Ένας ακόμη τομέας που θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την έξαρση του νέου κορονοϊού είναι αυτός του τουρισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα «ροκανίσει» παγκοσμίως εισοδήματα ύψους 22 δισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους Κινέζους παραθεριστές

Όπως τόνισε σήμερα η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), Γκλόρια Γκεβάρα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, «πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση τούτη θα κοστίσει 22 δισ. δολάρια (περίπου 20 δισ. ευρώ) στον τομέα».

«Ο υπολογισμός τούτος βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο», πρόσθεσε η ίδια, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ποσόν των 22 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάσθηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι Κινέζοι παραθεριστές.

Η απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισ. δολάρια (44,6 δισ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο, όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και στα 73 δισ. (66,5 δισ.) εάν συνεχισθεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.

Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.

Η Ρωσία διακόπτει από 4ης Μαρτίου τη σιδηροδρομική σύνδεση Μόσχα – Νίκαια

Παράλληλα, η Ρωσία θα διακόψει από τις 4 Μάρτιου τη σιδηροδρομική σύνδεση της Μόσχας με τη Νίκαια της Γαλλίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Μόσχας και Νίκαιας διακόπτεται μέχρι νεοτέρας ανακοινώσεως, ως μέρος των ευρύτερων μέτρων που λαμβάνονται για να αποτραπεί η διάδοση του κοροναϊού στη Ρωσία.

Η αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το εν λόγω δρομολόγιο περνάει μέσω Λευκορωσίας, Πολωνίας,Τσεχίας, Αυστρίας, Ιταλίας και Μονακό.

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό

Επίσης, το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τους πολίτες του να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και έκλεισε τα σύνορα στους μη Ισραηλινούς ταξιδιώτες με προέλευση την Ιταλία, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι από δέκα θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν ένα τρίτο κρούσμα στο Ισραήλ. Πρόκειται για έναν Ισραηλινό που έφθασε από την Ιταλία «πριν από τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο Μοσέ Μπαρ Σίμαν Τοβ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

Τα άλλα δύο κρούσματα είναι Ισραηλινοί πρώην επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Diamond Princess», μιας από τις κύριες εστίες μόλυνσης εκτός Κίνας.

Το Ισραήλ πρόσθεσε την Ιταλία στον κατάλογο των χωρών και των περιοχών από τις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ταξιδιωτών στη χώρα, μετά την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Μακάο, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Σε υπόμνημα που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους Ισραηλινούς να «μην μεταβαίνουν στην Ιταλία» που μετρά επί του παρόντος 14 θανάτους οι οποίοι συνδέονται με την επιδημία σε σύνολο 500 και πλέον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί.

«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η ασθένεια να μεταδοθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, γι΄αυτό το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να σκεφθούν αν πράγματι είναι ανάγκη να ταξιδέψουν στο εξωτερικό», υπογράμμισε το υπουργείο.

Οι διεθνείς διασκέψεις και «θρησκευτικές εκδηλώσεις στις συγκεντρώνονται άνθρωποι από διάφορες χώρες» πρέπει να αποφεύγονται, πρόσθεσε το υπουργείο στις συστάσεις του προς τον πληθυσμό, οι οποίες ήταν στην πρώτη σελίδα των τοπικών εφημερίδων.

Οι Αρχές προειδοποίησαν επίσης για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον κορονοϊό που προκαλεί φόβους για μείωση της συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα.

Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για την πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επικεντρώνεται αυτές τις ημέρες στο θέμα της καταπολέμησης του κορονοϊού.

Οι ισραηλινές Αρχές εξουσιοδότησαν τη Magen David Adom (MDA), το τοπικό ισοδύναμο του Ερυθρού Σταυρού, να δημιουργήσει ένα κέντρο κρίσης που θα διαθέτει μια γραμμή έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εντοπίζει ενδεχόμενα κρούσματα του ιού.

Αφότου τέθηκε σε λειτουργία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το κέντρο λαμβάνει χιλιάδες κλήσεις την ημέρα.