Το ψηλότερο κάστρο από άμμο στον κόσμο ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στη Δανία. Μετρώντας ύψος περισσότερο από 20 μέτρα, κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ γκίνες κατά περίπου 3 μέτρα, ενώ αποτελείται από περίπου 5.000 τόνους άμμου, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του.

Το ψηλότερο κάστρο από άμμο στον κόσμο χτίστηκε στη Δανία

Το κάστρο, που θυμίζει έντονα πυραμίδα, βρίσκεται στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Blokhus και δημιουργήθηκε από συνολικά 4.560 τόνους άμμου, οι οποίοι δουλεύτηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας περίτεχνος διάκοσμος. Με ύψος 21,16 μέτρα το κάστρο έχει ύψος 3 μέτρα μεγαλύτερο από αυτό που είχε χτιστεί στη Γερμανία το 2019 και μέχρι πρότινος κατείχε το ρεκόρ Γκίνες, αναφέρει ο Guardian.

Αυτό που παρατηρεί κανείς θαυμάζοντας το δημιούργημα είναι ότι στην κορυφή του με την τεχνική της αμμοβολής υπάρχει σχεδιασμένο ένα μοντέλο του κορονοϊού που φοράει στέμμα. Ο Ολλανδός δημιουργός του, Wilfred Stijger, είχε στην ομάδα του 30 από τους καλύτερους γλύπτες άμμου στον κόσμο, ενώ αναφορικά με το σχήμα του κορονοϊού στην κορυφή του δήλωσε ότι ήθελε το κάστρο να αντιπροσωπεύει τη δύναμη που έχει ο κορονοϊός στον κόσμο από την αρχή της πανδημίας.

«Κυριαρχεί στην ζωή μας παντού. Μας λέει τι να κάνουμε, μας λέει να μείνουμε μακριά από την οικογένειά μας και να μην επισκεφτούμε ωραία μέρη. Μας λέει να μην κάνουμε τίποτα και να μείνουμε σπίτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημιουργός του.

Για να γίνει πιο συνεκτική η άμμος περιέχει περίπου 10% άργιλο και ένα στρώμα κόλλας που εφαρμόστηκε μετά την ολοκλήρωση του έργου έτσι ώστε να αντέχει στις ψυχρές και θυελλώδεις συνθήκες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Στα διακοσμητικά στοιχεία οι ντόπιοι διακρίνουν τοπικά χαρακτηριστικά ενσωματωμένα στην άμμο, όπως παραθαλάσσια σπίτια και φάρους, καθώς και απεικονίσεις δημοφιλών δραστηριοτήτων, όπως ιστιοσανίδα και kitesurfing.

Το κάστρο αναμένεται να στολίζει την παραθαλάσσια πόλη μέχρι να βγει ο βαρύς χειμώνας, πιθανότητα μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.