Η φήμη των χωριών της Νάξου κάνουν το γύρο της Ελλάδας και όχι μόνο, με την ενδοχώρα του νησιού να φιλοξενεί κάποιους από τους πιο όμορφους και γραφικούς οικισμούς όχι μόνο της Νάξου, αλλά ολόκληρων των Κυκλάδων. Ανάμεσα σε αυτούς και η Κόρωνος, η οποία μάλιστα, είναι και ένας από τους παλαιότερους αλλά και μεγαλύτερους ορεινούς οικισμούς του νησιού.

Κόρωνος, το χωριό που κερδίζει τις εντυπώσεις στην ενδοχώρα του νησιού

Η Κόρωνος, λοιπόν, συγκαταλέγεται σε εκείνα τα χωριά που πρέπει να βρεθεί ο επισκέπτης του νησιού και συναντάται σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 500- 600 μέτρων στις πλαγιές μιας καταπράσινης και βαθιάς λαγκαδιάς με πηγές που αναβλύζουν ακόμη και το καλοκαίρι, πρόκειται για ένα από τα περίφημα σμυριδοχώρια του νησιού, καθώς πριν τον πόλεμο γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από την εξόρυξη της σμύριδας.

Παρόλο που το χειμώνα το χωριό, σχεδόν, ερημώνει με ελάχιστους κατοίκους να παραμένουν εδώ και μετά την τουριστική περίοδο, κατά την καλοκαιρινή σεζόν παίρνει και πάλι ζωή, με τους αμέτρητους τουρίστες να την επισκέπτονται προκειμένου να βιώσουν την αυθεντική της εμπειρία.

Η Κόρωνος αποτελείται από επτά γετιονιές -Ανεγυρίδα, Κάστρο, Λειβαδάκι, Κάτω Γειτονιά, Απάνω Στέρνα, Προβολάκια και Πλάτσα- οι οποίες δημιουργούν ένα άκρως γραφικό σκηνικό με λαβυρινθώδη καλντερίμια, πολλά σκαλοπατάκια και πεζούλες, παραδοσιακά σπίτια με χαρακτηριστικές ασπρισμένες αυλές και μικρές πλατεΐτσες με παλιές, πέτρινες βρύσες.

Η «πλάτσα», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την κεντρική πλατεία, συναντάται στο κέντρο του χωριού με καφενεία και ταβέρνες που προσφέρουν δροσιά και καλό φαγητό κάτω από τις κληματαριές και τα ολάνθιστα λουλούδια τους.

Στα αξιοθέατα που σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητα η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που χρονολογείται τον 9ο-10ο αιώνα –ανακαινίστηκε το 1747– καθώς και το ηρώο (μνημείο πεσόντων) της Κορώνου, ένα έργο του γλύπτη Αρμακόλα.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι αναφορά στην Κόρωνο κάνει και το National Geographic στον ταξιδιωτικό οδηγό που έχει εκδώσει για τις Κυκλάδες αναφέροντας πως πρόκειται για «ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά της ορεινής Νάξου».