Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα σπιτάκια, αμφιθεατρικά χτισμένα στη Νότια Ιταλία σε σημεία που πολλές φορές αγγίζουν μέχρι και τη θάλασσα αποτελούν μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που αντικρίζει κανείς στα κουκλίστικα χωριουδάκια στην κοσμοπολίτικη ακτή Αμάλφι.

Για να απολαύσει κανείς, ωστόσο, ένα παρόμοιου κάλλους σκηνικό, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει μέχρι την Ιταλία, καθώς αρκεί να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Ήπειρο με προορισμό την μικροσκοπική Πάργα. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ, είναι καλύτερες και από εκείνες στο περίφημο Ποζιτάνο!

Η πολύχρωμη πόλη της Ηπείρου που παραπέμπει σε Ιταλία

Γνωστή και ως το «διαμάντι» ή το «νησί» της Ηπείρου, η Πάργα είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια γραφική πόλη, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα δημοφιλή θέρετρα του εξωτερικού. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και εντυπωσιάζει τους πάντες με την γραφικότητα, τη φυσική ομορφιά και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που την χαρακτηρίζουν.

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 140 μέτρων, τα πολύχρωμα κτίριά της μοιάζουν να αγγίζουν, σχεδόν, τα νερά του Ιονίου. Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της πόλης και ανηφορίζοντας προς το κάστρο της, ο επισκέπτης παρατηρεί από κοντά την χαρακτηριστική ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική σε κάθε πολύχρωμο και προσεγμένα φτιαγμένο σπίτι.

Από το φρούριο της Πάργας, στο ψηλότερο σημείο της πόλης, απολαμβάνει κανείς πανοραμική θέα, τόσο στην πόλη όσο και στο κατάφυτο νησάκι της Παναγίας με την ομώνυμη εκκλησία και ένα μικρό κάστρο ακριβώς απέναντι που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από καρτ ποστάλ. Το κάστρο της Πάργας με την τοξωτή πύλη, τα πολυβολεία, τους προμαχώνες και τα οχυρά κάποτε έπαιξε ζωτικής σημασίας ρόλο για την επιβίωση της πόλης.

Για εκείνους που έχουν επιλέξει την Πάργα ως τον προορισμό των διακοπών τους οι παραλίες στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στις οποίες οι Λίχνος, Βάλτος, Πίσω Κρυονέρι, ενδείκνυνται για δροσιστικές βουτιές στα διαυγή, κρυστάλλινα νερά του Ιονίου. Αμμώδεις ακτές και μικροί όρμοι με χρυσαφένια αμμουδιά ή ψιλό βότσαλο, αναδεικνύονται στις καλύτερες επιλογές για απολαυστικές στιγμές μακριά από τη ρουτίνα της πόλης.