Στη δήλωση ότι η Κομισιόν θα προτείνει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, προχώρησε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μακρά συζήτηση σχετικά με το αν η ισχύς των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι οκτάμηνη ή εννεάμηνη, πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, αλλά αναμένεται ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση κοινής προσέγγισης μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Της δήλωσης του ευρωπαίου αξιωματούχου προηγήθηκε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ θα συστήσει επίσης στις χώρες μέλη να συνεχίσουν να δέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν από τις 10 Ιανουαρίου σε όλους όσοι έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας