Το ορεινό τμήμα της Πελοποννήσου κρύβει πραγματικούς θησαυρούς για όσους έχουν όρεξη για εξερεύνηση και δεν μείνουν στους δημοφιλέστερους προορισμούς της. Μικρά χωριουδάκια άγνωστα στο ευρύ κοινό που έχουν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια αυθεντική εμπειρία.

Κρεμαστή, Λακωνία

Η γεωγραφική της θέση κατά κάποιον τρόπο ορίζει και την ονομασία της, καθώς η Κρεμαστή μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Λακωνίας όπου και εντοπίζεται, σε υψόμετρο 860 μ. στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα.

Λιγοστά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αρκετά μεγάλα αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του ορεινού όγκου συνθέτουν την εικόνα της Κρεμαστής. Τα περισσότερα από αυτά είναι δίπατα και μοιάζουν πολύ με σπίτια- οχυρά, καθώς δεν έχουν καθόλου ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ διαθέτουν πολεμίστρες και αμπάρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων η λεγόμενη Καζάρμα, από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε αρχηγείο των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21.

Κρεμαστή, Αχαΐα

Αμφιθεατρικά χτισμένα στις πλαγιές ορεινού όγκου της Αχαΐας, τα Κρινόφυτα είναι παραδομένα στην υπέροχη φύση της περιοχής και αποτελούν, σίγουρα, μια πιο ήσυχη και ήρεμη επιλογή από τα δημοφιλή Καλάβρυτα.

Λιγοστά σπίτια με χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμοσκεπές μέσα στη γοητευτική φύση που το περιβάλλει, στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού, που στους περισσότερους μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο. Μονοπάτια που καλούν σε εξερεύνηση μέσα στο δάσος, με ξύλινα γεφυράκια και τρεχούμενα νερά, από τις εικόνες που σίγουρα μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη εκείνων που θα επισκεφτούν τα Κρινόφυτα.

Σιδηρόκαστρο, Μεσσηνία

Γνωστό ως χωριό των αγαλμάτων, το Σιδηρόκαστρο βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά στην ορεινή Μεσσηνία. Χτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων συναντάται σε απόσταση 19 χλμ. βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας και 12 χλμ. από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους, με την μακρόχρονη ιστορία του ακολουθεί την γενικότερη ιστορία της Τριφυλίας, του ομώνυμου δήμου στον οποίο ανήκει.

Αυτό, ωστόσο, για το οποίο είναι γνωστό το χωριό δεν είναι άλλο από τα αγάλματά του, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες τοποθεσίες του. Πρόκειται για περισσότερα από 30 αγάλματα- ανδριάντες από μπρούντζο και μάρμαρο, δωρεά του ντόπιου καλλιτέχνη Κώστα Γεωργακά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.