Αν ένας προορισμός στην Πελοπόννησο φημίζεται για τα υπέροχα χωριά του, αυτός είναι ο Πάρνωνας. Στο βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, συναντά κανείς όμορφους και γραφικούς οικισμούς, που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Παραδομένοι στην πλούσια φύση του ορεινού όγκου, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον ολόγυρά τους, κάνοντας τους επισκέπτες να αναρωτιούνται μήπως αποτελούν προέκταση του φυσικού τοπίου που αντικρίζουν.

Κοσμάς

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία. Ο Κοσμάς σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, είναι πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες- λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Πραστός

Βουτηγμένος στην υπέροχη φύση του Πάρνωνα, σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό Άγιος Ανδρέας, ο Πραστός υποδέχεται τους επισκέπτες του αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Η σημερινή του εικόνα μπορεί να μην ανταποκρίνεται 100% στα μεγαλεία που έζησε ο οικισμός κατά το παρελθόν, ωστόσο, τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τα αρχοντικά κτίσματα και οι υπέροχες εκκλησίες αποτελούν απτή απόδειξη των ένδοξων εποχών που έζησε το χωριό.

Χαρακτηριστικά δείγματα της λιτής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, τα κτίσματα του Πραστού ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Και πιο συγκεκριμένα στον 18ο και 19ο αιώνα, τότε που οι έμποροι πλούτιζαν στην Κωνσταντινούπολη, την Ύδρα και τις Σπέτσες και έχτιζαν τα εντυπωσαικά αρχοντικά και πυργόσπιτά τους, που σώζονται μέχρι και σήμερα.

Άγιος Πέτρος

Σε απόσταση περίπου 3 ωρών από την Αθήνα, το χωριό του Πάρνωνα που αποτελεί και το κεφαλοχώρι του ορεινού όγκου στην Ορεινή Αρκαδία, ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς πρόκειται για τα πρώτα χωριά της Ελλάδας που απέκτησε ξενοδοχείο.

Ο λόγος για τον Άγιο Πέτρο, που ήδη από την δεκαετία του ’60 αποτελεί δημοφιλή στάση, αν όχι προορισμό, ιδίως για όσους επισκέπτονται την περίφημη μονή της Παναγίας της Μαλεβής, η οποία συναντάται σε κοντινή απόσταση από αυτό.

Κατάφυτο από έλατα και καρυδιές, το χωριό ξεχωρίζει για τα πολλά νερά και τις βρύσες του, ενώ διαθέτει και παλιά αρχοντικά και πυργόσπιτα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Τα ομορφότερα από αυτά θα τα συναντήσετε στην επάνω γειτονιά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά του Κοΐνη, του Κασούρη, του Κοντάκη, του Μούσχουρου κ.α.