Αν αυτό το καλοκαίρι χάρηκες τον ήλιο και τη θάλασσα σε κάποιο από τα υπέροχα ελληνικά νησιά της χώρας, ήρθε η ώρα να απολαύσεις και το μεγαλείο της φύσης στη… στεριά. Τρία ορεινά χωριά υπόσχονται τη ραστώνη και τη χαλάρωση που έχεις ανάγκη, συνδυάζοντας στο μέγιστο βαθμό με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον στα καλύτερά του.

Άρνα, Λακωνία

Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου, η άγνωστη στο ευρύ κοινό Άρνα, διατηρεί χαμηλό προφίλ και ελκύει όσους αναζητούν την πραγματική χαλάρωση και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει ο επισκέπτης ο περήφανος πλάτανος στην κεντρική πλατεία ο οποίος έχει ύψος 30 μέτρα και η περίμετρος του κορμού του φτάνει τα 13,80 μέτρα. Ο συγκεκριμένος πλάτανος, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη.

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτεί κανείς, θα χαρεί επαφή με τη φύση μέσω των μονοπατιών του Ταΰγετου και ποιοτική ξεκούραση. Στα συν το καλό φαγητό και οι σούπερ τιμές.

Κοσμάς, Αρκαδία

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία. Ο Κοσμάς σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, είναι πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια.

Η φύση δείχνει και εδώ το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες- λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Λαύκος, Πήλιο

Στα κρυφά διαμαντάκια του βουνού των Κενταύρων, το χωριό Λαύκος, είναι ένα από τα λιγοστά χωριά της περιοχής, αλλά και της χώρας γενικότερα, που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτο, ακόμα, από το μαζικό τουρισμό τον αυθεντικό χαρακτήρα του.

Ο Λαύκος βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπία, στο νότιο Πήλιο. Διαθέτει άπλετη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, γι’ αυτό και το χαρακτηρίζουν και ως «μπαλκόνι του Παγασητικού». Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η επικρατέστερη αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη «γλαύκος» που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου. Με καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά με όμορφες αυλές, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινες βρύσες και μια πλατεία σημείο αναφοράς για το χωριό, ο Λαύκος φημίζεται, επίσης, και για την πανοραμική θέα στον Παγασητικό, καθώς συναντάται σε υψόμετρο 310 μέτρων.