Οι εικόνες μοιάζουν σαν να βγήκαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως πρόκειται για τις μακέτες των εντυπωσιακών κτιρίων που σε λίγα χρόνια θα κοσμούν την κινέζικη πόλη Shenzhen.

Ο Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut οραματίστηκε την εισαγωγή φυσικών οικοσυστημάτων στις πόλεις και σχεδίασε ουρανοξύστες – φάρμες που μοιάζουν σαν γιγαντιαία βότσαλα από γυαλί τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Μια δομή χάλυβα θα δημιουργήσει τα καμπύλα σχήματα, ενώ ηλιακοί συλλέκτες και ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν πάνω στις εξωτερικές επιφάνειες.

Τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων θα είναι γεμάτα πράσινο και οι ένοικοι θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα λαχανικά τους, αλλά και να απολαύσουν τη σκιά των δέντρων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και οι συνολικά έξι φουτουριστικοί ουρανοξύστες θα είναι απόλυτα φιλικοί προς το περιβάλλον και η κατασκευή τους θα βασίζεται στις αρχές της πράσινης ανάπτυξης.

Ο Callebaut επιθυμεί να δημιουργήσει ένα γόνιμο αστικό περιβάλλον με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να συμφιλιώσει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του πλανήτη. Όλη η ενέργεια του κτιρίου θα προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο και οτιδήποτε παράγεται θα είναι ανακυκλώσιμο.

Οι κάτοικοι των πύργων θα εργάζονται στα ίδια κτίρια, μειώνοντας έτσι το κόστος της μετακίνησης. Επίσης όλα τα τρόφιμα θα παράγονται στο εσωτερικό του κτιρίου, σε περιβόλια και κήπους λαχανικών και τα απόβλητα θα διοχετεύονται πίσω στο οικοσύστημα.

Οι ουρανοξύστες – φάρμες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.