Το μικρό και κατάφυτο νησάκι της Λακωνίας, αποτέλεσε το ερωτικό κρησφύγετο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης, σύμφωνα με τον Όμηρο.

Αυτό δεν είναι άλλο από το Κρανάη, γνωστό και ως Μαραθονήσι, το νησί που ενώνεται με την πόλη του Γυθείου στο νότιο τμήμα της.

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Μενέλαο, λοιπόν, οι δύο ερωτευμένοι νέοι, σύμφωνα με την μυθολογία, κατέφυγαν σε αυτό το λιλιπούτειο νησάκι όπου πέρασαν την πρώτη νύχτα μαζί μετά την απαγωγή της Ωραίας Ελένης, προτού αναχωρήσουν για την Τροία.

Μάλιστα εικάζεται ότι το όνομα του μικρού νησιού οφείλεται στο ότι ο Πάρις φεύγοντας ξέχασε το κράνος του εδώ, και έτσι ο τόπος ονομάστηκε Κρανάη.

Το πευκόφυτο μικροσκοπικό νησάκι προσφέρει πανοραμική θέα στην αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη του Γυθείου, ενώ ενδείκνυται για βόλτες ανάμεσα στα πεύκα. Εδώ ξεχωρίζει ο πύργος του Τζαννετάκη, ένα κτίσμα του 1829, ο οκτάγωνος φάρος Κρανάης που κατασκευάστηκε με μάρμαρο από τον Ταίναρο και χρονολογείται από το 1873, καθώς και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.