Η Νάξος είναι από εκείνα τα νησιά των Κυκλάδων, και της Ελλάδας γενικότερα, που κρατούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους συνεχώς αμείωτο.

Θέλετε οι πάρα πολλές και εκπληκτικές παραλίες του νησιού, που για μερικούς είναι στην πραγματικότητα ασυναγώνιστες, θέλετε η εξαιρετική της γαστρονομία που κάνει τους πάντες να μιλούν γι’ αυτή, τα αμέτρητα αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ταξιδεύουν στο χρόνο ή μήπως τα υπέροχα, γραφικά και αυθεντικά χωριά στην ενδοχώρα του νησιού που προσφέρουν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία ζωής; Ό,τι και να ενδιαφέρει τον καθένα στη Νάξο σίγουρα θα το βρει.

Ένα, λοιπόν, από τα πιο χαρακτηριστικά, γραφικά και παραδοσιακά χωριά του νησιού είναι και το Χαλκί, σε απόσταση, σχεδόν, αναπνοής από τη Χώρα της Νάξου. Μόλις 15 χλμ. χρειάζεται να διανύσει ο επισκέπτης του νησιού για να βρεθεί σε αυτό το πραγματικό χωριό- κόσμημα. Το Χαλκί βρίσκεται απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας και μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

Η αρχιτεκτονική είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που προσέχει κανείς στο χωριό, με μεγαλοπρεπή κτίρια, δείγμα του νεοκλασικισμού, να μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία που γνώρισε κάποτε το χωριό.

Το Χαλκί αποτελούσε το αλλοτινό δικοικητικό κέντρο και την εμπορική πρωτεύουσα της Νάξου, με τα τελευταία χρόνια να κερδίζει και πάλι την παλιά του αίγλη. Ένας κεντρικός πεζόδρομος και τα γραφικά σοκάκια που τον πλαισιώνουν καλούν σε βόλτες που ενθουσιάζουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Πάλλευκα κυκλαδίτικα καλντερίμια με εντυπωσιακά αρχοντικά, περιποιημένα σπίτια με ολάνθιστες, χρωματιστές αυλές, παραδοσιακά καφενεία και γουστόζικα μαγαζάκια συνθέτουν τη σημερινή του εικόνα.

Σημείο αναφοράς για το γραφικό χωριό θεωρείται ο ανακαινισμένος Πύργος του Μπαρότση, ο ναός της Παναγίας Πρωτόθρονης καθώς και βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη. Στο χωριό συναντάται, επίσης και ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια του νησιού, εκείνο του Βαλληνδρά -σήμερα στους χώρους του λειτουργεί και μουσείο- που λειτουργεί από το 1896 και φημίζεται για το περίφημο λικέρ κίτρο Νάξου.