Το Instagram είναι εδώ και καιρό μια καλή πηγή έμπνευσης για διακοπές, ειδικά μεταξύ των millennials και των νεότερων γενιών που στρέφονται στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικών μέσων για ταξιδιωτικές ιδέες. Οι άνθρωποι της δημιουργικής βρετανικής εταιρείας Design Bundles ανέλυσαν πρόσφατα πόσες φορές τα 145 πιο δημοφιλή Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επισημάνθηκαν στο Instagram και τα κατέταξαν αναλόγως.

Ρίο ντε Τζανέιρο

Κάθε τοποθεσία στο top 10 περιλαμβάνεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που σημαίνει ότι φιλοξενεί έναν συνδυασμό ιστορικών κτιρίων, σημαντικών έργων ζωγραφικής και γλυπτικής ή άλλων αξιοσημείωτων αρχαιολογικών αξιοθέατων.

Αρκετές τοποθεσίες που επισημάνθηκαν ως φυσικές τοποθεσίες -Εθνικό Πάρκο Grand Canyon, Εθνικό Πάρκο Yosemite, Canadian Rocky Mountain Parks, Yellowstone National Park, Dorset and the East Devon Coast, οι Δολομίτες και η περιοχή Jungfrau-Aletsch στις Ελβετικές Άλπεις- επίσης βρέθηκαν ανάμεσα στις κορυφαίες 30 θέσεις, όπως και το Εθνικό Πάρκο Göreme, που χαρακτηρίζεται ως μικτή τοποθεσία γνωστή για τον συνδυασμό φυσικών και ανθρωπογενών χαρακτηριστικών.

Βενετία

Instagram: Τα 10 δημοφιλέστερα μνημεία της UNESCO

Στην κορυφή της λίστας με τα δημοφιλέστερα μνημεία της UNESCO βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της Ρώμης, με περίπου 61,2 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, ακολουθούμενο από το Ρίο ντε Τζανέιρο με περίπου 45 εκατομμύρια και τη Βενετία και τη λιμνοθάλασσα της με σχεδόν 25,8 εκατομμύρια.

Πράγα

Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν το Κίεβο με περίπου 21,9 εκατομμύρια δημοσιεύσεις και το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας με 21,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις.

Το ιστορικό κέντρο της Πράγας με 17,7 εκατομμύρια συναντάται στην έκτη θέση, ενώ η Βουδαπέστη με 14,7 εκατομμύρια στην έβδομη. Το top 10 συμπληρώνουν στην 8η, 9η και 10η θέση αντίστοιχα η Μπραζίλια με 13,3 εκατομμύρια, το ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης με 12 εκατομμύρια και το Κίτο, πρωτεύουσα του Ισημερινού, με 9,9 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στο Instagram.

Αγία Πετρούπολη

Η υψηλότερη φυσική τοποθεσία στην Αμερική είναι, επίσης, και η δημοφιλέστερη τοποθεσία της που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO στις ΗΠΑ -το Εθνικό Πάρκο Yosemite, που βρίσκεται στην 15η θέση με περίπου 4,6 εκατομμύρια δημοσιεύσεις.

Δύο άλλα ορόσημα των ΗΠΑ βρίσκονται, επίσης, ανάμεσα στα κορυφαία 30 -και τα δύο είναι φυσικές τοποθεσίες. Το Γκραν Κάνυον, λοιπόν, συναντάται στην 16η θέση με περίπου 4 εκατομμύρια δημοσιεύσεις και το Yellowstone στην 25η θέση με περίπου 2,8 εκατομμύρια δημοσιεύσεις.

Γκραν Κάνυον

UNESCO: Ποιος ο σκοπός της δημιουργίας της

Ακριβώς πριν από 75 χρόνια, η UNESCO ιδρύθηκε για να προωθήσει μια παγκόσμια εκτίμηση μεταξύ των πολιτισμών. Το 1978 ο οργανισμός ανακοίνωσε τον πρώτο του κατάλογο με 12 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μια ονομασία που θεωρείται ευρέως ως ο χρυσός κανόνας για ορόσημα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, συνολικά 1.154 τοποθεσίες -897 πολιτιστικές, 218 φυσικές και 39 μικτές- έχουν κερδίσει μια θέση στη λίστα της.