Από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κάποιος έστω και μία φορά στη ζωή του, το Πάσχα στη Σύρο θα του μείνει πραγματικά αξέχαστο. Η συνύπαρξη αλλά και ο ταυτόχρονος εορτασμός του τόσο από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, όσο και από τους Καθολικούς του νησιού, στα όσα σίγουρα οξύμωρα αλλά και μοναδικά βλέπει κανείς στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων.

Μέσα σε ένα βαθύ κλίμα κατάνυξης η Αρχόντισσα των Κυκλάδων προσφέρει μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία σε όσους την επιλέξουν για ένα ταξίδι κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης οι επιτάφιοι των ορθόδοξων ναών περιφέρονται στα σοκάκια της Ερμούπολης. Στην Πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο Δημαρχείο, πραγματοποιείται από κοινού δέηση με την χορωδία του Αγίου Νικολάου να συνοδεύεται από την Φιλαρμονική του Δήμου. Η περιφορά του επιταφίου του Καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας έχει ήδη προηγηθεί και το θέαμα είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι ορθόδοξες εκκλησίες γιορτάζουν την Πρώτη Ανάσταση, ενώ αμέτρητα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό του νησιού το βράδυ της Ανάστασης.

Στις γραφικές γειτονιές της Ερμούπολης αλλά και σε όλα τα χωριά της Σύρου το αρνάκι ή το κατσικάκι στην σούβλα έχουν την τιμητική τους την Κυριακή του Πάσχα, με τις μυρωδιές να διαχέονται παντού τρυπώντας στην κυριολεξία τις μύτες των επισκεπτών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης, ενώ το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης διαβάζεται σε 12 γλώσσες. Τέλος, μετά τον Εσπερινό ακολουθεί το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, που μετρά περισσότερα από 80 χρόνια ζωής.

Άνω Σύρος: Ο μεσαιωνικός οικισμός- κόσμημα για όλο το νησί

Χτισμένη πάνω σε λόφο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς τον Σαν Τζώρτζη, στην κορυφή του, η Άνω Σύρος συναρπάζει τον ταξιδιώτη με τις ιστορίες και τους μύθους που την περιβάλλουν και παραμένουν ζωντανοί ακόμη και σήμερα.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά της στοιχεία το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι Καθολικοί, καθώς διατηρούν τις παραδόσεις του χωριού οι οποίες συναντάνε τις ρίζες τους στην ίδρυση του χωριού.

Ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας διατηρείται αναλλοίωτος στο πέρασμα των αιώνων, με μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο με λιλιπούτεια μπαλκόνια, εντυπωσιακές καμάρες και αμέτρητα σκαλοπάτια να συνθέτουν μέχρι σήμερα την εντυπωσιακή εικόνα της Άνω Σύρου.