Καβάλα: Νέα οικοτουριστική διαδρομή από τον δήμο Νέστου

Για την παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του εθνικού πάρκου ΑΜΘ


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
16:22
14/10/2020
Καβάλα: Νέα οικοτουριστική διαδρομή από τον δήμο Νέστου
1
loading

Στοχεύοντας στην ανάδειξη της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠΑΜΘ), αλλά και του εναπομείναντος δάσους Κοτζά Ορμάν -ή αλλιώς του παραποτάμιου δάσους- ο δήμος Νέστου ολοκλήρωσε μια νέα οικοτουριστική διαδρομή, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χαρούν από πολύ κοντά μια από τις περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, κοντά στο δέλτα του ποταμού Νέστου.

Ο δήμος Νέστου, στο πλαίσιο του έργου «BIO2CARE» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα- Βουλγαρία Interreg V-A Greece-Bulgaria 2014-2020, ολοκλήρωσε την κατασκευή της νέας οικοτουριστικής διαδρομής, που αποτελεί ένα μονοπάτι και βοηθάει στην παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του ΕΠΑΜΘ κοντά στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Κεραμωτής.

Το νέο αυτό μονοπάτι είναι σχεδιασμένο να φιλοξενήσει κάθε επισκέπτη της περιοχής, προσφέροντας ταυτόχρονα εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η νέα αυτή οικοτουριστική διαδρομή ξεκινά από το κέντρο πληροφόρησης του ΕΠΑΜΘ, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κεραμωτής και εκτείνεται βόρεια- βορειανατολικά, μέσα από το παρακείμενο δάσος, με συνολικό μήκος περίπου 610 μέτρα.

Η περιοχή έχει έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και σύμφωνα με το δήμαρχο Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη, με την υλοποίηση της ήπιας αυτής οικοτουριστικής διαδρομής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών προς τον δήμο Νέστου, που είναι και εταίρος στο παραπάνω διασυνοριακό έργο.

«Με την ολοκλήρωση αυτής της δράσης», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης, «δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, στην προώθηση των υπηρεσιών οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων του δικτύου NATURA 2000, και στη δυνατότητα επισκεψιμότητας από άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς η κατασκευή του νέου μονοπατιού έχει μέγιστη κλίση εδάφους 5%. Στόχος μας παραμένει η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας μέσω της πεζοπορίας, προβάλλοντας και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον μας».

Η σπουδαιότητα του «μεγάλου δάσους»

Το νέο αυτό οικοτουριστικό μονοπάτι αποτελεί μέρος ενός από τα μεγαλύτερα παραποτάμια δάση που υπήρχαν κάποτε στην Ευρώπη, το Κοτζά Ορμάν, που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «μεγάλο δάσος». Η μοναδικότητά του αναφέρεται και σε ιστορικά κείμενα. Ο Ηρόδοτος περιγράφει ότι υπήρχαν σ' αυτό λιοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη, όταν προσπάθησε να το διασχίσει, ενώ και ο Αριστοτέλης κάνει λόγο για τη ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος.

Το δάσος αυτό, πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτεινόταν σε 130.000 στρέμματα και καταλάμβανε σχεδόν το 1/4 της συνολικής έκτασης του δέλτα του Νέστου, με δέντρα που έφταναν τα 40 μ. ύψος. Κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις του εμφύλιου κάηκε περίπου το μισό. Το υπόλοιπο μισό εκχερσώθηκε κατά τη δεκαετία του '50 με σκοπό την καλλιέργεια της γης.

Μέχρι σήμερα, έχουν περισωθεί περίπου 12.000 στρέμματα (και από τις δύο πλευρές του ποταμού), που βρίσκονται κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας και είναι περιφραγμένα. Το Κοτζά Ορμάν έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον ευρωπαϊκό επιστημονικό κόσμο, για την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα του.

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΜΠΕ)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Νεστος

    Ο ποταμός αποτελεί τό ανατολικό όριο τής ανατολικής Μακεδονίας. Πηγάζει στή Βουλγαρία στό όρος Μούς-Αλλά όπου και ονομάζεται Νέστα. Έχει μήκος 234 χλμ από τά οποία μέσα στό ελληνικό έδαφος είναι τά 140. Στήν Ελλάδα μπαίνει στό σημείο τού χωρίου Κατάχλωρο αφού προηγουμένως και σέ μήκος 3 χλμ χρησιμεύσει ώς οροθετική γραμμή Ελλάδας- Βουλγαρίας. Στή θάλασσα εκβάλλει μέ πολλά στόμια σχηματίζοντας έτσι ένα μεγάλο Δέλτα στήν πεδιάδα τής Χρυσουπόλεως.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει