Σεργιάνι στην πλουσιότερη πόλη της αρχαιότητας

Η Αρχαία Κόρινθος είναι μια ανάσα από την Αθήνα και σε περιμένει να την ανακαλύψεις – Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:10
16/09/2020
Σεργιάνι στην πλουσιότερη πόλη της αρχαιότητας
4
loading

Στην αρχαιότητα υπήρξε σημαντική πόλη-κράτος και μάλιστα, θεωρείτο η πλουσιότερη πόλη του κόσμου. Χτισμένη στους πρόποδες του βραχώδους λόφου νοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης, του Ακροκόρινθου, κι έχοντας υπό τον έλεγχό της την περιοχή στα ανατολικά του σημερινού νομού Κορινθίας και στα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας και τη νευραλγική θέση του Ισθμού, η Αρχαία Κόρινθος αποτελούσε πιθανώς τον σημαντικότερο εμπορικό κόμβο της εποχής, μέχρι η Αθήνα να την απειλήσει.

Ο Ακροκόρινθος οχυρώθηκε για πρώτη φορά τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και εξελίχθηκε σε Ακρόπολη. Η είσοδος του σημερινού αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται στη δυτική πλευρά και ο επισκέπτης θα περάσει από τις οχυρωματικές ζώνες που κατασκευάστηκαν με τείχη σε τρία επίπεδα.

Γύρω από την πρώτη πύλη τα πάντα φαίνεται να έχουν καταρρεύσει ενώ από τη δεύτερη, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, ξεκινά ο ελικοειδής δρόμος που φτάνει στην τρίτη πύλη και το κυρίως κάστρο.

Η περιήγηση στον χώρο γίνεται μέσα σε ερείπια παλαιότερων πύργων και διαφόρων κτισμάτων ενώ από την ενετική κατοχή έχουν απομείνει και κάποια κανόνια. Εντυπωσιακή είναι η δεξαμενή νερού που παραπέμπει στην αρχαία Πειρήνη, την πρώτη κρήνη που απέκτησε ο βράχος χάρη στον βασιλιά Σίσυφο που κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Εδώ, σύμφωνα με το μύθο ιδιοκτήτης της περιοχής ήταν ο θεός Ήλιος. Τα κτήματα κάτω από τον Ακροκόρινθο (όπου αργότερα κτίστηκε η Κόρινθος) τα παραχώρησε στον γιο του Αιήτη, αλλά τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα τον χάρισε στην θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη δεν συγκινήθηκε καθόλου από αυτό το δώρο, αφού ήταν σαφώς καλύτερα στον Όλυμπο.

Προς τιμήν της θεάς, έχτισε η Μήδεια ένα ναό στη κορυφή του Ακροκορίνθου. Ήταν ένα ταπεινό και λιτό κτίσμα αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν έφτασε εκεί το νερό. Ο Σίσυφος, βασιλιάς της Κορίνθου, είδε τον Δία να απαγάγει την κόρη του Ασωπού και του αποκάλυψε πού κρύβονταν, με αντάλλαγμα να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στον λόφο. Έτσι ο Βράχος απέκτησε την πρώτη του κρήνη την Πειρήνη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Daniel

  Βόλτα ή περίπατο δεν μπορούμε να πάμε; Πρέπει να παμε seyran.

 2. avatar Ο ΕΓΩ

  Φροντίστε να πάτε με δικό σας μέσο, γιατί ΔΕΝ υπάρχει σύνδεση με ΜΜΜ απο και προς το Αρχαίο Κάστρο.
  Εάν πάτε με ΚΤΕΛ μέχρι την Κόρινθο θα πρέπει να πάρετε αστικό λεωφορείο μέχρι την περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου (στους πρόποδες του κάστρου, 3 χμ μακρια δηλαδη), ενώ αν πάτε με προαστιακό θα πάρετε υποχρεωτικά ΤΑΧΙ.
  Νοικοκύρηδες εκεί στην Κόρινθο, Ταρίφες & ΚΤΕΛ έχουν μοιράσει τις δουλειές.

  1. avatar “Εννοείται”

   τα ίδια και στα νησιά, στην Κρήτη να δεις ..

   1. avatar Ennoeitai

    ότι τώρα ετοιμάζεται σιδηροδρομική σύνδεση με όλες τις αρχαιότητες της Ελλάδας.Θα σας ξεσκονίζουν και τα παπούτσια κατά την έξοδο,ρε άντε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει