Τα χωριά των Κυκλάδων αυτήν την εποχή αποτελούν πραγματικό όνειρο. Πόσο μάλλον όταν τα γραφικά σοκάκια με τα πάλλευκα ασβεστωμένα σπίτια και τις ανθισμένες αυλές διακατέχονται από την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, όσο τα παραδοσιακά έθιμα για το Πάσχα λαμβάνουν χώρα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους. Δείτε, λοιπόν, τρία γραφικά χωριά των Κυκλάδων που μπορείτε να επιλέξετε για την πασχαλινή σας απόδραση.

Μάρπησσα, Πάρος

Μάρπησσα, Πάρος

Η Αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό της Μάρπησσας στην ενδοχώρα της Πάρου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που επισκέπτονται το χωριό για να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό έθιμο. Κατά την περιφορά του Επιταφίου, η οποία συνοδεύεται από χορωδία με 40 γυναίκες του χωριού, διοργανώνονται δρώμενα που αναπαριστούν στιγμιότυπα από τη ζωή του Ιησού μέχρι την πορεία του προς το Σταυρό και τη Λύτρωση. Οι στάσεις που πραγματοποιούνται είναι 12, όσα και τα θέματα που αναπαριστώνται από τα Θεία Πάθη.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις στη Μάρπησσα, δεν περιορίζονται μόνο στη Μεγάλη Παρασκευή. Μετά τη δεύτερη Ανάσταση πραγματοποιείται αναπαράσταση της Ανάστασης και το κάψιμο του Ιούδα στους Μύλους του χωριού, ενώ ανήμερα το Πάσχα στο γήπεδο στήνεται γλέντι με ψητό αρνί, αυγά και ντόπιο κρασί να προσφέρονται απλόχερα σε ντόπιους και επισκέπτες.

Πύργος, Σαντορίνη

Πύργος, Σαντορίνη

Η πιο εντυπωσιακή περιφορά Επιταφίου στο νησί, λαμβάνει χώρα στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος, στην ενδοχώρα του νησιού, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, τον Προφήτη Ηλία, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την Αποκαθήλωση, ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού. Η μοναδική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το χωριό με τα εκατοντάδες αναμμένα φαναράκια τοποθετημένα τόσο στις στέγες των σπιτιών, όσο και στους τοίχους του Ενετικού κάστρου, δημιουργούν μια συναρπαστική εικόνα που μένει πραγματικά αξέχαστη.

Για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, αν και στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης τα βαρελότα δεν έχουν θέση, ωστόσο η Ανάσταση στον Προφήτη Ηλία δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει αφ’ υψηλού όλη τη θεά στο νησί και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό.

Χαλκί, Νάξος

Χαλκί, Νάξος

Σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την Χώρα, απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας και περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα του νησιού, το Χαλκί συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ομορφότερους και γραφικότερους προορισμούς της Νάξου. Η ιδιαίτερη, μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική των κτιρίων του, χαρακτηριστικό δείγμα του νεοκλασικισμού, μαρτυρά την οικονομική ευρωστία που γνώρισε κάποτε το χωριό. Πρόκειται για το παλιό διοικητικό κέντρο και εμπορική πρωτεύουσα του νησιού, το οποίο τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκτά και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη. Τόσο ο κεντρικός πεζόδρομος, όσο και τα δρομάκια που τον πλαισιώνουν κρύβουν μικρές εκπλήξεις που ενθουσιάζουν τον επισκέπτη. 

Κυκλαδίτικα καλντερίμια με εντυπωσιακά αρχοντικά, κουκλίστικα σπίτια με ολάνθιστες αυλές, παραδοσιακούς καφενέδες και μικρά μαγαζάκια συνθέτουν το όμορφο παζλ του χωριού. Από τα σημεία αναφοράς του ο ανακαινισμένος Πύργος του Μπαρότση, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη και ο ναός της Παναγίας Πρωτόθρονης. Με φόντο αυτό το υπέροχο σκηνικό, λοιπόν, η περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής περνά από τα γραφικά σοκάκια του νησιού, σε κλίμα πλήρους κατάνυξης.