάποιοι άλλοι απλά κατέθεσαν τα όπλα: το 48% των ερωτηθέντων απάντησαν πως, από τότε που απέκτησαν κατοικίδιο ταξιδεύουν πιο σπάνια.

Αν και η ιστοσελίδα πλήρωσε για την έρευνα αυτή, η διεξαγωγή της ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία, η οποία ρώτησε 1.423 ιδιοκτήτες κατοικίδιων μέσω διαδικτύου. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδεύουν» λέει ένας από τους ιθύνοντες της ιστοσελίδας. «Το βασικό τους πρόβλημα είναι οι ενοχές, οι οποίες κάνουν το ταξίδι των ιδιοκτητών κατοικίδιων λιγότερο ευχάριστο. Είναι σα να ταξιδεύεις χωρίς το παιδί σου, και υπάρχει πολύ άγχος σχετικά με την εύρεση ενός ατόμου για να το προσέχει όσο λείπεις».

Η έρευνα έδειξε ότι οι ερωτηθέντες ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, 247 δολάρια (περίπου 190 ευρώ) περισσότερα το χρόνο, λόγω των επιπλέον χρεώσεων των αεροπλάνων και των ξενοδοχείων. Εάν αποφασίσουν να αφήσουν τον τετράποδο φίλο τους στο σπίτι, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δαπανήσουν 486 δολάρια (περίπου 370 ευρώ) για έξοδα φιλοξενίας και φροντίδας από κάποιο εξειδικευμένο ξενοδοχείο.

Αν και οι περισσότεροι δήλωσαν πως στηρίζονται σε συγγενείς ή φίλους για τη φροντίδα των κατοικίδιων τους, οι μισοί από τους ερωτηθέντες νιώθουν άσχημα που ζητούν τέτοια χάρη. Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικότερα στη φιλοξενία κατοικίδιων, το ιδανικότερο θα είναι να βρει κανείς την υπηρεσία που πραγματικά τον ικανοποιεί.