Την αποκαλούμενη «πράσινη λίστα» με τις χώρες όπου οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν από τις 17 Μαΐου χωρίς την υποχρέωση καραντίνας ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Στις χώρες που αναμένεται να μπουν στην «πράσινη λίστα» περιλαμβάνονται η Μάλτα, η Ισλανδία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται σε αναμονή και υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να γίνουν «πράσινες» μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν θα αναθεωρηθεί το σύστημα του φωτεινού σηματοδότη, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η αρχική «πράσινη λίστα», που πιστεύεται ότι θα περιέχει λιγότερους από 12 προορισμούς, θα οριστικοποιηθεί σήμερα προτού αποκαλυφθεί σε ενημέρωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης, η easyJet προειδοποίησε χθες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εάν η κυβέρνηση δεν επιτρέψει ταξίδια χωρίς καραντίνα στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, η Sun έγραφε πως η Ελλάδα, μαζί με Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία δεν θα βρίσκονται στη σχετική λίστα, ενώ η τοποθέτησή τους στο «πορτοκαλί» σημαίνει ότι η καραντίνα θα ισχύει ακόμα και για τα νησιά τους που παρουσιάζουν μειωμένο αριθμό κρουσμάτων.

Η κατηγοριοποίηση των χωρών βασίζεται στα εξής κριτήρια:

-το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχει εμβολιαστεί,

-το ποσοστό μολύνσεων,

-τυχόν μεταλλάξεις του κορονοϊού

-ικανότητα ιχνηλάτησης κάθε χώρας.

Οι κατηγορίες που θα χωριστούν οι χώρες είναι οι εξής:

Πράσινο

Όχι καραντίνα

Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή

Πορτοκαλί

10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμός

Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή

Κόκκινο

10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή με το κόστος του ξενοδοχείου να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες

Αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή

Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή