Το μικροσκοπικό νησάκι που είναι ορατό από το γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας στην Αίγινα, ακούει στο όνομα Μονή και αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές διαδρομές που μπορεί να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης της Αίγινας.

Ένας επίγειος εξωτικός παράδεισος σε απόσταση αναπνοής από το λιμανάκι της Πέρδικας, μόλις 500 μέτρα το χωρίζουν από αυτό, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη.

Η πλούσια φυσική ομορφιά του, με τις κατάφυτες εκτάσεις -κυρίως στη βορειοδυτική πλεύρα- που αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα, τα καταγάλανα νερά και οι «ιδιαίτεροι» κάτοικοι στα βασικά χαρακτηριστικά της Μονής, που εντυπωσιάζουν όσους επιθυμούν να την ανακαλύψουν εκ των έσω.

Η Μονή αποτελεί καταφύγιο άγριων ζώων, ενώ από το 1962 έχει ανακηρυχθεί ως Πάρκο Φυσικής Εκτροφής Θηραμάτων. Εδώ, λοιπόν, κανείς μπορεί να παρατηρήσει αγριοκάτσικα, ελάφια και παγώνια, τα οποία, μάλιστα, είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους.

Το νησάκι παρουσιάζει τόσο πεζοπορικό, όσο και αναρριχητικό ενδιαφέρον, ενώ γι αυτό για το οποίο φημίζεται είναι, αδιαμφισβήτητα, οι ονειρικές του παραλίες -συναντώνται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού- όπου καταγάλανα δροσερά νερά καλούν σε ονειρικές καλοκαιρινές βουτιές. Μία από αυτές, μάλιστα, είναι οργανωμένη και με ξαπλώστρες.

Το πανέμορφο νησάκι αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Χρυσολεόντισσας της Αίγινας, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Από το ψηλότερο σημείο του, όπου συναντάται και ένα γερμανικό παρατηρητήριο, ο επισκέπτης απολαμβάνει απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό κόλπο. Για το νησάκι της Μονής πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο από το λιμάνι της Αίγινας, όσο και από εκείνο της Πέρδικας.