Το μεταφυσικό πράσινο της ορεινής ομορφιάς της Σαμοθράκης, στα χαρακτηριστικά του νησιού που το κάνουν μοναδικό. Ένα αρκετά ισχυρό πλεονέκτημα, το οποίο την κάνει να μην αποτελεί αποκλειστικά καλοκαιρινό προορισμό, όπως τα περισσότερα νησιά της χώρας μας.

Για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού του μυστηρίου και της σπάνιας ομορφιάς, οι βάθρες αποτελούν συνώνυμο της Σαμοθράκης. Πρόκειται για αλλεπάλληλες φυσικές λιμνούλες που σχηματίζονται μέσα στα βράχια με κρυστάλλινα, βαθυπράσινα νερά και έλκουν σαν άλλες σειρήνες τους ταξιδιώτες που βρίσκονται στο νησί, για να τους μαγέψουν με την απαράμιλλης αισθητικής φυσική ομορφιά τους.

Η πιο γνωστή απ’ όλες είναι εκείνη του Φονιά, του πιο διάσημου φαραγγιού της Σαμοθράκης. Για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να περπατήσει για περίπου μισή ώρα, ωστόσο το τοπίο που θα αντικρίσει με τον τεράστιο καταρράκτη να σχηματίζει στο τέλος του μια εντυπωσιακή, κρυστάλλινη ποταμίσια πισίνα πραγματικά θα τον ανταμείψει και με το παραπάνω.

Από τις πιο φημισμένες και η Γριά Βάθρα, ένα από τα γηραιότερα ρέματα του νησιού, σε απόσταση 2 χλμ. από τα Θέρμα, φωλιασμένη στην «αγκαλιά» ενός υπέροχου τοπίου με φτέρες και πλατάνια.

Στην ουσία πρόκειται για μια αλληλουχία δέκα συνεχόμενων καταρρακτών και βαθρών. Για να προσεγγίσει κανείς τις δύο πρώτες βάθρες η διαδρομή είναι εύκολη, για την τρίτη πρέπει να κολυμπήσει στα νερά της δεύτερης, ενώ για τις υπόλοιπες η καλή φυσική κατάσταση αποτελεί το μεγαλύτερο ατού εκείνων που θα επιχειρήσουν να τις δουν από κοντά.