Αν ένα σημείο στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται, ταυτόχρονα, από ρομαντισμό και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, αυτό σίγουρα είναι η Μονεμβασιά. Ο τόπος καταγωγής του Γιάννη Ρίτσου, ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, είναι ένας προορισμός παντός καιρού που ξέρει πώς να μαγεύει τους επισκέπτες του, «παγιδεύοντάς» τους στο μεσαιωνικό της κάστρο και κάνοντάς τους να ζήσουν το δικό τους παραμύθι με την πριγκίπισσα και τον ιππότη. Ειδικά την Άνοιξη μοιάζει πιο μαγική από ποτέ, με πολύχρωμες και λουλουδιασμένες εικόνες να σπάνε για λίγο την επιβλητικότητα του πέτρινου τοπίου ολόγυρά της.

Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσει κανείς την πύλη του κάστρου και αντικρίσει το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό». Γεμάτη με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία –όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της– αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη. Μια βόλτα κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους, δίπλα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες στις εμπειρίες που σίγουρα μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη.

Στα όσα βέβαια συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία ζωής το «σκαρφάλωμα» στο Επάνω Κάστρο απ’ όπου η πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της στην κυριολεξία κόβουν την ανάσα. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.