Η πανέμορφη και γεμάτη όμορφα μυστικά Τήνος σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τους φιλόξενους όρμους της, τις καλά κρυμμένες παραλίες και τα υπέροχα  χωριά της.

Οι 62 οικισμοί που απαρτίζουν το νησί της Τήνου είναι χωρισμένοι στην Έξω Μεριά, τα Κάτω Μέρη, τα Πάνω μέρη και τα Μέσα Μέρη!

Αυτός είναι και ο τρόπος που θα αναφερθούν και οι ντόπιοι στο χωριό τους, οπότε καλό είναι πριν την επίσκεψη σας να συμβουλευθείτε έναν χάρτη του νησιού.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε όσα δεν πρέπει να χάσετε από το νησί της Μεγαλόχαρης!

1. Μια (ή περισσότερες) βόλτες στον Πύργο

Ένα από τα πιο διάσημα χωριά του νησιού, αφού είναι και ο μεγαλύτερος, μετά τη Χώρα, οικισμός είναι ένα από τα mustακόμα και μιας ολιγοήμερης απόδρασης στην Τήνο. Γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων καλλιτεχνών, ο Πύργος έχει χαρακτηριστεί ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Περπατήστε στα φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια του, με τις λουλουδιασμένες βουκαμβίλιες να δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό και παρατηρείστε τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών, τις ανάγλυφες διακοσμήσεις και τα περίτεχνα μοτίβα.

Επισκεφθείτε τη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην είσοδο του χωριού, όπως και το μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών, ακριβώς δίπλα, με έργα των Χαλεπά, Φιλλιπότη, Σώχου και Βιτάλη.

Αγοράστε μαρμάρινα έργα τέχνης, παραδοσιακά αντικείμενα από μπρούτζο και καταλήξτε στην πανέμορφη πλατεία του Πύργου με τα αιωνόβια πλατάνια.

Στη σκιά τους θα πιείτε τον καφέ σας στον «Μεγάλο Καφενέ» ή στο μπαλκονάκι της «Αλεξάνδρας» και λίγο πιο δίπλα στο «Μέλι Γάλα» με την όμορφη βεραντούλα, που κοιτάζει από ψηλά την πλατεία.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σπιτικό γαλακτομπούρεκο, που σερβίρεται σε όλα τα καφενεδάκια κι αν πεινάσετε, στα «Μυρώνια» θα γευτείτε μεζεδάκια από τηνιακά προϊόντα.

2. Απογευματινή βόλτα για φρέσκο ψάρι στον Πάνορμο

Λίγο πιο κάτω από τον Πύργο, θα συναντήσετε το μικρό ψαροχώρι Πάνορμος, ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, από το οποίο διεξαγόταν το εμπόριο με δεκάδες καΐκια, που έφερναν τα αγαθά της Έξω Μεριάς.

Σήμερα τα ψαροκάικα προμηθεύουν με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά τις ταβερνούλες τις παραλιακής οδού, όπου και θα απολαύσετε το φαγητό σας. Ιδανική ώρα για να επισκεφθείτε τον Πάνορμο είναι κατά τη δύση του ηλίου, όταν τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα.

Απέναντι από το λιμανάκι δεσπόζει το νησάκι Πλανήτης, με τον ερειπωμένο φάρο του. Αξίζει να κολυμπήσετε από την παραλία της Άγιας Θάλασσας ως εκεί, αλλά και να ανακαλύψετε τις καθαρές αμμουδιές Καβαλουρκό και Ρώχαρη. Στην τελευταία άνοιξε φέτος ένα νέο beach bar με υπέροχα κοκτέιλ!

3. Επίσκεψη στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο

Ξεκινώντας την πορεία του στις 21 Μαΐου 2011, το μουσείο του διάσημου εικαστικού Κώστα Τσόκλη λειτουργεί σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στο χωριό του Κάμπου, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από την προβολή του έργου του Κώστα Τσόκλη, το μουσείο επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με τη σύγχρονη τέχνη.

Κάθε χρονιά ένα μέρος της μόνιμης συλλογής ανανεώνεται, με θεματικές εκθέσεις του καλλιτέχνη, αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Μουσείο διαθέτει καλλιτεχνική βιβλιοθήκη, οργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια και καθημερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εντελώς δωρεάν.

Η ιστοσελίδα του μουσείου είναι υπό κατασκευή, αλλά η πλήρως ενημερωμένη σελίδα του στο Facebook θα σας ενημερώσει για όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις του.

Το Μουσείο έδωσε ζωή στο όμορφο χωριό του Κάμπου, στο οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιείται η Γιορτή Μελιού. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο. Σε κάθε περίπτωση μια βόλτα στο χωριό και ένας καφές στο μοναδικό παραδοσιακό καφενείο του αξίζει τον κόπο!

4. Περιήγηση στην Καρδιανή

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Τήνου, η Καρδιανή θα κλέψει σίγουρα ένα κομμάτι από την καρδιά σας. Ο χαρακτηρισμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού, παραδοσιακός οικισμός της είναι χτισμένος σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά του βουνού Πετέλες, ενώ και το άφθονο τρεχούμενο νερό της περιοχής έχει κάνει το θαύμα του, με τον οικισμό να αγκαλιάζεται από πλατάνια και πλούσια βλάστηση.

Κατεβείτε τα πρώτα σκαλιά, που θα σας οδηγήσουν από τον δρόμο στα φιλόξενα δρομάκια του χωριού, με τα κατάλευκα σπίτια, χτισμένα με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και ανακαλύψτε τα γάργαρα νερά, που αναβλύζουν σε πηγές κάτω από καμάρες, τα λουλουδιασμένα σοκάκια και φυσικά τη μαγευτική θέα στη θάλασσα.

Η καλλιτεχνική φύση των Καρδιανιωτών είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του χωριού. Άλλωστε, το χωριό έχει παράδοση στο μάρμαρο και ανέδειξε πολλούς τεχνίτες μαρμαράδες.

Την τέχνη τους θα θαυμάσετε στις μαρμάρινες βρύσες, το συντριβάνι και τους μαρμάρινους φεγγίτες, που στολίζουν τα σπίτια, που φτιάχτηκαν από τις πέτρες και τα μάρμαρα της περιοχής.

Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα βρείτε και το παραδοσιακό ταβερνάκι με τα κάθε λογής νόστιμα εδέσματα, που θα συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο το ούζο ή το κρασί σας.

Στο χωριό ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην άκρη του, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο κέντρο και η Κιουρά, που από τα θεμέλια της αναβλύζει δροσερή πηγή.

5. Ανακαλύψτε το σεληνιακό τοπίο της Βωλάξ

Σεληνιακό τοπίο στην Τήνο; Κι όμως! Στο χωριό Βωλάξ θα βρεθείτε μπροστά σε ένα φυσικό σκηνικό, που μοιάζει να βγήκε από ταινία… με εξωγήινους!

Διάσπαρτοι γρανιτένιοι, ολοστρόγγυλοι βράχοι (βόλακες), εξ’ ου και το Βωλάξ, βρίσκονται στην περιοχή γύρω, αλλά και μέσα στον οικισμό, έχοντας απασχολήσει την επιστήμη, αλλά και την φαντασία ντόπιων και επισκεπτών, που έρχονται εδώ για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το σπάνιο θέαμα.

Ανεξάρτητα από αυτό, το χωριό είναι ιδανικό για μια απογευματινή βόλτα, αν και το πρωί θα βγάλετε καλύτερες φωτογραφίες! ‘Όμορφα σπίτια με περιποιημένες αυλές και πλακόστρωτα δρομάκια, που θα σας οδηγήσουν σε ένα από τα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής του χωριού.

Άνδρες και γυναίκες στέκουν στην είσοδο πλέκοντας εκείνη τη στιγμή το καλάθι, που θα γίνει ένα από τα πιο ξεχωριστά αναμνηστικά σας από το νησί της Τήνου.

Στο υπαίθριο θεατράκι του οικισμού πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η περιοχή αποτελεί και σημείο συνάντησης αναρριχτών από όλο τον κόσμο.

Απολαύστε το φαγητό σας στα ταβερνάκια του χωριού με τις παραδοσιακές ντόπιες λιχουδιές και παρακολουθήστε μια από τις εκδηλώσεις του Αυγούστου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ

6. Ο Βράχος του Εξωμβούργου

Σε υψόμετρο 640 μέτρων δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού ο βράχος του Εξωμβούργου, Ξώμπουργο για τους ντόπιους, το σήμα κατατεθέν της Τήνου.

Λέγεται ότι πήρε το όνομα του από την ιταλική λέξη sobborgo, που σημαίνει οικισμός έξω από την πόλη (μπούργκο = μικρή πόλη) και η ιστορία του ανάγεται στην εποχή του Χαλκού, όταν κτίστηκε το το Κυκλώπειο τείχος του.

Σήμερα, πολλοί είναι οι επισκέπτες του νησιού, που δεν αρκούνται στην παρατήρηση του από μακριά, αλλά έρχονται ως εδώ για να περπατήσουν στα βήματα τις ιστορίας, σε δρόμους ξεχασμένους, διάσπαρτους με ερείπια μιας άλλης εποχής.

7. Επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου

Στο χωριό Αετοφωλιά της Τήνου, 15 χλμ μακριά από τη Χώρα του νησιού θα βρείτε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό τηνιακό σπίτι και φτιάχτηκε για την μελέτη και διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς του τόπου.

Η συλλογή του αποτελείται από αγγεία, που δώρισαν κάτοικοι του χωριού και γειτονικών οικισμών, τα οποία συντηρήθηκαν, καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν, ενώ κατασκευάστηκε και παραδοσιακό καμίνι και αξιοποιήθηκαν και οι μαρτυρίες των τελευταίων αγγειοπλαστών του νησιού.

Το Μουσείο λειτουργεί από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθημερινά, 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00.

8. Ανακαλύψτε την ιστορία ενός περιστεριώνα

Πάνω από 600 περιστεριώνες στολίζουν τις εύφορες, κυρίως, περιοχές του νησιού, καθώς εκεί υπήρχε τροφή και πηγές για τα περιστέρια. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους είναι συγκεντρωμένος στο κεντρικό και κεντροανατολικό τμήμα του νησιού και στις κοιλάδες των χωριών Αγάπη, Ποταμιά, Ταραμπάδος, Λειβάδα και Καρδιανή.

Τα σχιστολιθικά αυτά οικοδομήματα, είναι πραγματικά έργα τέχνης και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του τηνιακού τοπίου. Αποτελούνται από δυο ορόφους, από τους οποίους ο κάτω χρησίμευε για τις αποθήκες και ο πάνω για τα περιστέρια.

Οι διακοσμημένες πλευρές τους αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την λαϊκή τέχνη και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με περίτεχνα σχέδια, ενώ σε πολλούς είναι εμφανή τα αρχικά του ιδιοκτήτη ή η ημερομηνία κατασκευής τους.

9. Στα Υστέρνια, το «Μπαλκόνι του Αιγαίου»

Σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού Μεροβόγλια, τα αρχοντικά Υστέρνια βρίσκονται στην Έξω Μεριά της Τήνου, στο δυτικό της τμήμα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού με μεγάλη παράδοση στην τέχνη του μάρμαρου.

Η μοναδική του τοποθεσία προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα, με το βλέμμα να χάνεται ως την αντικρινή Σύρο κι έτσι πολλοί το αποκαλούν τον οικισμό «Το Μπαλκόνι του Αιγαίου».

Πατρίδα σπουδαίων γλυπτών όπως του Γ. και Ι. Βιτάλη, του Λ. Λαμέρα, και του Λ. Σώχου, το χωριό διαθέτει μερικά εξαιρετικά δείγματα της μαρμαροτεχνίας, όπως η μαρμάρινη πλατεία Γλύνη, το παλιό Δημοτικό σχολείο και οι ναοί της Αγίας Παρασκευής , της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Άννας.

Περπατήστε στα μαρμαρόστρωτα δρομάκια, κάτω από τις καμάρες και δίπλα στα στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα σπίτια και επισκεφθείτε το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών, που λειτουργεί καθημερινά, 11:00-13:00 και 18:00-20:00, με ελεύθερη είσοδο.

Ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια για όλες τις ώρες της ημέρας θα γίνει ο πολυχώρος «Έξω Μεριά». Η όμορφα διαμορφωμένη βεράντα του, με την απεριόριστη θέα στον Όρμο των Υστερνίων θα σας φιλοξενήσει με επιλογές από νόστιμο πρωινό, ως ελαφριά πιάτα και δροσιστικά κοκτέιλ.

10. Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου

Δεσπόζοντας σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της χώρας, με το εντυπωσιακό της καμπαναριό να ξεχωρίζει, ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς της χώρας μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα.

Κτισμένος στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μετά από τα οράματα μιας Μοναχής, της Αγίας Πελαγίας, ο ναός προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος πιστών.

Αξίζει μια επίσκεψη στον επιβλητικό ναό για να θαυμάσετε από κοντά την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του.

