Μοιάζει με έργο Τέχνης. Από εκείνα που ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει με τα καλύτερα χρώματα και τα ταιριάζει με έναν τρόπο μαγικό. Αλλά το σπήλαιο Διρού ή Βλυχάδα είναι ένα έργο τέχνης σμιλεμένο από τη φύση.

Το σπήλαιο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Λακωνίας και είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δει ο επισκέπτης της περιοχής. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή από το 1900, χωρίς κανείς όμως να γνωρίζει, μέχρι το 1949, πόσο θαυμάσιο ήταν το εσωτερικό του. Οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γιάννης και Άννα Πετροχείλου ήταν εκείνοι που το εξερεύνησαν συστηματικά κι έτσι σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα. Η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση έγινε το 1970 και το βάθος του σπηλαίου φτάνει σε κάποιο σημείο και τα 100 μέτρα.

Η «γέννηση» του σπηλαίου τοποθετείται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η εμπειρία της ξενάγησης με βάρκα ανάμεσα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες προκαλεί δέος και μένει αξέχαστη.

Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου καλύπτεται με θαλασσινό νερό, ενώ η ξενάγηση διαρκεί περί τα 45΄ και γίνεται κυρίως με μικρές βάρκες. Το εσωτερικό του είναι μαγευτικό με μία μοναδική ατμόσφαιρα, που μόνο δέος προκαλεί.

TAGS