Γραφικοί οικισμοί αγκαλιασμένοι από πλούσια βλάστηση, ένα βουκολικό τοπίο να σας συντροφεύει και η μαγευτική επαφή με τη φύση να διώχνει μακριά κάθε έγνοια της καθημερινότητας.

Ο επιβλητικός Ταΰγετος κρύβει αμέτρητα μυστικά και ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και σας προσκαλεί να τα ανακαλύψετε μέσα από τα μονοπάτια του.

Μυστράς – Ταϋγέτη – Μονή Φανερωμένης

Από τα 320 μέτρα υψόμετρο, όπου ξεκινά το πετρόχτιστο μονοπάτι βόρεια του Μυστρά, ανηφορίζουμε προς το χωριό Ταϋγέτη που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η διαδρομή έχει μήκος 2,5 χμ και διαρκεί περίπου μία ώρα.

Την είσοδο του χωριού στολίζει μια μεγάλη πηγή απ’ όπου ξεκινά άλλο μονοπάτι που συναντά τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, τη Σέλα στις πλαγιές της Ξεροβούνας, τα Περγαντέικα και σε δύο περίπου ώρες καταλήγει στη Μονή Φανερωμένης.

Από εδώ διέρχονται άλλα μονοπάτια καθώς και το Ευρωπαϊκό Ε4, που συνεχίζει προς την Αναβρυτή. Ο οικισμός της Αναβρυτής συνδέεται με πολλές ακόμη διαδρομές ενώ το Ε4 συνεχίζει την πορεία του προς το ορειβατικό καταφύγιο του Ταΰγετου.

Παρόρι – Παναγιά Λαγκαδιώτισσα –Παναγιά Ζαγούνα – Μονή Φανερωμένης

Πάνω από το χωριό Παρόρι βρίσκεται ένα μικρό εντυπωσιακό φαράγγι που διασχίζεις μέσα από το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη Λακωνία.

Μετά από 15 λεπτά, το μονοπάτι συναντιέται με το σπηλαιομονάστηρο της Παναγιάς Λαγκαδιώτισσας και συνεχίζει την πορεία του προς τις εντυπωσιακές πλαγιές και τις άγριες χαράδρες του φαραγγιού (25 λεπτά).

Από εδώ το μονοπάτι ελίσσεται πάνω στις πλαγιές του Αγίου Ελισσαίου, συναντά την Παναγία την Ζαγούνα, που φωλιάζει μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά, και μετά από 50 λεπτά διαδρομή καταλήγει στη φημισμένη Μονή Φανερωμένης.

Χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί η Οφρύς του Ταϋγέτου (Ophrys taygetica), ένα νέο είδος άγριας ορχιδέας που ανακοινώθηκε το 2010.

Αναβρυτή – Άγιος Ιωάννης

Ο οικισμός της Αναβρυτής, παλιό βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής, συνδέεται με πλήθος από πεζοπορικές διαδρομές καθώς και με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Μια από τις εντυπωσιακότερες και σύντομες περιπατητικές διαδρομές είναι αυτή που μέσω του λιθόχτιστου μονοπατιού μας οδηγεί σε μία μόλις ώρα στον Άγιο Ιωάννη στην ανατολική πλευρά του Ταΰγετου.

Η διαδρομή, μήκους 3,5 χμ., διέρχεται από φαράγγι και έχει υψομετρική διαφορά 350 μέτρα.

Καλύβια Σοχάς – Σοχά – Λακκώματα – Τσάρκος

Ένα καλοστημένο λιθόστρωτο μονοπάτι ξεκινά από τα Καλύβια Σοχάς, διασχίζει την πηγή και τον μισογκρεμισμένο νερόμυλο, συναντά την εκκλησιά της Ζωοδόχου Πηγής και αγναντεύοντας τον κάμπο της Σπάρτης καταλήγει μετά από δύο ώρες στη σημερινή Σοχά, έναν όμορφο πετρόχτιστο οικισμό όπου λειτουργεί και ξενώνας.

Το λιθόστρωτο μονοπάτι σταματά έξω από το χωριό όπου συναντά ένα δεύτερο που μετά από μιάμιση ώρα πεζοπορία οδηγεί στα Λακκώματα. Εδώ το μονοπάτι συναντιέται με το Ευρωπαϊκό Ε4 στο τμήμα του που οδηγεί από τα Λακκώματα στο το ορειβατικό καταφύγιο του Ταΰγετου.

Ακολουθώντας αντίθετη πορεία σε μία ώρα περίπου φτάνουμε στη θέση Τσάρκος, στα 1700 μέτρα υψόμετρο, όπου συναντάμε το Βοτανικό Μουσείο Ταΰγετου.

Πηγή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο Ταΰγετου – Κορυφή Προφήτη Ηλία

Η πηγή του Μαγγανιάρη βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μέτρων στο τέλος του ασφαλτωμένου δρόμου. Από εδώ ξεκινά το κυρίως μονοπάτι προς την κορυφή του Ταΰγετου που διασχίζει το ορεινό δάσος.

Ύστερα από τρεις ώρες πεζοπορίας φτάνουμε στις πηγές της Βαρβάρας, όπου μπορούμε να προμηθευτούμε νερό, και στη συνέχεια προσεγγίζουμε στο ορειβατικό καταφύγιο του Ταΰγετου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1550 μέτρων.

Κατά μήκος της διαδρομής το μονοπάτι διασταυρώνεται δύο φορές με το δασικό δρόμο που ενώνει την πηγή του Μαγγανιάρη με τους Πενταυλούς. Από το καταφύγιο διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στα Λακκώματα κι από εκεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στα 2400 μέτρα υψόμετρο.

Η ανάβαση από την πηγή Μαγγανιάρη μέχρι το καταφύγιο έχει υψομετρική διαφορά 570 μέτρα και διαρκεί μιάμιση ώρα. Από το καταφύγιο ως την κορυφή του Προφήτη Ηλία, απαιτούνται περίπου δυόμισι ώρες. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 8,5 χμ. και διασχίζεται σε περίπου 4,5 ώρες.

Κουμουστά – Πενταυλοί / Καταφύγιο Ταύγετου

Από το μεσαιωνικό οικισμό της Κουμουστάς, που βρίσκεται στα 750 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Ταΰγετου ξεκινά το οικολογικό, περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί στη δασική περιοχή των Πενταυλών, στα 1200 μέτρα υψόμετρο.

Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή εφτά χιλιομέτρων που διασχίζουμε σε 2 περίπου ώρες περνώντας μέσα από πηγές, καταρράκτες και λίμνες που προσφέρονται για κολύμπι. Κατά μήκος της διαδρομής το μονοπάτι διακλαδώνεται με άλλο που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο του Ταΰγετου.

Η διαδρομή αυτή διαρκεί τρεις ώρες και έχει μήκος εφτά χιλιόμετρα. Το ορειβατικό καταφύγιο μπορούμε να το προσεγγίσουμε και από τους Πενταυλούς απ’ όπου διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Κουμουστά – Μονή Γόλας

Από την Κουμουστά, ένα Μεσαιωνικό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 750 μ. στις πλαγιές του Ταΰγετου, μέσα από μια πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή μιάμισης περίπου ώρας, κατευθυνόμαστε προς τη Μονή Γόλας.

Η Μονή αποτελεί μία από τις εφτά στον ελλαδικό χώρο με απεικόνιση αρχαίων φιλοσόφων και τη μοναδική σε όλη τη νότια Ελλάδα. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 3,5 χιλιόμετρα και έχει υψομετρική διαφορά 140 μέτρα.