11. Βόλτα στη Χώρα

Μπορεί η πρώτη εντύπωση σας από τη Χώρα του νησιού είναι άκρως τουριστική, μια βόλτα, όμως στα στενά δρομάκια της με τα δεκάδες μαγαζάκια και τα κρυμμένα καφέ θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Αφήνοντας την κλασσική νησιώτικη περατζάδα με αφετηρία σας τον παλιό δρόμο της Παναγίας θα ανακαλύψετε αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, κρήνες και πλακόστρωτα σοκάκια, νεοκλασικά κτίρια, αλλά και επαύλεις με όμορφους κήπους.

12. Για οικογενειακές βουτιές στην Κολυμπήθρα

Η παραλία, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, η αμμώδης παραλία της Κολυμπήθρας, στα βόρεια του νησιού, πρόκειται ουσιαστικά για δυο αντικριστές ακτές.

Η μικρή Κολυμπήθα θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για ατέλειωτες οικογενειακές βουτιές σε καθαρά νερά, ενώ εδώ θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνα για καφέ και ταβερνάκι πάνω στο κύμα.

Απέναντι σας το Δρακονήσι, μια μικρή βραχονησίδα, που μοιάζει με δράκο που κάθεται στα δυο του πόδια και συντροφιά σας ο ήχος των κυμάτων και το απέραντο γαλάζιο.

Η μεγάλη Κολυμπήθρα είναι ο παράδεισος των surfers, εκτεθειμένη στους δυνατούς βόρειους ανέμους και προσελκύει κυρίως νεαρότερες ηλικίες.

13. Τσουλήθρα στον αμμόλοφο της Παχιάς Άμμου



Στο Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 8,5 χλμ μακριά από τη Χώρα θα βρείτε μια από τις πιο απομονωμένες ακτές του νησιού, με χρυσαφένια αμμουδιά και καθαρά, ρηχά νερά.

Για να φτάσετε στην παραλία θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ένα μέτριας δυσκολίας μονοπάτι και στη συνέχεια να ξεκινήσετε την κατάβαση σας σε έναν βραχώδη λόφο.

Στο τέλος του, στα δεξιά σας θα δείτε έναν αμμόλοφο, στον οποίο θα χρειαστεί να τσουλήσετε για να «προσγειωθείτε» στην ακτή! Εναλλακτικά, μπορείτε να προσεγγίσετε τη θάλασσα από τους βράχους στα αριστερά της παραλίας.

Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αξίζει την προσπάθεια. Παρόλα αυτά μην την επιλέξετε αν έχετε μικρά παιδιά, ενώ καλό είναι να έχετε μαζί σας ομπρέλα, αφού η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας νερό και όλα τα απαραίτητα.

14. Στην μοναδική παραλία Λιβάδα

Μια ακόμα απομονωμένη ακτή της Τήνου, η βοτσαλωτή παραλία της Λιβάδας θα σας εντυπωσιάσει με τα μοναδικά σχήματα, που έχει δημιουργήσει το κύμα στα βράχια της αριστερής πλευράς της.

Η άγρια ομορφιά της και οι ζωγραφισμένες και μισοσβησμένες από την αλμύρα μορφές στα βράχια δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό, που αξίζει να δείτε από κοντά.

15. Μερικές ακόμα παραλίες της Τήνου

Οι επιλογές σας πολλές, να θυμάστε όμως ότι όλα στην Τήνο εξαρτώνται από τον καιρό τους ανέμους, οπότε για σιγουριά ρωτήστε τους φιλόξενους ντόπιους.

Καιρού θέλοντος και Θεού επιτρέποντος, λοιπόν, μην χάσετε τα Καλύβια, με το όμορφο beach bar, την παραλία Γιαννάκη, κάτω από την Καρδιανή με το βοτσαλάκι και τις ταβέρνες πάνω στο κύμα, τα κοσμοπολίτικα Κιόνια, κοντά στην Χώρα, τον Άγιο Φωκά με τα ρηχά νερά, την Αγία Κυριακή με την ψιλή άμμο και τη Σάντα Μαργαρίτα με τα σμαραγδένια νερά.

16. Η γαστρονομία της Τήνου

Εκλεκτά εδέσματα, παραδοσιακά τηνιακά προϊόντα και φυσικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά συνθέτουν την γαστρονομία ενός νησιού, που δεν θα αφήσει κανέναν πεινασμένο.

