Αν προσπαθούσαμε να περιγράψουμε πώς θα έμοιαζε ο επίγειος παράδεισος, σίγουρα θα είχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά: απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά και διαυγή, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Τίποτα άλλο.

Ό,τι μπορεί να βρει κανείς, δηλαδή, και στο νησάκι της Χρυσής, 8 ναυτικά μίλια από το νότιο τμήμα της Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα από τα 81 ακατοίκητα νησάκια της Κρήτης, γνωστό στο κοινό και ως Γαϊδουρονήσι, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος κόσμου για τις καλοκαιρινές βουτιές του.

Με τις ακτές του να περιβάλλονται από το Λιβυκό πέλαγος, το νησάκι εντάσσεται στο πρόγραμμα «Natura 2000» και πρόκειται για προστατευόμενη «περιοχή έντονου φυσικού κάλλους», καθώς εδώ συναντάται το μεγαλύτερο φυσικό σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα αγγίζουν σε ύψος τα επτά μέτρα, ενώ η «ηλικία» τους ξεπερνά τα 200 χρόνια.

Ο επίγειος αυτός παράδεισος στην άκρη της Ελλάδας προσεγγίζεται από το λιμάνι της Ιεράπετρας, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου μία ώρα. Συνήθως τα δρομολόγια εκτελούνται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

 

TAGS