Μία από τις πιο γνωστές και συναρπαστικές ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είναι εκείνη του Θησέα και του Μινώταυρου, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος κατάφερε να σκοτώσει τον δεύτερο, να σωθεί ο ίδιος και να πάρει μαζί του την αγαπημένη του Αριάδνη. Αν και μυθολογία, ωστόσο, υπάρχουν αρχαιολόγοι που υποστηρίζουν ότι η θέση που βρισκόταν κάποτε ο θρόνος του Μίνωα σήμερα έχει δώσει τη θέση του σε μία από τις πιο εκπληκτικές παραλίες της Κρήτης, τον Κομμό.

Κομμός, η παραλία που βρισκόταν ο θρόνος του Μίνωα

Όπως αναφέρει, λοιπόν, ο μύθος ο βασιλιάς Μίνωας, γιος του Δία και της Κρήτης, μετά από ασέβεια προς τον Ποσειδώνα αναγκάστηκε να μεγαλώσει έναν γιο με το σώμα άνδρα και το πρόσωπο ταύρου, τον γνωστό σε όλους Μινώταυρο. Κατασκευάζοντας τον λαβύρινθο για να τον παγιδεύσει, κάθε εννιά χρόνια επτά νέοι Αθηναίοι και επτά νέες Αθηναίες στέλνονταν στην Κρήτη για να τους κατασπαράξει ο Μινώταυρος μέσα στο Λαβύρινθο, εν είδει τιμωρίας του Μίνωα απέναντι στους Αθηναίους που σκότωσαν τον γιο του Ανδρόγεω.

Μία από αυτές τις φορές ανάμεσα στους νέους βρέθηκε μετά από δική του θέληση και ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα και της Αίθρας, ο οποίος με την βοήθεια του «Μίτου της Αριάδνης», που του είχε δώσει η κόρη του Μίνωα, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο κατάφερε να απεγκλωβιστεί και από τον Λαβύρινθο.

Παρόλο που μέχρι και σήμερα η ακριβής τοποθεσία του λαβύρινθου δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες που υποδεικνύουν την τοποθεσία όπου δημιουργήθηκε τελικά ο λαβύρινθος. Η πρώτη θέλει την παραλία του Κομμού, να είναι ο τόπος, όπου σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κάποτε βρισκόταν ο θρόνος του Μίνωα.

Ο Κομμός, λοιπόν, είναι μια ονειρική απέραντη ακρογιαλιά, στην άκρη του κόλπου της Μεσαράς, η οποία συναντάται σε απόσταση 66 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 2 χλμ. από τα διάσημα Μάταλα. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, η οποία το 2018 χαρακτηρίστηκε από το Forbes ως η ομορφότερη παραλία παγκοσμίως. Το βόρειο τμήμα της ακτής, γνωστό και ως Ποταμός, αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους γυμνιστές εδώ και πολλά χρόνια, και κυρίως από τότε που οι χίπις κατέκλυζαν στην κυριολεξία την ευρύτερη περιοχή.

Ο Κομμός εντοπίζεται στα όρια αρχαιολογικής ζώνης, καθώς στην ακρογιαλιά συναντώνται ερείπια της αρχαίας πόλης, που θεωρείτο λιμάνι της Φαιστού.

Η δεύτερη εκδοχή σχετικά με την τοποθεσία του λαβύρινθου του Μινώταυρο υποστηρίζει ότι αυτή βρίσκεται στη Γόρτυνα, σε απόσταση 27 χλμ. από τον Κομμό, με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα του νησιού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.