Η αλήθεια είναι πως στο νησί της Αφροδίτης, τα Κύθηρα οι ομορφιές είναι πολλές. Κι ένα από τα μέρη που ξεχωρίζουν και μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός παραμυθιού, είναι οι Καταρράκτες της Φόνισσας ή Νεράιδας.

Και μπορεί να μοιάζει με κοινότυπη έκφραση, αλλά το τοπίο μοιάζει με έναν «επίγειο Παράδεισο». Όμως, ξεχωριστός είναι και ο θρύλος που συνοδεύει τους καταρράκτες του νησιού.

Λέγεται, λοιπόν, ότι το όνομα το πήραν από έναν φόνο που έγινε εκεί. Δυο γυναίκες, λέει ο θρύλος, μάλωναν στην κορυφή του γκρεμού απ’ όπου πέφτει το νερό. Έσπρωξε η μία την άλλη κι εκείνη έπεσε και σκοτώθηκε. Βέβαια, είναι πιο γνωστοί ως ο καταρράκτης της Νεράιδας και σίγουρα το υπέροχο σκηνικό δικαιολογεί το όνομα, καθώς όταν βρίσκεσαι εκεί, θαρρείς πως από κάπου θα ξεπηδήσει η νεράιδα του παραμυθιού.

Οι καταρράκτες βρίσκονται κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος, σε ένα μέρος με τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια. Θεόρατα πλατάνια, δρομάκια και ρυάκια μέσα σε μία ρεματιά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Ένα τοπίο φυσικού κάλλους.

Τα νερά πέφτουν από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μία μικρή καταπράσινη λίμνη. Λίγο πιο πέρα βρίσκονται οι εγκαταλελειμμένοι νερόμυλοι, αλλά κι  άλλες λιμνούλες που ολοκληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό.