Με μια ιστορία που χάνεται στο βάθος του χρόνου και αμέτρητα αξιοθέατα, κάποια εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα πιο σπουδαία του ελλαδικού χώρου, η Νάξος διαθέτει αξιόλογα μουσεία που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Στη Χώρα του νησιού, λοιπόν, θα βρείτε τρία από αυτά τα οποία μέσα από τις συλλογές και τα εκθέματά τους ταξιδεύουν στο χρόνο κα την ιστορία τόσο του νησιού, όσο και των Κυκλάδων.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τα πιο σημαντικά μουσεία στο νησί, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου φιλοξενείται σε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια στο κάστρο και πιο συγκεκριμένα στην παλιά σχολή των Ιησουιτών.

Λειτουργεί από το 1973 και στους χώρους του εκτίθενται ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Μεταξύ άλλων θα παρατηρήσει κανείς αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, καθώς και μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία από την μυκηναϊκή και γεωμετρική εποχή.

Ενετικό Μουσείο

Πρόκειται για το πρώην φρουραρχείο επί Ενετικής κτήσης, το οποίο επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως το Προξενείο της Βενετίας. Ιδιοκτήτες του κτιρίου από το 1704 μέχρι και σήμερα η οικογένεια Ντελαρόκκα- Μπαρότσι, με τον δημιουργό του Ενετικού Μουσείου, κύριο Νίκο Καραβία, να εκθέτει στους χώρους του τις συλλογές της οικογένειας με αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1207 έως σήμερα.

Χρηστικά αντικείμενα από διάφορες εποχές, φορεσιές, πίνακες και όπλα καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από την ακρόπολη της Νάξου στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Ο χώρος φιλοξενεί το Domus Festival (αφορά κυρίως σε μουσικές εκδηλώσεις), ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται από το 1999 και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Βυζαντινή Συλλογή

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς πύργους του νησιού ο Πύργος του Γλέζου στη Χώρα, αποτέλεσε το Παλάτι των Κρίσπι, όπου διέμεναν οι δούκες της οικογένειας. Βρίσκεται πάνω από την Τρανή Πόρτα, στο βόρειο τμήμα του κάστρου, και αποτελεί τον μοναδικό σωζόμενο προμαχώνα του κάστρου.

Εξαιρετικά αναστηλωμένος, σήμερα στεγάζει την ενδιαφέρουσα έκθεση μεσοβυζαντινής γλυπτικής από τη Νάξο και τις Κυκλάδες, με αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα.