Συνολικά επτά από τα βιβλία του έγραψε στην Κούβα (συμπεριλαμβανομένων των «Ο Γέρος και η θάλασσα» και «Για ποιον χτυπά η καμπάνα») ο θρυλικός Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς, και όχι μόνο, συγγραφείς.

Σε κοντινή απόσταση από την Αβάνα, λοιπόν, την πρωτεύουσα της Κούβας, βρίσκεται το πρώην σπίτι του Χέμινγουεϊ, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με την ονομασία «Finca Figia».

Πρόκειται για τον χώρο όπου έγραψε το αριστουργηματικό «Ο Γέρος και η Θάλασσα», για το οποίο το 1953 έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας) και η έκδοσή του συνετέλεσε στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954. Το Βραβείο Νόμπελ με τα 23 καράτια βρίσκεται στο ιερό του ναού El Cobre, από τότε που ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ το πρόσφερε ως δωρεά στους κατοίκους της Κούβας.

Σημείο αναφοράς για το νησί της Καραϊβικής και το φεστιβάλ που ίδρυσε ο θρυλικός συγγραφέας «Ernest Hemingway International Billfish Tournament», ένα από τα παλιότερα τουρνουά αλιείας στον κόσμο (Μάιος- Ιούνιος).

Τέλος, οι λάτρεις του ποτού θα λατρέψετε τα δύο σημεία αναφοράς του για ποτό και κοκτέιλ, El Floridita και Bodeguita del Medio. Μάλιστα, όπως αναφέρει μια πινακίδα στο μπαρ του δεύτερου «Το μοχίτο μου το πίνω στο Bodeguita del Medio και το ντάκιρί μου στο El Floridita».