Στους πρόποδες της Δίρφης και σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χαλκίδα, συναντάται το μικρό και γραφικό χωριό του Αγίου Αθανασίου.

Μέσα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας, γεμάτο με πυκνά πευκοδάση, τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση, το χωριό οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη εκκλησία που συναντάται και το κοιμητήριο του Αγίου Αθανασίου. Δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των Βαβούλων, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, και αποτελεί έναν ήρεμο και γαλήνιο προορισμό.

Στα σημεία αναφοράς του η Καστανιά, μια καταπράσινη ρεματιά λίγο πριν από τα πρώτα σπίτια του χωριού, γεμάτη βρύσες με τρεχούμενα νερά, καθώς και το φαράγγι της Αγάλης σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι που οδηγεί στη Δίρφη, με απόκρημνους βράχους σε ποικίλους χρωματισμούς να εναλλάσσονται με πλαγιές με άγρια βλάστηση. Στο σημείο που τελειώνει η διαδρομή συναντάται η σπηλιά της Βοϊδοκλέφτρας, τόπος κατοικίας των ανθρώπων της νεολιθικής εποχής.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, επίσης, για το χωριό είναι το γεγονός ότι στη θέση Διαολάκιζα και σε υψόμετρο 700 μέτρων έχουν βρεθεί δύο χρυσά αγγεία από την Πρωτοελλαδική εποχή, που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη.