Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι μεταξύ των χωρών που ασκούν πιέσεις για τη διαμόρφωση «αεροδιαδρόμων» με τη Βρετανία από τον επόμενο μήνα, με σκοπό οι Βρετανοί τουρίστες να μπορέσουν να επισκεφθούν δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, εξηγώντας πως υπό το αυστηρό σύστημα καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου οι περισσότεροι επισκέπτες θα πρέπει να τεθούν σε αυτοαπομόνωση για δύο εβδομάδες.

Αλλά παρότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να επιλέξουν διακοπές στο εσωτερικό φέτος, πρόσθεσε πως οι υπουργοί του συζητούν το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν «αερογέφυρες» ώστε χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της καραντίνας.

Αυτό μπορεί να συμβεί «όταν υπάρχουν ενδείξεις πως είναι ασφαλές αυτό» τόνισε. 

Υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το εάν οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Βρετανία αναφορικά με τα ταξίδια, με δεδομένο το μεγάλο επιδημιολογικό της φορτίο, όπως σημειώνουν οι Financial Times. Ωστόσο οι αξιωματούχοι σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν την ελπίδα να επιτευχθούν τέτοιες συμφωνίες ενόψει καλοκαιρινής σεζόν, αναδεικνύοντας και την οικονομικό αποτύπωμα των Βρετανών τουριστών σε πολλά μεσογειακά θέρετρα.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πως πέρσι η Τουρκία υποδέχθηκε 2,6 εκατ. τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι Financial Times αναφέρονται και στην Ελλάδα και στο άνοιγμα των διεθνών πτήσεων από 1ης Ιουλίου με δειγματοληπτικά τεστ.

Αξιωματούχος από την Αθήνα δήλωσε πως «υπάρχει έντονη συζήτηση με την επιτροπή επιδημιολόγων που συμβουλεύει την Κυβέρνηση αναφορικά με το εάν θα πρέπει να επιτραπεί και σε Βρετανούς τουρίστες η είσοδος στη χώρα από την 1η Ιουλίου ή εάν θα πρέπει να υπάρξει αναμονή μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. «Αποφασίστηκε να ανοίξει η χώρα για όλους ταυτόχρονα χωρίς διακρίσεις. Η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας μετά τη Γερμανία» τόνισε.

Πάνω από τρία εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επέλεξαν πέρσι την Ελλάδα.