Όποιος έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά τη Μυροβόλο νήσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι όλη η μαγεία του νησιού κρύβεται στα περίφημα Μαστιχοχώρια, στο νότιο τμήμα της Χίου. Ένα από τα πιο διάσημα και πιο ιδιαίτερα από άποψη αρχιτεκτονικής χωριά και τα Μεστά, πραγματικό στολίδι για το νησί της μαστίχας.

Μοιάζοντας με αληθινό λαβύρινθο -από εδώ κανείς δεν θα θέλει να «απελευθερωθεί», αντιθέτως θα θέλει να μείνει για πάντα εγκλωβισμένος στα σοκάκια του- η μεσαιωνική ατμόσφαιρα και η μαγεία της πέτρας σε συνδυασμό με το άρωμα της μαστίχας, το καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Χίου, ενώ είναι ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο.

Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου –τα σπίτια, χτισμένα από πέτρα, είναι ενωμένα με τα απέναντί τους με αψίδες, δημιουργώντας μια οχυρωματική διάταξη, η οποία είχε προβλεφθεί για την αντιμετώπιση επιδρομών– που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, δαιδαλώδη, πέτρινα, στενά σοκάκια και επιβλητικές καμάρες, πρόκειται για μία από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της χώρας.

Το χωριό είναι διαμορφωμένο, ουσιαστικά, σε ένα πενταγωνικό και κλειστό τετράπλευρο σχήμα με δαιδαλώδη εσωτερικά στενά, ενώ τα σπίτια που ήταν χτισμένα από την εξωτερική πλευρά έπαιζαν το ρόλο τείχους. Έτσι δεν είχαν παράθυρα προς τα έξω για να μην υπάρχει πρόσβαση και οπτική επαφή με το εσωτερικό.

Κάθε βήμα στα στενά και στα πέτρινα σοκάκια του χωριού αποτελεί και ένα ταξίδι στο χρόνο και το καταλαβαίνει κανείς αμέσως μόλις περάσει μια από τις δύο εισόδους του.

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη –το παλαιότερο μνημείο των Μεστών– που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833, καθώς και ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ολόκληρου του νησιού.

Ο μοναδικός «ανοιχτός» χώρος της καστροπολιτείας η πλατεία του χωριού, για άκρως χαλαρές και απολαυστικές στιγμές σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία και μαγεία.