Αλιάκμονας, ο θεός-ποταμός της Μακεδονίας

Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος στην Ελλάδα - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:28
07/09/2019
Αλιάκμονας, ο θεός-ποταμός της Μακεδονίας
2
loading

Στην αρχαιότητα θεωρείτο πως ήταν ένας θεός-ποταμός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Μάλιστα, κατά τη μυθολογία, έλεγαν πως όσοι ήθελαν να έχουν λευκά πρόβατα, τα οδηγούσαν για νερό στον Αλιάκμονα.

Ο πολύτιμος, λοιπόν, ποταμός της Μακεδονίας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος της Ελλάδας με πηγές και εκβολές σε ελληνικό έδαφος. Στα περίπου 300 χιλιόμετρά του, από τις πηγές του στα βουνά Γράμμος και Βόιο, περνά από πολλούς νομούς της Μακεδονίας -Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας- και εκβάλλει στον Θερμαϊκό.

Για το όνομα του «Αλιάκμονα» υπάρχουν πάνω από μία εκδοχές. Το αρχαίο όνομα Αλιάκμων προέρχεται από το «άλς» (άλας, θάλασσα) και από το «άκμων» (αμόνι), ενώ η τούρκικη ονομασία του ποταμού ήταν «Iντζέ-καρά» που σημαίνει ψηλός και μαύρος και η σλάβικη ονομασία «Μπίστριτσα» που σημαίνει γρήγορο ποτάμι

Στον νομό Κοζάνης, τα νερά του Αλιάκμονα σχηματίζουν την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, με τη δημιουργία του ομώνυμου φράγματος. Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η περίφημη γέφυρα των Σερβίων, τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Κοζάνης.

Στο σημείο των εκβολών του στη θάλασσα έχει δημιουργηθεί μεγάλο δέλτα, πολλών χιλιάδων στρεμμάτων.

Μεγάλη είναι και η οικολογική σημασία του ποταμού. Από τα πλούσια παρόχθια δάση μέχρι την ορνιθοπανίδα, την ιχθυοπανίδα και τα μεγάλα θηλαστικά, ο Αλιάκμονας φιλοξενεί πλήθος ειδών. Αλκυόνες, κορμοράνοι, κρυπτοτσικινιάδες, βίδρες, αρκούδες και λύκοι και δεκάδες είδη ψαριών ζουν στα νερά του και τις περιοχές γύρω τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Νέος Ανώνυμος

  Όλοι οι μεγάλοι ποταμοί ήταν θεότητες κατά την αρχαιότητα. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας είναι ο Έβρος και σε μήκος και σε παροχή (πενταπλάσιος του Αλιάκμονα) και σε λεκάνη απορροής και στη βιοποικιλότητα. Απλώς, είναι διασυνοριακός. Ο Αλιάκμονας, όπως κι ο Αχελώος, έχει καταντήσει μια σειρά φραγμάτων, επειδή ρέει μόνο στην Ελλάδα, κι αυτό περιόρισε σημαντικά την φυσική του βιοποικιλότητα (χέλια και μεταναστευτικά ψάρια).
  Εκτός κι αν μας αρέσουν τόσο πολύ οι ατμοσφαιρικές γαμήλιες φωτογραφίες με τα παπάκια στο πάρκο, οπότε, αληθινά δεδομένα και βιοποικιλότητα δεν σημαίνουν τίποτα.

 2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Απο την ενωσιν του ΩΚΕΑΝΟΥ με την ΤΗΘΥΝ βγηκαν 3000 ποταμια(!!!),
  μεταξυ των οποιων ο ΑΛΙΑΚΜΩΝ, ο ΠΗΝΕΙΟΣ, ο ΑΛΦΕΙΟΣ, ο ΑΧΕΛΩΟΣ, ο ΝΕΣΤΟΣ,
  αλλα και ο ΑΣΩΠΟΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει