Το Λεωνίδιο είναι από εκείνους τους προορισμούς που δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να κερδίσει αμέσως τους επισκέπτες του. Η εικόνα του παραδοσιακού οικισμού παραδομένου στην επιβλητικότητα των κόκκινων βράχων που υψώνονται κάθετοι, σαν αγέρωχοι προστάτες, πίσω του τα λέει όλα. Και ενώ πολλοί είναι εκείνοι που το έχουν συνδυάσει με το Πάσχα και το περίφημο έθιμο των αερόστατων κατά την Ανάσταση, το Λεωνίδιο έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει σε όσους το επιλέξουν για τις εξορμήσεις τους.

Λεωνίδιο: Ο οικισμός στους πρόποδες επιβλητικών κόκκινων βράχων

Το Λεωνίδιο, λοιπόν, συναντάται σε απόσταση 3,5 ωρών από την Αθήνα, και έτσι αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για μια διήμερη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου. Η διαδρομή μέχρι το Άργος πραγματοποιείται από την εθνική και μετά, με θέα στη θάλασσα, περνά μέσα από τα γραφικά χωριουδάκια της περιοχής.

Φτάνοντας στο Λεωνίδιο η πινακίδα «Καούρ εκάματε», δηλαδή καλώς ήρθατε στην τσακώνικη διάλεκτο θα σας καλωσορίσει στον οικισμό. Η εικόνα της κωμόπολης που είναι παραδομένη στη σκιά ενός επιβλητικού κόκκινου βράχου που στέκει αγέρωχος στο χρόνο από πάνω του, μοιάζοντας με προστάτη του είναι η πρώτη, και από τις πιο εντυπωσιακές, που αντικρίζει κανείς στην πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας.

Αυτό που ξεχωρίζει κανείς αμέσως μόλις βρεθεί στο Λεωνίδιο είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τον παραδοσιακό οικισμό. Υπέροχα αρχοντικά που από κοντά μοιάζουν με πύργους, ταξιδεύουν στην κυριολεξία στο χρόνο.

Λεωνίδιο: Τα σημεία αναφοράς του

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Λεωνίδιο ο Πύργος Τσικαλιώτη, που χρονολογείται από το 1808 και ξεχωρίζει για τις βαριές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα, καθώς και Πύργος Νούφρη, στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Παρόλο που είναι εγκαταλελειμμένος σήμερα, η εικόνα του θυμίζει κάτι από τα μεγαλεία που έζησε κατά την ακμή του.

Επίσης, από τις στάσεις που αξίζει να κάνει ο επισκέπτης του Λεωνιδίου, η επίσκεψη στη Μονή Ελώνας, σε απόσταση 17 χλμ. Σφηνωμένη πάνω σε κατακόρυφους, επιβλητικούς βράχους, θυμίζει κάτι από τα επιβλητικά Μετέωρα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η παράδοση, η μονή χρονολογείται από το 1300 και δημιουργήθηκε στο σημείο όπου ένας βοσκός βρήκε μια εικόνα της Παναγίας.