Όποιος έχει επισκεφτεί τη Λακωνία έστω και μία φορά της αναγνωρίζει το ποικιλόμορφο τοπίο που συναρπάζει, κάνοντας τους πάντες να επιστρέφουν σε αυτή ξανά και ξανά, καθώς σε κάθε γωνιά του νομού ανακαλύπτει κανείς ονειρικά μέρη, πλούσια σε ιστορία και γραφικότητα.

Από την ιστορική καστροπολιτεία του Μυστρά και τη ρομαντική Μονεμβασιά, μέχρι την άγρια ομορφιά και το πέτρινο σκηνικό της Μάνης, όλα τα τοπία του νομού κερδίζουν τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Κάτι που συμβαίνει και με το άγνωστο φιόρδ- έκπληξη του Γέρακα, που, ομολογουμένως, είναι καλύτερο και από τα περίφημα φιόρδ της Νορβηγίας.

Το άγνωστο φιόρδ- έκπληξη στη Λακωνία καλύτερο κι από τα νορβηγικά

Άγνωστο για το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, το χωριό του Γέρακα με το μεγαλειώδες τοπίο ολόγυρά του αποτελεί στην κυριολεξία έναν τόπο ονειρικό. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς εδώ με το εντυπωσιακό φιόρδ που πρωταγωνιστεί στο χωριό κόβει την ανάσα, ενώ παραμένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του μυαλού.

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι βρίσκεται μόλις 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, στην ανατολική ακτή του νομού, και αποτελεί πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη, καταφέρνοντας να τον κερδίσει αμέσως με την απαράμιλλη ομορφιά του.

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Ιέραξ» και αποτελούσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών. Επίσης, το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία.

Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Άη Γιάννη, ενώ αποτέλεσε ναυτικό σταθμό των Βυζαντιντών για την αντιμετώπιση των Σαρακηνών. Επίσης, λειτούργησε και ως αγκυροβόλιο των Σπετσιωτών και Υδραίων εμπόρων, καθώς και όλων εκείνων που ήθελαν να αποφύγουν την φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Σήμερα το μικρό, γραφικό και απάνεμο λιμανάκι του φέρνει στο νου εικόνες από αιγιοπελαγίτικο νησί, με τα ασβεστωμένα σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα γραφικά ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα, σε συνδυασμό με την ανυπέρβλητη ομορφιά της φύσης, να δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο.