Το πιο δημοφιλές τριήμερο του χρόνου έφτασε και οι επιλογές για αποδράσεις γεμάτες καρναβαλική διάθεση είναι η μια καλύτερη από την άλλη!

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, προσκαλώντας σας να ανακαλύψετε από κοντά έθιμα και παραδόσεις και να διασκεδάσετε μέχρι τελικής πτώσης!

Από το Ρέθυμνο ως τη Σύρο και από την Σκύρο ως την Ξάνθη και την Κέρκυρα σας προτείνουμε τις κορυφαίες επιλογές για μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Κλείστε φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια με την Travelplanet24 και φύγαμε!

Σύρος

Η αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η κοσμοπολίτικη Σύρος με τη μοναδική ατμόσφαιρα, είναι ο ιδανικός προορισμός, τόσο για πολυήμερες διακοπές, όσο και για μια πιο σύντομη απόδραση του σαββατοκύριακου.

Η πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, κλέβει την παράσταση, με τα εντυπωσιακά της κτήρια, όπως το εμβληματικό κτίριο του δημαρχείου, το ιστορικό θέατρο Απόλλων και την εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια με τα όμορφα αρχοντικά, ενώ ένας περίπατος στα ασβεστωμένα σοκάκια της Άνω Σύρου ως τον καθεδρικό ναό του Σαν Τζώρτζη θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Ανακαλύψτε τις ομορφιές του νησιού και διασκεδάστε στο Συριανό Καρναβάλι, το οποίο για 5η χρονιά υποδέχεται καρναβαλιστές και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα από τις 20 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα 4ήμερο εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους με το ιδιαίτερο πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου, από τα Ζεϊμπέκια και τους παραδοσιακούς χορούς στα γραφικά στενά της Άνω Σύρου, την μεγάλη παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης μέχρι τα παραδοσιακά κούλουμα στις εξοχές της Σύρου!

Σκύρος

Πανέμορφα τοπία, αυθεντική φιλοξενία και πίστη στην παράδοση και τα έθιμα σας περιμένουν στο πανέμοφο νησί της Σκύρου. Το νοτιότερο νησί των Σποράδων, ανεξερεύνητο από πολλούς σας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Ένα από τα πιο αυθεντικά έθιμα πραγματοποιείται την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρή Δευτέρα, το ονομαστό πια έθιμο του Γέρου και της Κορέλλας, το οποίο δίνει κάθε χρόνο δυναμικό παρόν, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στα γραφικά σοκάκια του νησιού, που πλημμυρίζουν από παρέες μασκαρεμένων, με μυστηριώδη αμφίεση.

Κουδούνια, τραγούδια και σατιρικά τραγούδια δίνουν το στίγμα, με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, το έθιμο της Τράτας, που αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα, όταν οι ψαράδες του νησιού σατιρίζουν την ελληνική πραγματικότητα με μια μορφή έμμετρης απαγγελίας.

Ορμητήριο για τις περιηγήσεις σας στο νησί είναι τα Λινάρια, ενώ τις βόλτες σας θα μονοπωλήσει ο γραφικός οικισμός της Χώρας, που θυμίζει ζωντανό μουσείο.

Ρέθυμνο

Γιορτάζοντας με τον πλέον φαντασμαγορικό τρόπο τα 100 του χρόνια την περσινή χρονιά, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έρχεται φέτος να καταπλήξει τους επισκέπτες της πόλης με μια πληθώρα εκδηλώσεων.

Στη φετινή διοργάνωση τα παιδιά και οι νέοι πρωταγωνιστούν, πλημμυρίζοντας την υπέροχη Παλιά Πόλη σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Οι εκπλήξεις ξεκινούν από την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, με την πλατεία Μικρασιατών στην Παλιά Πόλη να φιλοξενεί για πρώτη φορά, το «Cretan Party: A Night in Black», με τα μαύρα κρητικά ρούχα να κυριαρχούν και την Κρήτη, αλλά και τα προϊόντα της να κλέβουν την παράσταση.

Μια ακόμα καινοτομία είναι η Παιδική Νυχτερινή Παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί μια μέρα μετά, ενώ ο εορτασμός της Αποκριάς θα κορυφωθεί με την Μεγάλη Παρέλαση των Αρμάτων, το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου και μια μεγάλη συναυλία στην παραλία (22/2), αλλά και τις παραδοσιακές εκδηλώσεις με κούλουμα στην πόλη και τα χωριά του Νομού την Καθαρά Δευτέρα.

Η μεσαιωνική πόλη μαγεύει τους επισκέπτες της και σας καλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο, εκεί που οι ενετικές οχυρώσεις σμίγουν αρμονικά με τις εκκλησιές των ορθοδόξων και των καθολικών, τις επιβλητικές κατοικίες των Βενετών, τις αψίδες και τις πλακόστρωτες οδούς δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ξάνθη

Συμπληρώνοντας μισό αιώνα ζωής, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δρώμενων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πάρτι.

Η διασκέδαση χτυπά κόκκινο σε κεντρικά σημεία της πόλης και η γιορτή κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ο Τζάρος, ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια, καίγεται πανηγυρικά δίνοντας τη λήξη των εκδηλώσεων.

Η πόλη της Ξάνθης είναι μια από τις ομορφότερες της Θράκης, αποπνέοντας έναν αέρα παράδοσης και αυθεντικής φιλοξενίας.

Η Παλιά Πόλη είναι αναμφισβήτητα το στολίδι της Ξάνθης, αφού αποτελεί ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο, που διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος, μεταφέροντας τους επισκέπτες της στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Κέρκυρα

Κορφιάτικα πετεγολέτσα, αποκριάτικα δρώμενα, χοροί και τραγούδια της αποκριάς σας υποδέχονται και φέτος στο Κερκυραϊκό Καρναβάλι.

Μια βενετσιάνικη ατμόσφαιρα θα σας κατακλύσει στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, όπου το πρωί της Κυριακής της Αποκριάς ο Ντελάλης με τη συνοδεία σαλπιγκτών και τυμπανιστών περνά από όλους τους δρόμους της πόλης αναγγέλλοντας τον ερχομό του Σιόρ Καρνάβαλου.

Με κατεύθυνση στην Κάτω Πλατεία, η μεγαλειώδης πομπή, που αποτελείται από εντυπωσιακά άρματα, φιλαρμονικές και χαρούμενους μασκαράδες οδηγεί τον κόσμο στο καθιερωμένο γλέντι.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η καθιερωμένη καύση του Σιόρ Καρνάβαλου, αφού πρώτα οι ντοτόροι και οι νοδάροι του διαβάσουν τη διαθήκη του.

Περιδιαβείτε στην ονειρεμένη παλιά πόλη, ανακαλύψτε τα στενά δρομάκια της, ως τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και καταλήξτε στο Λιστόν για χαλάρωση και ηρεμία.

Η Travelplanet24 σάς εξασφαλίζει και φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Καλό ταξίδι και καλά Κούλουμα!