Η γοητευτική διαδρομή κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας οδηγεί σε δασικούς όρμους και ονειρεμένες παραλίες που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι φτάνουν μέχρι τα πολυάριθμα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής, ο μοναχικός δρόμος που συνεχίζει ανάμεσα σε ελιές που δίνουν τη σκυτάλη σε φουντωτά πεύκα οδηγεί σε μία από τις εκπλήξεις του νησιού, το χωριό Παλιά Περίθεια, που υμνεί ακόμη και ο Guardian σε πρόσφατο δημοσίευμά του.

Ένα ατμοσφαιρικό πρώην χωριό φάντασμα, εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια που παίρνει και πάλι σιγά σιγά ζωή, ώστε να γίνει ένα από τα πιο όμορφα και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Παλιά Περίθεια – Το αρχαιότερο χωριό στο νησί των Φαιάκων

Με σπίτια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, η Παλιά Περίθεια είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας. Χτισμένο για να είναι ασφαλές από επιθέσεις πειρατών, βρίσκεται κοντά στην κορυφή της ψηλότερης κορυφής του νησιού, το όρος Παντοκράτορας, και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος, ενώ προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος προς την Αλβανία. Και όμως για δεκαετίες αυτό ήταν ένα χωριό φάντασμα, που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1960 όταν η ενασχόληση με τον τουρισμό αποτέλεσε το Α και το Ω για τους κατοίκους την Κέρκυρα και οι χωρικοί αναζητούσαν την τύχη τους στην ακτή.

Μια βόλτα στην Παλιά Περίθεια θυμίζει κάτι από την παλιά της δόξα, όταν το χωριό έσφυζε από ζωή, αλλά και τις στιγμές που όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε αυτό -οι ταβέρνες που λειτουργούν στο χωριό είναι αρκετά δημοφιλείς για εξορμήσεις του σαββατοκύριακου- πιστεύουν ότι θα αναβιώσουν και μελλοντικά.

Ένα χωριό κόσμημα για την Κέρκυρα που αποκτά και πάλι ζωή

Κομψά πέτρινα αρχοντικά, άλλα κατεστραμμένα από τις φθορές και την πάροδο του χρόνου και άλλα επισκευασμένα περιστοιχίζουν τους δρόμους, πολλά με περίτεχνα χαρακτηριστικά ακόμα ορατά, όπως τοιχογραφίες, ηλιακά ρολόγια και οικόσημα. Σε διάφορα σημεία, μάλιστα, ανάμεσα από κυματιστές σχισμές στο βουνό μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά στη θάλασσα, που μοιάζουν με δέσμες φωτός που διαπερνούν τα παράθυρα ενός επιβλητικού, πέτρινου πύργου.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού η ροζ εκκλησία του Αγίου Ιακώβου της Περσίας, ίσως το πιο συμβολικό σημάδι αναβίωσης στην Παλιά Περίθεια, καθώς οι καμπάνες της, σχεδόν άρχισαν να χτυπούν ξανά καθώς το χωριό γιόρτασε τον πρώτο του γάμο και βάπτιση μετά από 50 χρόνια.