Λίγα μέρη στον κόσμο είναι τόσο εντυπωσιακά όσο η λίμνη Σαλάρ ντε Ουγιούνι στη Βολιβία. Η μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο συναντάται περίπου 3 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 10.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μια έκταση που ισούται με το μέγεθος του Κονέκτικατ, αναφέρει το grunge.com. Δεδομένου, λοιπόν, του τεράστιου μεγέθους της, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Νιλ Άρμστρονγκ μπέρδεψε τη λίμνη με έναν τεράστιο παγετώνα όταν την είδε από το διάστημα.

Η λίμνη στη Βολιβία που ο Νιλ Άρμστρονγκ είχε μπερδέψει με παγετώνα από το διάστημα

Γνωστή και ως «καθρέφτης του ουρανού», η Σαλάρ ντε Ουγιούνι ήταν κάποτε μια κοίτη λίμνης που στέρεψε πριν από χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας μια μεγάλη έκταση αλατιού και άλλων μετάλλων. Στις μέρες μας, προσελκύει περίπου 60.000 τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι συχνά επιδίδονται σε τριήμερη περιήγηση στην περιοχή. Οι πιο περίεργοι, μάλιστα, πραγματοποιούν το ταξίδι τους μέσω μη ασφαλτοστρωμένων δρόμων και κοιμούνται σε ξενοδοχεία φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από αλάτι αφού φτάσουν στον προορισμό τους.

Το τοπίο, ωστόσο, στη λίμνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια έκρηξη χρωμάτων. Υπάρχει η Κόκκινη Λιμνοθάλασσα, με τα ροζ νερά της και τα αμέτρητα φλαμίνγκο, καθώς και η Πράσινη Λιμνοθάλασσα. Αλλού, υπάρχουν θερμοπίδακες και ένα νησί με γιγάντιους κάκτους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

Πώς σχηματίστηκε το Σαλάρ ντε Ουγιούνι

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το πώς σχηματίστηκε το Σαλάρ ντε Ουγιούνι. Σύμφωνα με το grunge.com πριν από 40.000 χρόνια, η περιοχή καλύφθηκε από τη λίμνη Minchin, η οποία ήταν γεμάτη με νερό από τα πολλαπλά βουνά που περιβάλλουν την περιοχή. Καθώς ο όγκος του νερού μειώθηκε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, η γιγαντιαία λίμνη Minchin έδωσε τη θέση της σε αμέτρητες μικρότερες προϊστορικές λίμνες. Με την πάροδο των ετών, το νερό εξατμίστηκε αργά, αφήνοντας πίσω του τις εντυπωσιακές αλυκές που δημιουργήθηκαν από τα υψηλά επίπεδα αλατότητας στο νερό.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή έχουν μια άλλη εκδοχή, η οποία βασίζεται σε έναν άγριο μύθο. Σύμφωνα με το βιβλίο «The Rough Guide to Bolivia», ένας παλιός μύθος ισχυρίζεται ότι τα βουνά γύρω από το Salar ήταν κάποτε γιγάντιοι άνθρωποι και ένα ερωτικό τρίγωνο ήταν ο καταλύτης για την αλυκή. Ο μύθος ισχυρίζεται ότι ένας από τους γίγαντες ήταν η θεά Yana Pollera, η οποία είχε σχέση με δύο ηφαίστεια ονόματι Thunupa και Q’osqo. Όταν η Yana Pollera έμεινε έγκυος, οι εραστές της εξαγριώθηκαν και ξεκίνησαν πόλεμο. Η θεά αποφάσισε να κρύψει το μωρό μακριά για να σώσει τη ζωή του και για να διαβεβαιώσει ότι το μωρό της θα επιβιώσει, πλημμύρισε την περιοχή με γάλα, το οποίο τελικά έγινε αλάτι και δημιούργησε τον «καθρέφτη του ουρανού» της Βολιβίας.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα, ωστόσο, για το Σαλάρ ντε Ουγιούνι είναι το πώς η εικόνα του αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με το National Geographic, οι βροχές που πλήττουν την περιοχή μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου δίνουν στο τοπίο το εκπληκτικό εφέ καθρέφτη. Ορισμένοι αναφέρονται σε αυτό ως «ο μεγαλύτερος καθρέφτης του κόσμου» και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time ως ένα από τα «πιο θαυμαστά μέρη του κόσμου».