Όποιος θέλει να ξεκλέψει λίγο χρόνο για μια ακόμη απόδραση με άρωμα καλοκαιριού, τα μικρά νησιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αττική, αποτελούν την καλύτερη αφορμή για μια εξόρμηση πλάι στο κύμα. Στις Κυκλάδες, τον Αργοσαρωνικό ή τον Κορινθιακό κόλπο, όποιο και να προτιμήσετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε το Σαββατοκύριακό σας στο έπακρο.

Τζια

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα). Οι βασικοί οικισμοί της είναι η Ιουλίδα, η Χώρα (το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού), το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας. 

Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τα σημαντικότερα αξιοθεάτά της. Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.

Σπέτσες

Από τα ομορφότερα και πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες ενδείκνυνται για ένα Σαββοτοκύριακο που «μυρίζει» ακόμα καλοκαίρι. Το νησί διαθέτει λίγες παραλίες, αξιόλογες επιλογές για διασκέδαση και χαλάρωση, αλλά και πανέμορφες εικόνες και τοπία που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας. Με τα πόδια ή με ποδήλατο -ή και με άμαξα- η περιήγηση στις Σπέτσες είναι πραγματική απόλαυση, καθώς κατά την διάρκειά της θα δείτε τη φημισμένη πλατεία του Ρολογιού, τη Ντάπια, αλλά και το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που σήμερα λειτουργεί και ως Μουσείο.

Το παλιό λιμάνι είναι ένα ακόμα σημείο που θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας, με τα εστιατόρια που προσφέρουν φρέσκα ψάρια και τα μπαράκια κάτω από τον έναστρο ουρανό. Οι παραλίες του νησιού μπορεί να μην είναι εξωτικές, ωστόσο είναι τόσο ξεχωριστό όλο το σκηνικό εδώ που αυτό μάλλον δεν θα σας απασχολήσει. Οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή, η Ζωγεριά και η Ξυλοκέριζα είναι μερικές από τις καλύτερες. Μην χάσετε, ωστόσο, την ευκαιρία να επισκεφτείτε τους μικρούς, ερημικούς όρμους στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, οι οποίοι προσεγγίζονται μόνο από θαλάσσης.

Τριζόνια

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο, παρόλο που κι αυτό είναι λιλιπούτειο, από τα συνολικά τέσσερα νησάκια του Κορινθιακού και το μοναδικό κατοικημένο του συμπλέγματος, σε κοντινή απόσταση από το νομό Φωκίδας. Η πρόσβαση σε αυτά πραγματοποιείται μόνο από θαλάσσης, με βαρκούλες που αναχωρούν από τα γειτονικά χωριά, ενώ η ύπαρξη αυτοκινήτων απαγορεύεται.

Το μικρό, πολύχρωμο και ήσυχο νησάκι, η έκτασή του φτάνει μόλις τα 2,5 τ.χλμ. με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ. αποτελεί έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 60-70 κατά την διάρκεια του χειμώνα, ένας αριθμός που δεκαπλασιάζεται κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Μόλις βρεθεί κανείς εδώ μαγεύεται από την απόλυτη και χαρακτηριστική ησυχία και γαλήνη του νησιού, με μόνη «φασαρία» τον παφλασμό των κυμάτων, το κελάηδισμα των τζιτζικιών και τους ήχους των σκαφών και ιστιοπλοϊκών που καταφτάνουν στο νησί. Και φυσικά τις κουβέντες και τα γέλια των επισκεπτών του, οι οποίοι απολαμβάνουν στο έπακρο αυτό που τους προσφέρει απλόχερα το νησί και για το οποίο, άλλωστε, το επιλέξανε για τις διακοπές τους.