Δοκιμάστε τηνιακές αγκινάρες, κάπαρη, λούζα, λουκάνικο, τυράκι τηνιακό και για γλυκό μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας αμυγδαλωτά, ψαράκια, φοινίκια με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι και παστέλια.

Οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν τα παστέλια πάνω σε φύλλα λεμονιάς, που δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα στο αγαπημένο αυτό γλυκό.

17. Φεστιβάλ Τήνου 2014

Το Φεστιβάλ Τήνου κλείνει φέτος 13 χρόνια επιτυχημένης πορείας, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και τις παραδόσεις ενός νησιού, με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσική, χορό,εικαστικά και πολλά άλλα δρώμενα, φιλοξενώντας τόσο διάσημα ονόματα, όσο και ντόπιους καλλιτέχνες, το φετινό φεστιβάλ έχει ως κεντρικό άξονα τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και την επίδραση τους στη τέχνη και τη δημιουργία, στο χώρο και στο χρόνο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ

Που θα φάτε

Θαλασσάκι, Όρμος Υστερνίων

Μια από τις καλύτερες επιλογές για ποιοτικό φαγητό, το Θαλασσάκι συνδυάζει την καλή κουζίνα με την υψηλή αισθητική. Αποδεικνύοντας την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα, ο ιδιοκτήτης του προσθέτει νότες γαλλικής και ιταλικής κουλτούρα σε αγαπημένα πιάτα. Μην χάσετε την περίφημη ρεγγοσαλάτα, τις φρέσκιες επιλογές σαλάτας, τη μοναδική μακαρονάδα με θαλασσινά και το γλυκό με πτι μπερ και σοκολάτα. Τιμές: από 20 – 30 ευρώ το άτομο. (Τηλ. 2283031366 )

Μπουρού, Κιόνια

Ακολουθώντας τα μονοπάτια της ελληνικής σύγχρονης κουζίνας, η Μπουρού σας υποδέχεται με «πειραγμένα» αγαπημένα πιάτα, βασισμένα σε επιλεγμένα, εποχιακά τηνιακά προϊόντα. Σε ένα προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια περιβάλλον, με θέα τη θάλασσα θα απολαύσετε σπιτικές πίτες ημέρας, νόστιμα μαγειρευτά και σπιτικά γλυκά. Τιμές: από 20 – 25 ευρώ το άτομο. (Τηλ.: 22830 25760) Από του χρόνου η Μπουρού θα υποδέχεται τους πιστούς τις πελάτες σε έναν νέο ανανεωμένο χώρο, λίγο πριν τα Κιόνια.

Pranzo, Χώρα

Μια ιταλική τρατορία στον παραλιακό δρόμο της Χώρας με φρέσκα ζυμαρικά σε αγαπημένους συνδυασμούς και πολύ γευστική πίτσα. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό από το πρωί, προσφέροντας πολλές επιλογές για πρωινό και γλυκίσματα. Τιμές: από 12 – 20 ευρώ το άτομο. (Τηλ. 22830 26002)

Το κουτούκι της Ελένης, Χώρα

Μια κλασσική επιλογή στα στενά της Χώρας, ο ζεστός αυτός χώρος προσφέρει μεγειρευτό φαγητό, μεζεδάκια και φαγητά κατσαρόλας της τηνιακής κουζίνας. Στα must οι μαραθοκεφτέδες και οι ψαρομεζέδες. Τιμές: από 15 – 25 ευρώ το άτομο.

Οι Λεύκες, Τριαντάρος

Σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου, θα απολαύσετε κρεατικά της ώρας, όπως μοσχαράκι και καστίκι, που τρέφουν οι ίδιοι, και μαγειρευτά φαγητά. Μην χάσετε την νόστιμη φρουτάλια, την παραδοσιακή ομελέτα. Τιμές: από 8 έως 12 ευρώ το άτομο. (Τηλ. 22830 41298)

Μαραθιά, Παραλία Αγίου Φωκά

Μοντέρνα αισθητική, τόσο στη διακόσμηση, όσο και στις επιλογές των πιάτων, με θέα στην παραλία. Νόστιμα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ξεχωριστή παρουσίαση. Δοκιμάστε ψαρόσουπα, το κοτόπουλο «Μαραθιά» ή το χοιρινό με λιαστή ντομάτα και κάππαρη Τήνου, μπουρδέτο με μπαρμπούνι, γιουβέτσι με αστακό και αστακομακαρονάδα. Τιμές: από 18 – 30 ευρώ το άτομο. (Τηλ. 22830 23249)